Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Polestar Design

Ελλάδα 10:56
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Polestar Design

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Polestar Design

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Η Polestar δεν θα ακολουθήσει τα χνάρια της Tesla. Η σχεδιαστική ομάδα της Polestar μας ξεναγεί στα μελλοντικά προϊόντα της νεοσυσταθείσας σουηδικής φίρμας.

Advertisement
Advertisement

(*Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη)

Η Volvo αναμένεται να παρουσιάσει μέσα στο 2019 δύο νέα αμιγώς ηλεκτροκίνητα μοντέλα, αρχής γενομένης από το Polestar 2, ένα σπορ πεντάθυρο όχημα που αναμένεται να βρεθεί απέναντι στο Tesla Model 3. Όπως και η ηλεκτροκίνητη έκδοση του XC40, που αναμένεται λίγο αργότερα, έτσι και το Polestar 2 θα χρησιμοποιεί τη νέα πλατφόρμα CFA. Σύμφωνα με την ομάδα των σχεδιαστών της εταιρείας, Thomas Ingenlath, Robin Page και Maximilian Missoni, η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση και στην αυτόνομη οδήγηση θα φέρει νέα δεδομένα στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας στα γραφεία του εν λόγω τμήματος στην Στοκχόλμη, μας εξομολογούνται ότι έχουν δώσει προτεραιότητα στην «σκανδιναβική σχεδίαση», τόσο στην εξωτερική εμφάνιση όσο και στην καμπίνα, η οποία χαρακτηρίζεται από τις καθαρές και απλές γραμμές. Μέσα στο 2019, όλα τα νέα μοντέλα της Volvo που θα παρουσιαστούν θα φέρουν είτε υβριδική είτε ηλεκτρική έκδοση.

Advertisement
Advertisement

Την επόμενη διετία -και μέχρι τα τέλη του 2021- θα λανσαριστούν πέντε αμιγώς ηλεκτροκίνητα μοντέλα, ανάμεσά τους και δύο με τα λογότυπα της Polestar.«Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μας δίνουν συναρπαστικές ευκαιρίες», λέει ο υπεύθυνος σχεδίασης, Thomas Ingenlath, που πλέον έχει αναλάβει και τον ρόλο του διευθύνοντος συμβούλου της Polestar. «Η απουσία του θερμικού κινητήρα και τα μικρότερα σε διαστάσεις ηλεκτρικά μοτέρ μας δίνουν τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε πιο κομψά αμαξώματα και πιο ευρύχωρες καμπίνες». Επισημαίνει ότι τα μοντέλα της Polestar θα διαθέτουν πιο τολμηρή σχεδίαση από τα Volvo. «Η Volvo έγινε γνωστή χάρη στο design που όριζε έννοιες όπως η άνεση, η ασφάλεια και η πρακτικότητα. Η Polestar δεν δεσμεύεται από αυτό. Η σχεδίαση των μοντέλων της θα έχει βασικούς άξονες τον οδηγό ως οντότητα, αλλά και τις υψηλές επιδόσεις».

Σε ότι αφορά το Polestar 2, που θα παρουσιαστεί στην προσεχή Έκθεση Αυτοκινήτου της Γενεύης, η σχεδίασή του θα διαθέτει αρκετά κοινά σημεία με το πρωτότυπο Concept 40.2 του 2016. Να αναφέρουμε ότι το Polestar 1 βασίστηκε στο Concept Coupe του 2013, ενώ το τρίτο μοντέλο, το SUV Polestar 3 αναμένεται το 2021. Εκτός του Polestar 1, που είναι plug-in hybrid, τα υπόλοιπα θα είναι αποκλειστικά ηλεκτροκίνητα. O Βρετανός Robin Page, μέχρι πρότινος υπεύθυνος εσωτερικού σχεδιασμού στην Volvo, πλέον έχει αναλάβει τη γενικότερη επίβλεψη στο συγκεκριμένο τμήμα. Μας λέει ότι η είσοδος των αυτόνομων οχημάτων θα φέρει και μια ριζική αλλαγή στην σχεδίασή τους. Αναφέρει ως παράδειγμα το πρωτότυπο Volvo 360c, όπου ο ταξιδιώτης δεν θα εμπλέκεται καθόλου στην οδήγησή του και το όχημα θα εκμεταλλεύεται όλες τις δυνατότητες που θα παρέχει η τεχνολογία της αυτόνομης κίνησης 5ου επιπέδου. Αυτή, δηλαδή, που δεν θα απαιτεί την παρουσία και τη συμμετοχή οδηγού και για αυτό το λόγο δεν θα χρειάζεται καν τιμόνι, ενώ θα μπορεί να διαμορφωθεί ανάλογα το εσωτερικό ως υπνοδωμάτιο, γραφείο ή σαλόνι.

Advertisement

Η Volvo συνεργάζεται στενά με την Uber και πιο πρόσφατα με την κινέζικη Baidu- και σχεδιάζει να προμηθεύσει, πιθανώς μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2020, μοντέλα αυτόνομης οδήγησης. «Ενδεχομένως θα κατασκευάσουμε δύο διαφορετικούς τύπους αυτοκινήτων», λέει ο Page. «Ο πρώτος, θα αφορά τις εταιρείες-operators στις οποίες η Volvo προμηθεύει εξοπλισμό, ενώ αυτοί ουσιαστικά θα προσθέσουν το δικό τους λογισμικό. Ο δεύτερος που θα επικεντρώνεται στους ιδιώτες, θα έχει διαφορετικό σχεδιασμό στην καμπίνα, συμπεριλαμβανομένου και του τιμονιού». Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι ιδιαιτέρως δημιουργικά για τον Σουηδό κατασκευαστή.

Advertisement