Live Κίνηση
Περισσότερα
ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμάζουμε το Ford B-MAX

Ελλάδα 7:35
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Δοκιμάζουμε το Ford B-MAX

ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμάζουμε το Ford B-MAX

ΔΟΚΙΜΕΣ

Η βαθμολόγηση με 5 αστέρια στις δοκιμές πρόσκρουσης του Euro NCAP, «σκορπίζει» τις όποιες αμφιβολίες για την προστασία που παρέχει το B-MAX, κυρίως σε περίπτωση πλευρικής σύγκρουσης. Αμφιβολίες που δημιουργήθηκαν λόγω της απουσίας μεσαίας κολώνας. Η καινοτομία στη σχεδίαση του μικρού MPV απέδωσε για τη Ford, καθώς επιτυγχάνεται εξαιρετικά εύκολη είσοδος και έξοδος. Οι δύο πόρτες (η πίσω είναι συρόμενη) ανοίγουν ανεξάρτητα, ενώ – χάρη στην ενίσχυση που έχουν δεχθεί – προσφέρουν την προστασία της μεσαίας κολώνας όταν είναι κλειστές.

Advertisement
Advertisement

Δοκιμή:  Κώστας Μπιτσικώκος

Η Ford εξοπλίζει το αυτοκίνητο των 4,08 m με μία σειρά σύγχρονων κινητήρων, με τον EcoBoost των 999 cc να ξεχωρίζει. Διατίθεται μάλιστα και στις δύο εκδόσεις, με 100 και 120 (αντί για 125 στο Focus) PS. Υπάρχουν επίσης ο 1.4 Duratec με 90 PS, ο 1.6 TiVCT με 105 PS και δύο diesel TDCi, χωρητικότητας 1,5 και 1,6 lt (αντίστοιχης ισχύος 75 και 95 PS). Ο 3κύλινδρος EcoBoost ακούγεται περισσότερο σε σχέση με αυτόν που βρίσκεται κάτω από το καπό του Focus, χωρίς πάντως να γίνεται ενοχλητική η παρουσία του.

Στην έκδοση με τα 120 PS αποδεικνύεται επαρκής για το χαρακτήρα του B-MAX και τα κιλά του (σχεδόν 1.300 kg), χαρίζοντάς του ικανοποιητικές επιδόσεις. Μεγάλο ποσοστό της διαθέσιμης ροπής εμφανίζεται από χαμηλά και παραμένει στη διάθεσή του οδηγού για μεγάλο εύρος στροφών. Η Ford συνδυάζει το μικρό της υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα με 5τάχυτο μηχανικό κιβώτιο και όχι το 6άρι που συνυπάρχει μαζί του στο Focus. Επιλογή που ξενίζει αρχικά, όμως στη Ford λένε ότι έγινε για λόγους οικονομίας στην κατανάλωση, αλλά και για διατήρηση του κόστους σε χαμηλότερα επίπεδα.

Advertisement
Advertisement

[nggallery id=428]

Στον αυτοκινητόδρομο, το μικρό MPV της Ford ταξιδεύει με μεγάλες ταχύτητες χωρίς οι επιβάτες να ενοχλούνται από αεροδυναμικούς ή άλλους θορύβους. Σε διαδρομή με στροφές, το εξαιρετικό σε αίσθηση (για άλλη μία φορά από τη Ford) ηλεκτρικό τιμόνι και η λειτουργία της ανάρτησης καθιστούν το B-MAX εκτός από προβλέψιμο στις αντιδράσεις του μέχρι και διασκεδαστικό. Μέσα στην πόλη, οι περιορισμένες εξωτερικές του διαστάσεις ευνοούν τους ελιγμούς και την εύρεση θέσης στάθμευσης.

Τα υλικά στην καμπίνα των επιβατών είναι καλής ποιότητας με σωστή συναρμογή, η σχεδίαση όμως δεν διαφέρει από τα άλλα μοντέλα της Ford. Το B-MAX δανείζεται τιμόνι και πίνακα οργάνων από το Fiesta, κεντρική κονσόλα και ταμπλό από το Focus. Τέσσερα άτομα θα μετακινηθούν άνετα, με τους πίσω επιβάτες να έχουν πλούσιο χώρο πάνω από τα κεφάλια τους χάρη στο αυξημένο ύψος του αμαξώματος. Το περιορισμένο εσωτερικό πλάτος δεν επιτρέπει πάντως την παρουσία τρίτου επιβάτη πίσω, χωρίς δηλαδή να γίνουν μεγάλες παραχωρήσεις. Τα πίσω καθίσματα αναδιπλώνονται πλήρως και δημιουργείται ένας επίπεδος χώρος φόρτωσης μεγάλων αντικειμένων, δεν είναι όμως συρόμενα.

Advertisement

Η Ford «φορτώνει» τον προαιρετικό εξοπλισμό του B-MAX με σειρά συστημάτων ασφάλειας (όπως αυτόματη ειδοποίηση των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση ατυχήματος και Active City Stop για αποφυγή συγκρούσεων με χαμηλές ταχύτητες) και ψυχαγωγίας (ηχοσύστημα Sony με 8 ηχεία, σύστημα SYNC το οποίο συνδέεται με smartphones και ελέγχεται μέσω φωνητικών εντολών). Το νέο μοντέλο της Ford θα έρθει στην Ελλάδα τον Οκτώβριο, με άγνωστη ακόμη αρχική τιμή.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ (1.0 EcoBoost 120 PS)
Κινητήρας: 999 cc
Ισχύς: 120 PS στις 6.000 rpm
Ροπή: 20,4 kgm (με overboost) στις 1.400-4.500 rpm
Μετάδοση: Στους εμπρόσθιους τροχούς
Κιβώτιο: Χειροκίνητο 5 σχέσεων
Τελική ταχύτητα: 189 km/h
Επιτάχυνση 0-100: 11,2 sec
Μικτή κατανάλωση (lt/100 km): 4,9 (εργ.).
Εκπομπές CO2: 114 gr/km
Βάρος: 1.279 kg
Διαστάσεις Μ/Π/Υ: 4.077/1.751/1.604 mm
Χώρος αποσκευών: 304 lt
Τέλη κυκλοφορίας: 102,6 ευρώ
Τιμή: 15.280€

Advertisement

 

Αναλυτικά οι τιμές του Ford B-Max <κλικ>

 

Advertisement