Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Τα συστήματα ασφάλειας του Skoda Karoq

Ελλάδα 22:56
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Τα συστήματα ασφάλειας του Skoda Karoq

ΝΕΑ

Τα συστήματα ασφάλειας του Skoda Karoq

ΝΕΑ

Τα συναντάμε στις προδιαγραφές ασφαλείας των παρουσιάσεων των μοντέλων και κρύβουν όλη την αλήθεια για την ασφάλεια του αυτοκινήτου της επιλογής μας. Μιλάμε για τα ακρωνύμια των συστημάτων ασφαλείας και τα αποκρυπτογραφούμε στο Skoda Karoq.

Advertisement
Advertisement

 

Πίσω από κάθε ακρωνύμιο (ο σύντομος τρόπος γραφής που παράγεται από τα αρχικά γράμματα ή τις συλλαβές των λέξεων) κρύβεται μία τεχνολογική εφαρμογή, που κυριολεκτικά σώζει ζωές. Στο Karoq, συναντάμε πολλά συστήματα υποβοήθησης οδηγού που προέρχονται από μεγαλύτερες κατηγορίες οχημάτων.

Advertisement
Advertisement

Για το Skoda Karoq, υπάρχει διαθέσιμο ένα ευρύ σύνολο συστημάτων ασφάλειας που προσφέρουν προστασία για τους πεζούς και διατηρούν απόσταση ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα. Τα συστήματα αυτά μπορούν να κάνουν ευκολότερη και ασφαλέστερη την αλλαγή λωρίδας κυκλοφορίας, να βοηθήσουν στο παρκάρισμα ή να επισημάνουν στον οδηγό τα σημαντικότερα σήματα κυκλοφορίας.

Ξεκινάμε με το Adaptive Cruise Control (ACC) διατηρεί την επιθυμητή απόσταση ασφαλείας από το προπορευόμενο όχημα, καθώς αυξομειώνει την ταχύτητα του αυτοκινήτου ανάλογα με το όριο που έχει θέσει ο οδηγός. Πέρα από την ταχύτητα ο οδηγός μπορεί να επιλέξει την απόσταση από το προπορευόμενο όχημα και τον τρόπο λειτουργίας του ACC.

Advertisement

Tα προαιρετικά Blind Spot Detect (Ανίχνευση Τυφλού Σημείου) και Rear Traffic Alert (Ανίχνευση Πίσω Κυκλοφορίας) κάνουν ασφαλέστερες και πιο άνετες τις μετακινήσεις. Σε ταχύτητες άνω των 10 χλμ./ ώρα, δύο αισθητήρες ραντάρ στο πίσω μέρος ανιχνεύουν την σχετική περιοχή και στην περίπτωση που ένα άλλο όχημα κινείται στην τυφλή γωνία η πλησιάζει γρήγορα από πίσω, μία προειδοποίηση LED ενεργοποιείται στον εξωτερικό καθρέπτη. Αν ο οδηγός χρησιμοποιήσει τα φλας και παρά την προειδοποίηση, τότε το LED αναβοσβήνει. Στην περίπτωση οπισθοπορείας και όταν ένα αυτοκίνητο πλησιάζει ενεργοποιείται ένα προειδοποιητικό οπτικοακουστικό και αν χρειαστεί το Skoda Karoq επεμβαίνει αυτόματα στα φρένα.

Το στάνταρ Σύστημα Αποφυγής Μετωπικής Σύγκρουσης (Front Assist) που περιλαμβάνει την Αστική Λειτουργία Επιβράδυνσης (City Emergency Brake) με Προγνωστική Προστασία πεζών (Predictive Pedestrian Protection) βασίζεται στην λειτουργία ενός αισθητήρα ραντάρ. Το τελευταίο καλύπτει μία ευρεία περιοχή και υποβοηθά ακόμη και σε συνθήκες χαμηλής ορατότητας. Αν χρειαστεί το σύστημα μπορεί αυτόματα να φρενάρει και να ακινητοποιήσει το αυτοκίνητο.

Advertisement

Το City Emergency Brake λειτουργεί σε ταχύτητες έως 34χλμ./ ώρα. Το στάνταρ Predictive Pedestrian Protection συμπληρώνει το Front Assist: προετοιμάζει ένα φρενάρισμα έκτακτης π.χ. όταν ένας πεζός επιχειρήσει να διασχίσει με ρίσκο μία διασταύρωση στην πορεία του αυτοκινήτου.

Σε ταχύτητες άνω των 65 χλμ./ώρα και με την βοήθεια μιας κάμερας πίσω από τον εσωτερικό καθρέπτη, το σύστημα Lane Assist βοηθά τον οδηγό να αλλάζει λωρίδα κυκλοφορίας με ασφάλεια.

Advertisement

Το Traffic Jam Assist προσφέρει μεγαλύτερη άνεση και ασφάλεια στο έντονο κυκλοφοριακό, καθώς συνδυάζεται με τα συστήματα Adaptive Cruise Control και Lane Assist. Σε αυτή την περίπτωση το Lane Assist διατηρεί το όχημα στην λωρίδα κυκλοφορίας του σε ταχύτητες κάτω από 60 χλμ./ώρα. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη λειτουργία του συστήματος είναι ο οδηγός να έχει τα χέρια του στο τιμόνι.

Το σύστημα Traffic Sign Recognition αναγνωρίζει τα πιο συνηθισμένα σήματα κυκλοφορίας και τα απεικονίζει στην μορφή εικονογράμματος στον πίνακα οργάνων και/ή στο σύστημα πλοήγησης. Το ίδιο ισχύει για το όριο ταχύτητας και τους περιορισμούς στην προσπέραση.

Χρησιμοποιώντας τα οδηγικά χαρακτηριστικά, το Driver Alert ανιχνεύει διαφοροποιήσεις από την συνηθισμένη συμπεριφορά του οδηγού και μία πιθανά μειωμένη αυτοσυγκέντρωσή του. Το σύστημα αναλύει δεδομένα κάθε 15 λεπτά της ώρα και αφότου έχει εκκινήσει ο κινητήρας, ενώ λειτουργεί σε ταχύτητες άνω των 65 χλμ./ώρα. Στην περίπτωση πιθανής κόπωσης του, ο οδηγός προειδοποιείται με μία οπτική ένδειξη στον πίνακα οργάνων ώστε να κάνει ένα διάλειμμα.