Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

Της μύτης το ανάγνωσμα!

Ελλάδα 12:40
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Της μύτης το ανάγνωσμα!

FORMULA 1

Της μύτης το ανάγνωσμα!

FORMULA 1

Η Williams έδωσε στη δημοσιότητα ένα ηλεκτρονικό σχέδιο με την διαμόρφωση του εμπρός μέρους του φετινού της μονοθεσίου.

Advertisement
Advertisement

ΤΟΥ ΤΑΚΗ ΠΟΥΡΝΑΡΑΚΗ

Όπως ίσως ήδη γνωρίζετε οι φετινοί κανονισμοί προβλέπουν την μείωση της απόστασης της μύτης του μονοθεσίου από το κατώτατο σημείο αναφοράς του μονοθεσίου στα 185mm από τα 550mm που ήταν πέρυσι. Αυτό προφανώς υποχρεώνει τους σχεδιαστές να σχεδιάσουν χαμηλό ρύγχος. Την ίδια στιγμή η βάση της μύτης του μονοθεσίου επίσης μειώνεται στα 525mm από τα 550mm πράγμα που σημαίνει ότι τα πόδια του οδηγού θα πάνε λίγο πιο κάτω ενώ το σώμα του μονοθεσίου παραμένει στα 625mm.

Η λογική πίσω απ’ αυτές τις αλλαγές των κανονισμών είναι η αύξηση της παθητικής ασφάλειας. Οι άνθρωποι της FIA θέλουν να εξασφαλίσουν πως σε μια περίπτωση πλαγιομετωπικής σύγκρουσης υπό γωνία 90 μοιρών δε θα χτυπήσει η μύτη του ενός μονοθεσίου το κεφάλι του οδηγού του άλλου μονοθεσίου.

Advertisement
Advertisement

Οι σχεδιαστές βέβαια συνεχίζουν να επιδιώκουν την διοχέτευση όσο το δυνατόν περισσότερου αέρα με ομαλή ροή στο κάτω μέρος του μονοθεσίου και την επιτάχυνση αυτού έως το πίσω μέρος. Αυτό αποτελεί κομβικό στοιχείο στην αεροδυναμική απόδοση του μονοθεσίου.

Για την διοχέτευση μεγαλύτερου όγκου αέρα απαιτείται όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απόσταση του ρύγχους από το έδαφος και αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την απαίτηση για χαμηλό ίχνος (185mm) της μύτης.

Αυτό οδηγεί σε σχέδια όπως το εικονιζόμενο της Williams. Οι σχεδιαστές ουσιαστικά εδώ προσπαθούν να εναρμονιστούν με τον κανονισμό ελαχιστοποιώντας την παρουσία τη μετωπική επιφάνεια της μύτης όσο επιτρέπουν οι προδιαγραφές των crash test. Ταυτόχρονα έχουν κρατήσει το ρύγχος όσο πιο ψηλά γίνεται για τους προαναφερθέντες αεροδυναμικούς λόγους.
[nggallery id=3158]
Αναφερόμενος στην επίδραση των νέων κανονισμών ο τεχνικός διευθυντής της Williams Pat Symonds ξεκαθάρισε: «Δεν είναι μόνο θέμα απόδοσης κινητήρων η φετινή χρονιά. Η αεροδυναμική θα συνεχίσει να είναι κομβικό πεδίο ανταγωνισμού. Υπάρχουν σημαντικές αλλαγές, η μύτη είναι χαμηλότερα από πέρυσι και το εμπρός φτερό πιο μικρό ( από 1800mm σε 1650mm) σε μήκος. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η ακάθαρτη ροή στο χείλος εκφυγής να πέφτει περισσότερο πάνω στην μετωπική επιφάνεια των τροχών. Το πίσω φτερό δεν έχει όσο βάθος είχε πέρυσι ούτε δεύτερη μικρή βοηθητική αεροτομή στο κάτω μέρος του. Επίσης δεν μπορούμε να εκμεταλλευτούμε αεροδυναμικά την ενέργεια των καυσαερίων στην έξοδο της εξάτμισης. Επίσης υπάρχουν αυξημένες ανάγκες ψύξης τόσο για το ERS όσο και για τον συμπιεστή. Αποτέλεσε πρόκληση για μας να κρατήσουμε το βάρος του μονοθεσίου στο όριο των 690kg. Ήταν τελικά εφικτό αλλά όχι εύκολο καθώς η νέα μονάδα ισχύος είναι πιο βαριά από τον περσινό V8 κινητήρα».

Advertisement

Σύμφωνα με τη Williams το νέο της κιβώτιο θα έχει 8 σχέσεις και έχει τύχει εκτεταμένων δοκιμών στο Μπρίξγουορθ το κέντρο εξέλιξης της Mercedes. Η βρετανική ομάδα θα χρησιμοποιεί φέτος κινητήρες Mercedes.

Το μονοθέσιο της Williams θα παρουσιαστεί την ερχόμενη Τρίτη 28/1 στη Χερέθ.

Advertisement

H νέα FW36, είναι το δεύτερο μονοθέσιο του 2014 που αποκαλύπτεται, μετά τη Force India VJM07.