Live Κίνηση
Περισσότερα
ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμάζουμε στην Ουγγαρία το νέο Michelin Pilot Sport 4 SUV

Ελλάδα 20:20
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δοκιμάζουμε στην Ουγγαρία το νέο Michelin Pilot Sport 4 SUV

ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμάζουμε στην Ουγγαρία το νέο Michelin Pilot Sport 4 SUV

ΔΟΚΙΜΕΣ

Η Michelin δημιουργεί το νέο της κορυφαίο ελαστικό για SUV επιδόσεων και όχι μόνο, το Michelin Pilot Sport 4 SUV και εμείς, το δοκιμάζουμε σε ένα χορταστικό διήμερο στην Ουγγαρία.

Advertisement
Advertisement

Το νέο δημιούργημα της Michelin μπορεί να τοποθετηθεί σε μια μεγάλη γκάμα SUV μοντέλων, από compact έως και sport. Άλλωστε μπορεί να συνδυαστεί με ζάντες διαστάσεων ενός αντίστοιχα μεγάλου εύρους, από 17 ίντσες (μέγεθος ελαστικού: 235/65 R17) έως και 22 ίντσες (μέγεθος ελαστικού έως και: 325/35 R22).

Στα χαρακτηριστικά του, ξεχωρίζουμε αρχικά την ασύμμετρη σχεδίαση πέλματος, με το εξωτερικό του μέρος να είναι σχεδιασμένο για στεγνό οδόστρωμα και το εσωτερικό για βρεγμένο, ώστε να έχει και στις δύο συνθήκες την καλύτερη δυνατή πρόσφυση.

Advertisement
Advertisement

Παράλληλα, επειδή σε σχέση με το «απλό» Pilot Sport 4 που προορίζεται για τα κορυφαία αυτοκίνητα επιδόσεων το νέο Pilot Sport 4 SUV έχει να διαχειριστεί το έξτρα βάρος ενός υπερυψωμένου όχηματος, αλλά και το υψηλότερο κέντρο βάρους του, έχουν γίνει πολλές ενισχύσεις στη δομή του πέλματος, ενσωματώνοντας την τεχνολογία «Dynamic Response», μία υβριδική ζώνη ενίσχυσης κατασκευασμένη από αραμίδη (κέβλαρ) και νάυλον.

Νέο μείγμα διαθέτει και η γόμα, με ειδικά, λειτουργικά και καινοτόμα ελαστομερή και πυρίτιο, ενώ η εταιρεία έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση και στην επιμηκυμένη διάρκεια ζωής του ελαστικού, χάρη στα άκαμπτα μπλοκ πέλματος και τα διπλά λινά του σκελετού.

Σύμφωνα πάντα με την εταιρεία, το νέο ελαστικό βελτιώνει εκτός της πρόσφυσης και την παρεχόμενη άνεση, μειώνοντας παράλληλα το θόρυβο κύλισης. Ακόμη και στο αισθητικό κομμάτι, η Michelin τοποθετώντας την τεχνολογία «Michelin Premium Touch» στα πλευρά με βελούδινες λεπτομέρειες, δημιουργεί μια πιο εντυπωσιακή εικόνα που ταιριάζει στην εμφάνιση των κορυφαίων SUV του πλανήτη.

Advertisement

Εμείς, κατά τη διάρκεια της δοκιμής μας με το νέο ελαστικό είχαμε τη δυνατότητα να το οδηγήσουμε για πολλά χιλιόμετρα (ξεπεράσαμε τα 500 χλμ. οδήγησης) πίσω από το τιμόνι αρκετών εντυπωσιακών νέων SUV, όπως η νέα BMW X5 M50d, η Mercedes G-Class, το VW Touareg και το Volvo XC90.

Advertisement

Κατά τη διάρκεια της οδήγησης αυτής, το νέο ελαστικό της Michelin μας ικανοποίησε στο έπακρο με τα χαρακτηριστικά του σε ό,τι αφορά την πρόσφυση στο στεγνό οδόστρωμα, την λειτουργία του στο φρενάρισμα, αλλά και στην παρεχόμενη άνεση, ταιριάζοντας απόλυτα στον χαρακτήρα των top SUV μοντέλων που είχαμε στη διάθεσή μας.

Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι κατά τη διάρκεια ανεξάρτητων δοκιμών που πραγματοποίησε η TUV στη Γερμανία, το Michelin Pilot Sport 4 SUV αναδείχθηκε πρώτο μεταξύ 6 ανταγωνιστών του σε βασικούς τομείς επιδόσεων. Συγκεκριμένα, σε στεγνό οδόστρωμα το νέο ελαστικό όταν είναι καινούργιο φρενάρει 1,8 μέτρα νωρίτερα από το μέσο όρο των ανταγωνιστών του, ενώ στο βρεγμένο 3,15 μέτρα νωρίτερα από το μέσο όρο των ανταγωνιστών του.

Advertisement

Η διαφορά στην απόσταση φρεναρίσματος μεγαλώνει όταν συγκρίνουμε φθαρμένα ελαστικά, αφού το Michelin Pilot Sport 4 SUV φρενάρει 5,2 μέτρα νωρίτερα από το μέσο όρο των ανταγωνιστών του. Επίσης, το Pilot Sport 4 SUV προσφέρει 9.100 περισσότερα χιλιόμετρα σε σύγκριση με το μέσο όρο των ανταγωνιστών του, πάντα με βάση τα αποτελέσματα των ανεξάρτητων αυτών δοκιμών.

Το εργοστάσιο της Michelin στην Ουγγαρία

Κατά τη διάρκεια της δοκιμής μας με το νέο ελαστικό Michelin Pilot Sport 4 SUV είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε και το εργοστάσιο της γαλλικής εταιρείας στη Nyiregyhaza της Ουγγαρίας. Πρόκειται για ένα εργοστάσιο που κατασκεύαζε από το 1962 διάφορα προϊόντα από καουτσούκ, το 1979 πέρασε στη δικαιοδοσία της ουγγρικής εταιρείας ελαστικών Taurus κατασκευάζοντας ελαστικά για γεωργικά οχήματα και μηχανήματα, ενώ από το 1996 εξαγοράστηκε από τη Michelin, κατασκευάζοντας ελαστικά και πάλι για αγροτική χρήση της Michelin και της Kleber.

Το 2005 και ύστερά από πολλές επενδύσεις και εκμοντερνισμό της γραμμής παραγωγής, το εργοστάσιο της Nyiregyhaza ξεκίνησε να κατασκευάζει ελαστικά για επιβατικά οχήματα. Σήμερα και όπως μας δήλωσαν οι υπεύθυνοι του εργοστασίου, παράγονται εκεί 6.000 ελαστικά την ημέρα, κυρίως υψηλών επιδόσεων, sport και super sport, τα οποία κατευθύνονται τόσο σε κατασκευαστές όπως η Porsche, η Jaguar Land Rover, η Ford και η Volvo που τα έχουν επιλέξει ως ελαστικά πρώτης τοποθέτησης των νέων μοντέλων τους, όσο και στη λιανική αγορά.