Πως οι οθόνες κόβουν χρήμα για τις εταιρείες
ΝΕΑ
Οι οδηγοί λατρεύουν τις οθόνες αλλά την ίδια στιγμή αισθάνονται ότι τους δυσκολεύουν στην καθημερινότητά τους. Παράλογο; Όχι για τις εταιρείες.
Η έρευνα Initial Quality Study 2025 της J.D. Power αποκάλυψε μια ενοχλητική αλήθεια για τη σύγχρονη αυτοκίνηση: το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι νέοι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων είναι –για άλλη μία χρονιά– τα συστήματα infotainment.
WHAT CAR
Παρά τον εντυπωσιακό σχεδιασμό και τη φουτουριστική αισθητική, οι οδηγοί δηλώνουν μπερδεμένοι, ενοχλημένοι και σε πολλές περιπτώσεις… εγκλωβισμένοι μέσα στα ίδια τους τα αυτοκίνητα.
Οι οθόνες αφής πλέον δεν περιορίζονται σε πληροφοριακό ή ψυχαγωγικό ρόλο. Αντιθέτως, συγκεντρώνουν σχεδόν όλες τις βασικές λειτουργίες του οχήματος: από το ραδιόφωνο και το κλιματιστικό, μέχρι τα φώτα, το άνοιγμα του ντουλαπιού και τον έλεγχο της πίσω πόρτας.
Η αφαίρεση των φυσικών κουμπιών παρουσιάζεται ως τάση «μινιμαλισμού», αλλά στην ουσία εξυπηρετεί τη μείωση του κόστους κατασκευής.
Ένα ψηφιακό interface μπορεί να προγραμματιστεί ώστε να αντικαταστήσει δεκάδες φυσικά εξαρτήματα. Αυτό μεταφράζεται σε μικρότερη ανάγκη για σχεδίαση, δοκιμές και συντήρηση υλικού.
Ωστόσο, αυτός ο ψηφιακός συγκεντρωτισμός εγκυμονεί νέους κινδύνους. Αν χαλάσει το infotainment, μπορεί να «νεκρώσει» βασικές λειτουργίες του αυτοκινήτου.

Κι όσο περισσότερο αυξάνονται τα μενού, τα υπομενού και οι κρυφές λειτουργίες, τόσο πιο δύσκολο γίνεται για τον οδηγό να κάνει κάτι απλό, όπως να ρυθμίσει τη θερμοκρασία, χωρίς να αποσπάται από την οδήγηση.
Ο Frank Hanley της J.D. Power το λέει ξεκάθαρα: οι ιδιοκτήτες θεωρούν αυτά τα συστήματα «υπερβολικά περίπλοκα και αποπροσανατολιστικά».
Παρά τις υποσχέσεις κάποιων κατασκευαστών για επιστροφή σε φυσικά κουμπιά, κανείς δεν δείχνει διατεθειμένος να μειώσει τις οθόνες.
Οι μεγάλες οθόνες είναι εύκολες στην πώληση, εντυπωσιακές στο showroom και ιδανικές για μελλοντικές συνδρομητικές υπηρεσίες. Ένα κουμπί δεν πουλάει «πακέτα συντήρησης» ή «ψηφιακά upgrades». Μια οθόνη όμως μπορεί.
Εν κατακλείδι, η αυτοκινητοβιομηχανία οδηγείται σ’ έναν φαύλο κύκλο: περισσότερες δυνατότητες απαιτούν μεγαλύτερες οθόνες, οι οποίες φέρνουν περισσότερα προβλήματα, αλλά και περισσότερα κέρδη.
Και οι οδηγοί; Μένουν να χαζεύουν την οθόνη, αναρωτώμενοι γιατί το απλό έγινε τόσο περίπλοκο.