Live Κίνηση
Περισσότερα
ΔΟΚΙΜΕΣ

Οδηγούμε την BMW 420i

Ελλάδα 6:20
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Οδηγούμε την BMW 420i

ΔΟΚΙΜΕΣ

Οδηγούμε την BMW 420i

ΔΟΚΙΜΕΣ

Στα χέρια του Newsauto βρίσκεται η BMW 420i με τον turbo κινητήρα βενζίνης των 184 ίππων. Περισσότερες λεπτομέρειες στη δοκιμή μας. Του Τάκη Πουρναράκη

Advertisement
Advertisement

Όλα είναι θέμα οπτικής, διαφορετικά τα βλέπεις αν έχεις στο μυαλό σου τα 431PS της Μ4 και διαφορετικά αν έχεις ως σημείο αναφοράς τα 136PS της 318.

Είχαμε την ευκαιρία τις προηγούμενες μέρες να ξαναζήσουμε την BMW Σειρά 4 Coupe. Πρόκειται για ένα πολύ όμορφο αυτοκίνητο που κυριολεκτικά δε χορταίνεις να βλέπεις. Την προηγούμενη φορά είχαμε συμπληρώσει αρκετά χιλιόμετρα με την 418d. Αυτή τη φορά είχαμε στα χέρια μας την έκδοση 420i με τον υπερτροφοδοτούμενο 4κύλινδρο δίλιτρο βενζινοκινητήρα απόδοσης 184PS. Υπάρχει και πιο ισχυρή έκδοση του δίλιτρου βενζινοκινητήρα με 252PS η διαφορά στην τιμή όμως είναι σημαντική (9.000 ευρώ).

Είναι βέβαιο ότι η 4 Coupe μαγνητίζει τα βλέμματα στο πέρασμά της χάρη στο αθλητικό της σχήμα. Το αυτοκίνητο δοκιμής μας έφερε χρώμα μπλε ελεκτρίκ (Snapper Rocks Blue), αλλά και πακέτο M με εντυπωσιακές ζάντες και καθίσματα από ύφασμα/αλκαντάρα. Επιπλέον, διέθετε την ανάρτηση M Sport, η οποία συντελεί στην αίσθηση οδήγησης και στο κράτημα χωρίς να απαιτεί κανένα συμβιβασμό σε άνεση.

Advertisement
Advertisement

4ara 10 1d4

Μπαίνοντας στο εσωτερικό αισθάνεσαι σα να φοράς ένα κοστούμι που ράφτηκε στα μέτρα σου. Η εργονομία – απλότητα γοητεύουν το χρήστη και εντυπωσιάζουν τον γνώστη. Το αυτοκίνητο δοκιμής μας ήταν εξοπλισμένο με το 8αρι κιβώτιο της ZF χωρίς όμως pαddles πίσω από το τιμόνι. Προσωπικά τα προτείνουμε σε ένα τέτοιο όχημα. Έφερε συστήματα ενεργητικής ασφάλειας όπως αυτό της προειδοποίησης επικείμενης εμπρόσθιας σύγκρουσης αλλά και της υποβοήθησης διατήρησης λωρίδας. Το πάχος της στεφάνης του τιμονιού είναι μελετημένο ώστε να ενεργοποιεί όλες τις νευρικές απολήξεις της παλάμης. Ο ψηφιακός πίνακας οργάνων αλλάζει παραστάσεις ανάλογα τη χαρτογράφηση που έχει επιλέξει ο οδηγός: Eco Pro, Comfort, Sport, Sport Plus. Μας έκανε εντύπωση η προεπιλογή των μηχανικών της BMW να ενεργοποιείται αυτόματα η χαρτογράφηση “Sport” όταν επιλέξεις να σβήσεις το σύστημα ελέγχου της πρόσφυσης από το ξεχωριστό κουμπί. Προσωπική μας επιλογή για θεαματικές πλαγιολισθήσεις ήταν η χαρτογράφηση “Comfort” με το DTC στο off.

4ara 10 1d1

Advertisement

4ara 10 1d3

Φτιαγμένη για να οδηγείται!

Advertisement

Ταξιδέψαμε με την 420i Coupe στον αυτοκινητόδρομο απολαμβάνοντας ποιότητα κύλισης. Η πολύ καλή αεροδυναμική, το πάτημα της ανάρτησης και η ηχομόνωση της καμπίνας «κρύβουν» τουλάχιστον 50km/h από την ταχύτητα που κινείσαι. Η 4 Coupe σε ταξιδεύει απολαυστικά, αισθάνεσαι «καβάλα στο άλογο».

Βγαίνοντας από τον αυτοκινητόδρομο και μπαίνοντας σε δρόμο με στροφές δοκιμάζουμε εναλλάξ Sport» και «Sport+». Πολύ σύντομα καταλήγουμε στην χαρτογράφηση «Sport» καθώς με την «Sport +» το αυτοκίνητο γίνεται αναίτια νευρικό και ξερό στις αντιδράσεις του. Αρχίζουμε σταδιακά ν’ ανεβάζουμε ρυθμό και η 4αρα αποκαλύπτει το αθλητικό της ταπεραμέντο. Ουδέτερη συμπεριφορά που εξελίσσεται σε υποψία υπερστροφής η οποία χαρίζει στην ευελιξία. Αν είσαι προσεκτικός στη δοσολογία τιμονιού γκαζιού η 420i γράφει απολαυστικές τροχιές προς τέρψη του οδηγού. Σίγουρα τα όρια του αυτοκινήτου βρίσκονται πολύ πάνω από αυτά της νομιμότητας και της λογικής. Αντίστοιχου επιπέδου και τα φρένα που έχουν γραμμική αίσθηση και εμπνέουν σιγουριά προκαλώντας σε να αργήσεις λίγο ακόμη! Παρά το σβέλτο ρυθμό η κατανάλωση είναι εντυπωσιακά χαμηλή. Το τεπόζιτο των 60lt επαρκεί με άνεση για 750km! Με μήκος μεταξονίου 2.810mm η 4αρα coupe είναι πιο ευέλικτη απ’ ότι θα περίμενε κανείς ακόμη και σε μια ανηφορική ανάβαση σε στενό δρόμο. Επιπλέον έχεις απόθεμα ισχύος για σβέλτα προσπεράσματα. Προφανώς με 50 χιλιάδες ευρώ έχεις αρκετές ακόμη οδηγοκεντρικές επιλογές όπως η Giulia Veloce των 280PS ή το Αudi A5. Αυτό που καταγράφουμε με σιγουριά είναι ότι η έκδοση των 184PS προσφέρει οδηγική ευχαρίστηση και δεν αποτελεί συμβιβασμό. Δεν είναι απαραίτητο να δώσεις 9000 ευρώ παραπάνω για να πας στην 430. Βέβαια αν μπορείς, γιατί όχι;

4ara 10 1d2

Advertisement

TΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΒΜW 420i Coupe

Κινητήρας: 1.998 cc
Ισχύς: 184 PS/4.000 rpm
Ροπή: 29,8 kgm/1.350 – 4.600 rpm
Μετάδοση: Στους πίσω τροχούς
Κιβώτιο: 8άρι αυτόματο
Τελική ταχύτητα: 236 km/h
Επιτάχυνση 0-100 km: 7,3 sec
Μικτή κατανάλωση: 7,5 lt/100 km (δοκιμής)
Εκπομπές CO2 (gr/km): 127
Βάρος: 1.475 kg
Διαστάσεις Μ/Π/Υ: 4.640/1.825/1.377 mm
Χώρος αποσκευών: 445 lt
Τέλη κυκλοφορίας: 153 ευρώ
Τιμή: 49.720 ευρώ