Live Κίνηση
Περισσότερα
ΔΟΚΙΜΕΣ

Οδηγούμε την BMW 2 Gran Coupe

Ελλάδα 15:51
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οδηγούμε την BMW 2 Gran Coupe

ΔΟΚΙΜΕΣ

Οδηγούμε την BMW 2 Gran Coupe

ΔΟΚΙΜΕΣ

H πρώτη Gran Coupe έκδοση της σειράς 2 μεταφέρει τις βασικές αναλογίες και τη χαρακτηριστική σιλουέτα του «συναισθηματικού design» σε ένα πιο compact μέγεθος και ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τη Mercedes CLA στην παγκόσμια αγορά.

Advertisement
Advertisement

Τα τετράπορτα κουπέ αμαξώματα, τα οποία η ΒΜW αποκαλεί Gran Coupe έχουν ήδη αποδειχθεί εξαιρετικά επιτυχημένα για τη βαυαρική εταιρεία, μιας και σε 8 χρόνια ζωής μετρούν συνολικά περισσότερες από 400.000 πωλήσεις στις σειρές 6, 4 και 8. Επιπλέον έχουν καταφέρει να καταστήσουν το design περισσότερο συναισθηματικό, προσελκύοντας νέους ή διατηρώντας τους ήδη υπάρχοντες πελάτες με σχεδιαστικά φρέσκα και δυναμικά προϊόντα. Απόλυτα λογική συνέχεια, λοιπόν, η επέκταση της ιδέας στη μικρομεσαία σειρά 2. Παραμένοντας πιστή στις βασικές αναλογίες και τη χαρακτηριστική σιλουέτα σε ένα πιο compact μέγεθος, η 2 Gran Coupe δείχνει ιδιαίτερα σπορτίφ. Οι ψηλά τοποθετημένοι προβολείς καθοδηγούν το βλέμμα στη μάσκα, οι ευμεγέθεις εμπρός αεραγωγοί συμπληρώνουν το δυναμισμό που αποπνέει το αμάξωμα, η σχεδίαση των πίσω φωτιστικών σωμάτων και οι μεγάλες απολήξεις των εξατμίσεων υποστηρίζουν εύλογα τη μυώδη εικόνα, τα παράθυρα ασφαλώς δεν έχουν πλαίσιο.

Το concept είναι στημένο πάνω στην επιτυχία των προγενέστερων Gran Coupe των μεγαλύτερων κατηγοριών, αλλά για πρώτη φορά έχουμε, ωστόσο, να κάνουμε με ένα προσθιοκίνητο μοντέλο, με δάπεδο που προέρχεται από τη σειρά 1. Κι αυτό για δύο, κυρίως, λόγους: Το χαμηλότερο βάρος και τη μεγαλύτερη εκμετάλλευση χώρων που προσφέρει η διάταξη με κίνηση εμπρός. +33 mm σε σχέση με την κουπέ έκδοση έχουν στη διάθεσή τους οι επιβαίνοντας στο πίσω κάθισμα, το οποίο είναι και κατά 12mm ψηλότερο, ενώ ο χώρος αποσκευών φτάνει τα 430 lt (30 παραπάνω από την 2 Coupe). Χωρίς εκπλήξεις το εσωτερικό, με τη γνώριμη αισθητική και ποιότητα της BMW από τη σειρά 1, αλλά και την πάντα οδηγοκεντρική σχεδίαση.

Advertisement
Advertisement

Αρχικά διατίθενται τρεις εκδόσεις, η 218i με 3κύλινδρο κινητήρα 1,5 lt 140 PS (0-100 km/h: 8,7’’) η 220d με δίλιτρο ντίζελ 190 PS και η τετρακίνητη 235i με το δυνατότερο 4κύλινδρο του group BMW, που αποδίδει 306 PS και επιταχύνει από 0-100 km/h σε 4,9’’. Όλοι οι κινητήρες ανήκουν στην τελευταία γενιά της οικογένειας Efficient Dynamics και πληρούν τις προδιαγραφές εκπομπής ρύπων euro 6d. Το δάπεδο έχει ενισχυθεί σε κατάλληλα σημεία για μεγαλύτερη στρεπτική ακαμψία -με πάχος και αριθμό ενισχύσεων ανάλογο με την έκδοση-, ενώ και η ανάρτηση είναι προσαρμοσμένη στις ιδιαιτερότητες κάθε μοντέλου. Προαιρετικά διατίθεται η ρυθμιζόμενη σε απόσβεση ανάρτηση, καθώς και η κατά 10mm χαμηλότερη M Sport. Αποκλειστικά στην 235i τοποθετούνται υψηλής προφόρτισης σύνδεσμοι στις αντιστρεπτικές, που περιορίζουν τις κλίσεις του αμαξώματος χωρίς να θυσιάζουν την άνεση. Eδώ θα βρούμε επίσης διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης τύπου Torsen σε συνδυασμό με το ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου πρόσφυσης ARB, αλλά και μεγαλύτερης διαμέτρου δισκόφρενα (διατίθενται προαιρετικά και στις μικρότερες εκδόσεις).

Advertisement

Στους επαρχιακούς δρόμους της Πορτογαλίας η 2 Gran Coupe αποδεικνύεται άνετη, με μικρές κλίσεις αμαξώματος και ιδιαίτερα ισορροπημένη οδική συμπεριφορά. Η 220d διακρίνεται για τη μεταξένια λειτουργία και τη ροπή του ντίζελ κινητήρα της (400 Nm), που αποδίδεται σε αρκετά χαμηλό αριθμό στροφών. Ακούγεται το διαφορικό Torsen της 235i στις κλειστές στροφές, αλλά λειτουργεί αποτελεσματικά καταστέλλοντας την όποια τάση υποστροφής εν τη γενέσει. Το τιμόνι είναι γρήγορο, ενώ κι εδώ η σχέση άνεσης/σπορ συμπεριφοράς είναι υποδειγματική, χάρη στη ρυθμιζόμενη ανάρτηση της BMW. To 8ταχυτο αυτόματο κιβώτιο ταιριάζει στο χαρακτήρα του αυτοκινήτου (μόνο η έκδοση με τον 3κύλινδρο κινητήρα διατίθεται με μηχανικό κιβώτιο ή 7ταχυτο διπλού συμπλέκτη), θα περιμέναμε, όμως, ένα ψηλότερο όριο στροφών από τον, κατά τ’ άλλα, δυνατό και εύστροφο κινητήρα. Η 2 Gran Coupe διατίθεται ήδη στη χώρα μας, σε τιμές που ξεκινούν από 31.900 ευρώ. Περισσότερα σύντομα, όταν και θα την οδηγήσουμε επί ελληνικού εδάφους.

Advertisement