Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ο ιδιοκτήτης των Jaguar Land Rover προβλέπει νέες αυξήσεις

Ελλάδα 8:07
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ο ιδιοκτήτης των Jaguar Land Rover προβλέπει νέες αυξήσεις

ΝΕΑ

Ο ιδιοκτήτης των Jaguar Land Rover προβλέπει νέες αυξήσεις

ΝΕΑ

Δεν είναι λίγες οι εταιρείες που δηλώνουν δειλά δειλά πως δεν αντέχουν άλλο να απορροφούν τις αυξήσεις στις τιμές των πρώτων υλών που απαιτούνται για την κατασκευή ενός αυτοκινήτου.

Advertisement
Advertisement

Ο πρόεδρος της Tata αυτή τη φορά, εξήγησε πως μία μεγάλη αύξηση βρίσκεται προ των πυλών και αφορά τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα κυρίως.

Πρώτα η Tesla, στη συνέχεια η Rivian και έπειτα πιο γνωστές μάρκες όπως οι BMW, MercedesBenz, Τoyota και Ford αναγκάστηκαν να εκτεθούν στο αγοραστικό κοινό τους προχωρώντας σε αυξήσεις τιμών ακόμη και της τελευταίας στιγμής. Ο επικεφαλής της Tata Motors, η οποία έχει υπό την αιγίδα της -μεταξύ άλλων- και την Land Rover, δήλωσε πως ακόμα και μέσα στον Απρίλιο αναμένεται να δούμε μεγάλες αυξήσεις που μπορούν να αγγίξουν μέχρι και το 20%.

Advertisement
Advertisement

Τα ηλεκτρικά αναμένεται να αποτελέσουν το μεγαλύτερο «θύμα» της υπόθεσης σύμφωνα με τον Chandra, καθώς οι μπαταρίες είναι εκείνες που έχουν μεγάλες κατασκευαστικές απαιτήσεις σε ακριβά υλικά. Η έλλειψη σε ημιαγωγούς είναι λίγο-πολύ γνωστή σε όλους. Η Χρήση τους στις συστοιχίες μπαταριών λιγότερο γνωστή όμως υπαρκτή.

Οι κυψέλες για την κατασκευή τους χρειάζονται μέταλλα όπως λίθιο, νικέλιο, κοβάλτιο και χαλκό, στοιχεία οι τιμές των οποίων έχουν εκτοξευτεί κατακόρυφα. Οι εταιρείες πωλούν μήνα με το μήνα όλο και περισσότερα ηλεκτρικά ή plug-in υβριδικά και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να κοιτούν να κρατήσουν την κερδοφορία τους σε λογικά επίπεδα. Δεν μπορούν δηλαδή να απορροφούν εσαεί τις τόσο συχνές αυξήσεις των πρώτων υλών.

Advertisement

Ο CEO της Tata πάντως προβλέπει πως η αύξηση αυτή δεν θα κρατήσει για πολύ, με πιθανό έτος διόρθωσης το 2023. Στην Ινδία ο ίδιος καμαρώνει για τις χαμηλότερες δυνατές αυξήσεις στις τιμές των νέων μοντέλων (μόλις 2%), ενώ την ίδια γραμμή επιχειρεί να κρατήσει και για τα premium μοντέλα του ομίλου και ειδικά τα Land Rover.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
VW: Σταματούν εργοστάσια λόγω της Ουκρανίας
Η κρίση στην Ουκρανία μπορεί να «τινάξει στον αέρα» την ηλεκτροκίνηση!
F1: Τέλος στο Grand Prix της Ρωσίας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία;

Advertisement