Live Κίνηση
Περισσότερα
ΔΟΚΙΜΕΣ

LIVE από Ισπανία: Οδηγούμε το smart forfour

Ελλάδα 10:49
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

LIVE από Ισπανία: Οδηγούμε το smart forfour

ΔΟΚΙΜΕΣ

LIVE από Ισπανία: Οδηγούμε το smart forfour

ΔΟΚΙΜΕΣ

Μία ημέρα μετά τη γνωριμία με το smart fortwo μπήκαμε στο κάθισμα οδηγού και του τετραθέσιου μοντέλου. Το forfour επιστρέφει λοιπόν στο προσκήνιο, με τη θυγατρική της Daimler να ελπίζει ότι θα έχει μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία από το προηγούμενο πείραμα. Η σχεδιαστική ομοιότητα με το fortwo είναι η πρώτη προϋπόθεση για να πετύχει τους στόχους της.

Advertisement
Advertisement

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΙΤΣΙΚΩΚΟΣ

Το smart forfour εξελίχθηκε από κοινού με το νέο Twingo, με το οποίο κατασκευάζονται μαζί στο Νόβο Μέστο της Σλοβενίας. Οι κινητήρες όπως και στο fortwo είναι τοποθετημένοι πίσω, ενώ και η κίνηση περνά στους οπίσθιους τροχούς. Το μήκος του forfour είναι κατά 80 cm μεγαλύτερο από αυτό του διθέσιου smart, αγγίζοντας τα 3,49 m.

Το πορτμπαγκάζ έχει μέτριο όγκο (185 lt), όμως όταν αναδιπλωθούν τα πίσω καθίσματα διαμορφώνεται ένας επίπεδος χώρος. Η πρόσβαση στις δύο πίσω θέσεις δεν είναι δύσκολη, καθώς αν και μικρές, οι πόρτες ανοίγουν σχεδόν κάθετα. Στα πίσω καθίσματα θα βολευτούν δύο άτομα, αρκεί να είναι μετρίου αναστήματος. Διαφορές δεν υπάρχουν στη σχεδίαση του εσωτερικού, με τα φωτεινά και ποιοτικά υλικά να δημιουργούν ένα ευχάριστο περιβάλλον.

Advertisement
Advertisement

Οδηγήσαμε το τετραθέσιο smart με τον 0.9 turbo των 90 PS και το 5άρι μηχανικό κιβώτιο. Ο 3κύλινδρος κινητήρας έχει δεχτεί επεμβάσεις στο forfour (όπως και το κιβώτιο), με αποτέλεσμα να είναι πιο ζωντανός από χαμηλά και να τα βγάζει πέρα με το αυτοκίνητο, που είναι μεγαλύτερο σε όγκο και βάρος από το fortwo. Η άνεση τόσο μέσα στην πόλη όσο και στον αυτοκινητόδρομο είναι το κυρίαρχο γνώρισμα και στο νέο forfour. Σε επαρχιακό δίκτυο με συνεχείς στροφές εμφανίζονται κλίσεις στο αμάξωμα, όχι όμως σε μεγάλο βαθμό και το 4θέσιο smart ελέγχεται εύκολα.

Προς το παρόν η ελληνική αντιπροσωπεία έχει ανακοινώσει τις τιμές του smart forfour για την έκδοση με τον ατμοσφαιρικό 1 lt., απόδοσης 71 PS. (12.850 ευρώ και 12.087 ευρώ με απόσυρση). Όμως σύντομα θα ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες και για το μοντέλο με τον 0.9 turbo.