Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Tεχνική ανάλυση: Continental Road Condition Observer

Ελλάδα 21:17
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Tεχνική ανάλυση: Continental Road Condition Observer

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Tεχνική ανάλυση: Continental Road Condition Observer

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Μια χειμωνιάτικη νύχτα, σε έναν άγνωστο δρόμο με τη θερμοκρασία κοντά στο μηδέν, κάθε άλλο παρά απίθανο είναι ένα ξαφνικό γλίστρημα που για κάποια δευτερόλεπτα θα κάνει την καρδιά να χτυπά δυνατά. αυτές οι δυσάρεστες στιγμές θα μπορούσαν όμως να αποφευχθούν εάν το αυτοκίνητο είχε την ικανότητα να προβλέψει τις επικίνδυνες συνθήκες και έτσι να θέσει σε ετοιμότητα τα συστήματα ασφαλείας του αυτοκινήτου για πιο άμεση επέμβαση. (Δημοσιεύτηκε στο τεύχος 12 της ελληνικής έκδοσης του Car Magazine-*Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη)

Advertisement
Advertisement

Οι τεχνικοί της Continental αναπτύσσουν ένα τέτοιο σύστημα, το Road Condition Observer. η λειτουργία του βασίζεται στη χρήση προηγμένων καμερών και αισθητήρων σε συνδυασμό με την άμεση επεξεργασία και αποστολή δεδομένων από το αυτοκίνητο. οι εικόνες που συγκεντρώνονται από κάμερα στο εμπρός μέρος του αυτοκινήτου διασταυρώνονται με δεδομένα από αισθητήρες που βρίσκονται στα ελαστικά, αλλά και από αυτούς που ελέγχουν τη δυναμική ισορροπία του αυτοκινήτου. τα παραπάνω συνδυάζονται με τις μετεωρολογικές προβλέψεις της περιοχής όπου κινείται το αυτοκίνητο και μέσω πολύπλοκων αλγορίθμων γίνεται δυνατός ο υπολογισμός της πρόσφυσης που υπάρχει στον δρόμο.

Οι εικόνες από την εμπρόσθια κάμερα αναλύονται με βάση συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, όπως το χρώμα της ασφάλτου και η αντανάκλασή της, ώστε να διαπιστωθεί αν ο δρόμος είναι στεγνός, αν έχει υγρασία ή αν είναι βρεγμένος. Παράλληλα, ένα laser υπερύθρων στον εμπρός προφυλακτήρα μετρά τη διάθλαση του φωτός επάνω στην άσφαλτο ακριβώς μπροστά από τους τροχούς, ενώ μέσω του ABS διαπιστώνεται πόσο άγρια ή ομαλή είναι η επιφάνεια του οδοστρώματος.

Advertisement
Advertisement

Γνωρίζοντας όλα τα παραπάνω, το σύστημα ρυθμίζει ανάλογα την ετοιμότητα των συστημάτων ασφαλείας. έτσι, αν διαπιστωθεί ότι η πρόσφυση αλλάζει σε κάποιο σημείο, μπορεί, για παράδειγμα, να υπάρξει επέμβαση στο φρένο ενός ή και περισσότερων τροχών πριν ακόμα αυτός ή αυτοί γλιστρήσουν. είναι σαν να έχεις δίπλα σου έναν μετεωρολόγο και έναν έμπειρο συνοδηγό να σου διαβάζει τον δρόμο. όταν μάλιστα αναπτυχθεί περαιτέρω η επικοινωνία μεταξύ των οχημάτων, τότε θα είναι πολύ εύκολο κάποιο αυτοκίνητο να ειδοποιεί όσα βρίσκονται κοντά του για έναν ενδεχόμενο κίνδυνο σε κάποιο σημείο._ IAN ADCOCK

Τελικά δουλεύει; Ναι. Οδηγήσαμε ένα αυτοκίνητο που ήταν εφοδιασμένο με ένα από τα πρώτα πρωτότυπα του συστήματος στις εγκαταστάσεις έρευνας και εξέλιξης Contidrom της Continental. Στα σημεία όπου είχαν δημιουργηθεί τεχνητά συνθήκες βροχής το σύστημα διέγνωσε πολύ γρήγορα τον βρεγμένο δρόμο. Δεν καταλάβαμε κάποια ουσιαστική αλλαγή στη λειτουργία του αυτοκινήτου, όμως το σημαντικό ήταν ότι συνεχίσαμε να οδηγούμε χωρίς κάποια ξαφνική αντίδραση παρά τη μειωμένη πρόσφυση.