Live Κίνηση
Περισσότερα
ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμάζουμε στην Πόλη το νέο i20

Ελλάδα 4:42
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Δοκιμάζουμε στην Πόλη το νέο i20

ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμάζουμε στην Πόλη το νέο i20

ΔΟΚΙΜΕΣ

Μία επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη πάντα συναρπάζει, ακόμη και αν συνυπάρξεις μαζί της για λίγες ώρες. Το ανανεωμένο i20, το οποίο κατασκευάζεται ήδη εκεί, ήταν η ευχάριστη αφορμή.

Advertisement
Advertisement

Αποστολή στην Κωνσταντινούπολη: Κώστας Μπιτσικώκος

Καλεσμένοι της ελληνικής αντιπροσωπείας είχαμε την ευκαιρία να οδηγήσουμε το αυτοκίνητο αλλά και να δούμε τη διαδικασία παραγωγής του στο εργοστάσιο HAOS, το οποίο λειτουργεί από το 1997 στη Νικομήδεια.

Εμφάνιση αλά… Hyundai

Advertisement
Advertisement

Οι σχεδιαστές της εταιρείας φρόντισαν ώστε το i20 να αποκτήσει μοντέρνα και ελκυστική εμφάνιση, αποτινάσσοντας την αδιάφορη εικόνα του απερχόμενου μοντέλου. Το εμπρός μέρος είναι πιστό στη σχεδιαστική φιλοσοφία fluidic sculpture, με την εξάγωνη μάσκα να αποτελεί σήμα κατατεθέν όλων των νέων μοντέλων της Hyundai. Οι έντονες γραμμές στο αμάξωμα, οι αλλαγές στα φωτιστικά σώματα, τους προφυλακτήρες δημιουργούν ένα όμορφο σύνολο. Τα φώτα ημέρας τεχνολογίας LED τονίζουν την παρουσία του σουπερμίνι.

Το μήκος του i20 έχει μεγαλώσει ελαφρά (+5,5 cm), λόγω των νέων προφυλακτήρων, αγγίζοντας πλέον τα 4 m. Οι υπόλοιπες εξωτερικές διαστάσεις, όπως και το μεταξόνιο, δεν έχουν αλλάξει. Στην καμπίνα των επιβατών έχουν χρησιμοποιηθεί υλικά καλύτερης ποιότητας, ενώ ο πίνακας οργάνων φιλοξενεί οθόνη πολλαπλών ενδείξεων. Ο προαιρετικός εξοπλισμός αναβαθμίζεται με σύστημα start/stop, αισθητήρες φώτων και βροχής, καθώς και κάμερα οπισθοπορείας στον εσωτερικό καθρέπτη.[nggallery id=158]

Το νέο i20 αναμένεται στη χώρα μας τον Ιούλιο, αρχικά με τρεις κινητήρες, δύο εκ των οποίων είναι βενζίνης (ο 1.25 με 85 PS και ο κορυφαίος 1.4 με 100 PS). Ο τρίτος είναι ο 1.4 diesel (90 PS), ο οποίος έχει εξελιχθεί ώστε να εκπέμπει 96 CO2 ανά km. Κυριότερο νέο αποτελεί η προσθήκη του νέου τρικύλινδρου diesel «U-II», χωρητικότητας 1,1 lt. Όταν φθάσει στην Ελλάδα (το Σεπτέμβριο) θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον, λόγω της χαμηλής κατανάλωσης (η Hyundai ανακοινώνει τιμή 3,6 lt./100 km) και της εκπομπής CO2 μόλις 84 gr/km. Πρόκειται για τη χαμηλότερη τιμή από συμβατικό κινητήρα, και απαλλάσσει τον ιδιοκτήτη του i20 από τα τέλη κυκλοφορίας.

Advertisement

Το 3κύλινδρο σύνολο αποδίδει 75 PS και 18,4 kgm ροπής (διαθέσιμη από τις 1.750 rpm). Είχαμε την ευκαιρία να τον δοκιμάσουμε για μικρή απόσταση και εκπλαγήκαμε ευχάριστα από την πολιτισμένη λειτουργία του και το τράβηγμα από χαμηλά. Συνδυάζεται με 6τάχυτο μηχανικό κιβώτιο και βοηθά το μοντέλο της Hyundai να ολοκληρώσει τη διαδικασία 0-100 σε 15,7 sec (η τελική ταχύτητα φθάνει τα 160 km/h).

Όπως και στο απερχόμενο μοντέλο, το 6τάχυτο κιβώτιο του 1.4 δεν μας ικανοποίησε σε αίσθηση, με τις εντυπώσεις να είναι καλύτερες από το 5τάχυτο του 1.25 και το 6τάχυτο των εκδόσεων diesel. Κατά τα λοιπά, το i20 προσφέρει καλή ποιότητα κύλισης, κρατώντας τους θορύβους από την αεροδυναμική αντίσταση και τον κινητήρα έξω από την καμπίνα των επιβατών. Θα θέλαμε πάντως καλύτερη αίσθηση από το ηλεκτρικό σύστημα διεύθυνσης.

Advertisement

Σημαντική προσθήκη στον στάνταρ εξοπλισμό ασφάλειας είναι η παρουσία του ESP σε όλες τις εκδόσεις. Οι τιμές πώλησής του στην Ελλάδα αναμένονται ελαφρά υψηλότερες από το απερχόμενο μοντέλο, ενώ θα προσφέρεται με 5ετή εγγύηση στα μηχανικά μέρη, δωρεάν 5ετές σέρβις και 5ετή οδική βοήθεια.[nggallery id=159]

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Κινητήρας: 1.120 cc
Ισχύς: 75 PS/4.000 rpm
Ροπή: 18,4 kgm/1.750-2.500 rpm
Μετάδοση: Στους εμπρόσθιους τροχούς
Κιβώτιο: Χειροκίνητο 6 σχέσεων
Τελική ταχύτητα: 160 km/h
Επιτάχυνση 0-100: 15,7 sec
Μικτή κατανάλωση (lt/100 km): 3,6 (εργ.).
Εκπομπές CO2: 84 gr/km
Βάρος: 1.197 kg
Διαστάσεις Μ/Π/Υ: 3.995/1.710/1.490 mm
Χώρος αποσκευών: 295 lt
Τέλη κυκλοφορίας: 0 ευρώ
Τιμή: