Live Κίνηση
Περισσότερα
ΔΟΚΙΜΕΣ

Οδηγούμε το νέο Kia ProCeed

Ελλάδα 4:50
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Οδηγούμε το νέο Kia ProCeed

ΔΟΚΙΜΕΣ

Οδηγούμε το νέο Kia ProCeed

ΔΟΚΙΜΕΣ

Αλλάζοντας εντελώς ρότα, το νέο Kia Proceed αποκτά ένα αμάξωμα τύπου «Shooting Brake», θέλοντας να συνδυάσει την πρακτικότητα με τον δυναμισμό στη μικρομεσαία κατηγορία αυτοκινήτων. ΣΠΥΡΟΣ ΧΩΤΟΣ (sh@newsauto.gr)

Advertisement
Advertisement

Το Proceed το γνωρίσαμε για πρώτη φορά το 2008 ως την κουπέ (3θυρη) έκδοση του Kia Ceed. Πλέον και μπαίνοντας στην 3η του γενιά, το μοντέλο της Kia αποκτά ένα εντελώς διαφορετικό 5θυρο αμάξωμα, που βασίζεται μεν στο χάτσμπακ Ceed, όμως αισθητικά έχει πολλές διαφορές που δεν περιορίζονται μόνο στο πίσω μέρος του.

Έτσι, στο εμπρόσθιο τμήμα του το ProCeed υιοθετεί έναν πιο σπορ προφυλακτήρα από ό,τι το Ceed, ενώ παράλληλα η κλίση του εμπρόσθιου παρμπρίζ είναι πιο ομαλή από τη στιγμή μάλιστα που η οροφή είναι 43 χλστ. πιο χαμηλή από αυτή του στέισον, Ceed Sportwagon (σύμφωνα με την Kia με ύψος 1.422 χλστ. το Proceed είναι το πιο «κοντό» μικρομεσαίο της αγοράς).

Φυσικά, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο πίσω μέρος, εκεί όπου η οροφή τραβιέται περισσότερο προς τα πίσω και παράλληλα το τζάμι τοποθετείται πιο οριζόντια και λιγότερο κάθετα, προσφέροντας μια πιο δυναμική εμφάνιση από ό,τι το 5θυρο ή το στέισον μοντέλο.

Advertisement
Advertisement

ProCeed Trip (1)a

Αλλαγμένα και πιο λεπτά είναι τα πίσω LED φώτα, που συνδέονται μεταξύ τους με μια λεπτή λωρίδα δημιουργώντας ένα όμορφο οπτικό τρικ. Παράλληλα, στο σπορ αισθητικό χαρακτήρα του νέου ProCeed συμβάλει και ο νέας σχεδίασης προφυλακτήρας με διπλές ψευδο-απολήξεις εξάτμισης. Αξίζει εδώ να σημειώσουμε ότι η Kia θα προσφέρει το αυτοκίνητο μόνο στις πιο σπορ εκδόσεις GT-Line και GT, συνδυάζοντάς το με ζάντες 17 ή 18 ιντσών για το πρώτο και μόνο 18 ιντσών για τη δεύτερη επιλογή.

Στο εσωτερικό του νέου Kia ProCeed συναντούμε το ίδιο ταμπλό με αυτό του 5θυρου μοντέλου, διαθέτοντας μια εργονομική σχεδίαση με στοιχεία όπως η κεντρική οθόνη αφής 7 ή 8 ιντσών για το σύστημα πολυμέσων να ξεχωρίζει. Παράλληλα, το νέο μοντέλο της Kia υιοθετεί και αρκετές σπορτίφ λεπτομέρειες, που κορυφώνονται στην έκδοση GT με τα σπορ δερμάτινα καθίσματα, τις κόκκινες ραφές κ.α. Ποιοτικά, τα δεδομένα βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο, τόσο σε ό,τι αφορά στα υλικά, όσο και στο φινίρισμα-συναρμογή τους.

Advertisement

ProCeed Trip (4)a

Στους χώρους, το νέο ProCeed ξεχωρίζει για το μεγάλο του πορτ-μπαγκάζ που προσφέρει 594 λίτρα χωρητικότητας και είναι σε θέση να μεταφέρει πολλές αποσκευές. Το παρόν δίνει και ηλεκτρικά ανοιγόμενη πίσω πόρτα, αλλά και πλάτη πίσω καθίσματος που διαιρείται σε ποσοστό 40:20:40. Σε ό,τι αφορά στους επιβάτες, 4 ενήλικες θα μεταφερθούν χωρίς μεγάλο πρόβλημα στο εσωτερικό, έχοντας πολύ καλό χώρο για τα γόνατά τους και επαρκή, αλλά περιορισμένο σε σχέση με το 5θυρο μοντέλο, «αέρα» για τα κεφάλια τους.

Advertisement

ProCeed Trip (6)a

Η Kia προσφέρει το νέο ProCeed με τέσσερα μηχανικά σύνολα, τους turbo βενζινοκινητήρες 1.0 T-GDi και 1.4 Τ-GDi των 120 και 140 ίππων αντίστοιχα, τον turbodiesel 1.600άρη Smartstream των 136 ίππων, αλλά και ειδικά για την έκδοση GT, τον 1.600άρη T-GDI βενζινοκινητήρα των 204 ίππων. Όλες οι εκδόσεις είναι διαθέσιμες με 6άχυτο μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων, ενώ εκτός του μοτέρ του 1.0 lt., υπάρχει επιλογή και για 7τάχυτο αυτόματο, διπλού συμπλέκτη κιβώτιο.

Αρκετές αλλαγές έχουμε και στο στήσιμο του ProCeed, ώστε να προσφέρει μια πιο δυναμική οδική συμπεριφορά, αφού μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται μείωση της απόστασης από το έδαφος κατά 5 χλστ., αλλά και νέες ρυθμίσεις στην ανάρτηση (με Γόνατα ΜακΦέρσον εμπρός και Πολλαπλούς συνδέσμους πίσω). Πιο άμεσο είναι και το τιμόνι, με μόνο 2,44 στροφές απ’ άκρη σε άκρη. Ειδικά για το ProCeed GT των 204 ίππων, η Kia προσφέρει ένα ακόμη πιο δυναμικό στήσιμο (π.χ. -10 χλστ. απόσταση από το έδαφος, πιο σφιχτή ρύθμιση ελατηρίων και αντιστρεπτικών κ.α.), χωρίς όμως να χάνεται και ο χρηστικός, καθημερινός χαρακτήρας του αυτοκινήτου.

Advertisement

ProCeed Trip (7)a

Στη Βαρκελώνη, κατά τη διάρκεια της Πανευρωπαϊκής Δημοσιογραφικής Παρουσίασης του νέου Kia ProCeed, οδηγήσαμε το νέο μοντέλο στις εκδόσεις του με τον 1.400άρη T-GDi κινητήρα βενζίνης και τον 1.600άρη diesel. Αμφότερες, εμφανίζουν μια πολύ ενδιαφέρουσα οδική συμπεριφορά, με σπορτίφ στοιχεία τόσο σε ό,τι αφορά την αυξημένη πρόσφυση, την πολύ καλή σταθερότητα και τις ουδέτερες αντιδράσεις τους, όσο και την γενικότερη πολύ καλή αίσθηση που δίνει το αυτοκίνητο στον οδηγό του. Σημαντικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι παρά αυτόν τον σπορτίφ χαρακτήρα του ProCeed, δεν αφήνονται στην άκρη και τομείς όπως η άνεση και η ποιότητα κύλισης ακόμη και στην έκδοση με τα ελαστικά με 40άρι προφίλ και 18άρες ζάντες -αν και η σχεδόν αψεγάδιαστη ισπανική άσφαλτος δεν είναι και ο καλύτερος κριτής για τέτοιου είδους συμπεράσματα. Ένα μικρό παράπονο έχουμε μόνο για την ορατότητα προς τα πίσω λόγω του χαρακτηριστικά πολύ μικρού σε μέγεθος πίσω τζαμιού, αν και στο παρκάρισμα η κάμερα οπισθοπορείας δίνει τη λύση.

Στους κινητήρες, ο 1.400άρης turbo ξεχωρίζει για την πολιτισμένη λειτουργία του και το πολύ καλό του τράβηγμα από χαμηλά, προσφέροντας ικανοποιητικές επιδόσεις στο ProCeed (π.χ. 0-100 sec σε 9.1 sec). Το 7άρι DCT διπλού συμπλέκτη κιβώτιο φροντίζει ώστε να διευκολύνει τον κινητήρα στο έργο του, έχοντας πολύ καλή λειτουργία στο αυτόματο set-up του. Το παρόν δίνει και κουμπί  «Sport» που βελτιώνει την απόκριση του κινητήρα-κιβωτίου (ενώ βαραίνει ελαφρώς και το τιμόνι), δίνοντας μια πιο δυναμική χροιά στην έκδοση.

ProCeed Trip (5)a

Σε ό,τι αφορά στη diesel επιλογή, εδώ η διαθέσιμη ροπή των 28.6 kgm δίνει τη δυνατότητα στο μοτέρ να κινήσει χωρίς προβλήματα το αυτοκίνητο, σε συνδυασμό και με το 6άρι μηχανικό κιβώτιο με την πολύ καλή κλιμάκωση. Ωστόσο σε σχέση με τον βενζινοκίνητο «αδελφό» του ο diesel κάνει περισσότερο αισθητή την παρουσία του στο εσωτερικό από πλευράς θορύβου. Από την άλλη όμως προσφέρει αρκετά πιο χαμηλή κατανάλωση καυσίμου, η οποία κατά τη διάρκεια της οδηγικής μας επαφής με το ProCeed κυμάνθηκε στα 6.2 lt./100 km, ένα πολύ καλό νούμερο για την κατηγορία (ο βενζινοκινητήρας βρισκόταν στα 8.1 lt./100 km).

Το νέο Kia ProCeed είναι διαθέσιμο ήδη στη χώρα μας. Οι τιμές του είναι 22.190 ευρώ στην έκδοση 1.0 T-GDi, 24.690 ευρώ για το 1.4 T-GDi, 27.700 ευρώ για το diesel και 28.700 ευρώ για το κορυφαίο ProCeed GT των 204 ίππων. Θυμίζουμε ότι το ProCeed δεν έχει «βασική» έκδοση, αφού στις επιλογές του 1.0 T-GDi, 1.4 T-GDi και 1.6 diesel προσφέρεται αποκλειστικά στην έκδοση εξοπλισμού GT-Line με πλήρη στοιχεία, ενώ ακόμη πιο πλήρες εξοπλιστικά είναι φυσικά το Proceed GT.

ProCeed Trip (8)a