Live Κίνηση
Περισσότερα
ΔΟΚΙΜΕΣ

Οδηγούμε στην Ελλάδα το Tesla Model 3 Standard Plus

Ελλάδα 1:01
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Οδηγούμε στην Ελλάδα το Tesla Model 3 Standard Plus

ΔΟΚΙΜΕΣ

Οδηγούμε στην Ελλάδα το Tesla Model 3 Standard Plus

ΔΟΚΙΜΕΣ

Πως είναι η ζωή με ένα Tesla; Πόσο διαφορετικό είναι από τα άλλα αυτοκίνητα; Ερωτήσεις, που μας έκαναν στον δρόμο αλλά και κάναμε και εμείς στον εαυτό μας λίγο πριν ζήσουμε λίγο με το Model 3. Το οδηγούμε σας το παρουσιάζουμε και σας δίνουμε απαντήσεις.

Advertisement
Advertisement

 

Ένας διαγωνισμός, που μας κίνησε το ενδιαφέρον, η ηλεκτροκίνηση (που έρχεται τόσο άμεσα όπως επιταχύνουν τα αυτοκίνητα με μπαταρίες), μία σύγχρονη Ελληνική εταιρία, η οποία μας βοήθησε και η δοκιμή του Tesla Model 3 έγινε πραγματικότητα.

Advertisement
Advertisement

Ψάχνοντας μία ενδιαφέρουσα ιστορία στο internet, ένα pop up με τον διαγωνισμό της Watt&Volt, που κληρώνει ένα Tesla Model 3 για τους νέους της πελάτες, μας τράβηξε την προσοχή. Ένα τηλέφωνο, μερικές ημέρες συνεννοήσεων και ένα πρωί βρεθήκαμε στις εγκαταστάσεις της Watt&Volt για πάρουμε το Model 3 για δοκιμή.

Λίγη ιστορία

Για όσους δεν το γνωρίζουν, ήταν το 2006 όταν ο Elon Musk (ιδιοκτήτης της Tesla) αποκάλυψε πως ξεκινά την παραγωγή του Model 3, το οποίο είναι το οικονομικά προσιτό όχημα της εταιρίας. Τότε ανακοίνωσαν πως η αυτονομία του είναι στα 354 χιλιόμετρα, έχει χώρους για 5 άτομα, εμπρός και πίσω χώρο αποσκευών και ότι επιταχύνει σαν… σπορ αυτοκίνητο. Δέκα χρόνια μετά το μοντέλο παραδόθηκε στους πρώτους ιδιοκτήτες.

Advertisement

Το Model 3 είναι μέρος του σχεδίου της Tesla (Tesla Masterplan). Να ξεκινήσει δηλαδή με ακριβά οχήματα και να στραφεί σταδιακά προς πιο οικονομικά και προσιτά σε όλους μοντέλα. Τα χρήματα από την εξέλιξη θα έρχονταν από τις πωλήσεις του Roadster, του Model S και του Model X. Έτσι η Tesla έκανε ένα βήμα μπροστά και ανακοίνωσε το πιο προσιτό Standard Range Model 3 με τιμή 32.053 ευρώ (ή 35 χιλιάδων δολαρίων). Το Model 3 ξεπέρασε σε πωλήσεις το Chevrolet Volt και έγινε το καλύτερο σε πωλήσεις ηλεκτρικό αυτοκίνητο όλων των εποχών στις ΗΠΑ. Όμως για πολλούς το Model 3 δεν είναι απλά το entry level Tesla, αλλά συγκεντρώνει όλη την ως τώρα τεχνολογία και τεχνογνωσία από όλα τα μοντέλα.

Advertisement

Τι είναι το Model 3 

Πολλά είναι τα… καινούργια πράγματα που έπρεπε να ανακαλύψουμε γνωρίζοντας το Tesla Model 3. Εκτός της ηλεκτροκίνησης (οδήγηση με ένα πεντάλ λόγω επιβράδυνσης με τον ηλεκτροκινητήρα), ιδιαίτερες εφαρμογές και λειτουργίες, αυτοματισμοί (βλέπε αυτόματος πιλότος ή αυτόνομη οδήγηση επιπέδου 4), αλλά και η διαφορετική αντίληψη που πρεσβεύει στην αυτοκίνηση σε συνδυασμό με τον Αμερικάνικο τρόπο σκέψης. Απλουστεύοντας την εξίσωση με τα Ευρωπαϊκά μοντέλα το «μικρό» Tesla, είναι μία BMW Σειρά 3. Για να γίνει καλύτερο, είναι μία ηλεκτρική BMW Σειρά 3 με καλύτερη τιμή (από 44.390 ευρώ στη Γερμανία). Η έκδοση που δοκιμάσαμε είναι η Standard Plus με την απλή μπαταρία, έναν κινητήρα, την κίνηση πίσω και αυτονομία 409 χλμ κατά WLTP. Αυτό το αυτοκίνητο είναι το δώρο που δίνει η Watt&Volt σε ένα τυχερό νέο πελάτη της μετά από διαγωνισμό.

Minimal επανάσταση σε μαύρο/άσπρο

Advertisement

Περιμένοντας τον φωτογράφο να βρει μία γωνία και να συνδυάσει αρχιτεκτονική μοντέρνου κτηρίου και τετράτροχου (για μία από τις πολλές εικόνες), παρατηρούμε μαζί με… δέκα άλλους ανθρώπους το Tesla. Αν θέλετε να κρατήσετε χαμηλό προφίλ το Model 3 δεν θα σας αφήσει. Μόλις το σταθμεύεστε κάπου, αυτόματα θα μιλάτε με πέντε ή δέκα άτομα, που θα ρωτούν τα πάντα. Από τις πιο απλές ως τις πιο τεχνολογικά «ψαγμένες» ερωτήσεις. Τα smartphone παίρνουν φωτιά και όλοι φωτογραφίζονται μαζί του. Σαν να έχετε βγει ραντεβού με κάποια/ κάποιο διάσημο/διάσημη. Κοιτάζοντάς το, διαπιστώνουμε πως είναι το καινούργιο, που εξιτάρει και όχι η έντονη εμφάνιση. Το design του είναι minimal, οι γραμμές του έχουν ροή και συνέχεια, ενώ το σχήμα είναι ένα κομμάτι. Όχι εμπρός, πλάγιο και πίσω. Το μαύρο χρώμα (του δικού μας) πρόσθεσε δυσκολία στον φωτογράφο και απλότητα στο μοτίβο του σχεδίου. Οι λεπτομέρειες από χρώμιο διαγράφουν με δύο καμπύλες το σχήμα του. Δείχνει hatchback (πεντάθυρο) ενώ είναι sedan ή καλύτερα notchback (το πορτ-μπαγκάζ δεν είναι έντονο) και τετράθυρο.  Η οροφή είναι γυάλινη με φιμέ κρύσταλλο. Για την αντίθεση, το εσωτερικό έχει λευκά καθίσματα μαύρες επενδύσεις, μία μεταλλική φάσα και ένα tablet στο κέντρο της καμπίνας.

Αίτηση άδειας επιβίβασης στο διαστημόπλοιο

Ναι ο μεσότιτλος είναι λίγο υπερβολικός, όμως αποκαλύπτει την… μισή αλήθεια. Η είσοδος στο εσωτερικό γίνεται με κάρτα. Την τοποθετείτε στην μεσαία κολώνα και τα χερούλια από τις πόρτες ανοίγουν προς τα έξω. Η είσοδος στο εσωτερικό είναι εύκολη (χαρακτηριστικό αυτοκινήτου προδιαγραφών ΗΠΑ) και τα λευκά καθίσματα είναι διαφορετικά. Όχι μόνο στο χρώμα αλλά και στην αίσθηση, η οποία θυμίζει στην άνεση έπιπλο σπιτιού. Υποστηρίζουν το σώμα με ένα διακριτικό τρόπο χωρίς να πιέζουν, ενώ κρατούν την φόρμα τους και δεν κουράζουν σε πολύωρη οδήγηση. Είναι κατασκευασμένα από συνθετικό δέρμα (πολυουρεθάνη) και στα video παρουσίασης του μοντέλου της Tesla, ο Elon Musk, τα «έλουζε» με κόκκινο κρασί για να δείξει πως καθαρίζονται εύκολα.

Η minimal αίσθηση/εικόνα εδώ είναι περισσότερο έντονη. Το ταμπλό είναι ένα κομμάτι συνθετικού υλικού με καλή υφή, μαλακό στο επάνω τμήμα και σκληρό στο κάτω. Ίσως σας ξενίσει λίγο η απουσία οποιοδήποτε οργάνου ή πίνακα πίσω από το τιμόνι και η συγκέντρωση όλων των λειτουργιών στο tablet 15 ιντσών στην μέση του ταμπλό. Από αυτό χειρίζεστε τα πάντα, από το σύστημα κλιματισμού, το ηχοσύστημα, την πλοήγηση, το internet, παιχνίδια, τις… τηλεοπτικές σειρές  του Netflix ως τις ρυθμίσεις του αυτοκινήτου (αίσθηση στο τιμόνι, βαθμό ανάκτησης ενέργειας στο φρενάρισμα κ.α.) και το άνοιγμα των δύο χώρων αποσκευών (εμπρός και πίσω). Από αυτό γίνεται και η αναβάθμιση στα λειτουργικά συστήματα του αυτοκινήτου αυτόματα από τα κεντρικά της Tesla στις ΗΠΑ όπου και αν βρίσκεστε.Το σύστημα με το tablet δεν είναι το απλούστερο δυνατό και το Model 3 δεν είναι ένα αυτοκίνητο που θα… μάθετε πλήρως στα πρώτα πέντε λεπτά. Όπως με ένα νέο smartphone, θα πρέπει να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να μάθετε τις συντομεύσεις, εντοπίζοντας τις ρυθμίσεις που θα χρειαστείτε και να τις κρατήσετε στο μυαλό σας.

Μόλις γίνει αυτό, μπορείτε να διασκεδάσετε και να εξερευνήσετε μερικά από τα «kinder-έκπληξη» της Tesla, να σας κάνουν να περάσετε ώρα με το όχημά σας και τέλος να δεθείτε με αυτό. Για παράδειγμα η επιλογή « Άρης» που μετατρέπει τον χάρτη του GPS σαν την επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη ή το σκηνικό «Santa» (διαθέσιμο μόνο με την εμπλοκή του Autopilot), το οποίο μετατρέπει το αυτοκίνητό σας σε έλκηθρο, το δρόμο σε ουράνιο τόξο και τους άλλους χρήστες του δρόμου σε… ταράνδους. Επιπλέον είναι διαθέσιμη μια τεράστια ποικιλία παλιών παιχνιδιών arcade, που μπορείτε να παίξετε με τους διακόπτες κύλισης στο τιμόνι. Θυμηθείτε πως κάτι τέτοιες εφαρμογές έκαναν την Tesla ξεχωριστή και έδωσαν μία άλλη ερμηνεία και χρήση του αυτοκινήτου.

Τα μοναδικά χειριστήρια (κάτι σαν sub controls) είναι ο μοχλός για τα φλας και τους καθαριστήρες (αριστερά) και του κιβωτίου ταχυτήτων (δεξιά). Επιπλέον υπάρχουν δύο διακόπτες (τροχοί κύλισης) στο τιμόνι (οι οποίοι ελέγχουν το ραδιόφωνο και τις ρυθμίσεις στο σύστημα διεύθυνσης). Οι πόρτες ανοίγουν από μέσα με ένα κουμπί στη χειρολαβή, αν και κάτω από αυτό υπάρχει ένας μηχανικός μοχλός.

Οι πίσω επιβάτες κάθονται πολύ άνετα και έχουν πολύ χώρο για τα πόδια και τους ώμους και ικανοποιητικό χώρο για το κεφάλι λόγω του coupe σχεδιασμού. Η γυάλινη οροφή φωτίζει όσο πρέπει το εσωτερικό. Παρά την έντονη ηλιοφάνεια (στην Αθήνα και έξω από αυτήν) δεν προβληματιστήκαμε καθόλου. Η οροφή αυτή είναι η αιτία για την οποία το Model 3 δεν είναι hatchback (πεντάθυρο) και έχει κανονικό πορτ μπαγκάζ. Τα αναδιπλούμενα πίσω καθίσματα σας δίνουν την δυνατότητα να χωρέσετε και μακρύτερα αντικείμενα.

Μόλις ξεπεράσετε την έκπληξη με το tablet που ελέγχει τα πάντα θα ανακαλύψετε πως η ποιότητα κατασκευής και τα υλικά (πλην των καθισμάτων) είναι ένα βήμα πίσω από τους καθιερωμένους Ευρωπαίους κατασκευαστές στην έκδοση Standard Plus. Οι πλουσιότερες εκδόσεις (Long Range και Performance) έχουν ανθρακόνημα ή συνθετικό ξύλο.

Οδήγηση ή χειρισμός; Πως αντιμετωπίζεται ένα Tesla;

Δεν θα σας απασχολήσουμε με άλλη μία ανασκόπηση των ακρογωνιαίων λίθων της οδηγικής εμπειρίας των ηλεκτροκίνητων οχημάτων (ομαλή λειτουργία, απόλυτα ήσυχη κίνηση, στιγμιαία ροπή κ.λπ.), οπότε ας επικεντρωθούμε στη διαφορά μεταξύ της οδήγησης ενός Model 3 και ενός normal αυτοκινήτου.

Για να έρθει στην ζωή το Model 3 αρκεί να μετακινήσετε την κάρτα / κλειδί πίσω από την ποτηροθήκη. Θα δείτε στο tablet πως το όχημα είναι έτοιμο για κίνηση. Με τον μοχλό στα δεξιά επιλέγετε το Drive Reverse ή Park και αυτό είναι. Σε κάθε είσοδο/έξοδο από το αυτοκίνητο πρέπει να τοποθετείτε την κάρτα στο ίδιο σημείο, δεν αρκεί να την έχετε πάνω σας. Εδώ οι keyless entry εφαρμογές των συμβατικών αυτοκινήτων κερδίζουν. Βέβαια αν βάλετε την εφαρμογή στο κινητό σας ξεχνάτε τη κάρτα και χειρίζεστε την εκκίνηση του αυτοκινήτου από το smartphone σας.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να συνηθίσετε είναι η ταχύτητα. Ακόμα και στην βασική έκδοση (Standard Plus) το Model 3 κάνει το 0-100 σε 5,6 δευτερόλεπτα. Το μονοκινητήριο μοντέλο επιταχύνει πολύ πιο γρήγορα από μια BMW Σειρά 3 ή την Mercedes C-Class, χάρη στην στιγμιαία ροπή του και της δύναμης περίπου 240 ίππων. Ναι δεν είναι πολλοί, αλλά ο τρόπος που αποδίδονται είναι το λιγότερο εντυπωσιακός. Κάθε πάτημα στο πεντάλ είναι άμεσο και απελευθερώνει δύναμη που γίνεται όλο και πιο έντονη. Βέβαια εδώ συναντάμε και το παράδοξο των ηλεκτροκίνητων οχημάτων: Πατάμε «γκάζι» περιμένουμε να ακούσουμε θόρυβο και να νοιώσουμε την επιτάχυνση, Αντ’ αυτού: Πατάμε «γκάζι» και νοιώθουμε επιτάχυνση χωρίς κανένα ήχο. Ναι είναι περίεργο.

Το άλλο «περίεργο» είναι η ανάκτηση ενέργειας μόλις αφήνετε το πεντάλ της δύναμης. Στο Model 3 είναι πολύ άμεση και προσαρμόζεται ανάλογα με τον τρόπο που οδηγείτε. Έντονη μέσα στην πόλη λιγότερο έντονη όταν κινείστε γρήγορα. Το ESP δεν απενεργοποιείτε και έτσι ξεχάστε το drift. Ίσως μόνο αν το ξεγελάσετε με το πρόγραμμα slip start (δεν ήταν διαθέσιμο στο δικό μας Model 3 αλλά μπορεί να προστεθεί) να σπινάρουν λίγο οι τροχοί. Έτσι μόνο το παιχνίδι της επιτάχυνσης μένει. Πέρα από αυτό, μπορείτε να επιλέξετε τρία επίπεδα «βάρους» για το τιμόνι (δοκιμάσαμε και τα τρία μέσα στα πρώτα πέντε λεπτά, και κρατήσαμε την μεσαία ρύθμιση για το υπόλοιπο της ημέρας).

Αφήνοντας την κίνηση στο κέντρο της Αθήνας και την ξεκούραστη, ήσυχη και βουβή κίνηση σκεφτήκαμε να πάμε μέχρι το δικό μας «Mulholland Drive» και την ανάβαση στην Πεντέλη. Μην σας εκπλήσσει ότι το τιμόνι δεν προσφέρει την τελευταία λέξη σε πληροφόρηση και αντιδράσεις, αλλά όπως στα περισσότερα νέα μοντέλα είναι άμεσο και όχι χαλαρό, έτσι ώστε ολόκληρο το αυτοκίνητο να αισθάνεται σφιχτό και να κινείται ως μία σταθερή μονάδα. Προσθέστε σε αυτό το γεγονός ότι οι συστοιχίες των μπαταριών βρίσκονται στο πάτωμα και θα ανακαλύψετε πως το Model 3 έχει ένα ασυνήθιστα χαμηλό κέντρο βάρους. Αυτό και η άριστη κατανομή του δίνουν στο ηλεκτροκίνητο sedan την αίσθηση πως κινείται γρήγορα χρησιμοποιώντας την αεροδυναμική για το κράτημά του. Πλαίσιο, αναρτήσεις και μοτέρ καλύπτουν το βάρος των 1.612 κιλών Βέβαια αν παρασυρθείτε, η φυσική και το ESP θα παλέψουν και η διασκέδαση θα χαθεί αλλά όχι και η ασφάλεια. Για να είμαστε ειλικρινείς πρώτα θα φοβηθείτε από την ταχύτητα που προσπαθήστε να στρίψετε, παρά θα σας τρομάξει το Tesla.

Στις γρήγορες, καμπύλες κρατήστε τις εισόδους σας ομαλές, το γκάζι σταθερό και θα τιμωρήσετε πολλά sport αυτοκίνητα. Μόλις μάθετε να επιβραδύνετε με την ανάκτηση ενέργειας τότε το παιχνίδι θα γίνει περισσότερο διασκεδαστικό. Τελειώνοντας τα περάσματα για την φωτογράφιση και την διασκέδαση σκεφτήκαμε πως δεν θα είχε μείνει «σταγόνα» kw για να γυρίσουμε πίσω. Όμως είχαμε στην διάθεσή μας 273 χλμ αυτονομίας ακόμη. Οπότε μία ανάβαση και κατάβαση στην Πεντέλη ήταν η ανταμοιβή μας. Βέβαια όλα ήταν αυστηρά προβλεπόμενα με απόλυτη ασφάλεια και χωρίς το Model 3 να μας δείξει πως γλιστρά και εμείς πως προλαβαίναμε την αντίδρασή του. Αν γινόταν αυτό φοβόμαστε πως τα χιλιόμετρα θα ήταν πολλά για να κρατήσουν την φυσική από το να εφαρμόσει τους νόμους της με καταστροφικά αποτελέσματα. Δεν θέλαμε κάτι τέτοιο για την Watt&Volt.

Όσο για το Autopilot, το δοκιμάσαμε για λίγο στην Αττική Οδό γιατί εκεί η διαγράμμιση είναι όσο έντονη χρειάζεται για δουλέψουν με ασφάλεια αισθητήρες, κάμερες και ραντάρ που χρειάζονται για την αυτόνομη κίνηση επιπέδου 4 του Tesla Model 3. To σύστημα Autopilot είναι μια επιλογή λογισμικού αξίας 5.000 δολαρίων. Η ενεργοποίηση γίνεται με ένα κλικ κάτω από την επιλογή «Drive» στο μοχλό ταχυτήτων (ενεργοποιεί το cruise control) και ένα ακόμη για να ενεργοποιηθεί η αυτόματη κίνηση στο τιμόνι.

Στον σωστό και καθαρό δρόμο, λειτουργεί καλά, επιτρέποντάς σας να βγάλετε τα χέρια σας από το τιμόνι για πολύ περισσότερο από τα αντίστοιχα συστήματα της BMW ή της Audi. Ωστόσο, οι φόβοι μας ήταν εκείνοι που δεν μας άφησαν να χαλαρώσουμε και να αφεθούμε στους δρόμους της τεχνολογίας.

Η ζωή με το Tesla

Τουλάχιστον για τον πρώτο χρόνο η συμβίωση με ένα Model 3 δεν θα είναι για ντροπαλούς. Γίνεται το κέντρο συζήτησης και προετοιμαστείτε για συνομιλίες κάθε φορά που θα σταματάτε σε φανάρι. Μας άρεσε η τεχνολογία του, οι χώροι, η επιτάχυνση, το σωστό ζύγισμα και η οδική συμπεριφορά.

Η αυτονομία δεν είναι πρόβλημα αφού ακόμη και με πολύ παιχνίδι επιτάχυνσης και μερικά περάσματα στο δικό μας «Mulholland Drive» το αυτοκίνητο της δοκιμής μας έδειχνε 90% φορτισμένο και δεν έχανε ενέργεια από τον κλιματισμό ή άλλες αιτίες. Μας εντυπωσίασε είναι αλήθεια, αλλά θα θέλαμε να μας αφήνει να συμμετέχουμε περισσότερο στην οδήγηση και να μην ανησυχούμε για την φόρτιση του. Το επιστρέψαμε στην Watt&Volt θέλοντας λίγο ακόμη αυτή είναι η αλήθεια.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Κινητήρας: Ηλεκτρικός 180kw
Ισχύς: 241 PS
Ροπή: –
Μετάδοση: Στους πίσω τροχούς
Κιβώτιο: αυτόματο (μίας σχέσης)
Επιτάχυνση 0-100km/h: 5,6 sec
Τελική ταχύτητα: 225 km/h
Αυτονομία: 409 Km
Εκπομπές CO2: 0
Διαστάσεις Μ/Π/Υ: 4.694/1.849/1.443 mm
Βάρος: 1.612 kg
Χώρος αποσκευών: 542 lt
Τιμή: 44.390 € (Γερμανία)