Οδηγούμε το νέο smart #5 στην Πορτογαλία
ΔΟΚΙΜΕΣ
Το νέο, μεσαίο SUV της smart δεν θυμίζει σε τίποτα το παρελθόν της. Και αυτό είναι ακριβώς το ζητούμενο. Στην Ελλάδα το Brabus θα καταφτάσει μέσα στον Ιούνιο, ενώ οι υπόλοιπες εκδόσεις αναμένονται με τα πρωτοβρόχια το Σεπτέμβριο.
Η smart αλλάζει. Ή καλύτερα, μεταμορφώνεται. Από εκείνη την εταιρεία που μας σύστησε το απόλυτο αυτοκίνητο πόλης, έχουμε ήδη περάσει στη νέα εποχή που ξεκίνησε πριν λίγα χρόνια.
WHAT CAR
Όταν η Mercedes-Benz προχώρησε σε συνεργασία με την Geely για τη δημιουργία της smart Automobile. Από εκεί προέκυψαν τα #1 και #3, δύο αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα που επανεφηύραν τη μάρκα, αυτή τη φορά όχι με microcars αλλά με σύγχρονα, lifestyle και πρακτικά κόμπακτ SUV.
Για να περάσουμε σε ένα εντελώς νέο κεφάλαιο, στο μεγαλύτερο προσώρας μοντέλο που έχει ever υπάρξει με τα λογότυπα της smart. Και ίσως το πιο τολμηρό αφού το #5 είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Τουλάχιστον συγκριτικά με τα #1 και #3.
Είναι μεγαλύτερο, τετραγωνισμένο, πιο επιβλητικό, και δείχνει ξεκάθαρα πως η smart θέλει να παίξει σοβαρά και στην κατηγορία των μεσαίων SUV.

Με μήκος σχεδόν 4,70 και μεταξόνιο 2.900 χσλτ. που χωράει άνετα ένα… τραπέζι κουζίνας, το smart #5 κάνει σαφές από την πρώτη ματιά ότι δεν φτιάχτηκε για να χωθεί αθόρυβα ανάμεσα στα υπόλοιπα ηλεκτρικά SUV.
Η σχεδίαση είναι αυστηρά boxy, σαν να σχεδιάστηκε με χάρακα, αλλά χωρίς να γίνεται ψυχρή. Κοντοί πρόβολοι, τετραγωνισμένα φτερά, σλιμ φωτιστικά σώματα και ένα λογότυπο smart που δεν θυμίζει σε τίποτε εκείνη τη μάρκα που κάποτε έφτιαχνε αυτοκίνητα «τσέπης».

Πίσω, η παιχνιδιάρικη LED λωρίδα, δανεική από τα μικρότερα #1 και #3, αναλαμβάνει το ρόλο της αισθητικής ισορροπίας, αλλά με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Η οποία ενισχύεται από τις χωνευτές λαβές στις πόρτες με τα παράθυρα χωρίς πλαίσια.
Οι τετρακίνητες εκδόσεις δεν διαφοροποιούνται αισθητά από τις άλλες, αφού το αμάξωμα δείχνει όσο περιπετειώδες χρειάζεται, χωρίς το #5 να δηλώνει ότι είναι ένα SUV που του αρέσει η λάσπη.

Μπροστά, η μάσκα έχει το δικό της στιλ, χωρίς υπερβολές, πέρα από το σχεδιαστικό τρικ με τα τέσσερα «μποξάκια». Κάτι που συναντάμε και πίσω.
Στο εσωτερικό του smart #5 η εικόνα είναι σαφώς πιο premium απ’ ό,τι θα περίμενε κανείς από τη μάρκα. Η κάθε λεπτομέρεια αποπνέει έναν συνδυασμό γερμανικής εργονομίας και κινεζικής τεχνολογικής υπερβολής – με την καλή έννοια.
Ξεχωρίζει μονομιάς το πάνελ από ψηφιακές οθόνες που εκτείνονται σε όλο το πλάτος του ταμπλό: μια οθόνη 10,25” για τον οδηγό, μία 13″ στο κέντρο για το infotainment, ενώ από την Premium πισωκίνητη και σε όλες τις τετρακίνητες εκδόσεις υπάρχει και ακόμη μία 13″ για τον συνοδηγό. Χωρίς να ξεχνάμε το μεγάλο Head-Up Display των 25,6” με επαυξημένη πραγματικότητα.
Όλες οι οθόνες βασίζονται στο chipset AMD V2000 και ενσωματώνουν το λειτουργικό smart OS 2.0, με φωνητικό βοηθό, ενσωματωμένο σύστημα πλοήγησης για ηλεκτρικά και δυνατότητες streaming. Το ηχοσύστημα είναι της Sennheiser, με 20 ηχεία και συνολική ισχύ σχεδόν 1.200 Watt. Ο φωτισμός στο εσωτερικό, με 256 χρώματα και δυνατότητα εναλλαγής ανάλογα με τη διάθεση, κάνει την ατμόσφαιρα ακόμα πιο ιδιαίτερη.
Οι χώροι είναι ένα ακόμα σημείο έκπληξης. Παρά τη φιλοσοφία του brand, εδώ έχουμε ένα πενταθέσιο SUV με πραγματικά τεράστιους χώρους για ενήλικες (οι πίσω κάθονται σαν πασάδες) και όλες τις εργονομικές λύσεις για την καθημερινότητα.
Από USB θύρες παντού μέχρι σύστημα αναδίπλωσης καθισμάτων που δεν απαιτεί πτυχίο μηχανολόγου για να λειτουργήσει. Το πορτμπαγκάζ ξεκινά από τα 630 λίτρα και φτάνει τα 1.530, ενώ υπάρχει και εμπρός αποθηκευτικός χώρος (frunk) 72 λίτρων.

Το μεγαλύτερο smart βασίζεται σε νέα πλατφόρμα 800 Volt (με εξαίρεση τη βασική έκδοση Pro των 340 ίππων που είναι σε 400V), που εξελίχθηκε από την Geely, με στόχο τη γρήγορη φόρτιση και την υψηλή ενεργειακή απόδοση.
Στην πράξη, η μπαταρία των 100 kWh φορτίζει με DC ισχύ έως 400 kW, κάτι που μεταφράζεται σε ταχεία φόρτιση 10-80% μέσα σε μόλις 18 λεπτά. Αξιοσημείωτη λεπτομέρεια: στάνταρ ο AC 22άρης OBC και η αντλία θερμότητας από την έκδοση Pro+ και πάνω.

Η πισωκίνητη έκδοση #5 Pro με 340 ίππους και LFP μπαταρία 76 kWh, προορίζεται για όσους δεν έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις σε ισχύ και εξοπλισμό. Η Pro+ με τη μεγάλη 100άρα NMC μπαταρία (net στις 94 kWh) ανεβάζει την ισχύ στους 363 ίππους και την αυτονομία στα 590 χλμ. (μετρήσεις WLTP), ενώ προσφέρει καλύτερο εξοπλισμό και περισσότερη τεχνολογία.
Οι τετρακίνητες εκδόσεις, όπως η Pulse και η Summit, έχουν δύο ηλεκτροκινητήρες και συνδυαστική ισχύ 587 ίππων. Σε ένα αμάξωμα 2,3 τόνων, η επιτάχυνση 0-100 km/h σε 4,9’’ ακούγεται εντυπωσιακή με την τελική στα 200 χλμ./ώρα. Με αποκορύφωμα την Brabus των 646 ίππων!

Η ασφάλεια είναι ένα ακόμη σημείο στο οποίο η smart έχει επενδύσει σοβαρά. Το #5 διαθέτει ενισχυμένο κλωβό προστασίας, προηγμένα συστήματα υποβοήθησης (ADAS), λειτουργίες ημιαυτόνομης οδήγησης και πλήρη εξοπλισμό σε αερόσακους.
Ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι το προφίλ οδήγησης off-road στις τετρακίνητες εκδόσεις, που ενεργοποιείται μέσω της επιλογής του ανάλογου προφίλ στο μενού. Εννοείται ότι το πρόγραμμα αυτό ενδείκνυται για βόλτες σε βατούς χωματόδρομους με την κατάλληλη διαχείριση των δύο ηλεκτρομοτέρ. Δεν είναι φυσικά ένα σκληροτράχηλο εκτός δρόμου SUV, αλλά για περιστασιακή χρήση μακριά από την άσφαλτο που μπορεί να σταθεί αξιοπρεπώς.

Οδηγώντας το smart #5 στη σκληροπυρηνική έκδοση Brabus, καταλαβαίνεις ότι κάτι δεν πάει καλά – και το λέω με την καλή έννοια, Νιώθεις σαν να περνάς ένα καμουφλαρισμένο ηλεκτροσόκ: 646 ίπποι, ροπή-καταπέλτης έως 710 Nm, και ένα «0-100» σε 3,8 δλ. που έρχεται πριν το σκεφτείς καν (εδώ η τελική πάει στα 210 χλμ./ώρα). Αυτό το Brabus δεν προσπαθεί να σε πείσει ότι επιταχύνει διαολεμένα, απλά το κάνει!
Το απόβαρο των 2,4 τόνων; Υπάρχει και το νιώθεις, αλλά η αστείρευτη δύναμη το διαγράφει από τη φυσική. Η ανάρτηση είναι σφιχτή, ξεκάθαρα, αλλά ποτέ τιμωρητική. Αν το σκεφτείς, είναι λογικό: για να στρίβει έτσι, πρέπει να είναι όσο πρέπει.
Το βάρος υπάρχει, ναι, αλλά δεν παίζει ρόλο όταν το Brabus #5 σε κολλάει στο κάθισμα σαν να έκανες delete στη βαρύτητα. Το μόνο που λείπει είναι ένα soundtrack από sci-fi ταινία.

Από την άλλη, αυτό που κάνει εντύπωση είναι το πλήρως ισορροπημένο setup του αυτοκινήτου. Παρόλο που μιλάμε για ένα Brabus η «παθητική» -χωρίς ηλεκτρονικό έλεγχο- ανάρτηση είναι σφιχτή όσο πρέπει ώστε το εν λόγω 5άρι να μπαινοβγαίνει εντυπωσιακά από τις καμπές και μαλακή όσο χρειάζεται για να μην σε ταλαιπωρεί.
Ταυτόχρονα, το τιμόνι έχει πολύ καλή ακρίβεια, ενώ τα φρένα έχουν πολύ καλή αίσθηση, όπως και η προσαρμοζόμενη ανάκτηση ενέργειας. Εξαιρετική είναι και η ποιότητα κύλισης στον αυτοκινητόδρομο, όπου οι ρεπρίζ είναι ακόμη πιο ωμές.

Συνοψίζοντας, αυτό που αποκομίσαμε από την πρώτη μας οδηγική επαφή (έστω και με το κορυφαίο Brabus) είναι πως η smart όχι μόνο αλλάζει, αλλάζει και σωστά. Το #5 δεν είναι απλώς μια μετατόπιση από τα microcars στα μεγαλύτερα SUV.
Είναι η απόδειξη πως μια μικρή (είναι;) μάρκα μπορεί να σταθεί ξανά στο προσκήνιο, αρκεί να βρει τη σωστή ισορροπία ανάμεσα στην τεχνολογία, το ντιζάιν και τη χρηστικότητα.
Και σε μια εποχή που πολλά ηλεκτρικά μοιάζουν μεταξύ τους, εδώ έχει γίνει προσπάθεια να σχεδιαστεί κάτι με δική του ταυτότητα. Και αυτό φαίνεται τόσο όταν το βλέπεις, όσο και όταν το οδηγείς.