Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΓΩΝΕΣ

ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2022: Που θα το δούμε

Ελλάδα 6:03
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2022: Που θα το δούμε

ΑΓΩΝΕΣ

ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2022: Που θα το δούμε

ΑΓΩΝΕΣ

Σε ποια Ειδική Διαδρομή θα… κατασκηνώσετε; Θα προλάβετε να δείτε δύο ή και τρεις διαδρομές σε μία ημέρα;

Advertisement
Advertisement

Πως θα οργανώσετε τον χρόνο σας για να απολαύσετε τον Εθνικό μας αγώνα με ασφάλεια;

Σας ετοιμάσαμε ένα οδηγό με προτάσεις παρακολούθησης, από όλες τις Ειδικές Διαδρομές του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις του 2022.

 Πως να «διαβάσουμε» τις προτάσεις

  • Στους αναλυτικούς χάρτες της κάθε Ειδικής διαδρομής, θα βρείτε επεξηγήσεις στο πλαίσιο με το υπόμνημα.
  • Με τον όρο «Ωράριο κλεισίματος διαδρομής» εννοείται η ώρα που απαγορεύεται το «πέρασμα» με το αυτοκίνητό μας στην Ε.Δ. Εκεί οι αρχές του αγώνα κόβουν την κυκλοφορία μιας και πρέπει να διασφαλιστεί η ομαλή εξέλιξη του αγώνα.
Advertisement
Advertisement

  • Με τον όρο «Ωράριο πρώτου αυτοκινήτου» εννοείται η ώρα που το πρώτο αγωνιστικό αυτοκίνητο φθάνει στην Αφετηρία της Ε.Δ.
  • Οι προσβάσεις έχουν τρεις χαρακτηρισμούς ανάλογα με το βαθμό δυσκολίας της επιφάνειας των δρόμων τους. Το γράμμα που τις χαρακτηρίζει βρίσκεται στο παρακάτω κείμενο δίπλα στον αριθμό τους. Οι χαρακτηρισμοί είναι: S= Soft= Ι.Χ. αυτοκίνητο, Μ= Medium= SUV και H= Hard= 4×4 ή Enduro

1η Ημέρα, Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου Υπερειδική Διαδρομή 1: ΟΑΚΑ

Μήκος: 1,95 χλμ.
Ωράριο πρώτου αυτοκινήτου: 20:08

Advertisement

Διάταξη: Διαδρομή 16 στροφών που περιλαμβάνει μία γέφυρα και ένα άλμα

Advertisement

Πρόγραμμα:

* Για την Υπερειδική του ολυμπιακού Σταδίου της Αθήνας, ήδη θα γνωρίζετε πάρα πολλά. Αν έχετε αφήσει την απόφασή σας για την τελευταία στιγμή προκειμένου να παρακολουθήσετε από κοντά την ΕΚΟ Super Special Stage @OAKA μπορείτε να αναζητήσετε το εισιτήριό σας στην πλατφόρμα του viva.gr με τις τιμές να ξεκινούν από τα 10 ευρώ, ενώ, συνολικά 40.000 εισιτήρια έχουν μέση τιμή τα 18,5 ευρώ. Όσοι δεν καταφέρουν να εξασφαλίσουν μια θέση στο γήπεδο, θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν απευθείας αυτό το εντυπωσιακό θέμα από την ΕΡΤ, καθώς και μέσα από το αφιερωμένο στο ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις pop-up κανάλι της COSMOTE TV.

* Ωστόσο, η μεγάλη γιορτή του αγώνα θα έχει ξεκινήσει πολύ πριν τις 19:30 και ειδικότερα, με δεδομένο ότι οι πύλες του ΟΑΚΑ θα ανοίξουν στις 16:30:

Advertisement

* Στις 16:30, θα ξεκινήσουν οι αναγνωρίσεις της διαδρομής για το 3ο γκρουπ πληρωμάτων. Αξίζει να αναφερθεί ότι τα πληρώματα θα γράψουν τις σημειώσεις τους κινούμενα είτε πεζή, είτε με scooter.

* Στις 17:00, στην αίθουσα Κασιμάτης του ΟΑΚΑ θα διεξαχθεί ο Παγκόσμιος Τελικός e-Sports WRC – για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στην Ελλάδα. Πρόκειται για το εικονικό Πρωτάθλημα WRC που μεταξύ άλλων δημιουργεί ακόμα περισσότερες προοπτικές ώστε ο μηχανοκίνητος αθλητισμός να καταστεί περισσότερο προσβάσιμος στις νεαρές ηλικίες, που έχουν αναπτύξει στενή επαφή με τα esports.

* Στις 18:30, οι κορυφαίοι οδηγοί Ράλλυ στον κόσμο, καθώς και οδηγοί από όλες τις κατηγορίες που προσμετρούν στο ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις, θα βρεθούν στο Rally Village του OAKA (εντός του περιβάλλοντα χώρου του σταδίου, από την πλευρά της Λ. Ειρήνης) για να υπογράψουν αυτόγραφα στους φίλους του σπορ.

* Στις 19:00, εντός της αγωνιστικής διαδρομής, υψηλοί προσκεκλημένοι θα συνοδηγήσουν σε ένα Ford Fiesta Rally 3 Junior WRC της M-Sport Poland.

* Στις 19:45, οι οδηγοί της κορυφαίας κατηγορίας του Πρωταθλήματος, θα συγκεντρωθούν στον αγωνιστικό χώρο, για μια αναμνηστική φωτογραφία εμπρός σε δεκάδες χιλιάδες θεατές.

2η Ημέρα, Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου Ειδική Διαδρομή 5: Δάφνη

Μήκος: 13,99 χλμ.
Ωράριο κλεισίματος διαδρομής: 10:09
Ωράριο πρώτου αυτοκινήτου: 13:12

Περιγραφή:
Πρόκειται για μια νέα ε.δ. που ξεκινά από το χωριό Δάφνη, σε ιδιαίτερα καλό οδόστρωμα. Ανηφορίζοντας έχει πέντε διαδοχικές φουρκέτες και ένα χιλιόμετρο μετά μπαίνει μέσα σε ένα «δάσος» από ανεμογεννήτριες. Στο 8ο χλμ. στρίβει δεξιά και από εκεί αρχίζει μία πολύ γρήγορη κατάβαση μέχρι τη Μονή Προφήτου Ηλία, όπου και ο τερματισμός.

Πρόσβαση Θεατών

(Η)
Ερχόμενοι από Ελευσίνα μέσω της Παλαιάς ΕΟ φτάνετε στην Οινόη (των Ερυθρών) και στρίβετε δεξιά, προς Πάνακτο. Σε 3,57 χλμ. στρίβετε αριστερά, προς «Όσιο Μελέτιο». Σε 2,65 χλμ. στίβετε αριστερά, προς τα πίσω, σε χωματόδρομο με μπάρα. Σε 2,40 χλμ. σε «διχάλα» ακολουθείτε τον αριστερό δρόμο και σε 2,93 πολύ σκληρά χιλιόμετρα φτάνετε στο 8,05 χλμ. της ε.δ. Περπατώντας αντίθετα από τη φορά της ε.δ., είναι ένα πολύ τεχνικό κομμάτι ανάμεσα σε ανεμογεννήτριες, ενώ ακολουθώντας το δρόμο με τη φορά της ε.δ., θα βρείτε πολύ γρήγορα κατηφορικά κομμάτια.
Για πλοήγηση πατήστε εδώ

Σημείωση:

Μετά την ολοκλήρωση της παρακολούθησής σας σε αυτή την Ε.Δ., μπορείτε με ασφάλεια χρόνου να μεταβείτε στην Λαμία, όπου και θα υπάρχει το Service Park του αγώνα. Εκεί πέρα από το Rally Village που μπορείτε να φάτε ή και να κάνετε τις αγορές των αναμνηστικών σας, μπορείτε να δείτε από ασφαλή απόσταση τους μηχανικούς να επισκευάζουν και να ετοιμάζουν τα αγωνιστικά αυτοκίνητα για την επόμενη ημέρα.  Το πρώτο αυτοκίνητο αναμένεται στις 19:30.

3η Ημέρα, Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου Ειδική Διαδρομή 10-13 Ταρζάν

Μήκος: 23,37 χλμ.

Ωράριο κλεισίματος διαδρομής: Ε.Δ. 10 στις 08:02 & Ε.Δ. 13 στις 14:02
Ωράριο πρώτου αυτοκινήτου: Ε.Δ. 10 στις 11:08 και Ε.Δ. 13 στις 17:08

(Επαναλαμβανόμενη Ε.Δ.)

Περιγραφή
Η επιστροφή της ειδικής διαδρομής «Ταρζάν» πέρυσι «αγκαλιάστηκε» από τους θεατές. Τα πρώτα, περίπου δέκα κατηφορικά χιλιόμετρα, περνούν μέσα από πυκνό δάσος, σε σκληρό δρόμο. Στη συνέχεια, για περίπου 4 χιλιόμετρα ο δρόμος είναι ιδιαίτερα καλός. Mετά τη διασταύρωση για Ροβολιάρι και Ρεντίνα αρχίζει το γνωστό λιθόστρωτο του Ταρζάν, που ταλαιπωρεί αναρτήσεις και λάστιχα. Ο τερματισμός είναι λίγο πριν την είσοδο του χωριού Παλαιά Γιαννιτσού.

Προσβάσεις Θεατών

1a (M)
Από το χωριό Ροβολιάρι φτάνετε 400 μέτρα πριν από το 14,81 χλμ. της ε.δ.. Ακολουθήστε τις οδηγίες της αστυνομίας και των κριτών και παρκάρετε το όχημά σας στις ενδεδειγμένες θέσεις πάρκινγκ. Ο δρόμος αυτός είναι διαφυγή ασθενοφόρου. Πιθανό μπλοκάρισμά του ενέχει κίνδυνο ακύρωσης της Ειδικής Διαδρομής.
Για πλοήγηση πατήστε εδώ

1b (S)
Από την είσοδο του χωριού Ρεντίνα (όπου αεροπλάνο) συνεχίζετε προς το χωριό. Σε 1,64 χλμ. φτάνετε στην πλατεία (δεξιά καφενείο) και στρίβετε αριστερά. Σε 480 μ., όπου πινακίδα Stop, στη διχάλα ακολουθείτε το δρόμο δεξιά. Σε 6,40 χλμ., στη διχάλα (πινακίδα «Μονή Ρεντίνας» στα δεξιά) συνεχίζετε στον αριστερό δρόμο. Σε 1,90 χλμ. (πινακίδα «Δήμος Σοφάδων Όρια Ρεντίνας») συνεχίζετε ευθεία. Σε 2,91 χλμ. η ΕΛ.ΑΣ. θα διακόπτει την κυκλοφορία. Παρκάρετε και σε 440 μ. φτάνετε στο 14,81 χλμ. της Ειδικής Διαδρομής.
Για πλοήγηση πατήστε εδώ

(Μ)
Μηδενίζετε στο κτήριο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, στην έξοδο της Λαμίας προς Καρπενήσι. Σε 25,51 χλμ. στρίβετε δεξιά προς Μακρακώμη. Σε 3,02 χλμ. στρίβετε αριστερά και σε 600 μ., στον κυκλικό κόμβο συνεχίζετε ευθεία. Σε 100 μ. στο “Stop” στρίβετε δεξιά. Σε 800 μ. στρίβετε δεξιά προς «Τσούκα», όπου φτάνετε μετά από 6,38 χλμ.. Σε 450 μ. στρίβετε όλο αριστερά και σε 80 μ. όλο δεξιά. Σε 680 μ. στα αριστερά σας βρίσκεται το νεκροταφείο του χωριού και σε 140 μ. η επιφάνεια γίνεται χωμάτινη. Σε 850 μ. στο τρίχαλο ακολουθείτε τον δεξιό δρόμο και σε 3,90 χλμ. (μικρό σπίτι δεξιά) στρίβετε δεξιά. Σε 5,78 χλμ. φτάνετε στο 19,64 της Ειδικής Διαδρομής.
Για πλοήγηση πατήστε εδώ

(M)
Μηδενίζετε στο κτήριο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, στην έξοδο της Λαμίας προς Καρπενήσι. Σε 25,51 χλμ. στρίβετε δεξιά προς Μακρακώμη. Σε 3,02 χλμ. στρίβετε αριστερά και σε 600 μ., στον κυκλικό κόμβο συνεχίζετε ευθεία. Σε 100 μ. στο “Stop” στρίβετε δεξιά. Σε 800 μ. στρίβετε δεξιά προς «Τσούκα», όπου φτάνετε μετά από 6,38 χλμ.. Σε 450 μ. στρίβετε όλο αριστερά και σε 80 μ. όλο δεξιά. Σε 680 μ. στα αριστερά σας βρίσκεται το νεκροταφείο του χωριού και σε 140 μ. η επιφάνεια γίνεται χωμάτινη. Σε 4,25 χλμ., στρίβετε δεξιά στον «λευκό» τσιμεντόδρομο. Σε 960 μ. στρίβετε πίσω δεξιά και σε 180 μ., πάνω σε δεξιά στροφή, στρίβετε αριστερά. Σε 4,77 χλμ. φτάνετε στο 22.33 χλμ. της Ειδικής Διαδρομής.

4η Ημέρα, Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου ΕΔ 15 Ελάτεια-Ρεγκίνι

Μήκος: 11,26 χλμ.
Ωράριο κλεισίματος διαδρομής: 07:08
Ωράριο πρώτου αυτοκινήτου: 10:11

Περιγραφή
Ξεκινάει 2,50 χλμ. επάνω από το χωριό Ελάτεια, προς Βασιλικά-Ρεγκίνι. Τα πρώτα 4,50 χλμ. είναι ανηφορικά, σε σχετικά καλό οδόστρωμα και με αρκετές φουρκέτες. Αυτό το κομμάτι διαδέχεται από ένα πολύ γρήγορο κατηφορικό, μήκους 2,0 χλμ., μέχρι να φτάσει σε αλλαγή πορείας (αριστερά) προς Ρεγκίνι. Σε 290 μέτρα περνάει από νερά, για να ξεκινήσει το τελευταίο, ιδιαίτερα τεχνικό κατηφορικό κομμάτι, μήκους περίπου 4,6 χλμ. μέχρι τον τερματισμό.

Προσβάσεις Θεατών
(H)
Από τον δρόμο που ενώνει το Μόδι με την Ελάτεια, στο Stop στρίβετε αριστερά και μηδενίζετε. Σε 1,45 χλμ. περνάτε μέσα από το χωριό «Παναγίτσα». Συνεχίζετε ευθεία (σε 480 μ. γίνεται χώμα) και στο προσκυνητάρι στρίβετε αριστερά. Σε 1,37 χλμ., στη διχάλα στρίβετε δεξιά και σε 640 μ. ξανά δεξιά, έχοντας αφήσει έναν δευτερεύοντα δρόμο επίσης στα δεξιά. Σε 1,18 χλμ. στο «Τ» στρίβετε δεξιά και σε 3,35 χλμ. φτάνετε στο 6,92 χλμ. της ειδικής διαδρομής, 290 μ. μετά τα νερά.
Για πλοήγηση πατήστε εδώ

2
Περπατώντας από το χωριό Ελάτεια προς τα Βασιλικά, σε περίπου 2,50 χλμ. θα φτάσετε στην εκκίνηση της ειδικής διαδρομής.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2022: Προτεραιότητα στην ασφάλεια
ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις: Υβριδική τεχνολογία και ασφάλεια
ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις: Πόσο έχουν τα εισιτήρια για το ΟΑΚΑ;