Live Κίνηση
Περισσότερα
ΔΟΚΙΜΕΣ

Test: Suzuki Baleno 1.2 Hybrid

Ελλάδα 10:39
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Test: Suzuki Baleno 1.2 Hybrid

ΔΟΚΙΜΕΣ

Test: Suzuki Baleno 1.2 Hybrid

ΔΟΚΙΜΕΣ

Το Baleno αποτελεί την «οικογενειακού» προσανατολισμού πρόταση της Suzuki στην κατηγορία των «μικρών» και ανάμεσα στα ατού του είναι και η υβριδική έκδοση με το σύστημα SHVS. Την οδηγήσαμε και αναφέρουμε…ΔΟΚΙΜΗ: ΠΑΝΟΣ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗΣ (instagram.com/SeitanF1)

Advertisement
Advertisement

Πρόκειται για μία κατηγορία όπου ανέκαθεν η ιαπωνική μάρκα είχε δυναμική παρουσία στη χώρα μας. Βέβαια το «δεκάρι» της στο συγκεκριμένο αγωνιστικό χώρο είναι το Swift που όμως, καλύπτει περιορισμένο εύρος αναγκών σε ότι αφορά σε μία οικογένεια. Κάπου εκεί μπαίνει στο παιχνίδι το Baleno.

Χωρίς σχεδιαστικές υπερβολές, ένα καλαίσθητο μοντέλο με το σήμα της μάρκας να δεσπόζει στην ιδιαίτερη γρίλια, που δεν τραβάει τα βλέμματα αλλά και δεν ξενίζει στην όψη. Απευθύνεται σε αυτόν που θέλει το αυτοκίνητο για να καλύπτει ανάγκες, όχι «εγώ».

Με μήκος 3995mm και μεταξόνιο στα 2520mm, το Baleno προσφέρει χώρους στην καμπίνα για τους επιβάτες (και για τα πόδια και για τους ώμους) και χώρους στο πορτ παγκάζ για τις αποσκευές – συγκεκριμένα 355 lt, αριθμός εξαιρετικός για την κατηγορία. Έχοντας μάλιστα μετακινούμενο «πάτωμα» στο χώρο αποσκευών, με δύο επιλογές θέσεων για ακόμα περισσότερη πρακτικότητα.

Advertisement
Advertisement

Suzuki-Baleno-SHVS-b640

Στον εσωτερικό κόσμο συναντάμε και πολλαπλούς αποθηκευτικούς χώρους για μικροαντικείμενα ενώ η γενικότερη αίσθηση που σου αφήνει είναι θετική. Τα πλαστικά μπορεί να είναι σκληρά, έχουν όμως καλή συναρμογή ενώ παρότι οι υπερβολές στο σχεδιασμό λείπουν κι εδώ, το απέριττο εσωτερικό καλύπτει τις ανάγκες. Δεσπόζει η οθόνη αφής στην κορυφή της κεντρικής κονσόλας, που έχει χαμηλότερα περιορισμένο αριθμό εργονομικά τοποθετημένων κουμπιών. Πρόκειται για μία πολυλειτουργική οθόνη 7 ιντσών μέσω της οποίας χειρίζεστε το σύστημα infotainment, το σύστημα πλοήγησης και τις λειτουργίες διαδραστικότητας. Το σύστημα υποστηρίζει τις τεχνολογίες AppleCarPlay και MirrorLink.

Suzuki-Baleno-SHVS-g640tall

Advertisement

Πίσω από το τιμόνι συναντάμε ένα καινοτόμο πίνακα ενδείξεων, με έγχρωμη LCD οθόνη 4.2 ιντσών, που παρέχει ολοκληρωμένη ενημέρωση για τη συνολική εικόνα του αυτοκινήτου. Απεικονίζει με ευανάγνωστα γραφικά μια σειρά από πληροφορίες, όπως την επίδοση λειτουργίας και την ισχύ του κινητήρα. Εκεί εμφανίζονται και οι σχετικές ενδείξεις από τη λειτουργία του ήπιου υβριδικού συστήματος SHVS με το οποίο εφοδιαζόταν το μοντέλο της δοκιμής μας.

Suzuki-Baleno-SHVS-d640tall

Advertisement

Στα σωθικά λοιπόν του Baleno Hybrid βρίσκεται ο γνωστός 4κύλινδρος 1200άρης Dualjet, που συνεργάζεται με ένα ήπιο υβριδικό σύστημα 12V. Αυτό περιλαμβάνει μία ηλεκτρογεννήτρια ISG (Integrated Starter Generato) και μίας υψηλής απόδοσης μπαταρία ιόντων λιθίου εξαιρετικής ενεργειακής απόδοσης. Πρόκειται για ένα βέλτιστο υβριδικό σύστημα για μικρά αυτοκίνητα, αφού έχει μικρό βάρος, πιάνει περιορισμένο χώρο και συνεισφέρει στην οικονομία.

Suzuki-Baleno-SHVS-j640

Η μονάδα εναλλάκτη-μίζας ενεργοποιεί τον κινητήρα αφότου έχει επέμβει το σύστημα stra/stop και έπειτα, ανακτά ενέργεια κατά την πέδηση και την επιβράδυνση. Την αποθηκεύει κι έπειτα στο στάδιο της επιτάχυνσης, ο ISG συνεπικουρεί τον βενζινοκινητήρα. Όλα αυτά χωρίς να γίνονται αισθητά από τον οδηγό, αφού δεν επηρεάζει την απόδοση – ούτε θετικά, ούτε αρνητικά. Αυτό που είναι αισθητό, παρότι πρόκειται για σύνολο που καλύπτει τις βασικές ανάγκες σε επιδόσεις, δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τη σπιρτάδα της έκδοσης με τον 1000άρη Boosterjet. Παρέχει όμως σημαντική οικονομία αφού παρότι δεν επικεντρωθήκαμε στην επίτευξη των χαμηλότερων δυνατών τιμών, κινηθήκαμε στα 5.1lt/1000 km.

Advertisement

Suzuki-Baleno-SHVS-f640

Το πεντάρι κιβώτιο βοηθάει ώστε με ένα κατέβασμα να έρχεται η απαιτούμενη «τόνωση ηθικού» όποτε αυτό κριθεί απαραίτητο. Στο δρόμο η συμπεριφορά του Baleno είναι προβλέψιμη και όσο εναρμονίζεσαι με τις οδηγικές επιταγές ενός οικογενειακού αυτοκινήτου, δεν έχεις το παραμικρό πρόβλημα. Δεν είναι όμως φτιαγμένο για να κινείσαι στα όρια.

Suzuki-Baleno-SHVS-i640

Είναι ένα μικρό, οικογενειακό αυτοκίνητο, με καλή σχέση αξίας/τιμής, που με όπλο τους χώρους, την ιαπωνική αξιοπιστία και το οικονομικό πακέτο λειτουργίας που προσφέρει η υβριδική έκδοση, μπορεί να διεκδικήσει μερίδιο στην κατηγορία του.

Suzuki-Baleno-SHVS-e640tall

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙKA
Κινητήρας: 1.242 cc
Ισχύς: 90 PS/6000 rpm
Ροπή: 120 Nm/4400 rpm
Μετάδοση: Στους εμπρός τροχούς
Κιβώτιο: Μηχανικό 5 σχέσεων
Επιτάχυνση 0-100km/h: 12,3 sec
Τελική ταχύτητα: 180 km/h
Μεικτή κατανάλωση: 4,0 l/100 km
Εκπομπές CO2: 99 gr/km
Τέλη κυκλοφορίας: 98.1 €
Βάρος: 925 kg
Διαστάσεις (Μ/Π/Υ): 3995/1745/1460 mm
Χώρος αποσκευών: 355 lt
Τιμή: 14.470€

Suzuki-Baleno-SHVS-m640
Ο βασικός εξοπλισμός στην έκδοση GL περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, αυτόματη λειτουργία φώτων και φώτα ημέρας LED, ηλεκτρικούς και θερμαινόμενους καθρέφτες στο χρώμα του αμαξώματος, αερόσακους οδηγού/συνοδηγού, πλευρικούς και κεφαλής τύπου «κουρτίνας» και δερμάτινη επένδυση τιμονιού. Ανεβαίνοντας στο επίπεδο GL+ , έχετε προβολείς HID, προβολείς ομίχλης, ζάντες αλουμινίου 16’’ κ.α. Ενώ στην GLX την οποία είχαμε στη διάθεσή μας, ο επιπλέον εξοπλισμός περιλαμβάνει Σύστημα Keyless Push Start, αυτόματο κλιματισμό, σύστημα Adaptive Cruise Control με χειριστήρια στο τιμόνι, Radar Brake Support, σύστημα πλοήγησης και οθόνη αφής 7’’ με Smartphone Linkage και κάμερα οπισθοπορείας.

Η δοκιμη εγινε με καυσιμα ελιν
Elin logo copy1