Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΓΩΝΕΣ

ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2022: Τι να προσέχουμε στα βουνά

Ελλάδα 19:04
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2022: Τι να προσέχουμε στα βουνά

ΑΓΩΝΕΣ

ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2022: Τι να προσέχουμε στα βουνά

ΑΓΩΝΕΣ

Η άρτια διεξαγωγή του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις και κατ’ επέκταση η μονιμοποίηση της θέσης του στο ημερολόγιο του Πρωταθλήματος, αποτελεί υπόθεση όλων μας.

Advertisement
Advertisement

Safety First. Δίνουμε σημασία σε καίρια θέματα ασφάλειας για τους θεατές

Ας συμβάλλουμε όλοι, καθένας από το δικό του πόστο, στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Αποστηθίστε τον παρακάτω δεκάλογο

 1. Τα ράλλυ, όπως και οποιοδήποτε άλλο μηχανοκίνητο σπορ, είναι επικίνδυνα αθλήματα.
 2. Μην υποτιμήσετε ποτέ τους κινδύνους, να συμμορφώνεστε με τις οδηγίες των αρχών και των Κριτών και να είστε πάντα υποψιασμένοι μέσα στις Ειδικές Διαδρομές για τυχόν έξοδο κάποιου αυτοκινήτου.
 3. Κανονίζουμε το πρόγραμμα παρακολούθησης τις προηγούμενες του αγώνα ημέρες.
 4. Ξεκινάμε με άνεση χρόνου το ταξίδι μας για τις Ε.Δ. Καλό είναι να βρισκόμαστε στο σημείο που θέλουμε τουλάχιστον 1-1.30’ ώρα νωρίτερα.
 5. Πρέπει να υπολογίζουμε ότι και άλλοι θεατές έχουν την ίδια επιλογή με εμάς, άρα θα συναντήσουμε δυσκολία στο παρκάρισμα, πιθανόν δε να χρειαστεί να παρκάρουμε μακριά και να περπατήσουμε σε ανώμαλα εδάφη.

 1. Όταν φτάσουμε στο σημείο που θέλουμε γυρνάμε το αυτοκίνητό μας προς την πορεία που θα φύγουμε για να μην μπλοκάρουμε τον δρόμο με μανούβρες που θα δημιουργήσουν καθυστερήσεις και εκνευρισμό σε εμάς και άλλους θεατές. Παρκάρουμε δε πάντα στην άκρη (στην μία πλευρά του δρόμου σε σειρά) ώστε να αφήνουμε χώρο να περνάνε άλλα αυτοκίνητα, ωστόσο προσέχουμε μην «χώσουμε» το αυτοκίνητό μας σε σαθρό έδαφος, ή χαντάκι γιατί πιθανόν μετά να κολλήσουμε.
 2. Επιλέγουμε πάντα ένα «Plan B» ώστε αν συναντήσουμε εμπόδια ή καθυστερήσουμε στην πορεία μας για κάποια Ειδική Διαδρομή, να αλλάξουμε πλάνο και να μην τρέχουμε στους δρόμους με άγχος να προλάβουμε. Συνήθως υπερβολική κίνηση και συμφόρηση σε επαρχιακούς δρόμους στην πορεία του αγώνα συνήθως συνεπάγεται σε μπλοκάρισμα. Αλλάξτε επιλογή θέασης.
 3. Παίρνουμε μαζί μας νερά, καπέλα, αντιηλιακά ενώ τα ρούχα μας πρέπει να καλύπτουν όλο το σώμα. Σορτσάκια, τιραντάκια, φούστες και σαγιονάρες είναι για τα νησιά και όχι για την Γκιώνα και τα Βαρδούσια…
 4. Και φτάσαμε στο σημείο που θέλουμε στην Ε.Δ. Διαλέγουμε να καθίσουμε σε υπερυψωμένο ανάχωμα και ποτέ στην φορά εξόδου μιας στροφής.
 5. Για κανένα λόγο μην καθίσετε σε σημείο του δρόμου όπου υπάρχουν απαγορευτικές πινακίδες.
 6. Μην κάθεστε στην εξωτερική πλευρά μιας στροφής, σε σημεία με άλματα ή και συνδυασμό των δύο. Τέτοιες καταστάσεις δίνουν ελάχιστο χρονικό περιθώριο στους οδηγούς να διορθώσουν ένα λάθος και σ’ εσάς να μετακινηθείτε.
Advertisement
Advertisement

 1. Δεν είναι επικίνδυνη μόνο η εξωτερική πλευρά μίας στροφής. Ακόμα και στην ευθεία ένα αυτοκίνητο μπορεί να βγει εκτός ελέγχου, και με ιδιαίτερα υψηλή ταχύτητα. Μην αφήνετε την προσοχή σας να αποσπάται απ’ ό,τι συμβαίνει στην ειδική διαδρομή.
 2. Να είστε πάντα έτοιμοι για το αναπάντεχο. Ακόμα και οι καλύτεροι οδηγοί του κόσμου κάνουν λάθη, ενώ μια μηχανική βλάβη μπορεί να προκύψει οποιαδήποτε στιγμή.
 3. Δεν κοιτάμε ποτέ (ΠΟΤΕ) από πίσω ένα αυτοκίνητο που περνάει. Σηκώνει πέτρες που μπορεί να προκαλέσουν επικίνδυνο για την ζωή μας τραυματισμό. Μόλις περάσει από εμπρός ένα αυτοκίνητο γυρνάμε την πλάτη μας και σκύβουμε το κεφάλι μας για το προστατεύσουμε, αυτό και τον αυχένα μας από πέτρες που εκτοξεύονται. Μην ακολουθείτε λοιπόν με το κινητό σας την πορεία ενός αυτοκινήτου που περνάει.
 4. Μη φύγετε από τη θέση σας πριν περάσει το ουραγό αυτοκίνητο με την καρό σημαία. Ακόμα και μετά το τελευταίο νούμερο στις συμμετοχές μπορεί να υπάρχει αγωνιστικό αυτοκίνητο που καθυστέρησε από μικρή έξοδο ή από μηχανική βλάβη και να συνεχίζει κανονικά τον αγώνα!

Safety First

Oι διοργανωτές του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις έχουν εργαστεί με γνώμονα την ασφάλεια του αγώνα συνολικά. Ωστόσο, χρειάζεται η συνεργασία όλων ώστε να αποφευχθεί κάθε δυσάρεστο ή επικίνδυνο ενδεχόμενο.

Advertisement

Στην επίσημη ιστοσελίδα του αγώνα, στον τομέα «Θεατές», έχουν αναρτηθεί όλα όσα κρίνονται απαραίτητα για το σχεδιασμό, την προσέγγιση και την πρόσβαση στις ειδικές διαδρομές του αγώνα.

Χάρτες υψηλής ανάλυσης με αποτύπωση και των χώρων στάθμευσης, οδηγίες για τις προσβάσεις των θεατών και αρχεία με οδηγίες πλοήγησης μέσω ψηφιακών χαρτών είναι άμεσα προσβάσιμα, ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε ταλαιπωρία κατά τη μετακίνηση στις περιοχές του αγώνα.

Advertisement

Οι προσβάσεις που αναφέρονται στην επίσημη ιστοσελίδα του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις είναι αυτές που έχει ελέγξει η διοργάνωση του αγώνα και που δεν επηρεάζουν τη διεξαγωγή του, σε αντίθεση με πιθανούς άλλους δρόμους, οι οποίοι ενδέχεται να δημιουργούν αναστάτωση στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων της οργάνωσης ή και των ασθενοφόρων.

Στο έντυπο «Οδηγός Θεατή» περιγράφονται όλα όσα πρέπει να γνωρίζει όποιος επιλέξει να βρεθεί στον αγώνα, αναφορικά με τους περιορισμούς που προκύπτουν από το ωράριό του και, κυρίως, από το γεγονός ότι διεξάγεται σε ανοιχτό περιβάλλον.

Advertisement

Η ασφάλεια του αγώνα είναι υπόθεση όλων και η επιτυχία του έργο κάθε εμπλεκόμενου!

Για τον «Οδηγό Θεατή» πατήστε εδώ.

O επίσημoς οδηγός για την παρακολούθηση με ασφάλεια πρέπει να διαβαστεί από όλους μας!

Τι χρειάζεται να ξέρουμε κατά την διάρκεια του αγώνα

 • Οι ειδικές διαδρομές θα κλείνουν 3 ώρες πριν από το πρώτο αγωνιστικό αυτοκίνητο. Φροντίστε να είστε εγκαίρως στην ειδική διαδρομή, και παρκάρετε έτσι ώστε να μην εμποδίζεται πιθανή διέλευση ασθενοφόρου οχήματος (ΛΟΓΟΣ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ)
 • Με τα νέα συστήματα ελέγχου ασφαλείας της FIA, το κέντρο του αγώνα, εντός 5 δλ. από το πέρασμα των αυτοκινήτων ασφαλείας, αλλά και των αγωνιστικών αυτοκινήτων, λαμβάνει εικόνα υψηλής ανάλυσης και είναι σε θέση να γνωρίζει αν το σημείο που έχετε επιλέξει να παρακολουθήσετε τον αγώνα είναι ασφαλές ή όχι. Αν κριθεί πως η ασφάλειά σας βρίσκεται σε κίνδυνο, ενδέχεται να αποφασιστεί ακόμα και η καθυστέρηση μέχρι να μετακινηθείτε σε ασφαλές σημείο ή η ακύρωση της ειδικής διαδρομής.

 • Όταν περνάει το αυτοκίνητο του Εκπροσώπου Ασφαλείας της FIA, ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ για κανένα λόγο να κινείστε μέσα στη διαδρομή. Ο σκοπός αυτής της διέλευσης είναι ο οριστικός έλεγχος των θέσεων των κριτών και των θεατών πριν το τελικό ΟΚ για να ξεκινήσει η ειδική διαδρομή.
 • Ο Εκπρόσωπος Ασφαλείας της FIA συνεργάζεται με το ελικόπτερο ασφαλείας, από το οποίο επιβεβαιώνεται ότι όποιες ενδεχόμενες υποδείξεις ασφαλείας έγιναν από εκείνη έχουν τακτοποιηθεί και είναι όλα είναι έτοιμα λίγο πριν εκκινήσει το 1ο αυτοκίνητο.

ΣΕΒΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μην ανάψετε φωτιά για κανένα λόγο και φεύγοντας από την ειδική διαδρομή πάρτε μαζί σας τα σκουπίδια σας.

Επιλέξτε για τις θέσεις από όπου θα παρακολουθήσετε τον αγώνα, όσο το δυνατόν πιο υπερυψωμένο σημείο και σίγουρα μακριά από το δρόμο. Πέτρες μπορεί εύκολα να εκτιναχθούν σε μεγάλη απόσταση.

 

Στην πορεία του αγώνα μπορεί να συναντήσετε αγωνιζόμενους να αλλάζουν ελαστικά. Μην τους βοηθήσετε και μην αγγίξετε τίποτα από το αυτοκίνητο γιατί απαγορεύεται από τους κανονισμούς. Επίσης, μην μπλέκεστε στα πόδια τους για να τους φωτογραφίσετε.

 

Τα αυτοκίνητα της κορυφαίας κατηγορίας Rally1 είναι υβριδικά. Ως εκ τούτου όταν τα συναντήσουμε σταματημένα, ή εκτός δρόμου σε μία Ειδική Διαδρομή ΔΕΝ ΤΑ ΑΓΓΙΖΟΥΜΕ εάν είναι αναμμένα τα κόκκινα ενδεικτικά φωτάκια στο ταμπλό και στα πλαϊνά των παραθύρων. Μόνο αν είναι πράσινα αναμμένα αγγίζουμε το αυτοκίνητο.

 

Στο σημείο που θέλουμε να παρακολουθήσουμε την Ε.Δ., διαλέγουμε να καθίσουμε σε υπερυψωμένο ανάχωμα και ποτέ στην φορά εξόδου μιας στροφής.

 

Μην κάθεστε στην εξωτερική πλευρά μιας στροφής, σε σημεία με άλματα ή και συνδυασμό των δύο. Τέτοιες καταστάσεις δίνουν ελάχιστο χρονικό περιθώριο στους οδηγούς να διορθώσουν ένα λάθος και σ’ εσάς να μετακινηθείτε.

 

Για κανένα λόγο μην μετακινείστε μέσα στην Ειδική Διαδρομή. Τα αγωνιστικά αυτοκίνητα είναι πάντα πιο γρήγορα από εσάς. Και αν δεν υπάρχει χώρος να προστατευτούμε, ο κίνδυνος ατυχήματος είναι ακραία μεγάλος

 

Το να καθόμαστε στα παρακείμενα του δρόμου χαντάκια για να δούμε τα αγωνιστικά αυτοκίνητα, είναι αδιανόητη επιλογή.

 

Ανεπίτρεπτη εικόνα. Από φέτος, αν κριθεί -μέσα από τις κάμερες των αγωνιστικών αυτοκινήτων- πως η ασφάλειά σας βρίσκεται σε κίνδυνο, ενδέχεται να αποφασιστεί ακόμα και η ακύρωση της ειδικής διαδρομής. Θα το θέλατε αυτό;

Φωτογραφίες: WRC teams, acropolisrally.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2022: Προετοιμασία για την Χαλκιάς Racing Team
ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2022: Εβδομήντα συμμετοχές και παγκόσμιο ενδιαφέρον
Ακούστε ιστορίες για το Ράλλυ Ακρόπολις