Live Κίνηση
Περισσότερα
Car Gadget

Έρχεται η νέα έκδοση του συστήματος BMW iDrive

Ελλάδα 20:21
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Έρχεται η νέα έκδοση του συστήματος BMW iDrive

Car Gadget

Έρχεται η νέα έκδοση του συστήματος BMW iDrive

Car Gadget

Η BMW ανακοινώνει τη μελλοντική έκδοση του συστήματος απεικόνισης και ελέγχου iDrive, στο πλαίσιο της φετινής έκθεσης CES, η οποία διεξάγεται το διάστημα 11-14 Ιανουαρίου.

Advertisement
Advertisement

Μια πρώτη γεύση της επόμενης έκδοσης του συστήματος απεικόνισης και ελέγχου BMW iDrive θα χαρίσει η Βαυαρική εταιρεία στο κοινό, στο πλαίσιο της φετινής Έκθεσης Ηλεκτρονικών Καταναλωτικών Προϊόντων Consumer Electronics Show (CES) 2021, η οποία θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 11-14 Ιανουαρίου. Σημειώνεται πως η επίσημη παρουσίαση του συστήματος θα διενεργηθεί σε μεταγενέστερο χρόνο, εντός του 2021.

Ακόμη, η BMW θα δώσει στο φως της δημοσιότητας και ένα ψυχαγωγικό βίντεο teaser, το οποίο αποτελεί μια αναδρομή στην εξέλιξη του iDrive. Η παρθενική παρουσία του συστήματος χρονολογείται 20 χρόνια πριν (2001), όταν ενσωματώθηκε στη Σειρά 7, ενώ η πιο σύγχρονη εκδοχή του θα λανσαριστεί με την BMW iX που αναμένεται εντός του τρέχοντος έτους.  

Advertisement
Advertisement

Όλες οι ψηφιακές εκδηλώσεις της BMW στην CES 2021 με πλούσια θεματολογία θα περιλαμβάνονται σε ειδική ενότητα αφιερωμένη στην έκθεση στη διαδικτυακή πλατφόρμα www.bmw.com/ces.

H εκσυγχρονισμένη έκδοση του iDrive, γεφυρώνει έξυπνα το χάσμα μεταξύ αναλογικής και ψηφιακής τεχνολογίας. Η ψηφιακή νοημοσύνη δίνει το παρών στα αυτοκίνητα με βελτιστοποιημένους αισθητήρες για καλύτερη αντίληψη και ανάλυση του περιβάλλοντος. Ως αποτέλεσμα, λειτουργίες οδήγησης και στάθμευσης μπορούν να αυτοματοποιούνται σε μεγάλο βαθμό. Και υπηρεσίες βασισμένες στο cloud αντλούν πληροφορίες από μία συνεχώς αυξανόμενη συλλογή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο.

Με αυτόν τον τόπο, το αυτοκίνητο μπορεί να προβάλλει μια ποικιλία πληροφοριών και προειδοποιήσεων στον οδηγό, όπως είναι π.χ. η διαθεσιμότητα χώρων στάθμευσης σε έναν προορισμό. Η επόμενη γενιά του BMW iDrive πρόκειται να αξιοποιήσει τις δυνατότητες ενός έξυπνα συνδεδεμένου οχήματος περισσότερο από ποτέ, κάνοντας την οδηγική εμπειρία ακόμα πιο ασφαλή, πιο άνετη και πιο ξεκούραστη αλλά και πιο πολυσυλλεκτική.

Advertisement

Η ιστορία του συστήματος iDrive

Advertisement

Φιλοσοφικός πυρήνας της δημιουργίας του iDrive, συνιστά η απομάκρυνση των αναρίθμητων μπουτόν εντός της καμπίνας, δίνοντας τις θέσεις τους σε μια μία έγχρωμη οθόνη στον πίνακα οργάνων (Control Display) και ένα περιστροφικό χειριστήριο στην κεντρική κονσόλα (iDrive Controller). Ένα χειριστήριο, ήταν… υπεύθυνο για τον έλεγχο πολλών ρυθμίσεων του οχήματος. Επιπλέον, η BMW 7 ήταν το πρώτο αυτοκίνητο με τεχνολογία voice control, που επέτρεπε την ενεργοποίηση ορισμένων λειτουργιών μέσω φωνητικών εντολών.

Ενώ παλιότερα, ο οδηγός, έψαχνε για κάθε λειτουργία ένα συγκεκριμένο μπουτόν στο cockpit, με τη νέα τεχνολογία μπορούσε απλά να κρατά το χέρι του στο Controller, το οποίο ήταν εργονομικά τοποθετημένο στην κεντρική κονσόλα. Οι διάφορες λειτουργίες ελέγχονταν μέσω τυποποιημένων κινήσεων περιστροφής, πίεσης και μετατόπισης. Ο οδηγός μπορούσε να βλέπει τις πληροφορίες στην οθόνη Control Display – ενσωματωμένη στο κέντρο του πίνακα οργάνων στο ύψος των ματιών – άμεσα και με ασφάλεια.

Advertisement

Οι εξελίξεις τρέχουν πλέον με καταιγιστικό ρυθμό

Επόμενο βήμα ήταν η υιοθέτηση ‘αγαπημένων’ μπουτόν για την αποθήκευση εξατομικευμένων επιλογών. Στα μπουτόν αυτά έκαναν το ντεμπούτο τους οι επιφάνειες αφής που απεικόνιζαν λειτουργίες στην οθόνη Control Display. Στη συνέχεια, ήρθαν τα μπουτόν άμεσης επιλογής που επέτρεπαν την άμεση μετάβαση σε περιοχές του μενού με την πιο συχνή χρήση και ένα Touch Controller, που επέτρεπε την εισαγωγή χαρακτήρων από το χρήστη. Το 2015 σηματοδότησε την άφιξη του Control Display με έλεγχο αφής, και πάλι στην BMW Σειρά 7.

Παράλληλα, το 2004, η BMW  έγινε η πρώτη αυτοκινητοβιομηχανία που λανσάρισε ένα σύστημα Head-Up Display. Ο έλεγχος μέσω πολλαπλών μέσων (multimodal operation) ανέβηκε επίπεδο το 2015 με την παγκόσμια πρεμιέρα του BMW Gesture Control στη Σειρά 7. Ακόμη, από το 2015 η κατανόηση της φυσικής γλώσσας (στο σύστημα Voice Control) επέτρεψε τον έλεγχο των συστημάτων μέσω οδηγιών στην καθομιλουμένη αντί προκαθορισμένων εντολών.

Συνδεσιμότητα

Η BMW iDrive προλείανε το έδαφος για την εισαγωγή ψηφιακών υπηρεσιών, που έχουν συντελέσει στη συνεχή αναβάθμιση της σχέσης μεταξύ χρήστη και οχήματος. Σε πρώτο στάδιο λανσαρίστηκε η υπηρεσία BMW Online στα μοντέλα BMW. Το 2007, σειρά είχε η ενσωμάτωση της μηχανής αναζήτησης της Google, ενώ την επόμενη χρονιά η BMW έγινε ο πρώτος κατασκευαστής οχημάτων σε όλο τον κόσμο που προσέφερε απεριόριστη πρόσβαση στο internet μέσα στο αυτοκίνητο. Σε απάντηση στην αλματώδη ανάπτυξη των smartphones – και στις ψηφιακές εφαρμογές που αναπτύχθηκαν ειδικά γι’ αυτά –  apps τρίτων μπορούσαν επίσης να ενσωματωθούν στο λειτουργικό σύστημα BMW iDrive από το 2012.

Η σχέση μεταξύ οχήματος και οδηγού έγινε ακόμα στενότερη το 2016, μέσω της εφαρμογής BMW Connected που επέτρεπε στους πελάτες να ενσωματώνουν πλήρως το αυτοκίνητό τους στο ψηφιακό lifestyle τους. Οι προορισμοί που εισάγονταν στην εφαρμογή πλοήγησης μπορούσαν να μεταφέρονται απευθείας από ένα smartphone σε μία BMW, ενώ η πρόσβαση σε πληροφορίες για την κατάσταση του οχήματος ήταν εφικτή και μέσω κινητού τηλεφώνου ή άλλης ψηφιακής συσκευής. Αυτή η υπηρεσία προσφέρει τώρα ευρύτερο πεδίο λειτουργικότητας μέσω του My BMW app.

Υποστήριξη οδηγών με τη συμβολή της ψηφιακής νοημοσύνης.

Ένα νέο, και πλέον online σύστημα φωνητικού ελέγχου (voice control) έκανε την πρεμιέρα του το 2018 στην τότε νεοαφιχθείσα BMW Σειρά 3. Το σύστημα BMW Intelligent Personal Assistant είναι ένας ψηφιακός βοηθός, που βασίζεται στο αρθρωτό και ευέλικτο λογισμικό BMW Operating System 7, το οποίο υποστηρίζει μία ακόμα υποσχόμενη υπηρεσία: χάρη στο Remote Software Upgrade η BMW είναι πάντα επικαιροποιημένη με τις τελευταίες ψηφιακές τεχνολογίες και σταδιακά αναβαθμίζεται με την ενσωμάτωση πρόσθετων λειτουργιών στο αυτοκίνητο.

Διαβάστε επίσης:

Μέχρι και η Αφρική δε θα δέχεται εισαγόμενα σαπάκια

Ανατροπή! Πότε ένα τροχαίο θεωρείται εργατικό ατύχημα

Ηλεκτροκίνητα, υβριδικά ή με φυσικό αέριο τα νέα λεωφορεία