Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Πρόστιμα στα Euro4 diesel;

Ελλάδα 10:18
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πρόστιμα στα Euro4 diesel;

ΝΕΑ

Πρόστιμα στα Euro4 diesel;

ΝΕΑ

«Stop» στην κυκλοφορία των παλιών ντίζελ που ταξινομήθηκαν και κυκλοφορούν παράνομα θα επιχειρήσουν να βάλουν τα συναρμόδια υπουργεία. Δείτε το σχέδιο δράσης που θα μπει σε εφαρμογή, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες.

Advertisement
Advertisement

ΚΩΣΤΑΣ ΦΟΥΖΑΣ (kf@newsauto.gr)

Μεγάλες διαστάσεις φαίνεται πως έχει πάρει το φαινόμενο «νομιμοποίησης» των παλιών ντίζελ στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, επιτρέπεται η ταξινόμηση και κυκλοφορία ντίζελ Ι.Χ. επιβατικών οχημάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αν είναι τεχνολογίας Euro5 ή μεταγενέστερης αντιρρυπαντικής οδηγίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΕΙΜΑΙ DIESEL ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ – ΤΙ EURO ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΜΟΥ;

Advertisement
Advertisement

Ωστόσο, η μεγάλη ζήτηση για φθηνό και οικονομικό ντίζελ οδήγησε σε αθρόες εισαγωγές παλιών πετρελαιοκίνητων τα οποία πουλήθηκαν και κυκλοφορούν με ψευδείς βεβαιώσεις μόνιμης κατοικίας (ο υποψήφιος αγοραστής κάνει μια δήλωση πως διαμένει προσωρινά και χρησιμοποιεί το παλιό ντίζελ σε κάποια πόλη της περιφέρειας, χωρίς αυτό να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα).

Έτσι, σε συνδυασμό με τους ανύπαρκτους ελέγχους της Αστυνομίας, αυτή τη στιγμή στις δύο μεγάλες πόλεις της χώρας κυκλοφορεί ένας μεγάλος αριθμός ντίζελ αυτοκινήτων που πρακτικά απαγορεύεται από το νόμο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, με αφορμή το πρόσφατο σκάνδαλο σε εισαγόμενα μεταχειρισμένα για τα οποία δεν είχαν καταβληθεί ΦΠΑ & Τέλη Ταξινόμησης, οι αρμόδιες υπηρεσίες θα ελέγξουν-διασταυρώσουν όλα τα στοιχεία αυτοκινήτων diesel Euro4 & παλαιότερων που αποκτήθηκαν με ξεχωριστές δηλώσεις μονίμου κατοικίας.

Advertisement

Έτσι, για μεταχειρισμένα ντίζελ που εισήχθησαν από το 2011 και μετά, το λογισμικό θα ελέγχει τα παρακάτω στοιχεία: τα τελευταία εκκαθαριστικά σημειώματα του ιδιοκτήτη, τη διεύθυνση κατοικίας που έχει δηλωθεί για να βγει η άδεια κυκλοφορίας και τα στοιχεία του εμπόρου. Αν εντοπίζεται αναντιστοιχία και αποδεικνύεται ότι το αυτοκίνητο κυκλοφορεί παράνομα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τότε θα προβλέπεται χρηματικό πρόστιμο ή ακόμη και ακινητοποίηση σύμφωνα με τις ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες.

Επίσης, εξετάζονται και έξτρα ποινές για εμπόρους που ασχολούνται «συχνά» με βεβαιώσεις μονίμου κατοικίας. Εξελίξεις το συγκεκριμένο ζήτημα αναμένουμε τις επόμενες μέρες, καθώς φαίνεται πως οι ελεγκτικοί μηχανισμοί έχουν αποφασίσει να δράσουν άμεσα και να καταπολεμήσουν το πρόβλημα.

Advertisement