Live Κίνηση
Περισσότερα
ΔΟΚΙΜΕΣ

Test: Νέο Hyundai i10 1,2

Ελλάδα 9:59
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Test: Νέο Hyundai i10 1,2

ΔΟΚΙΜΕΣ

Test: Νέο Hyundai i10 1,2

ΔΟΚΙΜΕΣ

Τα αυτοκίνητα της πόλης δεν… ακινητοποιήθηκαν ακόμη. Το νέο Hyundai i10 είναι η απόδειξη. Ανανεώθηκε σε εμφάνιση, μεγάλωσε σε εσωτερικές διαστάσεις και είναι αναβαθμισμένο σε τεχνολογία.

Advertisement
Advertisement

 

Ένα νέο αυτοκίνητο πόλης, για πολλούς λόγους είναι κάτι σπάνιο στις μέρες μας. Ο κυριότερος είναι ότι οι εταιρίες δεν βγάζουν χρήματα από αυτά. Βλέπετε μικρά αυτοκίνητα όπως τα Hyundai i10, Kia Picanto, Renault Twingo, Fiat Panda και πολλά άλλα δεν έχουν «φέρει» στους κατασκευαστές τους πολλά χρήματα, επειδή κοστίζουν για να εξελιχθούν όσο τα μεγάλα αυτοκίνητα. Επιπλέον απαιτείται μεγάλη προσπάθεια από τους σχεδιαστές/μηχανικούς για να… συσκευάσουν την ίδια ακριβή τεχνολογία ψυχαγωγίας και ασφάλειας στον στάνταρ εξοπλισμό.

Advertisement
Advertisement

Η λύση που επιλέγουν οι εταιρίες είναι να αφήσουν τα μοντέλα, του Segment A, να γεράσουν να τα καταργούν τελείως ή να τα παράγουν ως ηλεκτρικά, με πολύ υψηλότερη τιμή και διαφορετκό, πιο περιορισμένο (προσωρινά) κοινό. Η Hyundai όμως, είναι από τις εταιρίες που πιστεύουν ότι η μικρότερη κατηγορία της αγοράς έχει και παρόν και μέλλον. Γι’ αυτό, λάνσαρε το ολοκαίνουργιο i10 και μάλιστα με το μότο: «Go Big» .

Με φιλοσοφία: «Go Big»

Το… σύνθημα «Go Big» σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει: «πήγαινε για τα πολλά» ή «στόχευσε ψηλά» και αυτό σκοπεύουν να κάνουν οι Κορεάτες. Με το νέο, i10 η Hyundai ανεβάζει τον πήχη σε κάθε επίπεδο, οπότε έχει και κάθε λόγο να ελπίζει σε πρωτιά.

Advertisement

Το Hyundai i10 ωριμάζει. Δίνει την αίσθηση και προσφέρει τις τεχνολογίες μεγαλύτερου αυτοκινήτου, παραμένοντας compact σε διαστάσεις και προσιτό σε τιμή. Σχεδιασμένο και εξελιγμένο στην Ευρώπη, όπου και κατασκευάζεται, το νέο Hyundai i10 «μπαίνει» δυναμικά  για να κατακτήσει τις πόλεις ή καλύτερα τους δρόμους της. Στην έκδοση 1,2 της δοκιμής μας έχει δύο από τα «όπλα» για να το πετύχει: Τις τεχνολογίες και την ευρυχωρία, που θυμίζουν την κατηγορία των μικρομεσαίων.

Advertisement

Το νέο μοντέλο δείχνει περισσότερο έντονο, δυναμικό και αισθητά διαφορετικό σε σχέση με το προηγούμενο, χάρη στα 20 χιλιοστά που κέρδισε σε πλάτος και τα 40 σε μεταξόνιο, ενώ η γραμμή της οροφής έχει μειωθεί κατά 20 χλστ.. Το σχήμα του αμαξώματος συνδυάζει καμπύλες και γωνίες και στο σύνολό του το νέο Ηyundai i10 δείχνει έντονο και είναι μοντέρνο.

Εμπρός είναι η σχεδίαση των LED ημέρας, η μεγάλη μάσκα και το στυλ «bad boy» καπό που κάνει την εμφάνιση του μικρού Hyundai «επιθετική». Στα πλάγια το σημείο που ξεχωρίζει είναι εκεί, που ενώνεται η οροφή με το υπόλοιπο αμάξωμα σχηματίζοντας ένα οπτικό εφέ coupe μοντέλου, ενώ και στο πίσω μέρος του, το μικρό της Hyundai, δείχνει έντονο αλλά όχι τόσο εντυπωσιακό. Λεπτομέρεια η οποία φαίνεται έντονα είναι το σχεδιαστικό μοτίβο κυψέλης που συναντάμε σε διάφορα σημεία του αμαξώματος, όπως στους μικρούς ενσωματωμένους προβολείς ομίχλης στην εμπρός μάσκα, αλλά και στο εσωτερικό.

Πλούσιος εσωτερικός κόσμος

Advertisement

Αυτό που δεν φαίνεται με ορατό μάτι στο i10 είναι η αύξηση του μεταξονίου κατά τέσσερις πόντους, στα 2.425 χιλιοστά. Τώρα οι τροχοί είναι στα άκρα του αμαξώματος και δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για ακόμα καλύτερους χώρους επιβατών.

Στο πίσω κάθισμα του i10 ο χώρος για τα πόδια είναι μεγαλύτερος, όχι μόνο από τον προκάτοχό του αλλά και από τον ανταγωνισμό. Υπάρχει παραπάνω από επαρκής «αέρας» για το κεφάλι, αλλά και αρκετό πλάτος. Ο χώρος αποσκευών έχει τις ίδιες διαστάσεις με το προηγούμενο μοντέλο (252 lt) αλλά είναι το διπλό πάτωμα που βελτιώνει τις συνθήκες, μειώνει το ύψος στο κατώφλι φόρτωσης και δημιουργεί επίπεδο χώρο με την αναδίπλωση του πίσω καθίσματος. Η εταζέρα δεν κρέμεται πια από κορδονάκια, την σηκώνετε με το χέρι και συνήθως την ξεχνάτε εκεί μέχρι να την δείτε στον εσωτερικό καθρέφτη.

Φτάνοντας στις εμπρός θέσεις, συναντάμε το σύστημα infotainment (διαθέτει οθόνη 8″ τη μεγαλύτερη της κατηγορίας). Η καμπίνα φωτίζεται από τον ανοιχτόχρωμο διάκοσμο, με τα σκληρά πλαστικά) και την καλή συναρμολόγηση. Υπάρχουν δύο θέσεις για ποτήρια και μερικές ακόμα θήκες ανάμεσα στα καθίσματα, αρκετός χώρος εμπρός από τον επιλογέα ταχυτήτων, σχηματίζοντας μια λειτουργική εικόνα. Η χρήση του infotainment είναι εύκολη και δεν απαιτεί ιδιαίτερη προσαρμογή. Η θέση οδήγησης είναι πολύ καλή, με κάθισμα και τιμόνι να ρυθμίζονται σε ύψος. Ο οδηγός έχει καλή ορατότητα χάρη στα μεγάλα παράθυρα και το χαμηλό εμπρός μέρος.

Δύο τομείς στους οποίους η Hyundai μπορεί να ισχυριστεί ότι πρωτοπορεί, είναι η ασφάλεια και η τεχνολογία/συνδεσιμότητα. Ακόμα και η βασική έκδοση (Fresh) το i10 διαθέτει ένα πακέτο δέκα βοηθημάτων ενεργητικής ασφάλειας με αυτόματη πέδηση, διατήρηση λωρίδας, προειδοποίηση σύγκρουσης κ.ά. και το σύστημα eCall, για αυτόματη ειδοποίηση σε περίπτωση ατυχήματος. Από την επόμενη έκδοση Style είναι στάνταρ το infotainment με 8ιντση οθόνη, κάμερα οπισθοπορείας, υποστήριξη Android Auto & Apple CarPlay, τεχνολογία Bluelink για χειρισμό εξ αποστάσεως μέσω smartphone κ.ά.

Κινητήρας με επιδόσεις αλλά…

Θα περιμέναμε έναν 1000άρι τρικύλινδρο turbo κάτω από το καπό του νέου i10 αλλά αντί αυτού έχουμε έναν ατμοσφαιρικός, αλουμινένιος, 4κύλινδρος 1.2 MPi. Ο κυβισμός του έχει μειωθεί λίγο, (από τα 1.248 στα 1.197 κ.εκ.) και η απόδοση φτάνει τους 84 ίππους. Συνδυάζεται με ένα 5άρι κιβώτιο, πολύ ακριβές και ευχάριστο στη χρήση, αλλά με τις σχέσεις αρκετά «μακριές». Το μοτέρ δεν δίνει την αίσθηση ζωντάνιας που περιμένετε βάση των προδιαγραφών και «δουλεύει» στις υψηλές στροφές.

Χάρη και στο διπλό χρονισμό βαλβίδων, η λειτουργία είναι σχετικά πολιτισμένη (μόνο ψηλά παράγει ο ήχος του γίνεται έντονος. Αν πιέζετε για επιδόσεις και ταχύτητα μοιραία θα αυξήσετε την κατανάλωση. Τα 4,7 λτ./100 χλμ., που ανακοινώνει η Hyundai είναι αρκετά χαμηλή τιμή, όμως στο trip computer έφτασε τα 6,5 με 6,7 λτ./100 χλμ. Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια είναι ότι το stop/start δεν ενεργοποιεί τον κινητήρα όταν πατάτε τον συμπλέκτη αλλά μόνο όταν αφήνετε το φρένο, σε μια προσπάθεια να μειωθούν κατανάλωση και ρύποι.

Στο δρόμο των πόλεων και των Εθνικών Οδών

Πέρα από την ευελιξία λόγω διαστάσεων μέσα στα στενά των προαστίων, το νέο Hyundai i10 έχει να μας δείξει και άλλα άκρως ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά. Τα αυξημένα μετατρόχια και οι ζάντες των 16 ιντσών με ελαστικά 195/45 (στην έκδοση της δοκιμής μας), κάνουν το i10 να έχει πολύ καλή πρόσφυση. Η ανάρτηση (γόνατα ΜακΦέρσον μπροστά και ημιάκαμπτο άξονα πίσω) δείχνει σκληρή αλλά δεν ταλαιπωρεί τους επιβάτες. Οι κακοτεχνίες φιλτράρονται ικανοποιητικά με αποτέλεσμα μια πολύ καλή ποιότητα κύλισης.

Στον ανοιχτό δρόμο ( ναι βγήκαμε για λίγο στην Αττική οδό) είναι σταθερό και μόνο αν ανεβάσετε πολύ «ψηλά» τις στροφές του κινητήρα ο ήχος του θα γίνει ενοχλητικός. Μέσα στην πόλη, το i10 είναι εύχρηστο εύκολο στην οδήγηση και σε συνδυασμό με τo ελαφρύ τιμόνι και την κάμερα οπισθοπορείας, το parking είναι πολύ εύκολο.

Συμπέρασμα

Με χαρακτηριστικά την εμφάνιση (η διχρωμία στην έκδοση δοκιμής και τα πολύ σκούρα τζάμια έκλεβαν την προσοχή), σταθερότητα, ευρυχωρία και πρακτικότητα εσωτερικού, μαζί με την ευελιξία τον εξοπλισμό άνεσης και ασφάλειας το i10 ξεπερνά τα όρια των αυτοκινήτων πόλης και αγγίζει τα μικρομεσαία. Τα παραπάνω το κάνουν μία παραπάνω από συμφέρουσα πρόταση.

Τεχνικά χαρακτηριστικά Hyundai i10 1,2

Κινητήρας: 1248 cc

Ισχύς: 84 PS/6.000 rpm

Ροπή: 118Nm/400 rpm

Μετάδοση: Στους εμπρός τροχούς

Κιβώτιο: Μηχανικό 5 σχέσεων

Επιτάχυνση 0-100km/h: 12,6 sec

Τελική ταχύτητα: 171 km/h

Μέση κατανάλωση (/100 km): 4,7 lt

Εκπομπές CO2: 107 gr/km (WLTP)

Διαστάσεις Μ/Π/Υ: 3.670/1.680/1.480 mm

Βάρος: 935 kg

Χώρος αποσκευών: 252 lt

Τιμή: Από 11750€