Live Κίνηση
Περισσότερα
Car Gadget

Η Bosch φέρνει φθηνούς αισθητήρες για αυτόνομη οδήγηση

Ελλάδα 19:27
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Η Bosch φέρνει φθηνούς αισθητήρες για αυτόνομη οδήγηση

Car Gadget

Η Bosch φέρνει φθηνούς αισθητήρες για αυτόνομη οδήγηση

Car Gadget

Η γερμανική εταιρεία ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει την παραγωγή αισθητήρων Lidar με χαμηλό κόστος για μαζική παραγωγή.

Advertisement
Advertisement

Ο Γερμανός προμηθευτής αυτοκινήτων Bosch ανακοίνωσε ότι ανέπτυξε έναν αισθητήρα που επιτρέπει στα αυτοκίνητα να «βλέπουν» μια τρισδιάστατη όψη του δρόμου, με στόχο να μειώσει το κόστος της τεχνολογίας που θα μπορούσε να επιταχύνει την ανάπτυξη των συστημάτων αυτόνομης οδήγησης. Η γερμανική εταιρεία επίσης ανέφερε ότι ο νέος αισθητήρας Lidar ο οποίος θα παρουσιαστεί στην Έκθεση CES στο Λας Βέγκας θα λειτουργεί σε συνδυασμό με την κάμερα και το ραντάρ της εταιρείας και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο αστικό αλλά και στο εθνικό οδικό δίκτυο.

Η τεχνολογία Lidar οι οποίοι χρησιμοποιούν ως βάση επεξεργασίας το φως για να δημιουργήσουν μια τρισδιάστατη όψη του δρόμου είναι μια νέα τεχνολογία που εξελίσσεται ακόμη. Η τρέχουσα μορφή της είναι υπερβολικά δαπανηρή για μαζική χρήση αλλά αν υιοθετηθεί ένας φθηνότερος αισθητήρας Lidar θα μπορούσε να παρέχει περισσότερα δεδομένα στα συστήματα επιτρέποντας στα οχήματα που έχουν τοποθετηθεί να εντοπίζουν την απόσταση από άλλους χρήστες του δρόμου μεταξύ των οποίων και τους πεζούς.

Advertisement
Advertisement

Ενώ πολλές εταιρείες κυρίως start-up εργάζονται στην τεχνολογία Lidar η εμπλοκή μεγάλων κατασκευαστών όπως η Bosch θα μπορούσε να συμβάλει στην ταχύτερη υιοθέτηση της τεχνολογίας. «Η Bosch κάνει την αυτόνομη οδήγηση μια βιώσιμη δυνατότητα», δήλωσε ο διευθυντής του διοικητικού συμβουλίου της Bosch Harald Kroeger.

Η Bosch δεν παρείχε χρονοδιάγραμμα, ή λεπτομέρειες της τεχνολογίας για το δικό της σύστημα lidar, αλλά ένας εκπρόσωπος είπε ότι η εταιρεία εργάζεται για να κάνει τους αισθητήρες «έτοιμους για παραγωγή οι οποίοι θα είναι προσιτοί στην μαζική αγορά». Το Lidar χρησιμοποιείται σήμερα από εταιρείες όπως η General Motors, η Ford Motor και η θυγατρική εταιρεία Waymo της Google. Η Apple αξιολογεί επίσης την τεχνολογία.

Αντίθετα οι Nissan και η Tesla δεν έχουν υιοθετήσει την τεχνολογία καθώς εκτιμούν πως έχει υψηλό κόστος και περιορισμένες δυνατότητες. Άλλοι σημαντικοί προμηθευτές που αναπτύσσουν την τεχνολογία είναι οι Valeo, Aptiv και Continental. Τον περασμένο Ιούλιο, η Valeo δήλωσε ότι έχει κερδίσει παραγγελίες αξίας 500 εκατομμυρίων ευρώ για τα προϊόντα αισθητήρων lidar.

Advertisement

Διαβάστε επίσης:

Τι πρέπει να κάνουν οι οδηγοί υπό συνθήκες ακραίων καιρικών φαινομένων

Advertisement

Από την Τρίτη τα ΚΤΕΟ θα κόβουν τα συγκεκριμένα diesel ΙΧ

Έρχονται επιβαρύνσεις 1.000% για τα παλιά αυτοκίνητα…