Live Κίνηση
Περισσότερα
ΔΟΚΙΜΕΣ

Στιγμές με το Peugeot 3008!

Ελλάδα 10:33
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Στιγμές με το Peugeot 3008!

ΔΟΚΙΜΕΣ

Στιγμές με το Peugeot 3008!

ΔΟΚΙΜΕΣ

Καλοκαίρι, διακοπές, πολλές μετακινήσεις, αρκετές ώρες στο δρόμο, συντροφιά με το Αυτοκίνητο της Χρονιάς (COTY).

Advertisement
Advertisement

ΔΟΚΙΜΗ: ΤΑΚΗΣ ΠΟΥΡΝΑΡΑΚΗΣ

Υπάρχουν κάποιες στιγμές ξεχωριστές στην ιστορία ενός κατασκευαστή. Στην ιστορία της Peugeot μια τέτοια στιγμή στο παρελθόν ήταν η στιγμή που ξεκίνησε η παραγωγή του 205.

Ενός αυτοκινήτου που έκανε τεράστια εμπορική επιτυχία σ’ όλο τον πλανήτη και “έσωσε” τότε την παρτίδα για την γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία.

Advertisement
Advertisement

Σήμερα μια αντίστοιχα ξεχωριστή στιγμή είναι για την Peugeot η παραγωγή του 3008. Η γαλλική εταιρεία βρίσκεται τώρα στα καλύτερα της με πληθώρα ανταγωνιστικών μοντέλων: 108, 208, 2008, 308, 508.

To 3008 σηματοδοτεί την επιστροφή της Peugeot στην premium κατηγορία. Πρόκειται για ένα μεσαίο οικογενειακό αυτοκίνητο με απρόσμενα υψηλή γι’ αυτή την κατηγορία τιμής ποιότητα κατασκευής, σχεδίαση και απόδοση. Εμείς συμπληρώσαμε περισσότερα από 2000km πίσω από το τιμόνι του σε κάθε είδους δρόμο. Από Αθήνα για Ναύπακτο και από κει για Δερβένι, Γαλαξίδι, Πύλο και άλλες μικρότερες διαδρομές. Κινηθήκαμε σε αυτοκινητόδρομο, σε επαρχιακό δρόμο, σε δρόμο με στροφές αλλά και σε χωματόδρομο.

Advertisement

Το αυτοκίνητο δοκιμής μας φορούσε τον υπερτρφοδοτούμενο βενζινοκινητήρα 1.2lt απόδοσης 130PS και το κυριότερο με ροπή 23.4Kgm από τις 1750 rpm, πρακτικά από το ρελαντί. Συνδυάζονταν δε με 6αρι χειροκίνητο κιβώτιο με ταιριαστή κλιμάκωση και άψογη αίσθηση/λειτουργία.

Peugeot-3008-2017-tp-e640

Advertisement

Σίγουρα ένας οικογενειάρχης που έχει δυο παιδιά και αυξημένες ανάγκες μεταφοράς αποσκευών αναρωτιέται αν το 3008 με τον κινητήρα αυτό έχει τα περιθώρια ενεργητικής ασφάλειας ώστε να ταξιδέψει χωρίς συμβιβασμούς. Αυτό σημαίνει να πραγματοποιήσει με άνεση ένα προσπέρασμα σ’ επαρχιακό ανηφορικό δρόμο με 2η ή 3η σχέση στο κιβώτιο φορτωμένος και με το κλιματισμό στο φουλ.

Παρότι υποψιαζόμασταν ότι αυτό δε θα αποτελούσε θέμα για το Peugeot που ζυγίζει 1350kg είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε και να διαπιστώσουμε του λόγου το αληθές ταξιδεύοντας προς ορεινή Ναυπακτία με 5 άτομα και αποσκευές (χώρος αποσκευών 591lt). Το 3008 προσπερνά απρόσκοπτα. Ο οδηγός κατεβάζει ταχύτητα, και η ροπή του υπερτροφοδοτούμενου κινητήρα συντελεί στην άμεση, αβίαστη επιτάχυνση. Κοντολογίς όχι μόνο δεν υπάρχει θέμα αλλά έχεις και περίσσεια δύναμης. Αντίστοιχα στον αυτοκινητόδρομο μπορείς να διατηρήσεις μια ικανοποιητική μέση ωριαία ταχύτητα, αξιοποιώντας και το cruise control χωρίς υψηλή κατανάλωση. Συνολικά η κατανάλωση που είδαμε ήταν στα 7,3lt/100km τιμή εξαιρετική αν συνυπολογίσει κανείς τη συνεχή χρήση κλιματισμού.

Advertisement

Η οδική συμπεριφορά του 3008 είναι ισορροπημένη, προβλέψιμη και φιλική προς το μέσο οδηγό. Πιέζοντας σε ρυθμούς σβέλτους ο οδηγός απολαμβάνει μια κορυφαία αίσθηση από το μικρό οδηγοκεντρικό τιμόνι που αποτελεί αιχμή του δόρατος για τη σχεδίαση i cockpit. Χάρη σ’ αυτή ο οδηγός αισθάνεται στο κέντρο του αυτοκινήτου, νιώθει ότι αυτό είναι ραμμένο γύρω του. Το 3008 θα υποστρέψει ελεγχόμενα εφόσον πιεστεί υπέρμετρα όμως και εδώ ο έλεγχος είναι εύκολος μειώνοντας γωνία στροφής τιμονιού και πίεση στο γκάζι.

Συνολικά πρόκειται για ένα ισορροπημένο σύνολο που δεν υστερεί σε κανέναν τομέα στο δρόμο. Η δοκιμή μας συνεχίζεται οπότε μείνετε συντονισμένοι…