Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

ΗΠΑ: Μόνο 12% τα χειροκίνητα κιβώτια

Ελλάδα 10:17
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

ΗΠΑ: Μόνο 12% τα χειροκίνητα κιβώτια

ΝΕΑ

ΗΠΑ: Μόνο 12% τα χειροκίνητα κιβώτια

ΝΕΑ

Στις ΗΠΑ, τα αυτόματα κιβώτια ταχυτήτων έχουν εδώ και δεκαετίες προαχθεί σε δημοφιλέστερη επιλογή αλλά τώρα από επίσημα στοιχεία προκύπτει πως το ποσοστό των χειροκίνητων έχει συμπιεστεί κι άλλο.

Advertisement
Advertisement

Τα χειροκίνητα κιβώτια ήταν σημαντικά λιγότερα στην αγορά των ΗΠΑ αλλά τώρα, νέα στοιχεία αποδεικνύουν πως το ποσοστό τους είναι σημαντικά περιορισμένο σε σχέση με τι συνέβαινε στις αρχές της δεκαετίας. Συγκεκριμένα, το 2011 τα αυτοκίνητα που διατέθηκαν στις ΗΠΑ και είχαν χειροκίνητο κιβώτιο ήταν το 37% των συνολικών πωλήσεων. Τώρα, το ποσοστό αυτό έχει συμπιεστεί σε λίγο πιο πάνω από το 12%, με δεδομένο πως στις καταγραφές 327 αυτοκινήτων, μόνο τα 41 έχουν χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων.

Advertisement
Advertisement

Η αλλαγή αυτή στο ποσοστό, δεν έχει συμβεί σε σύντομο διάστημα μια και οι περισσότερες εταιρείες έχουν καταργήσει από πολλά μοντέλα τους την επιλογή του χειροκίνητου κιβωτίου. Φυσικά, υπάρχουν και εξαιρέσεις με εταιρείες που λανσάρουν νέα μοντέλα και τα διαφημίζουν, όπως είναι η Cadillac που ανακοίνωσε ότι το CT4- και το CT5-V Blackwing θα προσφερθούν στην αγορά και με χειροκίνητο κιβώτιο. Με τις αυτοκινητοβιομηχανίες να «εγκαταλείπουν» τα sedan για να δημιουργήσουν περισσότερα crossover και SUV, είναι πιθανό και τα χειροκίνητα κιβώτια να συνεχίσουν να μειώνονται- κάτι που μοιάζει πως θα ενταθεί και μόνο από την ανάπτυξη του μεριδίου των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στο άμεσο μέλλον.