Live Κίνηση
Περισσότερα
ΔΟΚΙΜΕΣ

LIVE από Φινλανδία: Επιστροφή στο Continental TechnikForum!

Ελλάδα 18:58
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

LIVE από Φινλανδία: Επιστροφή στο Continental TechnikForum!

ΔΟΚΙΜΕΣ

LIVE από Φινλανδία: Επιστροφή στο Continental TechnikForum!

ΔΟΚΙΜΕΣ

 

Advertisement
Advertisement

Μετά από ένα ακριβώς χρόνο βρισκόμαστε και πάλι στο Λέβι της Φινλανδίας, όπου η Continental διοργανώνει την καθιερωμένη πλέον τεχνολογική εκδήλωση σχετικά με τα νέα χειμερινά της ελαστικά που δοκιμάσαμε… από πρώτο χέρι!

Αποστολή στην Φινλανδία: Νίκος Μαρινόπουλος (carotog@gmail.com)

Περίπου 170 χιλιόμετρα πάνω από τον αρκτικό κύκλο βρίσκεται η εξαιρετική πίστα του Λέβι, φανταστείτε μία εντελώς επίπεδη αχανής έκταση σκεπασμένη από ένα στρώμα πάγου όπου και χαράζονται διάφορες διαδρομές, ανάλογα με κάθε τεστ. Μόλις πριν από μερικές ώρες ολοκληρώσαμε και την τελευταία δοκιμασία που περιλάμβανε οδήγηση με το νέο χειμερινό ελαστικό WinterContact TS 860 – το καλύτερο που έχει κατασκευαστεί έως τώρα από γερμανική εταιρία, όπως διατείνονται οι ειδικοί της Continental . Για λίγο (άλλωστε το μουντό λυκόφως ξεκινά από τις 10 το πρωί και για μερικές μόλις ώρες) αναλάβαμε τον ρόλο ενός… μικρού δοκιμαστή τεστάροντας από ραλιάρικα buggy μέχρι και Audi RS3 στον πάγο!

Advertisement
Advertisement

continental teknik 2015 (9)

Οι ειδικοί της Continental ήθελαν να μας δείξουν πόσο σημαντικό είναι το νέο τους ελαστικό και φρόντισαν να το τοποθετήσουν σε μία BMW 318ti Compact (ναι, την παλιά της δεκαετίας του ‘90). Διαθέσιμες ήταν μερικές σύγχρονες BMW 118i με παλαιότερης σειράς χειμερινά λάστιχα και πιστέψτε μας, η παλιά «μπέμπα» πήγαινε πολύ πιο γρήγορα στο χιόνι!

continental teknik 2015 (1)

Advertisement

Φυσικά, αποκορύφωμα όλων ήταν το τεστάρισμα με Porsche Cayman GTS, καθώς η κορυφαία γερμανική εταιρεία ελαστικών εξελίσσει χειμερινά ελαστικά αποκλειστικά για σπορ μοντέλα ώστε να μην επισκιάζεται το στοιχείο της απόλαυσης. Όπως και διαπιστώσαμε από μερικούς σούπερ γύρους! Πέρα από την σβέλτη οδήγηση είχαμε και την ευκαιρία να δούμε πως οι ειδικοί παίρνουν μετρήσεις και δεδομένα με υψηλής τεχνολογίας ηλεκτρονικά όργανα, που διέθεταν τα αυτοκίνητα, συγκρίνοντας καμπύλες επιτάχυνσης και φρεναρισμάτων από διάφορες ταχύτητες.

continental teknik 2015 (7)

Advertisement

Μία ημέρα νωρίτερα φιλοξενηθήκαμε στο χιονοδρομικό κέντρο του Λέβι, όπου οι άνθρωποι της Continental μας μίλησαν για το θεωρητικό κομμάτι και την τεχνολογία γύρω από το βελτιωμένο TS860 χάρη στην νέα σύσταση με περισσότερο πυρίτιο και αλεύρι. Φανταστείτε πως το ελαστικό είναι… κέικ και ανάλογα με τα συστατικά του (ζάχαρη, αλεύρι κ.α., στην περίπτωση του λάστιχου πυρίτιο, ρητίνη κ.α.) εξαρτάται πόσο… γευστικό θα είναι!

continental teknik 2015 (10)

Εννοείται πως η… γεύση σε ένα λάστιχο αποτυπώνεται στις μικρές αποστάσεις ακινητοποίησης κατά την επιβράδυνση και στο κράτημα στις στροφές και στο βρεγμένο/παγωμένο οδόστρωμα (ειδικά στην περίπτωση του TS 860 που αντικαθιστά του TS 850 και θα είναι διαθέσιμο στην ευρωπαϊκή αγορά από την άνοιξη του 2016). Φυσικά, σε ένα λάστιχο ρόλο δεν παίζει μόνο η σύσταση της γόμας αλλά και η νέα χάραξη με νέα τακούνια και εγκοπές για καλύτερη πρόσφυση και ταχύτερη απαγωγή του νερού.

Advertisement

continental teknik 2015 (2)

Πολύ ενδιαφέρον ήταν το «μάθημα» σχετικά με τα καλούπια και τον τρόπο που κατασκευάζονται οι μήτρες των ελαστικών, ένα πανάκριβο εξάρτημα στο οποίο διαμορφώνεται και σχηματίζεται στην τελική του μορφή ένα λάστιχο. Αξιοσημείωτο είναι πως η Continental συμμετέχει στην πρωτοβουλία #Stop the Crash που έχει ως στόχο την προώθηση και την ευρύτερη χρήση τεχνολογιών (ESP, αυτόνομη πέδηση κ.α.) που αποτρέπουν από συγκρούσεις και μειώνουν τα ατυχήματα. Αυτά εν συντομία, με την επιστροφή μας στα πάτρια εδάφη θα έχουμε να πούμε πολλά περισσότερα!

continental teknik 2015 1

continental teknik 2015 (6)

continental teknik 2015 (4)

continental teknik 2015 (1)