Live Κίνηση
Περισσότερα
ΔΟΚΙΜΕΣ

Honda CRV: Με 9ταχυτο αυτόματο κιβώτιο!

Ελλάδα 12:38
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Honda CRV: Με 9ταχυτο αυτόματο κιβώτιο!

ΔΟΚΙΜΕΣ

Honda CRV: Με 9ταχυτο αυτόματο κιβώτιο!

ΔΟΚΙΜΕΣ

Οδηγήσαμε το CRV με το πετρελαιοκινητήρα 1.6lt/160PS και το ολοκαίνουργιο αυτόματο κιβώτιο 9 σχέσεων της ZF στην πανελλήνια παρουσίαση της Honda.

Advertisement
Advertisement

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΝΑΥΠΛΙΟ: ΤΑΚΗΣ ΠΟΥΡΝΑΡΑΚΗΣ

Η παρουσίαση ήταν προγραμματισμένη να γίνει στον Παρνασσό αλλά λόγω των πολύ κακών καιρικών συνθηκών αλλάξαμε προορισμό και κατευθυνθήκαμε προς τον αργολικό κάμπο (σ.σ: φορτωμένες με καρπό πορτοκαλιές και μανταρινιές) και το Ναύπλιο.

Το Honda CRV βρίσκεται στην ελληνική αγορά από το 2015. Πέρυσι πουλήθηκαν 200 αυτοκίνητα από το συγκεκριμένο μοντέλο. Το CRV έχει δικίνητες και τετρακίνητες εκδόσεις. Οι εκδόσεις με την κίνηση εμπρός συνδυάζονται με τον πετρελαιοκινητήρα 1.6lt/120PS. Οι τετρακίνητες εκδόσεις χρησιμοποιούν τον high power diesel κινητήρα 1.6lt/160PS. Πρόκειται για τον κορυφαίο πετρελαιοκινητήρα 1.6lt που υπάρχει στην αγορά και τον πρώτο τετρακύλινδρο που έφτασε την ειδική απόδοση των 100PS/1.0lt στην ιστορία της αυτοκίνησης. Με την υποστήριξη ενός συστήματος υπερσυμπίεσης δύο σταδίων, προσφέρει υψηλή ισχύ και ομοιογενή καμπύλη ροπής. Το σύστημα υπερσυμπίεσης δύο σταδίων αποτελείται από δύο υπερσυμπιεστές σειριακά τοποθετημένους ως προς τη ροή των καυσαερίων. Ο πρώτος υποδέχεται υψηλότερη πίεση καυσαερίων και ονομάζεται υπερσυμπιεστής υψηλής πίεσης. Ο δεύτερος που αντιμετωπίζει χαμηλότερη πίεση καυσαερίων αποκαλείται υπερσυμπιεστής χαμηλής πίεσης. Ο υπερσυμπιεστής υψηλής πίεσης είναι υπεύθυνος για την εισαγωγή αέρα κινητήρα στις χαμηλές στροφές, ενώ ο υπερσυμπιεστής χαμηλής πίεσης λειτουργεί στις υψηλές στροφές του κινητήρα. Στη μεσαία ζώνη στροφών και οι δύο υπερσυμπιεστές λειτουργούν μαζί.

Advertisement
Advertisement

HONDA-CRV-2017-tp-c640
Ο συγκεκριμένος πετρελαιοκινητήρας της Honda 1.6lt/160PS είναι το κορυφαίο σύνολο της αγοράς μέχρι τα 2.0lt.

Ο μικρότερος υπερσυμπιεστής υψηλής είναι μεταβλητής γεωμετρίας (VGT) για διασφάλιση ταχείας απόκρισης του γκαζιού και μείωση των απωλειών ροής στις χαμηλές στροφές, ενώ ο υπερσυμπιεστής χαμηλής πίεσης ελέγχεται από μία συμβατική βαλβίδα διαφυγής (waste gate). Σαν αποτέλεσμα ο 1.6lt/160PS της Honda έχει την καλύτερη αναλογία ισχύος – κατανάλωσης που υπάρχει στην κατηγορία. Η Honda κάνει λόγω για κατανάλωση 4,9 l/100km (μικτός κύκλος). Εμείς είδαμε στη δοκιμή μας 6.7lt/100km.

Η είδηση είναι ότι πλέον το Honda CRV διατίθεται στην ελληνική αγορά με το νέο 9αρι κιβώτιο της ZF που είναι φτιαγμένο για προσθιοκίνητα αυτοκίνητα και τοποθετείται στον εμπρός άξονα έχοντας συμπαγείς διαστάσεις και μικρό βάρος. Το νέο κιβώτιο διαθέτει ευρεία κλιμάκωση σχέσεων, μια πολύ κοντή πρώτη σχέση που διασφαλίζει γρήγορη και δυναμική εκκίνηση, ενώ η μακριά μέγιστη 9η σχέση έχει σαν αποτέλεσμα μειωμένες στροφές του κινητήρα και κατ’ επέκταση μειωμένα επίπεδα κατανάλωσης και θορύβων σε ταχύτητες ταξιδιού. Με μεγαλύτερο αριθμό σχέσεων και μειωμένη μεταβολή στροφών κινητήρα σε κάθε αλλαγή προσφέρει επίσης καλύτερη απόκριση στις εντολές του οδηγού, αλλά και πιο ομαλές αλλαγές.

9 τάχυτο Αυτόματο 4WD
4.700
2.842
1.909
1.382
1.000
0.808
0.699
0.580
0.479
Όπισθεν 3.805
Τελική μετάδοση 3.734
Advertisement

Η 9η σχέση μετάδοσης είναι πολύ μακριά. Γραμμική σχέση 1 προς 1 προσφέρει η 5η που ενδείκνυται για προσπεράσματα.

HONDA-CRV-2017-tp-d640

Advertisement

Η 9η σχέση μπαίνει μετά τα 135km/h. Για τις ανάγκες της φωτογράφισης και μόνο(!) κινηθήκαμε στιγμιαία πιο γρήγορα. Αντίστοιχα ανέβηκε και η κατανάλωση.

Οι μελετημένες διαστάσεις του νέου κιβωτίου διαμορφώνουν μία μικρότερη, ελαφρύτερη (κατά 35 kg) μονάδα, που επιτρέπει καλύτερη κατανομή βάρους σε όλο το όχημα. Ο νέος κινητήρας και το κιβώτιο μαζί ζυγίζουν 65 kg λιγότερο από τον προηγούμενο αντίστοιχο συνδυασμό, προς όφελος τις οδηγικής άνεσης και απόκρισης διεύθυνσης καθώς και της απόδοσης.

Κατά τη διάρκεια της οδήγησής μας από την Αθήνα στο Ναύπλιο και πίσω είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε στην πράξη το συγκεκριμένο κιβώτιο. Πράγματι οι αλλαγές είναι ανεπαίσθητες δε γίνονται καν αντιληπτές ενώ ταυτόχρονα είναι πολύ γρήγορες. Το αυτοκίνητο δοκιμής μας 4κίνητο, 1.6lt/160PS με 9αρι αυτόματο κιβώτιο και paddles πίσω από το τιμόνι ήταν σχετικά αθόρυβο στο ταξίδι και άνετο.

Advertisement

HONDA-CRV-2017-tp-e640
Το νέο αυτόματο κιβώτιο της ZF έχει 9 σχέσεις ή ορθότερα 8 και μια 9η με συνδυασμό γραναζιών.

Το Honda CRV μπορεί να μεταφέρει με άνεση και ασφάλεια την οικογένεια και τις αποσκευές της στο ταξίδι ενώ μέσα στην πόλη η λειτουργία του είναι αγχολυτική χάρη σε συστήματα όπως:

City-Brake Active system
Το Σύστημα Ενεργής Πέδησης Πόλης (CTBA)  της Honda – City-Brake Active system βοηθά στην αποφυγή ή τη μείωση της σφοδρότητας των ατυχημάτων με χαμηλές ταχύτητες. Χρησιμοποιεί τεχνολογία ραντάρ λέιζερ για την ανίχνευση του δρόμου μπροστά, εφαρμόζοντας αυτόματα πέδηση εάν διαπιστωθεί επικείμενος κίνδυνος σύγκρουσης. Το σύστημα είναι σχεδιασμένο για να λειτουργεί με ταχύτητες κάτω από 32 km/h.

Forward Collision Warning
Το Σύστημα Προειδοποίησης Εμπρόσθιας Σύγκρουσης – Forward Collision Warning ανιχνεύει τον κίνδυνο σύγκρουσης αναγνωρίζοντας το όχημα (αυτοκίνητο ή φορτηγό) που βρίσκεται ακριβώς μπροστά, με τη βοήθεια της κάμερας πολλαπλών χρήσεων. Το σύστημα λειτουργεί όταν το αυτοκίνητο κινείται με ταχύτητα από 15km/h και πάνω. Εάν ανιχνευτεί κίνδυνος σύγκρουσης, προειδοποιεί με οπτικές και ηχητικές προειδοποιήσεις.

HONDA-CRV-2017-tp-f640

Cross Traffic Monitor
Το Σύστημα Παρακολούθησης Διέλευσης της Κυκλοφορίας χρησιμοποιεί πίσω πλαϊνούς αισθητήρες ραντάρ για την προειδοποίηση του οδηγού σε περίπτωση διέλευσης άλλων οχημάτων ενώ κάνει όπισθεν. Η κατεύθυνση ενός οχήματος που πλησιάζει προβάλλεται είτε στην οθόνη της κάμερας οπισθοπορείας ή μέσω βελών που δείχνουν την κατεύθυνση του οχήματος στην έξυπνη οθόνη Πολλαπλών Πληροφοριών – συνοδεία ενός προειδοποιητικού ακουστικού σήματος.

Traffic Sign Recognition System
Το Σύστημα Αναγνώρισης των Σημάτων Οδικής Κυκλοφορίας – Traffic Sign Recognition System χρησιμοποιεί την κάμερα πολλαπλών χρήσεων για την ανίχνευση των οδικών σημάτων όποτε το όχημα κινείται με κατεύθυνση προς τα εμπρός. Το σύστημα αναγνωρίζει αυτόματα και προβάλλει τα σήματα μέσω του i-MID όταν το όχημα περάσει το σήμα.

Blind Spot Information
Το σύστημα πληροφόρησης τυφλού σημείου – Blind Spot Information χρησιμοποιεί τεχνολογία ραντάρ για αυτόματη ανίχνευση οχημάτων στο τυφλό σημείο του οδηγού  και την προειδοποίηση για πιθανούς κινδύνους όταν το όχημα ταξιδεύει με ταχύτητες πάνω από 20km/h. Το σύστημα είναι σχεδιασμένο για να ανιχνεύει αυτοκίνητα και φορτηγά, ενώ βοηθά τους οδηγούς σε προσπεράσεις άλλων οχημάτων ή αλλαγή λωρίδας.

High Beam Support System
Το Σύστημα Υποστήριξης Μεγάλης Σκάλας λειτουργεί με ταχύτητες πάνω από 40km/h για αυτόματη ενεργοποίηση / απενεργοποίηση της Μεγάλης Σκάλας Φώτων, ανάλογα με τα αντίθετα ερχόμενα / προπορευόμενα οχήματα (αυτοκίνητα, φορτηγά και μοτοσικλέτες), τα ποδήλατα και το φως του περιβάλλοντος.


Ψηλαφίζοντας το Honda CRV με το αυτόματο κιβώτιο 9 σχέσεων.

Η απόκτηση του νέου Honda CRV με το αυτόματο κιβώτιο 9 σχέσεων είναι κατά 3000 ευρώ πιο φθηνή από φέτος καθώς κατέβηκε στις 37.000 ευρώ. Επιπλέον υπάρχει και το πρόγραμμα Ηοnda «Όλα είναι δυνατά» με βάση το οποίο μπορείτε να αποκτήσετε το CRV με 190 ευρώ το μήνα. Επιπλέον η Honda προσφέρει 5 χρόνια εγγύηση, δωρεάν service και οδική βοήθεια, ενώ αν υπάρχει και άλλο Honda στην οικογένεια (Honda Family) προσφέρεται και 1 χρόνο δωρεάν ασφάλεια.

Περισσότερα στην εκτενή δοκιμή μας στην έντυπη έκδοση του Πρώτου Θέματος.

HONDA-CRV-2017-tp-h640

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Κινητήρας: 1.597 cc
Ισχύς: 160 PS στις 4.000 rpm
Ροπή: 35,7 kgm στις 2.000 rpm
Μετάδοση: Στους 4 τροχούς
Κιβώτιο: Αυτόματο 9 σχέσεων
Τελική ταχύτητα: 197 km/h
Επιτάχυνση 0-100: 10 sec
Μικτή κατανάλωση (lt/100 km): 6,7 (δοκιμής)
Εκπομπές CO2: 134 gr /km
Βάρος: 1.658 kg
Διαστάσεις Μ/Π/Υ: 4.605/1.820/1.685 mm
Χώρος αποσκευών: 589 lt
Τέλη κυκλοφορίας: 161 ευρώ
Τιμή: 37.600 ευρώ

HONDA-CRV-2017-tp-i640