Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Νέα σχολική χρονιά: Τι πρέπει να προσέξουμε στο δρόμο

Ελλάδα 3:21
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Νέα σχολική χρονιά: Τι πρέπει να προσέξουμε στο δρόμο

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Νέα σχολική χρονιά: Τι πρέπει να προσέξουμε στο δρόμο

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Ήρθε, πάλι, η ώρα όπου οι παιδικές φωνές θα ακουστούν στις σχολικές αίθουσες και αυλές. Η νέα εκπαιδευτική χρονιά αρχίζει και ο μαθητές θα βρεθούν στην επόμενη τάξη τους. Ωστόσο, η διαδικασία μετάβασης και επιστροφής προς και από το σχολείο χρειάζεται να γίνεται με κάποιους κανόνες.

Advertisement
Advertisement

Οι αρχές Σεπτεμβρίου είναι μια… δύσκολη εποχή για παιδιά και γονείς. Η διαδικασία διαπραγμάτευσης, υποσχέσεων, διαρκούς παρότρυνσης αλλά και προστριβών γίνεται εντονότερη μέχρι όλοι να συνηθίσουν πάλι στην καθημερινότητα του σχολείου.

Μεταξύ άλλων, οι γονείς πρέπει να φροντίζουν να δώσουν τις κατάλληλες συμβουλές και να φροντίζουν για την ασφαλή μετακίνηση των παιδιών είτε οδικώς είτε πεζή, όπου το δεύτερο είναι εφικτό. Σε μια εποχή όπου εξακολουθούμε να ζούμε με την ανησυχία που μας προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, δεν πρέπει να επικεντρωνόμαστε μόνο στην αντιμετώπισή του και να αμελούμε όλες τις υπόλοιπες παραμέτρους ασφάλειας.

Advertisement
Advertisement

Συνεπώς, πρέπει να φροντίζουμε να είναι όλα όπως πρέπει σε κάθε μετακίνησή μας με τα παιδιά. Πρωτίστως, χρειάζεται να έχουμε ελέγξει ότι το αυτοκίνητό μας μετά τις καλοκαιρινές διακοπές και να είμαστε σίγουροι ότι είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Τόσο μηχανικά όσο και σε ό,τι αφορά στη σωστή λειτουργία των φώτων και των φλας ώστε να μας προσφέρει την καλύτερη δυνατή ασφάλεια.

Τα παιδιά μεταφέρονται πάντα στις πίσω θέσεις του οχήματος. Είτε στο κατάλληλων προδιαγραφών παιδικό κάθισμα είτε στο ειδικό «booster» και πάντα δεμένα με τη ζώνη ασφαλείας.

Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία μαθητές και σχετικά υψηλόσωμοι επίσης θα πρέπει να μεταφέρονται στο πίσω κάθισμα, όσο το δυνατόν. Εάν είμαστε πιο ελαστικοί μαζί τους, ας κάθονται εμπρός, αλλά πάντα φορώντας τη ζώνη ασφαλείας.

Advertisement

Στην περίπτωση των μικρών παιδιών, φροντίζουμε να μην μπορούν να ανοίξουν την πίσω πόρτα εν κινήσει, ενεργοποιώντας την αντίστοιχη ασφάλεια σε αυτή, εφόσον διαθέτει το αυτοκίνητό μας. Επίσης, προσέχουμε να μην βγάζουν το χεράκι τους έξω από το παράθυρο του οχήματος. Όταν σταθμεύουμε στο σχολείο φροντίζουμε για την ασφαλή έξοδο του παιδιού από το αυτοκίνητο και τη μετάβασή του στο προαύλιο του σχολείου.

Advertisement

Όταν πηγαίνουμε το παιδί στο σχολείο με το αυτοκίνητο τηρούμε πάντα τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, όσο κουρασμένοι, στενοχωρημένοι ή εκνευρισμένοι κι αν είμαστε. Δίνουμε το παράδειγμα στο παιδί και παραμένουμε πάντα ήρεμοι, όποια αβελτηρία και παρανομία κι αν συναντήσουμε στη διαδρομή μας από τους άλλους οδηγούς ή αναβάτες.

Στην περίπτωση που μετακινούμαστε με μοτοσυκλέτα, φροντίζουμε να είναι το παιδί κατάλληλα ενδεδυμένο, με τα κατάλληλα προστατευτικά ρούχα και πάντα με το κράνος που θα ταιριάζει σωστά στο κεφάλι του. Δεν παίρνουμε μεγαλύτερο μέγεθος «για να του κάνει και του χρόνου» ούτε του δίνουμε κάποιο που έχει λήξει η χρονική περίοδος της αποτελεσματικής προστασίας που παρέχει στον αναβάτη ή με ό,τι βρήκαμε μπροστά μας που μοιάζει με κράνος.

Advertisement

Πάντα επιμένουμε να φορά πάντα τον σωστό εξοπλισμό και φροντίζουμε να μάθει πώς να κάθεται σωστά και να κρατιέται με ασφάλεια από εμάς ή από τις χειρολαβές οι οποίες προορίζονται γι’ αυτόν τον σκοπό.

Εννοείται ότι μόνο τα μεγαλύτερα και ψηλότερα παιδιά θα πρέπει να μετακινούνται μαζί μας με τη μοτοσυκλέτα ή το δίκυκλό μας. Και σε αυτή την περίπτωση τηρούμε ευλαβικά τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και προσέχουμε πάρα πολύ, καθώς το παιδί είναι περισσότερο εκτεθειμένο στον κίνδυνο απ’ ό,τι όταν επιβαίνει σε αυτοκίνητο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Γιατί δεν πρέπει να μένουν τα παιδιά στο αυτοκίνητο το καλοκαίρι;
Προσοχή στην επιλογή παιδικού καθίσματος
Πόσους μήνες ζωής αφαιρεί η ατμοσφαιρική ρύπανση από τα παιδιά