Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Τι κάνουμε αν μείνουμε από βλάβη στο δρόμο;

Ελλάδα 19:14
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τι κάνουμε αν μείνουμε από βλάβη στο δρόμο;

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Τι κάνουμε αν μείνουμε από βλάβη στο δρόμο;

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Οι καλοκαιρινοί μήνες ενέχουν συνήθως αυξημένες μετακινήσεις με πολλά χιλιόμετρα είτε σε αυτοκινητόδρομο είτε στο επαρχιακό δίκτυο. Αυτό συνεπάγεται αύξηση των πιθανοτήτων να εκτεθούμε σε κίνδυνο. Του Τάκη Πουρναράκη

Advertisement
Advertisement

Τα τελευταία χρόνια οι προτεραιότητες που θέτουν, υποχρεωτικά, κάποιοι συμπατριώτες μας, οδηγούν σε πλημμελή συντήρηση οχημάτων. Αυτό έχει οδηγήσει σε αύξηση των βλαβών που παρουσιάζονται εν κινήσει. Πρόκειται για μια εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση την οποία δεν πρέπει να υποτιμάμε. Δυο τροχαία που συνέβησαν τις τελευταίες μέρες στην Κρήτη (σήμερα) όπου έχασαν τη ζωή τους δυο νέα παιδιά και ένα τις προάλλες στο Άργος όπου η τροχονόμος πήρε αγκαλιά το μωρό για να το ηρεμήσει είχαν τον ίδιο κοινό παρανομαστή: Ανθρώπους εκτεθειμένους σε κίνδυνο στην άκρη ή στη μέση του δρόμου.

Εφόσον παρουσιαστεί βλάβη στο αυτοκίνητό σας (σ.σ: λάστιχο, απώλεια ισχύος, ρεύματος ακόμη και έλλειψη καυσίμου) το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να προσπαθήσετε να σταματήσετε σε όσο πιο ασφαλές σημείο γίνεται, δεξιά, εκτός δρόμου. Αν αυτό δεν είναι εφικτό και σταματήσετε στη μέση του δρόμου, πρέπει αμέσως(!) να απομακρύνεται τους επιβαίνοντες από το οδόστρωμα. Πρέπει όλοι οι άνθρωποι αμέσως να πάνε σε ασφαλές σημείο π.χ. πίσω από τις μπαριέρες στον αυτοκινητόδρομο, ή όσο πιο μακριά από το δρόμο γίνεται, σε επαρχιακή οδό. Μη σας ξεγελά ότι πιθανώς εκείνη τη στιγμή δεν έρχεται κανένα αυτοκίνητο ή ότι πέρασαν κάποια χωρίς πρόβλημα, μπορεί να έρθει ανά πάσα στιγμή κάποιο όχημα με μεγάλη ταχύτητα και να πέσει πάνω σας. Αν όλα αυτά συμβούν βράδυ, τα πράγματα είναι ακόμη πιο επικίνδυνα λόγω της περιορισμένης ορατότητας. Ανάβετε αμέσως φώτα και alarm. Αν το αυτοκίνητο έχει μείνει από ρεύμα και δε δουλεύουν alarm, φώτα είναι επιτακτική ανάγκη αφού απομακρυνθούν οι άνθρωποι να μπει το προειδοποιητικό τρίγωνο που οριοθετεί την περιοχή του συμβάντος. Το προειδοποιητικό τρίγωνο σε κάθε περίπτωση είναι η 2η προτεραιότητά μας αφού απομακρύνουμε τους ανθρώπους. Εδώ καλό είναι να έχετε και τη βοήθεια κάποιου άλλου που να προειδοποιεί τους οδηγούς που έρχονται. Εφόσον ασφαλίσετε στην περιοχή του συμβάντος ανθρώπους και όχημα, ειδοποιείται την οδική βοήθεια.

Αν τώρα δείτε ένα αυτοκίνητο σταματημένο στη μέση του δρόμου, επιβραδύνετε αμέσως και πολύ. Μην περιμένετε να αξιολογήσετε τι συμβαίνει για να κρίνετε αν θα κόψετε, επειδή δεν αποκλείεται όταν αποφασίσετε να είναι ήδη αργά. Ειδικά το βράδυ αν επικεντρώσετε την προσοχή σας στο πιο φωτεινό σημείο του συμβάντος πιθανό να μη δείτε κάτι άλλο πριν απ’ αυτό. Καλό είναι αν μπορείτε να σταματήσετε εγκαίρως όσο πιο άκρη γίνεται και ειδικά εφόσον είναι νύχτα να ανάψετε φώτα και alarm ώστε να προειδοποιήσετε τα επερχόμενα οχήματα. Αν βρίσκεστε κοντά σε στροφή, προχωρήσετε μέχρις ότου μπορέσετε να κάνετε με ασφάλεια αναστροφή γυρίστε και σηματοδοτήστε την περιοχή του συμβάντος πριν τη στροφή. Σε κάθε περίπτωση εφόσον θέλετε να βοηθήσετε πρέπει πρωτίστως να σταθμεύσετε με ασφάλεια και ν’ απομακρύνεται τυχόν επιβάτες που μεταφέρετε, από το κατάστρωμα του δρόμου. Οιαδήποτε βοηθητική που σας φέρνει πάνω στο οδόστρωμα πρέπει να γίνει με ιδιαίτερη προσοχή και έχοντας συνεχώς στο πίσω μέρος του μυαλού σας ότι θα χρειαστεί να απομακρυνθείτε αμέσως αν έρθει αυτοκίνητο με ταχύτητα.

Advertisement
Advertisement

Τέλος αν βρεθείτε να περπατάτε βράδυ στην εξοχή φροντίστε να φοράτε ανοιχτόχρωμα ρούχα κατά προτίμηση με ανακλαστικά στοιχεία. Ένα σκουρόχρωμο ρούχο τη νύχτα φαίνεται στα 30 μέτρα, ένα ανοιχτόχρωμο στα 70 μέτρα, ένα ρούχο με ανακλαστικά στοιχεία στα 100 μέτρα. Ένα αυτοκίνητο που κινείται με 100km/h διανύει 28m το δευτερόλεπτο αντιλαμβάνεστε λοιπόν πόσο απέχει το κακό. Σε 3 δευτερόλεπτα διανύει 100 μέτρα, ενώ ο μέσος οδηγός χρειάζεται από 1 – 2 δευτερόλεπτα για ν’ αντιδράσει.