Live Κίνηση
Περισσότερα
ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμή: Audi A5 2.0 TDI MHEV plus quattro

Ελλάδα 6:32
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Δοκιμή: Audi A5 2.0 TDI MHEV plus quattro

ΔΟΚΙΜΕΣ

Η Audi αφήνει για λίγο στην άκρη την ηλεκτροκίνηση και τα SUV και υπενθυμίζει σε όλους ότι παραμένει άριστη στην τέχνη της δημιουργίας θερμικών πολυτελών σεντάν με επιβλητική αύρα.

Advertisement
Advertisement

Ακολουθώντας το ρητό ότι η πρόληψη είναι καλύτερη από την αντιμετώπιση, η Audi προχωρά τον ηλεκτρικό μετασχηματισμό χωρίς να εξαντλεί τους πόρους και την προσοχή της αποκλειστικά σε αυτόν. Τη στιγμή που το τοπίο των προβλέψεων σχετικά με την εξέλιξη της ηλεκτροκίνησης παραμένει ομιχλώδες, μια σειρά νέων θερμικών μοντέλων, όπως η νέα γενιά των Q3 και Q5 αλλά και το Α5 που δοκιμάζουμε, είναι έτοιμη να αναλάβει δράση εξασφαλίζοντας την ισχυρή παρουσία της εταιρείας στον παραδοσιακό premium χώρο. Τι είναι όμως το νέο A5;

Θεωρητικά μιλάμε για τον διάδοχο του Α4 καθώς στο εξής θα είναι η μοναδική μεσαία μπερλίνα τριών όγκων της Audi, αλλά όχι με την έννοια του κλασικού σεντάν. Πρακτικά το Α5 είναι αποτέλεσμα μιας σειράς έξυπνων συνδυασμών σε επίπεδο ύφους, τεχνολογίας και χαρακτήρα.

Η σιλουέτα, για παράδειγμα, που στο μπροστινό μισό της ενσωματώνει τις πιο απαλές γραμμές και τη φαρδύτερη απόδοση της μάσκας single-frame που είδαμε πρώτα στα Α6 και Q6 e-tron, καταλήγει σε μια πιο χαμηλή και χυτή διαμόρφωση της οροφής, αλλά και σε μια μεγάλη πέμπτη πίσω πόρτα, θυμίζοντας τις σπορ αποχρώσεις του απερχόμενου Α5 Sportback.

Advertisement
Advertisement

Αντίστοιχα, η τυπικά νέα πλατφόρμα PPC (Premium Platform Combustion) στην οποία βασίζεται το νέο Α5 αποτελεί στην ουσία μια αναβαθμισμένη εκδοχή της MLB που χρησιμοποιούσε το Α4 και τα μεγάλα, γαλαζοαίματα μοντέλα του ομίλου VW μέχρι πρόσφατα. Ωστόσο, μεγάλο μέρος της τεχνολογίας που βρίσκουμε εδώ έχει μεταφερθεί από την ολόφρεσκη, προηγμένη πλατφόρμα PPE που εξελίχθηκε για τη νέα γενιά ηλεκτρικών μοντέλων του ομίλου.

Για παράδειγμα, το σαλόνι ακολουθεί τις επιταγές της φιλοσοφίας Softwrap, που είδαμε για πρώτη φορά στο Q6 e-tron, και η οποία βάζει σε πρώτο πλάνο ένα πληθωρικό ψηφιακό οικοσύστημα δίνοντας ωστόσο ιδιαίτερη βαρύτητα και στην αίσθηση ιδιαιτερότητας και ζεστασιάς που δημιουργεί μια άκρως ποιοτική υλοποίηση.

Πρωταγωνιστής είναι η ενιαία κυρτή επιφάνεια του Virtual Cockpit με τις δύο χορταστικές οθόνες 11,9” για τον πίνακα οργάνων και 14,5” για το σύστημα πολυμέσων, που μπορεί να πλαισιωθεί προαιρετικά από ένα προηγμένο σύστημα Head-up Display επαυξημένης πραγματικότητας αλλά μια τρίτη οθόνη 10,9’’ εμπρός από τον συνοδηγό.

Advertisement

Το ψηφιακό περιβάλλον υποστηρίζεται από μια φρέσκια αισθητικά, εύχρηστη και πλήρη σε υπηρεσίες και εφαρμογές πλατφόρμα, η οποία αξιοποιεί ακόμα και την Τεχνητή Νοημοσύνη προσφέροντας ίσως για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια ένα λειτουργικό υπόβαθρο αντίστοιχο του ονόματος Audi.

Στο πλαίσιο των αναβαθμίσεων της πλατφόρμας PPC η συνολική αύξηση των διαστάσεων χαρίζει στο Α5 ένα πιο επιβλητικό οπτικό αποτύπωμα (μήκος +67 mm, πλάτος +13 mm σε σχέση με το Α4) προσφέροντας ουσιαστική βελτίωση των χωροταξικών επιδόσεων.

Advertisement

Βλέπετε, τα 80 mm που έχουν προστεθεί στο μεταξόνιο (συνολικά 2.892 mm) αξιοποιούνται κατά κύριο λόγο στον χώρο για τους πίσω επιβάτες προσφέροντας αρκετό αέρα για τα γόνατα. Πάντως, παρά το μεγάλο πλάτος της καμπίνας, το ψηλό τούνελ μετάδοσης παραμένει περιοριστικός παράγοντας για τη φιλοξενία ενός τρίτου επιβάτη στο πίσω κάθισμα.

Η συγκεκριμένη ιδιαιτερότητα είναι σε μεγάλο βαθμό συνέπεια της διαμήκους αρχιτεκτονικής της PPC στην οποία οφείλεται και η σημαντική διαφοροποίηση του Α5 από άλλα αντίστοιχου μεγέθους μοντέλα του ομίλου VW όπως τα Škoda Superb και VW Passat που βασίζονται στην πλατφόρμα MQB Evo.

Όμως αυτή η αρχιτεκτονική καθιστά δυνατή τη χρήση της πιο σοφιστικέ τετρακίνησης quattro με ηλεκτρονικά ελεγχόμενο κεντρικό διαφορικό, η οποία έχει ως προεπιλογή την κατανομή περισσότερης ισχύος στον πίσω άξονα, αλλά και την υιοθέτηση μιας πιο προηγμένης σειράς κινητήρων που κορυφώνεται με τον 3.0 V6 του S5.

Advertisement

Το Α5 της δοκιμής μας θα μπορούσε να εκληφθεί ως απόδειξη ότι οι Γερμανοί δεν έχουν ξεγράψει τους πετρελαιοκινητήρες.

Η νέα γενιά EA288 Evo του δίλιτρου TDI συνοδεύεται από μια σειρά αναβαθμίσεων (βελτιωμένο σχεδιασμό κυλίνδρων, διπλή επεξεργασία καυσαερίων, διπλούς άξονες εξισορρόπησης) που έχουν στόχο να τον κάνουν οικονομικότερο, πιο καθαρό και πιο πολιτισμένο.

Ακόμα και εδώ όμως βρίσκουμε έναν έξυπνο συνδυασμό του παραδοσιακού με το σύγχρονο, καθώς ο κλασικός πετρελαιοκινητήρας εξηλεκτρίζεται και επωφελείται από το προηγμένο, ήπια υβριδικό 48V σύστημα MHEV plus.

Στην πράξη ο 2.0 TDI ακούγεται ελάχιστα και είναι σχεδόν απαλλαγμένος από κραδασμούς, ενώ οι 204 PS -και πολύ περισσότερο τα 400 Nm ροπής- εξασφαλίζουν αβίαστα το κατάλληλο πακέτο επιδόσεων (0-100 km/h: 6,9’’) για ένα άνετο ταξίδι ή μια σβέλτη προσπέραση.

Μάλιστα ο αρκετά δυνατός ηλεκτροκινητήρας -που υποστηρίζει ακόμα και αμιγώς ηλεκτρική κίνηση σε ταχύτητες ελιγμών- εξαφανίζει την υστέρηση στις χαμηλές στροφές, τονίζοντας το γεμάτο τράβηγμα, ενώ καλύπτει και τα μικρά κενά μεταξύ των αλλαγών σχέσης χαρίζοντας ακόμα πιο βελούδινα χαρακτηριστικά στο γρήγορο 7άρι κιβώτιο διπλού συμπλέκτη.

Ο TDI υπενθυμίζει με τον καλύτερο τρόπο γιατί αγαπήσαμε τους ντίζελ. Επιτρέπει σε ένα μεγάλο, ταξιδιάρικο, πολυτελές σεντάν να ζητά μόλις 7,1 lt/100 km, χαρίζοντας ταυτόχρονα αυτονομία που ξεπερνά πανεύκολα τα 800 km. Αυτό από μόνο του είναι ένα σημαντικό ατού για το Α5, όμως σίγουρα όχι το μοναδικό.

Η νέα μπερλίνα της Audi τσεκάρει όλα τα σωστά κουτάκια από την στιγμή που ακούς τον συμπαγή, σαν σφράγισμα, ήχο με την οποίο κλείνει η πόρτα. Παρά την έντονη ψηφιακή παρουσία το σαλόνι μεταδίδει μια αύρα ανεπιτήδευτης πολυτέλειας, ενώ η θέση οδήγησης και η εργονομία σε κάνουν να αισθάνεσαι φιλόξενα.

Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι τα πάντα εργονομικά άρτια. Δεν βρήκαμε κάποια ευχρηστία στο νέο πολυλειτουργικό πάνελ αφής που έχει υιοθετήσει η Audi στην πόρτα, ούτε κατανοούμε τους λόγους που η αισθητική υπερίσχυσε της λειτουργικότητας στην πολυγωνική διαμόρφωση της στεφάνης του τιμονιού.

Ομως ο χειρισμός είναι εύκολος και η οδήγηση ευχάριστη τόσο μέσα στην πόλη, όπου ο όγκος δεν θα ενοχλήσει, όσο και έξω από αυτή, όπου το Α5 δείχνει να βρίσκεται περισσότερο στο στοιχείο του.

Στο ταξίδι είναι ευθύβολο, αθόρυβο και άνετο, ενώ η ισορροπία πλαισίου και ανάρτησης κερδίζει τις εντυπώσεις ακόμα και αν επιχειρήσεις να οδηγήσεις με περισσότερο ενθουσιασμό απ’ όσο ταιριάζει σε μια τυπική οικογενειακή μπερλίνα.

Παρόλο μάλιστα που ο οδηγικός χαρακτήρας δεν έχει δυναμικές αποχρώσεις που θα προκαλέσουν, σε πείθει να το εμπιστευτείς, αποδεικνύοντας εντέλει ότι η φιλικότητα συνδυάζεται περίφημα με την αποτελεσματικότητα.

Τα πάντα είναι δοσμένα στις σωστές αναλογίες, από το γρήγορο τιμόνι και τα αποτελεσματικά φρένα έως την ισορροπία μεταξύ ενδοτικότητας και ακρίβειας αλλά και την εξαιρετική πρόσφυση.

Στη δική μας περίπτωση, μάλιστα, η τετρακίνηση έδειξε ότι λειτουργεί ως μια πρόσθετη δικλείδα σιγουριάς ότι το Α5 θα εκτελέσει ακριβώς αυτό που θα ζητήσεις, ακόμα και όταν οι συνθήκες του δρόμου δεν ευνοούν κάτι τέτοιο.

Με λίγα λόγια, το Α5 προσφέρει με απόλυτη πιστότητα όλα όσα περιμένεις από ένα μεγάλο Audi. Εχει ένα ανεπιτήδευτα αρχοντικό αλλά ταυτόχρονα σύγχρονο αέρα, διαθέτει ένα τεχνολογικό χαρτοφυλάκιο απόλυτα ευθυγραμμισμένο με τις πιο πρόσφατες επιταγές του χώρου και προσφέρει τη σιγουριά και την αποτελεσματικότητα που επιβάλλει η οδηγική παράδοση της εταιρείας.

Κατά κάποιο τρόπο είναι απόδειξη ότι οι Γερμανοί -και εν προκειμένω η Audi- παραμένουν αριστοτέχνες στην κατασκευή θερμικών μοντέλων τέτοιου επιπέδου.

Το Α5 TDI quattro της δοκιμής μας είναι από τα αυτοκίνητα που φαίνεται αδύνατο να τους προσάψεις κάτι αρνητικό πέραν της υψηλής τιμής (από 61.980 το προσθιοκίνητο και 64.980 το quattro), η οποία ως κάποιο βαθμό σχετίζεται με το κυνήγι μαγισσών που έχει κηρυχθεί ενάντια στους ντίζελ κινητήρες.

Ομως με το χέρι στην καρδιά ο 2.0 TDI, σε συνδυασμό με το προηγμένο ήπια υβριδικό σύστημα, αποτελεί στοιχείο προστιθέμενης αξίας για το πακέτο του A5, προσφέροντας ένα απόλυτα ισορροπημένο και ικανό σύνολο που κοιτά με συγκατάβαση τον αγώνα των ηλεκτρικών για την κατάκτηση μεγαλύτερης αυτονομίας.

KEY TECH

Το νέο ήπιο υβριδικό σύστημα MHEV plus της Audi για κινητήρες σε διαμήκη διάταξη αποτελείται από τρία βασικά τμήματα: μια 48V μπαταρία, μια μίζα/δυναμό και έναν ηλεκτροκινητήρα με ενσωματωμένη μονάδα ηλεκτρονικών ισχύος που συνδέεται απευθείας στο κιβώτιο. Ο ηλεκτροκινητήρας των 24 PS ενισχύει τη συνολική απόδοση σε συνθήκες αυξημένου φορτίου, ενώ μπορεί και να κινήσει το αυτοκίνητο αμιγώς ηλεκτρικά σε πολύ χαμηλές ταχύτητες, όπως για παράδειγμα ξεκινώντας στα φανάρια ή στο παρκάρισμα. Κατά την επιβράδυνση, λειτουργεί ως γεννήτρια τροφοδοτώντας μέσω ανάκτησης (με ισχύ έως 25 kW) την μπαταρία ιόντων λιθίου 1,7 kWh η οποία διαθέτει αυτόνομο κύκλωμα ψύξης που διατηρεί τη θερμοκρασία σταθερά στο παράθυρο μεταξύ 25-60 °C.

Tech – Audi 2.0 TDI MHEV plus quattro
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ: 1.968 cc, i4, TURBO-DIESEL, 204 PS @ 3.800-4.200 rpm (+24 PS H/K), 400 Nm @ 1.750-3.250 rpm
ΚΙΒΩΤΙΟ:  ΑΥΤΟΜΑΤΟ ΔΙΠΛΟΥ ΣΥΜΠΛΕΚΤΗ, 7 ΣΧΕΣΕΩΝ
ΜΕΤΑΔΟΣΗ: ΣΤΟΥΣ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΤΡΟΧΟΥΣ
ΑΝΑΡΤΗΣΗ: ΓΟΝΑΤΑ MACPHERSON (E) / ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ (Π)
0-100 KM/H: 6,9’’
ΤΕΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ: 241 km/h
ΜΕΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ TEST: 7,5 lt/100 km
CO2: 135 g/km (WLTP)
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (Μ/Π/Y): 4.829/1.860/1.444 mm
ΜΕΤΑΞΟΝΙΟ: 2.892 mm
ΧΩΡΟΣ ΑΠΟΣΚΕΥΩΝ: 417 lt
ΒΑΡΟΣ: 1.885 kg
ΤΙΜΗ: ΑΠΟ 64.980 ευρώ