Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Η λύση στη… σιωπή των ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Ελλάδα 21:52
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Η λύση στη… σιωπή των ηλεκτρικών αυτοκινήτων

ΝΕΑ

Η λύση στη… σιωπή των ηλεκτρικών αυτοκινήτων

ΝΕΑ

Όσοι έχετε οδηγήσει κάποιο ηλεκτρικό όχημα σίγουρα μείνατε εντυπωσιασμένοι από την απουσία σχεδόν κάθε θορύβου. Αυτό έχει τα θετικά του, καθώς δεν προκαλεί ηχορύπανση στο περιβάλλον. Υπάρχει όμως και ένα αρνητικό: δεν γίνεται αντιληπτή η παρουσία του από τους πεζούς, όταν αυτοί κοιτάζουν προς άλλη κατεύθυνση.

Advertisement
Advertisement

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΠΙΤΣΙΚΩΚΟΥ

Κυρίως οι ευπαθείς ομάδες (μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι ή άτομα με προβλήματα όρασης) κινδυνεύουν να τραυματιστούν από ένα ηλεκτρικό όχημα (EV) κατά την προσπάθειά τους να διασχίσουν το δρόμο. Οι κατασκευαστές επιχειρούν να λύσουν αυτό το πρόβλημα, τοποθετώντας στα EV συσκευές που παράγουν ήχους, προκειμένου τα αυτοκίνητα να γίνονται αντιληπτά από τους πεζούς ή τους ποδηλάτες.

Η Nissan συμμετέχει στην κοινοπραξία eVADER, η οποία χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει ως στόχο την ανάπτυξη τεχνολογίας που θα ειδοποιεί τους πεζούς για την παρουσία ενός EV. Το ηχητικό σήμα θα πρέπει να γίνεται άμεσα αντιληπτό, χωρίς όμως να αυξάνει σημαντικά τα επίπεδα ηχορύπανσης.

Advertisement
Advertisement

Για να ακούσετε τον ήχο, κάντε ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Το σύστημα δοκιμάζεται σε ένα ηλεκτρικό Nissan Leaf και περιλαμβάνει μία κάμερα, τοποθετημένη στην εσωτερική πλευρά στο παρμπρίζ. Αυτή ανιχνεύει π.χ. πεζούς και ποδηλάτες και στη συνέχεια 6 ηχεία στέλνουν τον ήχο προς την κατεύθυνση των ανθρώπων. Ο ήχος είναι κατά 5 dB χαμηλότερος από αυτόν ενός συμβατικού αυτοκινήτου με κινητήρα βενζίνης ή πετρελαίου.