Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Τα μεγαλύτερα εργοστάσια αυτοκινήτων στον κόσμο!

Ελλάδα 22:58
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Τα μεγαλύτερα εργοστάσια αυτοκινήτων στον κόσμο!

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Τα μεγαλύτερα εργοστάσια αυτοκινήτων στον κόσμο!

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Οι εταιρείες με τα μεγαλύτερα εργοστάσια είναι κυρίως και από τα πιο ισχυρά ονόματα στον κόσμο. Τα παρακάτω θα βρείτε τα μεγαλύτερα εργοστάσια αυτοκινητοβιομηχανιών παγκοσμίως. ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΑΚΗ (twitter.com/vassilikigew)

Advertisement
Advertisement

BENTLEY – Κρου, Αγγλία

factory-BENTLEY-640
Η Αγγλία είναι το μέρος όπου η Bentley παράγει σήμερα τα αυτοκίνητά της. Το εργοστάσιο χρονολογείται από το 1938, όταν χτίστηκε για την παραγωγή κινητήρων αεροσκαφών Rolls-Royce. Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, το εργοστάσιο μετατράπηκε για να παράγει αυτοκίνητα. Με την πάροδο των ετών, κατασκεύαζε τόσο Bentley όσο και Rolls-Royce, αλλά όταν η Volkswagen αγόρασε την πρώτη, το εργοστάσιο στο Κρου άλλαξε, ώστε να παράγει μόνο Bentley.

ROLLS-ROYCE – Γκούντγουντ, Αγγλία

Advertisement
Advertisement

factory-ROLLS-ROYCE-640
Όταν η BMW αγόρασε τη Rolls-Royce Motor Cars χρειαζόταν μια νέα θέση για την παραγωγή των οχημάτων της. Ένα μέρος απέναντι από το Goodwood Circuit στην Αγγλία επελέγη, διατηρώντας την “βρετανική” παρά τη νέα γερμανική ιδιοκτησία.

LOTUS – Χέθελ, Αγγλία

factory-LOTUS-640
Για μια εταιρεία όπως η Lotus που δίνει έμφαση τα αυτοκίνητά της όσον αφορά την απόδοσή τους στην πίστα, ένα εργοστάσιο με μια πίστα δοκιμών είναι ένα τεράστιο όφελος. Το 1966, η Lotus μετακόμισε στο Χέθελ της Αγγλίας, όπου είχε πρόσβαση σε ένα τοπικό αεροδρόμιο. Με τα χρόνια, η βρετανική εταιρεία ανέπτυξε στο αεροδρόμιο τη δική της πίστα δοκιμών. Παρόλο που η Lotus βρίσκεται πλέον «υπό την κατοχή» της μαλαισιανής εταιρείας αυτοκινήτων Proton, το εργοστάσιό της παραμένει στη Γηραιά Αλβίωνα.

Advertisement

MAZDA – Χιροσίμα, Ιαπωνία

factory-MAZDA-640

Advertisement

Μπορεί να έχουν περάσει σχεδόν 100 χρόνια από τότε που η Mazda ιδρύθηκε στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας, αλλά η εταιρεία συνεχίζει να εδρεύει εκεί ακόμη και σήμερα, ακριβώς στο Hiroshima Bay. Τα αυτοκίνητά της ονομάζονταν πάντοτε Mazda, ενώ η εταιρεία μέχρι το 1980 είχε το όνομα Toyo Cork Kogyo. Αυτό που είναι εκπληκτικό με το συγκεκριμένο εργοστάσιο είναι το γεγονός ότι επέζησε από την ατομική βόμβα που έπεσε στη Χιροσίμα κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου.

FERRARI – Μαρανέλο, Ιταλία

factory-FERRARI-640

Advertisement

H μικρή πόλη στην Ιταλία, το Μαρανέλο, είναι αρκετά γνωστή, χάρη στο ότι εκεί εδρεύει η Ferrari. Ενώ ο Enzo Ferrari ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στη Μόντενα, μετακόμισε στο Μαρανέλο το 1943. Η εταιρεία και το εργοστάσιο της εμβληματικής μάρκας, παραμένουν ακόμη και σήμερα εκεί.

LAMBORGHINI – Σάντ’ Άγκατα, Ιταλία

factory-LAMBORGHINI-640
Ονομάστηκε Sant’Agata προς τιμήν της Αγίας Αγάθης της Σικελίας και αποτελεί το σπίτι του μεγαλύτερου «αντιπάλου» της Ferrari, της Lamborghini. Ιδρύθηκε το 1963 και η Lamborghini συνεχίζει την κατασκευή των αυτοκινήτων της στον ίδιο χώρο για πάνω από 50 χρόνια. Για μια εταιρεία που παράγει supercar, η οποία ιδρύθηκε από έναν άνθρωπο που ξεκίνησε να φτιάχνει τρακτέρ, μπορεί κανείς να πει ότι είναι μια εντυπωσιακή πορεία.

HYUNDAI – Ουλσάν, Νότια Κορέα

factory-Hyundai-640
Το εργοστάσιο παραγωγής της Hyundai Motor Company στην Ουλσάν, καταλαμβάνει συνολικό χώρο 5.050.000 τ.μ. Αυτό το κτίριο στη Νότια Κορέα απλώνεται σε πάνω από 1.225 στρέμματα γης. Έχει πέντε ξεχωριστές μονάδες παραγωγής και είναι σε θέση να παράγει ένα αυτοκίνητο κάθε 12 δευτερόλεπτα. Αυτό ισοδυναμεί με τον εντυπωσιακό αριθμό των 1.53 εκατομμυρίων μονάδων ετησίως. Η τοποθεσία είναι τόσο μεγάλη, ώστε να διαθέτει το δικό της νοσοκομείο, πυροσβεστικές υπηρεσίες, οδικό δίκτυο, καθώς και εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων.

PORSCHE – Στουτγκάρδη, Γερμανία

factory-PORSCHE-640
Όταν ο Ferdinand Porsche ξεκίνησε την πρώτη του εταιρεία στη Στουτγάρδη το 1931, η Porsche δεν είχε ουσιαστικά κατασκευάσει τα δικά της αυτοκίνητα. Από τα τανκ για τον στρατό στο πρώτο αυθεντικό Volkswagen Beetle, η Porsche κατασκεύασε αρκετά οχήματα που δεν έφεραν το όνομά της. Αυτό συνέβαινε μέχρι η Porsche 356 να κάνει την εμφάνισή της, όταν και η εταιρεία ξεκίνησε επίσημα την πορεία της.

McLAREN – Γουόκινγκ, Αγγλία

factory-MCLAREN-640
Ο ιδρυτής της εταιρείας Bruce McLaren ήταν πετυχημένος επιχειρηματίας και οδηγός αγώνων της Formula 1, ο οποίος είχε την ιδέα ότι μπορούσε να ξεκινήσει τη δική του ομάδα το 1963. Όμως, η εταιρεία δεν κατασκέυαζε αυτοκίνητα δρόμου μέχρι τη δεκαετία του 1990, όταν εντυπωσίασε τον κόσμο με την McLaren F1. Τώρα εκεί στεγάζεται το σύνολο της ομάδας τεχνολογίας της McLaren.

VOLKSWAGEN – Βόλφσμπουργκ, Γερμανία

factory-VOLKSWAGEN-640

Μαζί με την Porsche, η ιστορία της Volkswagen χρονολογείται από τη δεκαετία του 1930. Το Βόλφσμπουργκ επιλέχθηκε ως τοποθεσία για το εργοστάσιο που θα κατασκεύαζε τα «αυτοκίνητα των ανθρώπων», το 1938. Σήμερα, η εγκατάσταση εκεί είναι πολύ μεγαλύτερη, αλλά μπορείτε ακόμα να δείτε το πρωτότυπο μικρό εργοστάσιο όπου άρχισε να παράγεται το Beetle. Είναι το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής αυτοκινήτων στον κόσμο, καλύπτοντας 6.500.000 τ.μ.. Το επιβλητικό εργοστάσιο είναι τόσο μεγάλο, ώστε οι εργαζόμενοι επιτρέπεται να χρησιμοποιούν ποδήλατα για να κάνουν τον γύρο του.