Live Κίνηση
Περισσότερα
ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμή: Citroen C5 Aircross Plug-in Hybrid

Ελλάδα 8:01
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Δοκιμή: Citroen C5 Aircross Plug-in Hybrid

ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμή: Citroen C5 Aircross Plug-in Hybrid

ΔΟΚΙΜΕΣ

Στα χαρακτηριστικά του C5 Aircross (άνεση, χώροι premium αίσθηση) προσθέστε τα προτερήματα της υβριδικής τεχνολογίας: Οικονομία καυσίμου, κίνηση με ηλεκτρισμό, αυτονομία και αμέσως σχηματίζεται η εικόνα του Citroen C5 Aircross Plug-in Hybrid.

Advertisement
Advertisement

Η Plug-in υβριδική έκδοση του C5 Aircross, δεν είναι μόνο η κορυφαία έκδοση του μοντέλου, αλλά και της γκάμας της Citroen.

Οι καιροί άλλαξαν. Τα χρόνια όπου το κορυφαίο μοντέλο μίας μάρκας ήταν ένα μεγάλο sedan περιορισμένης παραγωγής, συνήθως γοήτρου, από το οποίο η εταιρία μπορεί να… έχανε χρήματα με την παραγωγή/πώλησή του πέρασε. Η Citroen άφησε πίσω τις DS Pallas, CX Prestige και C6 και όπως όλα δείχνουν κάνει το C5 Aircross Plug-in Hybrid το αυτοκίνητο γοήτρου της. Ένα υβριδικό plug-in SUV, που μπορείτε να το αγοράσετε και εσείς χωρίς λίστα αναμονής αλλά με όλη την ποιότητα και το prestige της premium κατασκευής. Με αυτόν τον τρόπο οι Γάλλοι προλαβαίνουν τις εξελίξεις και τα trend της εποχής αλλά και δίνουν το έναυσμα ώστε κάθε νέο μοντέλο της Citroen που θα δούμε να παρουσιάζεται να διαθέτει τουλάχιστον μία εξηλεκτρισμένη έκδοση.

Advertisement
Advertisement

Με σήμα την… πρίζα

Οπτικά, οι διαφορές σε σχέση με τις συμβατικές εκδόσεις της σειράς είναι περιορισμένες και μόνο κάποια διακριτικά δίνουν το… υβριδικό στίγμα της κατασκευής. Σημείο αναφοράς οι μπλε γραμμές και τα ένθετα στον εμπρός προφυλακτήρα και στα πλευρικά προστατευτικά Airbumb. Επιπλέον τα λογότυπα (σε σχήμα πρίζας) «ḧybrid» και «ḧ» στην πίσω πόρτα και τα εμπρός φτερά. Φυσικά, υπάρχει και το σημείο φόρτισης στην πίσω αριστερή πλευρά του αμαξώματος, συμμετρικά με το αντίστοιχο για την βενζίνη (πίσω και δεξιά).

Cocooning εσωτερικό

Advertisement

Οι πόρτες με το μεγάλο άνοιγμα σας καλωσορίζουν σε ένα εσωτερικό, όπου η λειτουργικότητα και η άνεση έχουν τον πρώτο ρόλο. Δεν ξεχνάμε πως στο παρελθόν οι μεγάλες Citroen sedan είχαν ως παράδοση την ποιότητα και την επίδειξη τεχνολογίας ή του διαφορετικού στο εσωτερικό. Η πρώτη αίσθηση, που έχετε από το εσωτερικό του C5 Aircross είναι αυτή της ποιότητας. Το σχήμα του ταμπλό, είναι μοντέρνο και η επιλογή των υλικών είναι πολύ καλή. Η γαλλική προσέγγιση της ποιότητας, περιλαμβάνει προσοχή στη λεπτομέρεια, ποιοτικά υλικά και αντίστοιχη συναρμολόγηση.

Advertisement

Ο ψηφιακός πίνακας οργάνων ελέγχου TFT 12,3’’ κλέβει τα βλέμματα. Είναι διαφορετικός σε εμφάνιση από ότι έχουμε συνηθίσει με γραφικά, που θυμίζουν animation αλλά με πολύ καλή ευκρίνεια. Οι Γάλλοι «παίζουν» με τα χρώματα και έτσι ακόμη και αν δεν κοιτάζετε τον πίνακα καταλαβαίνετε με την αλλαγή χρώματος  (κίτρινο ή κόκκινο) πως κάτι συμβαίνει. Επιπλέον με προεπιλεγμένα προγράμματα προσαρμόζεται στις ενημερωτικές ή αισθητικές προτιμήσεις, αλλά και στη plug in υβριδική ενημέρωση. Η οθόνη αφής 8’’ στην κονσόλα συμπληρώνει την  πληροφόρηση/ψυχαγωγία και πλοήγηση μέσω του infotainment. Η πλατιά κεντρική κονσόλα κρύβει ένα μεγάλο ψυχόμενο αποθηκευτικό χώρο. Φωτιζόμενες ποτηροθήκες συμπληρώνουν την εικόνα και ένας ειδικός χώρος για ασύρματη φόρτιση smartphone προσφέρεται κάτω από το κεντρικό κομμάτι του ταμπλό. Λίγο πιο πίσω συναντάμε τον διακόπτη επιλογής των προγραμμάτων οδήγησης (Electric, Hybrid, Sport). Χαρακτηριστική είναι η φωτεινή μπλε ένδειξη, πίσω από τον εσωτερικό καθρέπτη, η οποία είναι ορατή απ’ έξω ώστε το υβριδικό C5 Aircross να μπορεί να αναγνωριστεί ως όχημα που κινείται σε λειτουργία μηδενικών εκπομπών (για κάποιες πόλεις του εξωτερικού).

Οι χώροι ήταν και παραμένουν ένα μεγάλο πλεονέκτημα του C5 Aircross. Η καμπίνα του SUV των Γάλλων εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται για τον μοντέρνο σχεδιασμό της, για τα γνώριμα υψηλά επίπεδα άνεσης που παρέχει, ως μέρος της δέσμης μέτρων Advanced Comfort της Citroen, αλλά και για τους απόλυτα επαρκείς χώρους που απλόχερα προσφέρει σε 5 ενήλικους. Εμπρός, τα ειδικής σχεδίασης καθίσματα με το μαλακό αφρώδες υλικό πάχους 15 χλστ. στην επιφάνειά τους, φροντίζουν ώστε ακόμη και το μποτιλιάρισμα να είναι άνετο. Πίσω τρία ανεξάρτητα, συρόμενα (εμπρός-πίσω κατά 150 χιλιοστά) και πλήρως αναδιπλούμενα καθίσματα, επιτρέπουν στους επιβάτες να ταξιδεύσουν με άνεση και ασφάλεια. Οι πιο παρατηρητικοί επιβάτες του C5 Aircross θα καταλάβουν πως κάθονται λίγο ψηλότερα λόγω της τοποθέτησης των μπαταριών στο δάπεδο όμως τίποτα δεν επηρεάζει αρνητικά την χωροταξία. Ακόμα και ο χώρος αποσκευών παραμένει μεγάλος με χωρητικότητα από 460 έως 600 λίτρα, έχοντας χάσει 120 λίτρα λόγω της μπαταρίας.

Advertisement

Πως δουλεύει το σύστημα PHEV

O θερμικός κινητήρας (με turbo) της οικογένειας PureTech 1600 κ.εκ. (180 ίππων) συνεργάζεται με έναν ηλεκτροκινητήρα (αυτός βρίσκεται ανάμεσα στον κινητήρα εσωτερικής καύσης και το e-EAT8 αυτόματο κιβώτιο) με ονομαστική απόδοση 80 kW, δηλαδή 109 ίππους. Συνδυαστικά, η μέγιστη ισχύς φτάνει στους 225 ίππους (320 Nm ροπής). Η ηλεκτρική ενέργεια αντλείται από μία μπαταρία ιόντων λιθίου υψηλής τάσης (200V) με χωρητικότητα 13,2 kWh. Ο χρόνος για την πλήρη φόρτισή της σε απλή οικιακή πρίζα 8A είναι 7 ώρες, ενώ με τη χρήση Wallbox με ισχύ 7,4 kW (32Α) σε μόλις 2 ώρες.

Η κίνηση στο δρόμο

Στο δρόμο το plug-in υβριδικό C5 Aircross PHEV έχει χαμηλό προφίλ χάρη στην έμφαση, που έχει δοθεί στην άνεση. Στην πόλη και με την μπαταρία «γεμάτη», το γαλλικό SUV χρησιμοποιεί τον ηλεκτροκινητήρα του «κυλώντας» (σχεδόν… αιωρούμενο) με άνεση, και χωρίς θόρυβο στην καμπίνα χάρη και στα τζάμια με την ηχομόνωση. Αν κατεβάσετε τα τζάμια θα ακούσετε τον χαρακτηριστικό προειδοποιητικό ήχο που εκπέμπει για λόγους ασφαλείας το αυτοκίνητο έως τα 30 χλμ./ώρα. Με αυτονομία 55 χιλιομέτρων το C5 Aircross PHEV μπορεί να σας μεταφέρει στην πόλη και τις καθημερινές υποχρεώσεις σας εύκολα  με το πρόγραμμα ηλεκτροκίνησης (Electric) με μηδενικές εκπομπές ρύπων, πριν την επαναφόρτιση.

Στις εκτός πόλης, μετακινήσεις, άλλο ένα… πεδίο κίνησης του C5 Aircross, το SUV έχει μια αρκετά ευχάριστη συμπεριφορά με επίκεντρό την άνεση. Ο κινητήρας και η κύλιση δεν ενοχλούν και μόνο από τον αέρα και την αεροδυναμική να ακούσετε κάτι. Η μαλακή σε ρύθμιση ανάρτηση να προσφέρει άνετη κίνηση στον αυτοκινητόδρομο, αποσβένοντας με πολύ αποτελεσματικό τρόπο τις κακοτεχνίες των ελληνικών δρόμων στο επαρχιακό οδικό  δίκτυο. Πρωταγωνίστρια η ανάρτηση Progressive Hydraulic Cushions ή σύμφωνα με την επιστημονική ονομασία της Citroen «μαγικό χαλί». Η ανάρτηση αυτή διαθέτει ελατήρια και αμορτισέρ με τη διαφορά ότι τα κλασσικά bump stops των τελευταίων, έχουν δώσει τη θέση τους σε δευτερεύοντα αμορτισέρ. Το συγκεκριμένο πακέτο ανάρτησης με αυτό το set up δεν θα σας ενθαρρύνει να πιέσετε και να κινηθείτε σε ρυθμούς… VTS. Το ελαφρύ τιμόνι και οι κλίσεις στις στροφές θα κάνουν τους επιβάτες σας να δυσανασχετήσουν.

Σε ότι αφορά τις επιδόσεις, οι 225 ίπποι της «μικτής» μονάδας κίνησης εξασφαλίζουν γρήγορους ρυθμούς ταξιδιού όπου, επαναλαμβάνουμε γίνεται σχεδόν αθόρυβα ακόμη και στο πρόγραμμα Sport, στο οποίο οι δύο κινητήρες συνεργάζονται. Αφού μιλάμε για συνεργασία το αυτόματο κιβώτιο 8 σχέσεων τα καταφέρνει περίφημα με τα δύο διαφορετικά μοτέρ και τα συμπληρώνει χωρίς να καταλάβετε τα όποια κενά τους. Τα paddles πίσω από το τιμόνι θα σας βοηθήσουν στο παιχνίδι αλλά όχι σε ουσιαστική χρήση των αλλαγών ταχυτήτων. Εσείς εμπιστευτείτε την αυτόματη λειτουργεία και απολαύστε την διαδρομή.

Η κατανάλωση;

Με την μπαταρία φορτισμένη, το plug-in C5 Aircross θα καταναλώσει σε μία διαδρομή (κίνηση σε πόλη, αυτοκινητόδρομο αλλά και επαρχιακό δίκτυο) κατά μέσο όρο 4,7 λιτ./100 χλμ./ώρα. Με χαλαρό ρυθμό και την βοήθεια της λειτουργίας Brake του κιβωτίου, (ενισχύει την επιβράδυνση του οχήματος και την ανάκτηση ενέργειας για την μπαταρία), η κατανάλωση βενζίνης στο πρόγραμμα Hybrid μπορεί κάλλιστα να πέσει ακόμα και κάτω 4 λίτρα. Με την μπαταρία πλήρως αποφορτισμένη, το βάρος έχει ρόλο και ανεβάζει την κατανάλωση μεταξύ 6,5 με 6,9  λιτ./100 χλμ.

Συμπέρασμα

Το Citroen C5 Aircross Plug-in Hybrid απευθύνεται σε εκείνους που αναζητούν ένα σύγχρονο, ευκολοδήγητο, ευρύχωρο και προπάντων εξαιρετικά άνετο SUV της μεσαίας κατηγορίας. Το μυστικό για υψηλή αυτονομία, μειωμένη κατανάλωση και ρύπους είναι η φορτισμένη μπαταρία. Στα πλεονεκτήματά του η μοντέρνα εμφάνιση, οι επιδόσεις, η κατανάλωση, η ευρυχωρία και πρακτικότητα της καμπίνας, η άνεση/ποιότητα κύλισης, ο εξοπλισμός άνεσης και ασφάλειας και οι εφαρμογές τεχνολογίας. Θα θέλαμε, λιγότερο βάρος λίγη καλύτερη αίσθηση στο τιμόνι, αλλά και μία έκδοση 4Χ4.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά: Citroen C5 Aircross Plug-in Hybrid

Κινητήρας: 1598 cc
Ισχύς: 225 PS/-rpm (συνδυασμένη δύναμη ηλεκτροκινητήρας και βενζινοκινητήρας)
Ροπή: 360 Nm/- rpm (συνδυασμένη ροπή ηλεκτροκινητήρας και βενζινοκινητήρας)
Μετάδοση: Στους εμπρός τροχούς
Κιβώτιο: Αυτόματο 8 σχέσεων
Επιτάχυνση 0-100km/h: 8,9 sec
Τελική ταχύτητα: 225 km/h
Μέση κατανάλωση (/100 km): 1,6
Εκπομπές CO2: 36 gr/km (WLTP)
Διαστάσεις Μ/Π/Υ: 4500×1859 x1688 mm
Μεταξόνιο: 2730mm
Βάρος: 1845 kg
Χώρος αποσκευών: 460 lt
Τιμή: Από 43.500 ευρώ