Live Κίνηση
Περισσότερα
2023-AUDI-Q8-E-TRON

Audi Q8 e-tron & Q8 Sportback e-tron: Με μεγάλη ηλεκτρική καρδιά

Ελλάδα 18:02
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Audi Q8 e-tron & Q8 Sportback e-tron: Με μεγάλη ηλεκτρική καρδιά

2023-AUDI-Q8-E-TRON

Audi Q8 e-tron & Q8 Sportback e-tron: Με μεγάλη ηλεκτρική καρδιά

2023-AUDI-Q8-E-TRON

Τόσο το επιβλητικό Audi Q8 e-tron όσο και το ερωτεύσιμο Q8 Sportback e-tron διαθέτουν μια πλούσια γκάμα εκδόσεων που εκτός από τον πολύ πλούσιο εξοπλισμό, αφορά φυσικά τη χωρητικότητα της μπαταρίας και τις ιπποδυνάμεις.

Advertisement
Advertisement

Κάθε μοντέλο που φέρει τους τέσσερις κύκλους στο κορμί του, αυτομάτως σημαίνει πως υιοθετεί εκτός από κορυφαία πολυτέλεια και ασφάλεια, την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, πόσο μάλλον τώρα που στο προσκήνιο βρίσκεται η ηλεκτροκίνηση.

Στις δυο εκδόσεις αμαξώματος του Q8 e-tron υπάρχουν λοιπόν δύο μεγέθη μπαταριών. Η μπαταρία του Q8 50 e-tron έχει net (καθαρή) χωρητικότητα στις 89 kWh (συνολική στις 95 kWh), ενώ οι ισχυρότερες εκδόσεις των Q8 55 e-tron και SQ8 e-tron έχουν 106 kWh (συνολική 114 kWh).

Advertisement
Advertisement

Χάρη στην προσαρμοστικότητα στο σύστημα διαχείρισης, η ωφέλιμη χωρητικότητα της μπαταρίας έχει επίσης αυξηθεί. Σε έναν σταθμό φόρτισης υψηλής ισχύος, το Audi Q8 50 e-tron φτάνει τη μέγιστη ισχύ φόρτισης των 150 kW. Στα Q8 55 e-tron και SQ8 e-tron, η μέγιστη ισχύς φόρτισης αυξάνεται έως και τα 170 kW.

Η μεγάλη μπαταρία μπορεί να φορτιστεί στο 10%-80% του περιεχομένου της σε λιγότερο από 31 λεπτά – κάτι που αντιστοιχεί σε μία αυτονομία μεταξύ 350 και 400 χιλιομέτρων. Σε σταθμό φόρτισης AC ή wallbox, το Audi Q8 e-tron φορτίζει με έως και 11 kW. Η Audi προσφέρει προαιρετική φόρτιση AC με ισχύ στα περίπου 22 kW.

Advertisement

Υπό ιδανικές συνθήκες, το Audi Q8 50 e-tron μπορεί να φορτιστεί πλήρως σε σχεδόν 9 ώρες και 15 λεπτά (22 kW: 4 ώρες και 45 λεπτά) χρησιμοποιώντας εναλλασσόμενο ρεύμα. Οι τιμές φόρτισης της μεγάλης μπαταρίας είναι περίπου 11 ώρες και 30 λεπτά στα 11 kW και 6 ώρες στα 22 kW. Το
Audi Q8 e-tron περιλαμβάνει στον βασικό εξοπλισμό τη λειτουργία «Plug & Charge». Σε συμβατούς σταθμούς φόρτισης, το αυτοκίνητο εξουσιοδοτείται με την εισαγωγή του καλωδίου φόρτισης και ενεργοποιεί το σημείο φόρτισης.

Η χρέωση γίνεται αυτόματα. Η νέα υπηρεσία Audi Charging, η οποία πρόκειται να γίνει διαθέσιμη το 2023, θα επιτρέψει την εύκολη πρόσβαση σε περίπου 400.000 δημόσια σημεία φόρτισης σε όλη την Ευρώπη. Η λειτουργία σχεδιασμού e-tron διαδρομών προσφέρει μία αξιόπιστη λύση για την αναζήτηση σημείων φόρτισης σε κάθε διαδρομή.

Advertisement

Για το νέο Audi Q8 e-tron, τροποποιήθηκε ανάλογα ο ασύγχρονος κινητήρας στον πίσω άξονα. Αντί για 12 πηνία που παράγουν το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο, πλέον υπάρχουν 14. Έτσι, το μοτέρ παράγει ένα ισχυρότερο μαγνητικό πεδίο με παρόμοια εισροή ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο με τη σειρά του εξασφαλίζει περισσότερη ροπή. Εάν αυτό δεν είναι απαραίτητο, ο ηλεκτροκινητήρας απαιτεί λιγότερη ενέργεια για την παραγωγή της ροπής. Κάτι που μειώνει την κατανάλωση και αυξάνει την αυτονομία.

Μάθετε τα πάντα για τα νέα Audi Q8 e-tron & Q8 Sportback e-tron

Advertisement

Στην έκδοση S της σειράς e-tron, η Audi χρησιμοποίησε για πρώτη φορά σε ευρεία παραγωγή ένα κόνσεπτ με τρείς ηλεκτρικούς κινητήρες. To οποίο βελτιώθηκε για το νέο SQ8 e-tron (συνδυασμένη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας σε kWh/100 km: 28.0–24.6 (WLTP), συνδυασμένη εκπομπή CO2, g/km: 0). Ένας ηλεκτροκινητήρας 124 kW δίνει κίνηση στον μπροστινό άξονα. Στον πίσω άξονα, υπάρχουν δύο ηλεκτροκινητήρες, ο καθένας με ισχύ 98 kW, δίνοντας κίνηση ξεχωριστά σε κάθε πίσω τροχό για μία συνδυαστική ισχύ έως και 370 kW.

Η μετάδοση της ροπής από τους δύο πίσω ηλεκτροκινητήρες μπορεί να ρυθμιστεί ανεξάρτητα μεταξύ των δύο τροχών μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου. Ενώ ο πίσω άξονας είχε προτεραιότητα κίνησης στο προηγούμενο μοντέλο του Audi e-tron, πλέον ο ηλεκτροκινητήρας στον μπροστινό άξονα είναι ο βασικός κινητήριος.

Γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση της αποδοτικότητας αλλά και της αυτονομίας, χωρίς συμβιβασμούς όσον αφορά τα χαρακτηριστικά οδήγησης. Όταν υπάρχει απαίτηση για ταχύτερες επιδόσεις, τότε μέσα σε κλάσματα του δευτερολέπτου η ροπή κίνησης μεταφέρεται και στους δύο άξονες. Η ασφάλεια, η απόδοση και η επιτομή της άνεσης αποτελούν στοιχεία από το δυναμικό DNA των νέων Audi Q8 e-tron Audi Q8 Sportback e-tron.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Δοκιμή: Audi Q8 55 e-tron quattro
Οδηγούμε το Audi Q8 e-tron στην Γερμανία
Δοκιμή: Audi RS e-tron GT