Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Euro NCAP: Τα νέα μοντέλα που «έλιωσαν» (+video)

Ελλάδα 1:06
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Euro NCAP: Τα νέα μοντέλα που «έλιωσαν» (+video)

ΝΕΑ

Euro NCAP: Τα νέα μοντέλα που «έλιωσαν» (+video)

ΝΕΑ

Τα πρώτα αποτελέσματα του Euro NCAP για το 2022, ανακοινώθηκαν και αφορούν τις αξιολογήσεις ασφαλείας επτά οχημάτων. Αυτά είναι τα Volkswagen Polo και Taigo, Renault Megane E-Tech, Lexus NX και BMW Σειρά 2 Coupe.

Advertisement
Advertisement

Νέα χρονιά και τα πρώτα αυτοκίνητα που αρίστευσαν στις δοκιμές ασφάλειας του EuroNCAP, ανακοινώθηκαν. Ένα Coupe, δύο SUV και δύο hatchback (το ένα ηλεκτρικό) αρίστευσαν στις δοκιμές πρόσκρουσης.

Τον Ιούλιο του 2022 εισάγεται νέα νομοθεσία για την ασφάλεια των αυτοκινήτων, η οποία επιβάλλει την τοποθέτηση σημαντικών συστημάτων ασφαλείας, όπως αυτόνομη πέδηση και υποβοήθηση ταχύτητας σε όλα τα νέα μοντέλα .

Τα πρώτα αυτοκίνητα, που αξιολογήθηκαν από το EuroNCAP για το 2022 ακολουθούν αυτές τις «νόρμες» ασφάλειας. Η Volkswagen με το Polo, το οποίο, εκτός από έξτρα στυλ, απόκτησε περισσότερη τεχνολογία. Χάρη στην προσθήκη επιπλέον αερόσακων και πιο ικανών συστημάτων αποφυγής σύγκρουσης. Έτσι το αναβαθμισμένο Polo συγκέντρωσε βαθμολογία πέντε αστέρων το 2022.

Advertisement
Advertisement

Το Lexus NX (διαθέσιμο και ως plug-in υβριδικό) μοιράζεται την ίδια πλατφόρμα με το RAV4 της Toyota. Το SUV απέδωσε καλά στις δοκιμές και σημείωσε αρκετούς βαθμούς για να πάρει τα 5 αστέρια. Σύμφωνα με τους ιθύνοντες του οργανισμού, οι μηχανικοί της Lexus δεν έδωσαν όλες τις τεχνικές πληροφορίες που κοινοποιούνται στο Euro NCAP, αφήνοντας μια πρόχειρη εντύπωση.

Advertisement

Κορυφαίο για την Renault και για τα ηλεκτρικά της αυτοκίνητα, το Megane E-Tech, είναι ένα ολοκαίνουργιο, πλήρως ηλεκτρικό hatchback. Με βελτιωμένη δομή αμαξώματος και προηγμένα συστήματα υποβοήθησης οδηγού όπως το AEB, πέτυχε την βαθμολογία των το 5 αστέρων.

Advertisement

Οι δοκιμές στη BMW Σειρά 2 Coupé έδειξαν ότι το αυτοκίνητο προσφέρει καλή προστασία από σύγκρουση και ικανοποιητική προστασία για τους πεζούς. Το αυτόνομο σύστημα πέδησης έκτακτης ανάγκης λειτούργησε επαρκώς σε πιο απλά σενάρια δοκιμών, με τη συμμετοχή άλλων αυτοκινήτων και πεζών. Το σύστημα έδειξε μία αδυναμία στα πιο δύσκολα σενάρια, όπως η διέλευση ποδηλάτων και η στροφή κατά μήκος της διαδρομής. Έτσι το αυτοκίνητο πέτυχε αξιόπιστα τέσσερα αστέρια ως αποτέλεσμα.

Ο Γενικός Γραμματέας, Michiel van Ratingen, δήλωσε: «Είναι καλό να ξεκινάμε την χρονιά με αυτοκίνητα, που πέτυχαν υψηλές επιδόσεις. Το Euro NCAP θέτει τα πρότυπα για την ασφάλεια του αυτοκινήτου εδώ και είκοσι πέντε χρόνια. Τα επόμενα δέκα θα φέρουν τεράστιες προκλήσεις, με την υποβοηθούμενη και αυτόνομη οδήγηση στην πρώτη γραμμή των μελλοντικών αλλαγών. Εκτός από τα Volkswagen Polo και Taigo, το Renault Megane E-Tech και το Lexus NX,  ο φορέας Euro NCAP δημοσίευσε αξιολογήσεις για τα: Volkswagen ID.5, ID.4 και το Ford Tourneo Connect.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Skoda Fabia: Πέντε αστέρια στις δοκιμές του Euro NCAP
Ο EuroNCAP «έλιωσε» 11 δημοφιλή μοντέλα! (+videos)
Mazda 2: Διάκριση στο Green NCAP