Live Κίνηση
Περισσότερα
ΔΟΚΙΜΕΣ

Οδηγούμε το Renault Kadjar 1.5 dCi

Ελλάδα 2:21
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Οδηγούμε το Renault Kadjar 1.5 dCi

ΔΟΚΙΜΕΣ

Οδηγούμε το Renault Kadjar 1.5 dCi

ΔΟΚΙΜΕΣ

Το Renault Kadjar ήρθε για να διεκδικήσει το δικό του μερίδιο σε μια κατηγορία που αναμφίβολα έως τώρα ανήκει στο Nissan Qashqai. Πως θα τα πάει λοιπόν ο… φίλιος ανταγωνισμός;

Advertisement
Advertisement

ΔΟΚΙΜΗ: ΠΑΝΟΣ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗΣ (facebook.com/seitanf1)

Δεδομένων της συγγένειας των Renault και Nissan, των κοινόχρηστων μηχανικών μερών αλλά και της χρήση της ίδιας πλαρφόρμας (CMF), θα περίμενε κανείς ότι το Kadjar θα αποτελούσε ένα Qashqai με άλλο σήμα. Κι όμως, οι Γάλλοι δεν έπεσαν σε αυτή την παγίδα και έδωσαν στο μεσαίο τους crossover χαρακτήρα που ξεχωρίζει, στοχεύοντας στο δικό τους κομμάτι από την πίτα της κατηγορίας.

Αν ψάξετε στο λεξικό, τη λέξη «Kadjar» δεν πρόκειται να τη βρείτε. Κατέβηκε από το μυαλό των ανθρώπων της Renault και σε ελεύθερη μετάφραση αφορά ένα τετράτροχο με αίσθηση ελευθερίας. Ονομα ταιριαστό αν αναλογιστεί κανείς ότι το εν λόγω μοντέλο απέχει 200 mm από το έδαφος, πολύ περισσότερο από το Qashqai δηλαδή, θυμίζοντας δυνατότητες μεγαλύτερου SUV.

Κερασάκι στην τούρτα ευρυχωρίας αποτελεί ο χώρος αποσκευών, που ανέρχεται σε 527 lt και εκτοξεύεται στα 1.478 lt ρίχνοντας τα πίσω καθίσματα

Κερασάκι στην τούρτα ευρυχωρίας αποτελεί ο χώρος αποσκευών, που ανέρχεται σε 527 lt και εκτοξεύεται στα 1.478 lt ρίχνοντας τα πίσω καθίσματα

Advertisement
Advertisement

Παράλληλα, είναι κατά τι μεγαλύτερο σε διαστάσεις, αλλά διαθέτει και τεράστιο μεταξόνιο (2,65 m), πράγμα που προσφέρει ιδιαίτερες ανέσεις ακόμα και σε πέντε ενήλικες επιβάτες. Κερασάκι στην τούρτα ευρυχωρίας αποτελεί ο χώρος αποσκευών, που ανέρχεται σε 527 lt και εκτοξεύεται στα 1.478, lt ρίχνοντας τα πίσω καθίσματα. Για να κλείσουμε το κεφάλαιο «εσωτερικός κόσμος», μπορεί να μην αποτελεί επιτομή της πρακτικότητας σε ό,τι αφορά στους μικρούς αποθηκευτικούς χώρους (ο Ελληνας θέλει εύκολη πρόσβαση στον καφέ του!) αλλά η εμφάνιση στο εσωτερικό είναι μοντέρνα. Η οθόνη αφής 7’’ δεσπόζει στην κεντρική κονσόλα, είναι εύκολο να τη συνηθίσεις και από αυτή μπορεί κανείς να ελέγξει λειτουργίες του οχήματος και φυσικά τις παροχές στον τομέα του infotainment. Ιδιαίτερος είναι και ο πίνακας οργάνων, με οθόνη TFT στην καρδιά του, που αλλάζει χρώματα αλλά και γραφικά ώστε να παίρνεις την πληροφορία με τον τρόπο της αρεσκείας σου.

renault-kadjar-d640

Το Kadjar διατίθεται στη χώρα μας με τον 1.2 TCe κινητήρα βενζίνης απόδοσης 130 PS, τον 1.6 dCi πετρελαιοκινητήρα των 130 PS (μόνο αυτός συνδυάζεται με τετρακίνηση) και τον 1.5 dCi των 110 PS που φοριέται σε διάφορα μοντέλα του ομίλου. Γνωστός για το φιλότιμο αλλά και τη μειωμένη δίψα του για καύσιμο, κρίνεται επαρκής για να δώσει ζωντάνια στα 1.380 kg του όμορφου crossover. Δεν πλησιάσαμε την εργοστασιακή τιμή των 3,8 lt, αλλά χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια κινηθήκαμε κάτω από τα 6 lt/100 km. Οι εκπομπές ρύπων περιορίζονται στα 99 g/km, πράγμα που επιτρέπει στο Kadjar την ελεύθερη πρόσβαση στον Δακτύλιο. Αν πάλι θέλετε να κινηθείτε εκτός αστικού τοπίου, η καλή ροπή και η γραμμική λειτουργία του κινητήριου συνόλου θα καλύψει τις απαιτήσεις. Το ίδιο και η συμπεριφορά της ανάρτησης, με τις κλίσεις να είναι λογικών πλαισίων ακόμα και αν κινείστε πιο γοργά του προβλεπομένου.

Advertisement

renault-kadjar-action-a640

Το Kadjar είναι ένα καλαίσθητο οικογενειακό crossover, με μυώδες κορμί και χαρακτηριστικά φωτιστικά σώματα εμπρός και πίσω, που φωνάζει Renault με την πρώτη ματιά, αφού είναι εναρμονισμένο με τη σχεδιαστική γλώσσα της γαλλικής μάρκας. Αν και ο 1.600άρης κινητήρας θα επέτρεπε το κάτι παραπάνω, ο 1.5 dCi καλύπτει κάθε ανάγκη αυτού του ενδιαφέροντος οχήματος, το οποίο δεν ήρθε για να περιοριστεί σε ρόλο κομπάρσου.

Advertisement

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙKA
Κινητήρας: 1.461 cc
Ισχύς: 110 PS/4.000 rpm
Ροπή: 26.5 kgm/1.750 rpm
Μετάδοση: Στους εμπρός τροχούς
Κιβώτιο: Μηχανικό 6 σχέσεων
Επιτάχυνση 0-100 km/h: 11,9 sec
Τελική ταχύτητα: 181 km/h
Μεικτή κατανάλωση: 3,8 l/100 km
Εκπομπές CO2: 99 gr/km
Τέλη κυκλοφορίας: 89,1 ευρώ
Βάρος: 1.380 kg
Διαστάσεις (Μ/Π/Υ): 4.449/1.836/1.607 mm
Χώρος αποσκευών: 527 lt
Τιμή βασικής έκδοσης βενζίνης: 20.850 ευρώ
Τιμή βασικής έκδοσης diesel: 22.340 ευρώ
Τιμή μοντέλου δοκιμής: 27.090 ευρώ

renault-kadjar-b640