Live Κίνηση
Περισσότερα
Audi 2021-1

Audi Q4 e-tron: Ένα σαλόνι από το μέλλον

Ελλάδα 8:23
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Audi Q4 e-tron: Ένα σαλόνι από το μέλλον

Audi 2021-1

Audi Q4 e-tron: Ένα σαλόνι από το μέλλον

Audi 2021-1

Στην πρώτη της ηλεκτρική προσπάθεια στα SUV η Audi εφοδίασε το Q4 e-tron όχι μόνο με ότι πιο σύγχρονο και εξελιγμένο υπάρχει στην ηλεκτροκίνηση αλλά και με ένα σαλόνι που δείχνει τον δρόμο για το μέλλον.

Advertisement
Advertisement

Η είσοδος της Audi στην κατηγορία των ηλεκτρικών compact SUV δεν θα μπορούσε παρά να συνδυαστεί με ότι πιο εξελιγμένο και “ψαγμένο” έχει να παρουσιάσει η σημερινή τεχνολογία της ηλεκτροκίνησης. Όμως την ίδια βαρύτητα για την γερμανική εταιρία είχε πάντα και ο τομέας της σχεδίασης και της premium ποιότητας των μοντέλων της, κάτι που όπως είναι φυσικό τονίζεται στον μέγιστο βαθμό στο νέο Q4 e-tron.

Aπό την πρώτη στιγμή ήταν ξεκάθαρο ότι η Audi θα εξόπλιζε το νέο Q4 e-tron με ότι πιο σύγχρονο υπάρχει σε τεχνολογίες χειρισμού και στοιχεία που προέρχονται από το μέλλον. Και παράλληλα θα το εφοδίαζε με κορυφαία επίπεδα άνεσης και πρωτόγνωρης λειτουργικότητας έτσι ώστε να κάνει τους επιβάτες να νιώθουν άνετα και οικεία, απολαμβάνοντας ευρυχωρία και ανέσεις από μεγαλύτερες κατηγορίες.

Η αρχιτεκτονική της αρθρωτής πλατφόρμας για την ηλεκτροκίνηση (MEB) στην οποία βασίζεται το Q4 e-tron, εγγυάται μεγάλη ευρυχωρία και οι αριθμοί το επιβεβαιώνουν: με μήκος 4.590 χιλιοστά, πλάτος 1.865 χιλιοστά και ύψος 1.613 χιλιοστά, το Q4 e-tron είναι μεν από τα μεγαλύτερα compact SUV, όμως οι εσωτερικοί χώροι, το τοποθετούν σε μεγαλύτερη κατηγορία.

Advertisement
Advertisement

Με μπροστινό πρόβολο μόλις 86 εκατοστά, το 2,76 μέτρων μεταξόνιο εξασφαλίζει εσωτερικό μήκους 1,83 μέτρων, αντίστοιχο με ένα μεγάλο SUV. Οι πόρτες που ανοίγουν διάπλατα, η δεύτερη σειρά καθισμάτων τοποθετημένη σχεδόν επτά εκατοστά ψηλότερα από την μπροστινή και η απουσία κεντρικής σήραγγας, εξασφαλίζουν ότι το Q4 e-tron θέτει το σημείο αναφοράς στην κατηγορία.

Παράλληλα, το νέο μοντέλο ως γνήσιο SUV διαθέτει πλούσιους εσωτερικούς αποθηκευτικούς χώρους, με όγκο έως 24,8 λίτρα. Για πρώτη φορά μπουκάλια ενός λίτρου μπορούν να αποθηκευτούν σε υποδοχές τοποθετημένες ψηλά στις πόρτες, αυξάνοντας την άνεση και την εργονομία.

Advertisement

Πέρα από την κορυφαία άνεση και ευρυχωρία, το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό του νέου Q4 είναι το υπερπλήρες πακέτο σύγχρονων ψηφιακών τεχνολογιών για την ενημέρωση και την διασύνδεση του οδηγού και των επιβατών.

Advertisement

Το νέο Q4 e-tron βασίζεται στο γνωστό ψηφιακό concept λειτουργίας και χειρισμού της Audi, σε τέσσερα επίπεδα: το σύμπλεγμα ψηφιακών οργάνων ή το Audi virtual cockpit για τον οδηγό, την κεντρική οθόνη αφής MMI, τον φωνητικό έλεγχο φυσικής γλώσσας και την προαιρετική head-up οθόνη.

Η τελευταία, προβάλλει σημαντικές πληροφορίες σε δύο επίπεδα, ένα ρεαλιστικό και ένα επαυξημένης πραγματικότητας, σε μία μοναδική τρισδιάστατη εμπειρία. Οι οδηγίες πλοήγησης παρουσιάζονται σε φυσική απόσταση περίπου δέκα μέτρων από το παρμπρίζ, σε μια διαγώνιο περίπου 70 ιντσών, με αιωρούμενα βέλη που δυναμικά επισημαίνουν το επόμενο σημείο δράσης στη διαδρομή. Πιο κοντά στον οδηγό εμφανίζονται η ταχύτητα, οι πινακίδες κυκλοφορίας, τα συστήματα υποβοήθησης.

Advertisement

Ένα εξίσου εντυπωσιακό στοιχείο είναι το νέο τιμόνι, το οποίο πέρα από την ξεχωριστή του σχεδίαση με τις δύο διπλές ακτίνες, διαθέτει επιφάνειες αφής σε εμφάνιση μαύρο γυαλιστερό πλαστικό. Οι φωτιζόμενες αυτές επιφάνειες παρέχουν απτική ανάδραση όταν πατηθούν και έχουν λειτουργία όχι μόνο πίεσης αλλά και σάρωσης, όπως στα κινητά τηλέφωνα.

Αυτό καθιστά ιδιαίτερα εύκολη την πλοήγηση στα μενού του συστήματος πολυμέσων, ενώ το σύνολο της εμπειρίας καθιστά ακόμα πιο φουτουριστική την όλη αίσθηση που αποκομίζουν οι επιβάτες στο σαλόνι του Q4 e-tron.

Πέρα από όλα αυτά υπάρχει ένα σύνθετο σύστημα πληροφόρησης του οδηγού, με πίνακα οργάνων 12,5 ιντσών και μεγάλο οθόνη αφής στο σύστημα Infontaimnent. Οι δυνατότητες του συστήματος είναι απεριόριστες έχοντας εκτός των άλλων και φωνητικό έλεγχο ή ελεύθερη εισαγωγή κειμένου. Όλα αυτά συνδυάζονται με μία απίστευτη προσοχή στην λεπτομέρεια, με μοναδικά στην όψη και στην αίσθηση υλικά και την κλασική ασυναγώνιστη ποιότητα κατασκευής που χαρακτηρίζει κάθε νέο μοντέλο της εταιρίας, πολύ δε περισσότερο στη νέα ηλεκτρική εποχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Οι επιδόσεις του νέου Audi Q4 e-tron
Τα high-end συστήματα του νέου Audi Q4 e-tron
Τα συστήματα ασφαλείας του νέου Audi Q4 e-tron