Live Κίνηση
Περισσότερα
ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμή: Lexus UX 250 h 4WD

Ελλάδα 20:27
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Δοκιμή: Lexus UX 250 h 4WD

ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμή: Lexus UX 250 h 4WD

ΔΟΚΙΜΕΣ

To μικρότερο SUV στην «υβριδική» ιστορία της Lexus είναι γεγονός. Δοκιμάζουμε το UX 250 h και αναφέρουμε…

Advertisement
Advertisement

Το 1989 οι Ιάπωνες πήραν τη στρατηγική απόφαση να λανσάρουν ένα νέο brand που στόχευε απευθείας στον premium ανταγωνισμό. To πεδίο δράσης ήταν, φυσικά, η αμερικανική αγορά, και έτσι η Lexus ρίχτηκε στη μάχη των πωλήσεων. Τριάντα χρόνια μετά, το πολυτελές παρακλάδι της Τoyota έχει καταφέρει να πουλήσει πάνω από 10 εκατoμμύρια μονάδες παγκοσμίως, παρουσιάζοντας μια σειρά από αξιόλογα μοντέλα. Σημειώστε επίσης πως τα τελευταία χρόνια η εταιρεία παρουσιάζει μεγαλύτερα μερίδια αγοράς στην Αμερική ακόμη και από τους παραδοσιακούς Γερμανούς premium παίκτες. Σε όλη αυτή την πορεία των 30 ετών η Lexus ήταν και είναι ο σημαντικότερος ambassador της Toyota σε τεχνολογίες – και ειδικά στον τομέα των υβριδικών συστημάτων. Σε αυτό το τελευταίο στοιχείο ποντάρει η ιαπωνική φίρμα -ξανά- στρέφοντας την προσοχή της στην ευρωπαϊκή αγορά με ένα νέο μοντέλο. Και πάλι οι Ιάπωνες «σνομπάρουν» τη μόδα των Ευρωπαίων κατασκευαστών για μικρούς τούρμπο κινητήρες, παρουσιάζοντας μια λύση που απέχει πολύ από τον άμεσο ανταγωνισμό.

Advertisement
Advertisement

Το UX αποτελεί το τρίτο SUV της Lexus στην Ευρώπη μετά το μεγάλο RX και το μικρομεσαίο NX (στην Αμερική διατίθεται και το υπερπολυτελές LX). Με το συγκεκριμένο μοντέλο η μάρκα κατεβαίνει για πρώτη φορά στη μικρομεσαία premium κατηγορία ώστε να χτυπήσει την κυριαρχία των Audi Q3, BMW X1 και Mercedes-Benz GLA. Σε επίπεδο σχεδίασης, το UX (Urban + X-Over) διατηρεί τη φουτουριστική ταυτότητα που μας έχει συνηθίσει η εταιρεία τα τελευταία χρόνια, με τη συνολική εικόνα να είναι αρκετά ελκυστική και νεανική. Για την κατασκευή του έχει χρησιμοποιηθεί η νέα πλατφόρμα TNGA-C, στην οποία στηρίζονται και τα νέα C-HR και Corolla της Toyota. To μήκος του αμαξώματος ανέρχεται στα 4.495 mm (πλάτος 1.840 και μεταξόνιο 2.640 mm) και η Lexus προσφέρει το μοντέλο σε προσθιοκίνητη και τετρακίνητη έκδοση.

Η μοναδική προσφερόμενη στη χώρα μας έκδοση, η UX 250h, παίρνει κίνηση από ένα υβριδικό σύστημα. Πιο αναλυτικά, ένας βενζινοκινητήρας 2.0 lt συνεργάζεται με δύο ηλεκτρικά μοτέρ και έτσι η συνολική απόδοση φτάνει τους 184 ίππους και τα 20,9 kgm ροπής. H Lexus εξοπλίζει το μοντέλο της με στάνταρ αυτόματο κιβώτιο eCVT. To UX έχει τελική ταχύτητα 177 km/h και επιτάχυνση 0-100 km/h σε 8,7” (8,5” το προσθιοκίνητο μοντέλο). Ανάλογα με τις συνθήκες οδήγησης και το φορτίο του κινητήρα, το ιαπωνικό SUV μπορεί να κινείται με αμιγώς ηλεκτρική ενέργεια σε ταχύτητες έως τα 115 km/h, με τις μπαταρίες να φορτίζουν μέσω ανάκτησης ενέργειας κατά την πέδηση και από την ισχύ του θερμικού κινητήρα. Tο UX εφοδιάζεται με μια σειρά από συστήματα ασφαλείας, όπως ενεργό Cruise Control, σύστημα που αναγνωρίζει τα οδικά σήματα, σύστημα αποφυγής σύγκρουσης που αναγνωρίζει και πεζούς, αυτόματα φώτα κ.ά.

Advertisement

Περνώντας στο εσωτερικό του UX, η Lexus έχει δημιουργήσει ένα ποιοτικό περιβάλλον στο σύνολο της καμπίνας, με τη συναρμογή να μην αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης. Η εικόνα είναι σύγχρονη με hi-tech πινελιές και τη μεγάλη οθόνη αφής να δεσπόζει στο κέντρο του ταμπλό. Οι χώροι, ωστόσο, δεν σκοράρουν στην κορυφή της κατηγορίας: ο αέρας για τα γόνατα και τα κεφάλια των πίσω επιβατών είναι περιορισμένος. Παραφωνία στη συνολική εικόνα αποτελεί και η χωρητικότητα του πορτμπαγκάζ, το οποίο στις τετρακίνητες εκδόσεις έχει χωρητικότητα 283 lt και 320 lt στις 2κίνητες. Επίσης, να σημειώσουμε πως η λειτουργία του infotainment system και όλων των δυνατοτήτων απαιτούν αρκετή εξοικείωση, καθώς η πολυπλοκότητα του χειρισμού δυσκολεύει την καθημερινή χρήση.

Advertisement

Σε επίπεδο οδικής συμπεριφοράς το UX 250h μάς κέρδισε με την ποιότητα κύλισης που προσφέρει. Tο άκαμπτο πλαίσιο εξασφαλίζει την απαραίτητη σταθερότητα κάτω από όλες τις συνθήκες και έτσι το ιαπωνικό SUV αφήνει συνολικά καλές εντυπώσεις. Βέβαια, η ύπαρξη του eCVT κιβωτίου αυξάνει τα επίπεδα θορύβου εντός της καμπίνας σε συνθήκες επιτάχυνσης είτε από στάση είτε εν κινήσει. Συνολικά, η αίσθηση που αποκομίζει ο οδηγός είναι ποιοτική, αλλά οι 184 PS του υβριδικού συστήματος δεν δείχνουν τη δύναμη που θα περίμενε κανείς στον δρόμο, τουλάχιστον σε επίπεδο αίσθησης. Από την άλλη πλευρά, η κίνηση με ηλεκτρική ενέργεια κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες και η ευελιξία του αυτοκινήτου σε αστικές διαδρομές είναι κάτι που θα εκτιμηθεί ιδιαίτερα.

Εντός του αστικού ιστού η λειτουργία του υβριδικού συστήματος παίρνει άριστα, καθώς με φειδώ στο δεξί πεντάλ μπορείς να κινείσαι την περισσότερη ώρα με χρήση του ηλεκτρικού μοτέρ. Αυτό συνεπάγεται πως είναι σχετικά εύκολο να πετύχεις χαμηλή κατανάλωση, ακόμη και στα 5,5 λίτρα ανά 100 χλμ. Στις υψηλότερες ταχύτητες και κατά τη διάρκεια επιταχύνσεων, ο οδηγός και επιβάτες θα «εισπράξουν» μεγαλύτερα επίπεδα θορύβου.

Advertisement

To Lexus UX 250 h βρίσκεται ήδη στην ελληνική αγορά, με τις τιμές του να ξεκινούν από τα 37.600 ευρώ, με πλήρη εξοπλισμό άνεσης και ασφάλειας. Διαθέσιμη είναι και η έκδοση F-Sport, με πιο σπορ εμφάνιση μέσα-έξω, 18άρες ζάντες, αλλά και πιο σφιχτή ανάρτηση για πιο δυναμικά οδικά χαρακτηριστικά. Αν, λοιπόν, προσανατολίζεστε στην αγορά premium μικρομεσαίου SUV, η υβριδική τεχνολογία σας σαγηνεύει και θέλετε να ξεχωρίζετε, τότε η πρόταση της Lexus είναι κάτι που πρέπει εξετάσετε. Επιπλέον, η 6ετής εγγύηση (ή 180.000 χλμ.) για τα μηχανικά μέρη και η 11ετής εγγύηση για τη μπαταρία αποτελούν ένα ισχυρό ατού για το οπλοστάσιο του UX.

Info
Το UX 250h διατίθεται με σύστημα μετάδοσης στους εμπρός τροχούς ή με σύστημα ηλεκτρικής τετρακίνησης e-Four. Το σύστημα τετρακίνησης e-Four χρησιμοποιεί ανεξάρτητο, ειδικό ηλεκτρικό μοτέρ-γεννήτρια υψηλής ροπής ενσωματωμένο στο πίσω διαφορικό. Η κατανομή ροπής μεταξύ των εμπρός και πίσω αξόνων βελτιστοποιείται αυτόματα από το σύστημα Vehicle Stability Control (VSC) κατά την επιτάχυνση, στις στροφές ή κατά την οδήγηση σε ολισθηρές επιφάνειες. Το e-Four παρέχει οδηγική σταθερότητα σε ανηφόρες ή χιονισμένους δρόμους με χαμηλότερη κατανάλωση από ένα συμβατικό σύστημα AWD που χρησιμοποιεί διαχωριστή ισχύος και άξονα μετάδοσης.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ: 1.967cc, i4, ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΟΣ ΒΕΝΖΙΝΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΤΗΡΕΣ, 184 PS @ 6.000 rpm, 20,6 kgm @ 4.400 rpm (ΣΥΝΔΥΑΣΤΙΚΑ)
ΚΙΒΩΤΙΟ: ΑΥΤΟΜΑΤΟ, CVT ΜΙΑΣ ΣΧΕΣΗΣ
ΜΕΤΑΔΟΣΗ: ΣΤΟΥΣ ΕΜΠΡΟΣ ΤΡΟΧΟΥΣ Ή ΣΤΟΥΣ 4 ΤΡΟΧΟΥΣ
ΑΝΑΡΤΗΣΗ: ΓΟΝΑΤΑ MACPHERSON (E) / ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ (Π)
0-100 KM/H: 8,7” (e-Four)
ΤΕΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ: 177 km/h
ΜΕΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ: 5,8 lt/100 km (e-Four, WLTP)
CO2: 131 g/km (e-Four, WLTP)
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (Μ/Π/Y): 4.495/1.840/1.540 mm
ΜΕΤΑΞΟΝΙΟ: 2.640 mm
ΧΩΡΟΣ ΑΠΟΣΚΕΥΩΝ: 320/283 lt
ΒΑΡΟΣ: από 1.540 kg
ΤΙΜΗ: από €37.600