Live Κίνηση
Περισσότερα
MIRROR

Το ρέκβιεμ του στην υποκριτική είναι μια ταινία για την σφαγή των Καλαβρύτων

Ελλάδα 9:44
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το ρέκβιεμ του στην υποκριτική είναι μια ταινία για την σφαγή των Καλαβρύτων

MIRROR

Το ρέκβιεμ του στην υποκριτική είναι μια ταινία για την σφαγή των Καλαβρύτων

MIRROR

Στο «Echoes of the past» στο οποίο συμπρωταγωνιστεί με τον Ρίτσαρντ Τσάμπερλεϊν ο μεγάλος ηθοποιός υποδύεται έναν έλληνα που επέζησε από την θηριωδία των Ναζί

Advertisement
Advertisement


Ο ηλικιωμένος κύριος με το καπέλο που περπατούσε αργά και με την βοήθεια ενός μπαστουνιού, κουβαλώντας θα έλεγε κάποιος το βάρος και την σοφία 89 χρόνων ζωής, δεν μιλούσε πολύ.
Βρισκόταν στην 5η αίθουσα του Δημοτικού Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, όταν σταμάτησε μπροστά στις εκατοντάδες φωτογραφίες των εκτελεσθέντων από τους Ναζί, σε μια από τις μεγαλύτερες θηριωδίες που διέπραξαν οι Γερμανοί στην Ελλάδα. Κοιτώντας τες ο Μαξ Φον Σίντοφ, μένει να τις κοιτάζει συγκλονισμένος, με το στόμα ανοιχτό, ίσως ανήμπορος να πιστέψει την ανείπωτη φρίκη που έζησαν αυτοί οι άνθρωποι. Ήταν καλοκαίρι του 2018, όταν ο εμβληματικός ηθοποιός βρέθηκε στην Ελλάδα για τις ανάγκες των γυρισμάτων της ταινίας «Echoes of the past».
Σε αυτήν ερμήνευσε τον Νικόλαο Ανδρέου, έναν ηλικιωμένο Έλληνα που επέζησε από την σφαγή της πόλης των Καλαβρύτων όταν ήταν παιδί. Στο λυκόφως της ζωής του, ο Ανδρέου είναι ένας γνωστός συγγραφέας που πεθαίνει από καρκίνο όταν συναντιέται με μια δικηγόρο που εκπροσωπεί την Γερμανική κυβέρνηση στο θέμα των αποζημιώσεων.

Η συνάντηση αυτή θα αποδειχτεί καθοριστική για τις ζωές και των δύο, καθώς ο Ανδρέου ξεδιπλώνει τις μνήμες του από την ημέρα της θηριωδίας. Η συμμετοχή του Μαξ Φον Σίντοφ στην ταινία «Echoes of the past», έμελλε να είναι το κινηματογραφικό ρέκβιεμ του σπουδαίου αυτού ηθοποιού από την Σουηδία. Όπως είχε πει ο σκηνοθέτης της Νικόλας Δημητρόπουλος σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στην Lifo, καθοδηγούσε τον Σίντοφ και μετά σκεφτόταν: «Είναι στιγμές που του δίνω οδηγίες και ξαφνικά μου σκάει ένα «τι του λες του ανθρώπου, τον έχει σκηνοθετήσει ο Μπέργκμαν, ο Φρίντκιν ο Σκορτσέζε…». Ο Μαξ Φον Σίντοφ αποδείχθηκε παρά την ηλικία του ένας ηθοποιός που όσο κι αν κουραζόταν, περίμενε υπομονετικά να τελειώσει το γύρισμα και επαναλάμβανε όποια σκηνή δεν φαινόταν ιδανική στον σκηνοθέτη. Απόλαυσε την συνύπαρξη του με τον Ρίτσαρντ Τσάμπερλεν, τα γυρίσματα σε στούντιο στην Αθήνα και αυτά στα Καλάβρυτα, αφήνοντας σε όλους τις καλύτερες εντυπώσεις. Στα φωτογραφικά στιγμιότυπα που δημοσιεύει το protothema.gr ο Μαξ Φον Σίντοφ εμφανίζεται χαλαρός και χαμογελαστός μαζί με συνεργάτες της ταινίας να απολαμβάνουν στιγμές χαλάρωσης από τα πολύωρα γυρίσματα.

Advertisement
Advertisement

Ήταν όπως αποδείχθηκε το κινηματογραφικό ρέκβιεμ αυτού του σπουδαίου Σουηδού που μεγαλούργησε στην «Έβδομη Σφραγίδα» του Ίγκμαρ Μπέργκμαν. Η ταινία, τα γυρίσματα της οποίας έχουν ολοκληρωθεί βρίσκεται πλέον στο στάδιο του post production και αναμένεται να προβληθεί τους ερχόμενους μήνες. Στην αφίσα της φιγουράρει το γερασμένο πλην αγέρωχο βλέμμα του Μαξ Φον Σίντοφ, που έσβησε χθες στα ενενήντα του χρόνια και πήγε να συναντήσει τον μέντορα του Ίγκμαρ Μπέργκμαν. Αυτόν που του έλεγε ότι υπάρχει μετά θάνατον ζωή, κάτι που έβρισκε εντελώς αντίθετο τον ηθοποιό, ο οποίος χρόνια αργότερα παραδέχτηκε: «Τελικά ο Μπέργκμαν τήρησε την υπόσχεση του, αφού πέθανε. Είμαστε σε επικοινωνία…».