Live Κίνηση
Περισσότερα
ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμάζουμε το Jeep Compass 2.0 140PS 4WD

Ελλάδα 1:00
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Δοκιμάζουμε το Jeep Compass 2.0 140PS 4WD

ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμάζουμε το Jeep Compass 2.0 140PS 4WD

ΔΟΚΙΜΕΣ

Τεστάρουμε σε Αρκαδικές διαδρομές το μοντέλο που γεφυρώνει το κενό ανάμεσα στα Jeep Renegade και Cherokee. Και διαπιστώνουμε πως… η πυξίδα στα C-SUV «δείχνει» Compass!

Advertisement
Advertisement

ΔΟΚΙΜΗ: ΠΑΝΟΣ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗΣ

Με το νέο Compass η Jeep δεν επιδιώκει απλά να τοποθετήσει ένα ακόμα μοντέλο στη διαρκώς αναπτυσσόμενη κατηγορία των SUV καλύπτοντας τη διαδρομή ανάμεσα στο σπορ Renegade και το πολυτελές Cherokee. Προσπαθεί και να γεφυρώσει αυτούς τους δύο διαφορετικούς κόσμους, προσφέροντας ένα όχημα με διπλό χαρακτήρα, έτοιμο να ανταποκριθεί σε περιπετειώδεις ορέξεις αλλά και που εξασφαλίζει ποιοτικές μετακινήσεις.

Παρότι πατάει σε μία επιμηκυμένη έκδοση του πατώματος του Renegade, εμφανισιακά θυμίζει περισσότερο το Cherokee. Με τη χαρακτηριστική μάσκα της Jeep με τις κάθετες γρίλιες, μαύρες γυαλιστερές λεπτομέρειες σε εμφανή σημεία όπως τα εμπρός φωτιστικά σώματα και τις κολώνες του παρμπρίζ, τραπεζοειδές σχήμα στο πάνω μέρος των θόλων των τροχών, παρόμοια φωτιστικά σώματα, επικλινές παρμπρίζ αλλά και οροφή, στοιχεία που του χαρίζουν σπορτίφ όψη παρά τον όγκο του.

Advertisement
Advertisement

Όλα αυτά με αρκετές δυνατότητες εξατομίκευσης αφού μπορεί να φορέσει 11 διαφορετικά χρώματα και να πατάει σε ζάντες 16 έως 19 ιντσών με επτά διαφορετικά σχέδια. Συνολικά διαθέτει δυναμική και μοντέρνα εμφάνιση που καθιστά αδύνατο να περάσει απαρατήρητο. Κι αν αυτά αφορούν στα… ξένα μάτια, όταν περάσει κανείς στον εσωτερικό του κόσμο αντιλαμβάνεται ακριβώς τι εννοούμε σχετικά με την προσπάθεια της μάρκας να τα βάλει με τους premium παίκτες της κατηγορίας των C-SUV.

jeep-compass-17-f640tall

Το εσωτερικό είναι πολυτελές, με καλή ποιότητα υλικών και άριστη συναρμογή, που δύσκολα συναντάς σε ένα SUV τέτοιας τιμής. Ο σχεδιασμός της κονσόλας έχει γνώριμη διάταξη, με τον πίνακα οργάνων να περιλαμβάνει  έγχρωμη οθόνη 3.5’’(που διπλασιάζεται σε μέγεθος στις πλούσιες εκδόσεις) ενώ κεντρικά υπάρχει οθόνη αφής 8.4’’ που ενσωματώνεται όλες τις λειτουργίες του συστήματος πολυμέσων UConnect που είναι πλήρως συμβατό με Android Auto και Apple CarPlay.

Advertisement

jeep-compass-17-g640tall

Όμως η υπερβολική… πληροφορία και στις δύο, σε συνδυασμό με την πληθώρα διακοπτών, απαιτεί χρόνο εξοικείωσης ώστε να μπορείς να εστιάζεις στα στοιχεία/λειτουργίες που θέλεις και να μη χάνεσαι εν κινήσει. Στη βάση συναντάμε θύρες σύνδεσης φορητών συσκευών, το ηλεκτρονικό χειρόφρενο αλλά και τον περιστροφικό διακόπτη που ελέγχει το σύστημα τετρακίνησης.

Advertisement

jeep-compass-17-e640tall

Οι χώροι αποτελούν ένα από τα θετικά στοιχεία του νέου Compass, με πολλές δυνατότητες αποθήκευσης μικροαντικειμένων και πολύ άνετη μετακίνηση για τέσσερις ενήλικες. Όσο για τον χώρο αποσκευών, έχει χωρητικότητα 438 lt που μπορεί να φτάσει τα 1251 lt με τα πίσω καθίσματα πεσμένα. Είναι χαρακτηριστικό πως τα 14.5cm διαφοράς σε μήκος από το Renegade, έχουν προστεθεί από την μεσαία κολώνα και πίσω, ακριβώς για την επίτευξη του επιθυμητού επιπέδου άνεσης.

compass-mytest-7-640Το νέο Compass προσφέρεται στις εκδόσεις Sport, Longitude, Limited και Trailhawk, με διαφορετικά επίπεδα εξοπλισμού αλλά και εκτός δρόμου δυνατότητες

Advertisement

Σε πολύ υψηλά επίπεδα είναι και η ηχομόνωση της καμπίνας, με τον δίλιτρο Multijet2 να δουλεύει υπερωρίες χωρίς να σε ενοχλεί εν κινήσει. Τα 140 άλογα του στην έκδοση δοκιμής κρίνονται επαρκή για να κινήσουν το βάρους άνω του ενάμιση τόνου αμάξωμα, με τη ροπή να «σπρώχνει» από τις 1750rpm, αν και η κατανάλωση κινήθηκε ψηλότερα από τα εργοστασιακά επίπεδα. Η συνεργασία με το 9άρι  αυτόματο κιβώτιο είναι άριστη με τις αλλαγές σχέσεων να έρχονται σε ιδανικό χρόνο.

compass-mytest-9-640tallΤο σύστημα τετρακίνησης «Jeep Active Drive» διαθέτει λειτουργία άμεσης αποσύνδεσης του πίσω άξονα όταν δεν κρίνεται απαραίτητη η εμπλοκή του και κατανομή ροπής στους τροχούς ανάλογα τις ανάγκες όταν βρεθείς σε δύσκολες διαδρομές, ενώ χάρη στο σύστημα Selec-Terrain οι λειτουργίες του αλλάζουν αναλόγως τερέν: «Auto», «Snow», «Sand», «Mud» ενώ για την πιο περιπετειώδη έκδοση Trailhawk υπάρχει και η επιλογή «Rock».

compass-mytest-8-640Η απόσταση από το έδαφος και οι γωνίες προσέγγισης, διαφυγής και ράμπας, το καθιστούν γνήσιο «Jeep»

Αν στα… δύσκολα περιμέναμε ως Jeep το Compass να σε βγάζει ασπροπρόσωπο χωρίς να ιδρώνει, αυτό που δεν περιμέναμε σε αυτό το βαθμό ήταν η ποιότητα κύλισης σε εθνικό και επαρχιακό δίκτυο. Με μηδενικές κλίσεις και αναρτήσεις που απορροφούν τα κακώς κείμενα των ελληνικών δρόμων (αλλά κάνουν και τις χωμάτινες διαδρομές να μοιάζουν με βόλτα στην άσφαλτο).

compass-mytest-2-640

Συνολικά το Compass το οποίο οδηγήσαμε εκτενώς σε διαδρομές μεικτού χαρακτήρα στην Αρκαδία, αποδεικνύει πως είναι σκληροτράχηλο σαν Jeep, χωρίς όμως να έχει πολλά να ζηλέψει από premium SUV, με αποτέλεσμα να αποτελεί μία επιλογή που δεν προσπερνάς εύκολα.

compass-mytest-10-640

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙKA
Κινητήρας: 1956 cc
Ισχύς: 140 PS/4000 rpm
Ροπή: 35.7 kgm/1750 rpm
Μετάδοση: Και στους 4 τροχούς
Κιβώτιο: Αυτόματο 9 σχέσεων
Επιτάχυνση 0-100km/h: 9,9 sec
Τελική ταχύτητα: 190 km/h
Μεικτή κατανάλωση: 5,7 l/100 km
Εκπομπές CO2: 148 gr/km
Τέλη κυκλοφορίας: 237.8 €
Βάρος: 1615 kg
Διαστάσεις (Μ/Π/Υ): 4.393/1.819/1.644 mm
Χώρος αποσκευών: 438 lt
Τιμή: από 25.900€ (μοντέλου δοκιμής 37.100€)

compass-mytest-11-640
Το νέο Compass εφοδιάζεται με περισσότερα από 70 συστήματα ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας