Live Κίνηση
Περισσότερα
Car Gadget

Αλλαγές στο Google Maps για χαμηλότερο CO2

Ελλάδα 11:28
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Αλλαγές στο Google Maps για χαμηλότερο CO2

Car Gadget

Αλλαγές στο Google Maps για χαμηλότερο CO2

Car Gadget

Σύντομα οι χάρτες της Google δεν θα δείχνουν την πιο γρήγορη διαδρομή, αλλά εκείνη με το μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα – Θα προσφέρονται εναλλακτικές διαδρομές;

Advertisement
Advertisement

Το Google Maps έχει φέρει την επανάσταση στον τομέα των μετακινήσεων, καθώς μας παρέχει καθοδήγηση σε πραγματικό χρόνο για το πώς θα φτάσουμε σε έναν άγνωστο προορισμό.

Ένα, μάλιστα, από τα μεγάλα προσόντα της εφαρμογής είναι πως μεριμνά για την εξοικονόμηση του χρόνου μας, δείχνοντας την ταχύτερη διαδρομή από ένα σημείο A μέχρι το Β. Για να το καταφέρει αυτό, αξιοποιεί δεδομένα –μεταξύ άλλων -για την κίνηση στο δρόμο, τα όρια ταχύτητας και τη χιλιομετρική απόσταση.

Από τη γρηγορότερη διαδρομή, στην πιο «πράσινη»

Advertisement
Advertisement

Σύντομα, ωστόσο, αυτό θα αλλάξει. Οι χάρτες της Google, αντί να δείχνουν την ταχύτερη διαδρομή, θα απεικονίζουν εκείνη που εφόσον ακολουθηθεί το όχημα θα καταναλώνει το λιγότερο καύσιμο (άρα και μειωμένες εκπομπές ρύπων). Το σκεπτικό είναι η είναι ο μετριασμός της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που προκαλείται από τις μεταφορές, κάτι το οποίο, παραπλεύρως, θα ωφελήσει και τον οδηγό μέσω της εξοικονόμησης καυσίμου.

Μέσω ενός σύνθετου αλγορίθμου, η Google θα υπολογίζει παράγοντες όπως την κυκλοφοριακή συμφόρηση, την κλίση του δρόμου και την κατανάλωση καυσίμου και στο τέλος θα προτείνει τη διαδρομή με το μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Advertisement

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Fast Company, στις περισσότερες περιπτώσεις ο οδηγός δεν θα εντοπίσει κάποια σημαντική διαφορά στον τρόπο απεικόνισης των διαδρομών, συγκριτικά με αυτόν που ισχύει σήμερα. Η Google θα συμπεριλαμβάνει την «πράσινη» διαδρομή, όταν ο εκτιμώμενος χρόνος άφιξης (ETA) θα είναι σχεδόν ίσης διάρκειας με εκείνον μιας λιγότερο φιλικής προς το περιβάλλον. Μάλιστα, ο οδηγός θα λαμβάνει ενημέρωση για το ποσοστό των μειωμένων εκπομπών ρύπων που θα επιφέρει η «πράσινη» διαδρομή.

Advertisement

Στον αντίποδα, όταν η «πράσινη» διαδρομή απαιτεί πολύ περισσότερο χρόνο από τις υπόλοιπες, η Google θα «δίνει» και κάποιες εναλλακτικές, με τον οδηγό να επιλέγει αυτή της αρεσκείας του.

Η αλλαγή στο Google Maps θα εφαρμοστεί πρώτα σε συσκευές με λογισμικό Android και στη συνέχεια με iOS.

Διαβάστε επίσης:
Τα συνθετικά καύσιμα σώζουν τους κινητήρες βενζίνης και diesel!
Ποιοι κατασκευαστές φορτηγών καταργούν τους κινητήρες diesel!
Τα ηλεκτρικά «σκοτώνουν» τους diesel

Advertisement