Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Επιπλέον δασμούς-σοκ ανακοίνωσε ο Τραμπ στα προϊόντα από ΕΕ!

Ελλάδα 19:54
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Επιπλέον δασμούς-σοκ ανακοίνωσε ο Τραμπ στα προϊόντα από ΕΕ!

ΝΕΑ

Επιπλέον δασμούς-σοκ ανακοίνωσε ο Τραμπ στα προϊόντα από ΕΕ!

ΝΕΑ

Η Moody’s εκτιμά πως πιθανοί δασμοί των ΗΠΑ στην αυτοκινητοβιομηχανία θα αποτελούσαν κίνδυνο για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Advertisement
Advertisement

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα επιβάλλουν επιπλέον δασμούς ύψους 11 δισ. δολάρια σε προϊόντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυξάνοντας τις εντάσεις σε μια μακρόχρονη διατλαντική διαφορά επιδότησης αεροσκαφών που απειλεί να γίνει μια ευρύτερη εμπορική μάχη.

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s εκτίμησε ότι οι πιθανοί δασμοί των ΗΠΑ στην αυτοκινητοβιομηχανία θα αποτελούσαν κίνδυνο για την παγκόσμια ανάπτυξη, παρεμποδίζοντας τη δυναμική της οικονομίας σε Γερμανία, Ιαπωνία και Κορέα.

Advertisement
Advertisement

Ωστόσο, μια τέτοια κίνηση θα είναι λιγότερο σοβαρή για την Κίνα, καθώς οι εξαγωγές οχημάτων της χώρας ήδη υπόκεινται σε εμπορικούς περιορισμούς, σύμφωνα με έκθεση του Moody’s.

«Οι περιορισμοί στο εμπόριο αυτοκινήτων θα προκαλέσουν ευρύτερο πλήγμα στις επιχειρήσεις και την καταναλωτική εμπιστοσύνη παγκοσμίως σε μια ήδη επιβραδυνόμενη παγκόσμια οικονομία», ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του οίκου.

«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου εντόπισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έδινε κρατικές ενισχύσεις στην Airbus με αποτέλεσμα να επηρεάσει τις ΗΠΑ, τώρα θα επιβάλουμε δασμούς ύψους 11 δισ. δολάρια σε ευρωπαϊκά προϊόντα. Η ΕΕ εκμεταλλευόταν τις ΗΠΑ στο εμπόριο τόσα χρόνια. Σύντομα αυτό θα σταματήσει» αναφέρει στην ανάρτησή του ο Τραμπ.

Advertisement

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι έχει ήδη ξεκινήσει να καταρτίζει σχέδια για αντίποινα σε αμερικανικά προϊόντα.

Η Γερμανία πάντως ανησυχεί ιδιαίτερα για πιθανές αμερικανικές επιπλέον χρεώσεις στις εισαγωγές αυτοκινήτων καθώς οι ΗΠΑ αποτελούν μια σημαντική αγορά για τη Volkswagen, τη Mercedes και τη BMW.

Advertisement