Live Κίνηση
Περισσότερα
ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμή: Kia ProCeed 1,4 turbo 140 PS

Ελλάδα 4:34
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Δοκιμή: Kia ProCeed 1,4 turbo 140 PS

ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμή: Kia ProCeed 1,4 turbo 140 PS

ΔΟΚΙΜΕΣ

Η γκάμα του μικρομεσαίου μοντέλου της Kia απέκτησε μια ακόμη ενδιαφέρουσα επιλογή. To Shooting Brake αμάξωμα και τα πολλά στοιχεία πρακτικότητας φέρνουν το ProCeed στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για όποιον αναζητά ένα ξεχωριστό οικογενειακό μοντέλο.

Advertisement
Advertisement

Οι Κορεάτες έχουν ξεφύγει και σε αυτό δε χωρά καμία αμφιβολία και αμφισβήτηση. Τα τελευταία χρόνια έχουν δουλέψει με πείσμα πάνω στις ανάγκες της ευρωπαϊκής αγοράς και έτσι, αυτή τη στιγμή, διαθέτουν μια πλήρη γκάμα αξιόλογων μοντέλων σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο πως ο προβληματισμός της ελληνικής αντιπροσωπείας είναι να βρει μοντέλα για να καλύψει την αυξημένη ζήτηση και όχι να πείσει για το προϊόν της. Ένα πάντως από τα πιο νέα -και εντυπωσιακά θα λέγαμε- αυτοκίνητα που διαθέτουν σήμερα, είναι το νέο ProCeed της Kia, το οποίο δοκιμάζουμε στην έκδοσή του με τον 1.400άρη turbo κινητήρα βενζίνης.

Με ελκυστική σχεδίαση

Advertisement
Advertisement

Το εμπρόσθιο μέρος του ProCeed ενσωματώνει έναν πιο σπορ προφυλακτήρα σε σύγκριση με τις υπόλοιπες εκδόσεις και παράλληλα το ύψος του αμαξώματος είναι πιο χαμηλό κατά 43 χλστ. Το πίσω τμήμα, το οποίο παρουσιάζει και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, έχει μεγαλύτερη κλίση στο τελείωμα της οροφής και έτσι o station wagon χαρακτήρας αποκτά μια κουπέ όψη. Σε κάθε περίπτωση, το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα ελκυστικό σύνολο που στο πέρασμά του δύσκολα θα σε αφήσει απαθή. Σε αυτό βοηθούν και οι μικρές λεπτομέρειες όπως ο πίσω νέας σχεδίασης προφυλακτήρας αλλά και οι δύο «fake» απολήξεις απολήξεις του συστήματος εξαγωγής των καυσαερίων.

Ποιοτικό εσωτερικό και με καλούς χώρους

Advertisement

Η καμπίνα του ProCeed δεν διαφοροποιείται ουσιαστικά με τα όσα γνωρίζουμε από τις Sportswagon & 5θυρες εκδόσεις του μικρομεσαίου μοντέλου της Kia. Εξαίρεση αποτελούν οι μικρές σχεδιαστικές λεπτομέρειες που συνοδεύουν το εξοπλιστικό επίπεδο GT Line, οι οποίες προτάσσουν έναν πιο σπορτίφ χαρακτήρα. Από εκεί και πέρα, η ποιότητα και η συναρμογή βρίσκονται σε πολύ καλά επίπεδα και έτσι το μοντέλο των Κορεατών αποσπά μόνο θετικά σχόλια. Στον τομέα της πρακτικότητας το ProCeed μπορεί να φιλοξενήσει με ιδιαίτερη άνεση 4 άτομα και οι όποιοι περιορισμοί θα γίνουν αντιληπτοί για τον αέρα στα κεφάλια των πίσω επιβατών λόγω του χαμηλώματος της οροφής. Τέλος, τα 594 λίτρα του χώρου αποσκευών και το πλήρως εκμεταλλεύσιμο σχήμα του προσδίδουν πόντους πρακτικότητας στη συνολική εικόνα.

Advertisement

 

Mε 140 άλογα και σπορτίφ στοιχεία

Κάτω από το καπό το μοντέλου της δοκιμής μας συναντούμε τον 1,4 T-GDi κινητήρα βενζίνης των 140 ίππων. Το εν λόγω τούρμπο μοτέρ διακρίνεται για τη ραφιναρισμένη λειτουργία του σε όλο το φάσμα των στροφών, προσφέροντας στο αμάξωμα των 1.378 κιλών τελική ταχύτητα 210 χλμ./ώρα και επιτάχυνση 0-100 km/h σε 8,9 δευτερόλεπτα. Τα 24,7 kgm ροπής είναι διαθέσιμα από τις 1.500 στροφές ανά λεπτό και σε συνδυασμό με το καλό σε κλιμάκωση στάνταρ 6άρι χειροκίνητο κιβώτιο δημιουργούν ένα αποδοτικό και ελαστικό σύνολο κάτω απ όλες τις συνθήκες. Παράλληλα, με προσεκτική οδήγηση η μέση κατανάλωση που είδαμε στο trip computer δεν ξεπέρασε τα 7 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα, νούμερο ικανοποιητικό για την ιπποδύναμη του μοτέρ.  Το ProCeed, σε σύγκριση με τις άλλες εκδόσεις, διαθέτει χαμηλότερη ανάρτηση κατά 5 χλστ. και διαφορετικές ρυθμίσεις στο set-up της. Στην πράξη ο οδηγός θα εισπράξει ένα ομοιογενές σύνολο, με προσανατολισμό στα σπορτίφ στοιχεία και όχι τόσο στην άνεση. Έτσι, αν ο ανήσυχος οικογενειάρχης θελήσει να κινηθεί και σε πιο γρήγορους ρυθμούς το αμάξωμα δεν θα προβληματίσει.

Advertisement

Από 22.190 και με πλήρη εξοπλισμό

Οι τιμές του Kia ProCeed ξεκινούν από τα 22.190 ευρώ για την έκδοση με τον 1.000άρη τούρμπο των 120 ίππων και τα 24.690 ευρώ για το μοτέρ των 1,4 λίτρων με τα 140 άλογα. Ο στάνταρ εξοπλισμός GT Line, που συνοδεύει το ProCeed, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: 6 αερόσακους, cruise control, σύστημα πολυμέσων, πλήρες πακέτο ασφάλειας με όλες τις σύγχρονες εφαρμογές και πολλά ακόμη στοιχεία. Τα παραπάνω σε συνδυασμό με την 7ετή εγγύηση που συνοδεύει όλα τα μοντέλα της Kia, καθιστούν το ProCeed ελκυστικό για όσους αναζητούν ένα πρακτικό αμάξωμα και θέλουν να ξεχωρίζουν μέσω της shooting brake εμφάνισης.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙKA

Κινητήρας: 1.353 cc
Ισχύς: 140 PS/6.000 rpm
Ροπή: 24.7 kgm/ από τις 1.600 rpm
Μετάδοση: Στους εμπρός τροχούς
Κιβώτιο: Χειροκίνητο 6 σχέσεων
Επιτάχυνση 0-100 km/h: 8,9 sec
Τελική ταχύτητα: 210 km/h
Μεικτή κατανάλωση: 7,0 l/100 km (δοκιμής)
Εκπομπές CO2: 135 gr/km
Βάρος: 1.378 kg
Διαστάσεις (Μ/Π/Υ): 4.605/1.800/1.422 mm
Μεταξόνιο: 2.650 mm
Χώρος αποσκευών: 594 lt
Τιμή: Από 24.690 ευρώ