Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Η Ferrari F40 επιστρέφει στον 21ο αιώνα

Ελλάδα 5:04
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Η Ferrari F40 επιστρέφει στον 21ο αιώνα

ΝΕΑ

Η Ferrari F40 επιστρέφει στον 21ο αιώνα

ΝΕΑ

Μία σπουδή; Ένα αφιέρωμα; Ή ένας φόρος τιμής; Η Ferrari F40 της νέας δεκαετίας είναι εκπληκτική από όποια γωνιά και αν την κοιτάξετε.

Advertisement
Advertisement

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΕΥΟΦΥΛΑΞ (gskevo@gmail.com)

Δημιουργήθηκε για να γιορτάσουν στο Maranello την 40η επέτειο της Ferrari.Όμως η F40 έμεινε για πάντα στην ιστορία των supercars για διάφορους λόγους. Την χρονιά της κατασκευής της, το 1987, ήταν το ταχύτερο, πιο ισχυρό και πιο ακριβό μοντέλο παραγωγής που έφερε το σήμα με το μαύρο άλογο στο κίτρινο φόντο (το χρώμα της Modena).

Advertisement
Advertisement

Επιπλέον, η F40 ήταν το τελευταίο νέο αυτοκίνητο, που είδε ο ιδρυτής της εταιρείας Enzo Ferrari. Επιπλέον ήταν το πρώτο μοντέλο παραγωγής, που είχε αμάξωμα κυρίως από σύνθετα υλικά. Μάλιστα επειδή τα εμπρός και πίσω τμήματα ήταν τεράστια, το αμάξωμα της F40 αποτελούνταν από 11 μόνο κομμάτια κατασκευασμένα από τον Pininfarina.

Οι περισσότεροι από εμάς είχαμε την φωτογραφία της F40 στους τοίχους των δωματίων μας, άλλοι το αγοράσαμε σε κλίμακα 1/18 ενώ κάποιοι περισσότερο τυχεροί (ή ικανοί) μπορούν να το δουν στο γκαράζ τους.

Η παραγωγή αρχικά ήταν περιορισμένη στα 400 μόνο αυτοκίνητα. Στο τέλος, λίγο πάνω από 1.300 κομμάτια βγήκαν από τις πύλες του εργοστασίου στο Maranello μέχρι το 1992, όταν η παραγωγή σταμάτησε. Η Ferrari δημιούργησε πέντε μοντέλα “Evoluzione” για αγωνιστική χρήση και τελικά πούλησε τέσσερα και κράτησε το πέμπτο.

Advertisement

F40Tribute

Θα μπορούσαμε να γράψουμε τόμους για την F40,όμως Samir Sadikhov σε μια προσπάθεια να αναβιώσει την ιδέα της F40 στον 21ο αιώνα δημιούργησε μία σειρά εικόνων 3D, τα οποία συνδυάζουν το μοτίβο της με τα μοντέλα του σήμερα και βασίζονται στα σχέδια του Pininfarina.

Advertisement

Ο Sadikhov δούλεψε περισσότερο από ένα χρόνο για να δώσει ένα σχέδιο το οποίο μπορεί να υλοποιηθεί άμεσα.

F40 Trivia

Η εξέλιξη της F40 κράτησε μόνο 13 μήνες. Το μεγαλύτερο βάρος της διαδικασίας σήκωσε  ο Ermanno Bonfiglioli επικεφαλής των «Ειδικών Προγραμμάτων» της Ferrari εκείνη την εποχή και ειδικευόταν στους υπερτροφοδοτούμενους κινητήρες.

Advertisement

Κανείς, εκτός από τους στενούς συνεργάτες του Enzo Ferrari, δεν είχε δει την F40 μέχρι την επίσημη παρουσίασή της στο εργοστάσιο

Το πλαίσιο σασί και το αμάξωμα εξελίσσονταν, παράλληλα με τον κινητήρα. Οι μηχανικοί έδωσαν μεγάλη σημασία στο βάρος του μοτέρ και χρησιμοποίησαν μαγνήσιο για πάρα πολλά μέρη του, ένα υλικό που είναι πέντε φορές πιο ακριβό από το αλουμίνιο.

F40Tribute3

Το αυτοκίνητο, χρησιμοποιούσε έναν V8 κινητήρα με δύο turbo, 2936 κυβικών εκατοστών και απόδοσης περίπου 480 ίππων.

Το λογότυπο «F40» υπάρχει μόνο από τη δεξιά πλευρά της αεροτομής. Ο λόγος είναι ότι οι σχεδιαστές ήθελαν η γραμμή του «F» να πηγαίνει προς τα εμπρός, στην κατεύθυνση της κίνησης.

Η βαφή του αυτοκινήτου είναι τόσο λεπτή, που φαίνονται τα ανθρακονήματα. Η συνολική ποσότητα χρώματος που χρησιμοποιήθηκε για ολόκληρο το αυτοκίνητο, είναι μόνο 2 λίτρα.

Όλες οι F40, που έφυγαν από το Maranello ήταν κόκκινες (Rosso Corsa). H πιο διάσημη περίπτωση αλλαγής χρώματος, είναι η μαύρη F40 του Diego Maradona.

F40Tribute2