Live Κίνηση
Περισσότερα
MIRROR

Στέφανος Τσιτσιπάς: Πού οφείλεται το ξέσπασμά του

Ελλάδα 10:03
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Στέφανος Τσιτσιπάς: Πού οφείλεται το ξέσπασμά του

MIRROR

Στέφανος Τσιτσιπάς: Πού οφείλεται το ξέσπασμά του

MIRROR

Ξύπνησαν μνήμες μετά το συμβάν στον αγώνα με τον Κύργιο από τον άνθρωπο που κάποτε έριχνε tweet πιο γρήγορα και από το σερβίς του-Η πίεση, το άγχος, τα «τιτιβίσματα» για τη φιλία και τη γεύση, η Σάκκαρη και η αγωνιστική πτώση για το Νο 5 της παγκόσμιας κατάταξης στο τένις.

Advertisement
Advertisement

Ο Στέφανος έβραζε. Μόλις είχε χάσει το 1ο σετ στο ματς με τον Κύργιο και κάπου έπρεπε να ξεσπάσει. Επέλεξε να το κάνει στην ρακέτα του, θυμίζοντας σε πολλούς τον θρυλικό Τζον Μάκενρο και τα δικά του ξεσπάσματα οργής, όταν έχανε. Την «πλήρωσε» ο πατέρας του Απόστολος που καθόταν δίπλα του ως προπονητής, όταν ο γιος του αποφάσισε να διαλύσει την ρακέτα του χτυπώντας την πρώτα στο έδαφος και μετά στην καρέκλα του. Απορημένος και θυμωμένος ο πατήρ Τσιτσιπάς σηκώθηκε και έφυγε αφήνοντας τον Στέφανο μόνο και οργισμένο να σκέφτεται τι πήγε στραβά.  Κάποιοι ανέτρεξαν λίγους μήνες πιο πίσω, τότε που συζητιόταν ένα άλλο θέμα αυτό αφορούσε την επαφή του με τις σελίδες κοινωνικής δκτύωσης. τις οποίες τότε έκλεισε οριστικά δίνοντας αφορμές για σχόλια και ερωτήσεις του στυλ «τι συμβαίνει με τον Tσιτσιπά;»

Το φθινόπωρο της σιωπής

Advertisement
Advertisement

Εκείνο το Σάββατο στις 7 Σεπτεμβρίου ο Στέφανος Τσιτσιπάς είχε ξυπνήσει λίγο μετά τις 7.30 το πρωί, όπως συνηθίζει άλλωστε να κάνει εδώ και πολλά χρόνια. Στις 9 παρά 10 και ενώ κάποιος τον βιντεοσκοπούσε, το Νο 5 της παγκόσμιας κατάταξης στο τένις άρχισε να διαγράφει όλους τους λογαριασμούς που διατηρούσε στα social media. Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα και on camera έστειλε στο πυρ το εξώτερον Facebook, Instagram, Messenger και το αγαπημένο του Twitter, γράφοντας μάλιστα στο τελευταίο του τιτίβισμα: «Τελείωσα, μπορεί να σας δω σε έναν μήνα, μπορεί σε έναν χρόνο. Adios muchachos!».

Το συνόδεψε με το tag #SocialMediaDetox και μετά ήρθε η σιωπή από έναν φανατικό μέχρι πρότινος των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης που λάτρευε τις αναρτήσεις σε καθημερινή σχεδόν βάση. «Το έκανα αυτό για να ανανεωθώ εγώ και για να έρθω κοντά με ανθρώπους που με ενδιαφέρουν και όχι να επικεντρώνομαι σε ανθρώπους που δεν γνωρίζω και που δεν έχουν τίποτε μαζί μου. Κάνοντας αυτό θα έχω περισσότερο χρόνο για τους ανθρώπους που αγαπάω και νοιάζομαι και δεν νομίζω ότι θα μετανιώσω, γιατί είναι μια αποτοξίνωση που θα με κάνει να νιώσω καλύτερα». Λίγα 24ωρα αργότερα ο Τσιτσιπάς μαζί με τον πατέρα του και τον αδελφό του βρέθηκαν στην Ελλάδα για να συνδράμουν την Εθνική Ανδρών στην προσπάθειά της να ανέβει κατηγορία στο Κύπελλο Ντέιβις.

Τι συνέβη με τον νεαρό πρωταθλητή του τένις, ο οποίος εκείνη την περίοδο προβλημάτιζε ενίοτε με τις αγωνιστικές του επιδόσεις, παρόλο που ο οποιοσδήποτε αθλητής τέτοιου επιπέδου δικαιούται να έχει και κάποιες κακές μέρες; Στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού ο Στέφανος ήταν Νο 5 στον κόσμο, αλλά από τις αρχές Αυγούστου και μετά το ταμπλό έγραφε μόνο ήττες γι’ αυτόν που από τις αρχές του 2019 μέχρι τον Ιούνιο σάρωνε τα court. Νίκησε τον Φέντερερ τον περασμένο Ιανουάριο, τον Ναδάλ τον περασμένο Μάιο στο τουρνουά της Μαδρίτης όταν έφτασαν αμφότεροι στον ημιτελικό και έχασε μόνο από τον Τζόκοβιτς στον τελικό.

Advertisement

Μετά όμως το Νο 5 υποχώρησε στο Νο 7 και δεν ήταν λίγοι αυτοί που αναρωτήθηκαν τι συμβαίνει με τον νεαρό που όλοι έχουν χαρακτηρίσει ως το next big think στο τένις. Η απόφασή του να απέχει από τα social media και τα όσα είπε τότε έδειξαν ότι ο Τσιτσιπάς ήταν αποφασισμένος να κάνει ένα restart στη διαδρομή του, κάτι το οποίο προφανώς έκρινε ο ίδιος ότι το χρειαζόταν. Και αυτή η επανεκκίνηση δεν περιελάμβανε για κάποιους μήνες τουλάχιστον, τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης που κάποιες φορές τον έφεραν στη δύσκολη θέση να δικαιολογεί ή να ζητάει συγγνώμη για τις αναρτήσεις του.

Η μοναχική ζωή και τα social

Advertisement

Δεν θα ήταν υπερβολή, όπως υποστηρίζουν άνθρωποι που έχουν συναναστραφεί λιγότερο ή περισσότερο τον Στέφανο Τσιτσιπά, να διακρίνουν τον ασκητικό, σχεδόν μοναχικό (σ.σ. από τη λέξη μοναχός) βίο του μόλις 21 ετών τενίστα. Ενός νεαρού άντρα που ζει και αναπνέει για το τένις. Και πώς να μη συμβαίνει αυτό όταν άρχισε να χτυπάει την μπάλα σε ηλικία 3 ετών, έστω και αν η συγκεκριμένη διαδικασία ήταν γι’ αυτόν ένα παιχνίδι με τον πατέρα του. Εξι χρόνια αργότερα ξύπνησε μέσα στη νύχτα για να του πει ότι αποφάσισε να γίνει τενίστας, αγνοώντας ίσως ότι δώδεκα μόλις χρόνια μετά θα έφτανε να είναι ανάμεσα στους κορυφαίους τενίστες του κόσμου.
Μόνο που για να γίνει αυτό ο Στέφανος ξέχασε τα πάντα, ίσως και κάποιες εφηβικές ανησυχίες ή ατασθαλίες, από αυτές που σε κάνουν να νιώθεις ότι μεγάλωσες.

Οι αθλητές είναι παράξενα πλάσματα, διαφορετικά από τους υπόλοιπους ανθρώπους ακόμη και στις προσωπικές ή τις φιλικές τους σχέσεις, ίσως επειδή ζουν σχεδόν μόνιμα κάτω από συνεχόμενη πίεση. Ειδικά όταν είναι πρωταγωνιστές στο άθλημά τους, επιβάλλεται, ανάλογα με τη φύση του σπορ, να είναι απόλυτα ήρεμοι και προσηλωμένοι στον στόχο τους. Το τένις είναι ένα πολύ μοναχικό άθλημα. Χρειάζεται απόλυτη συγκέντρωση, πάρα πολύ προπόνηση και στο επίπεδο που έχει φτάσει ο Τσιτσιπάς δεν δίνει πολύ χρόνο για χαλαρές στιγμές και αυτό που λέμε προσωπική ζωή. Οταν ανακάλυψε τα social media, ξεκλείδωσε ένας νέος μαγικός κόσμο γι’ αυτόν, στον οποίο άρχισε να επενδύει αρκετό από τον χρόνο του, ποστάροντας διάφορα και όχι πάντα για το τένις.

Το Twitter ήταν η πιο αγαπημένη του κοινωνική ιστοσελίδα, μόνο που ο Ελληνας πρωταθλητής δεν είχε υπολογίσει τον όγκο αυτών που θα τον ακολουθούσαν. Ξαφνικά έπρεπε να βλέπει τις αντιδράσεις στα post του, αυτά που του έγραφαν άγνωστοι στην πλειοψηφία τους άνθρωποι και ενίοτε να απαντάει, όπως συνέβη με την περίφημη ανάρτηση για τις γυναίκες τον περασμένο Ιούλιο.

Advertisement

Σε αυτήν έγραψε: «Αραγε όσες παρκάρουν χάλια, να έχουν άπλυτα πιάτα;». Λίγες ώρες μετά και ενώ είχαν αρχίσει οι αντιδράσεις την έσβησε και αυτό δεν συνέβη μόνο σε εκείνη την περίπτωση αλλά και σε άλλη, δείχνοντας ίσως ότι ο παρορμητισμός του παθιασμένου τενίστα δεν ήταν πάντοτε η ενδεδειγμένη οδός για έναν νέο χρήστη με τεράστια αναγνωρισιμότητα.
Η έτερη περίπτωση αφορούσε τα περίφημα tweet που συνδέθηκαν με τη Μαρία Σάκκαρη και όσα είχαν δει το φως της δημοσιότητας για τη μεταξύ τους σχέση.

Η Σάκκαρη και η γεύση…

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς και η Μαρία Σάκκαρη συμμετέχουν συχνά στα ίδια διεθνή τουρνουά τένις ανά τον κόσμο και όποτε είναι δυνατόν, ανάλογα με το πρόγραμμά τους, ο ένας παρακολουθεί τους αγώνες του άλλου. Ηχεί απόλυτα λογικό για δύο Ελληνες που ταξιδεύουν πολύ συχνά σε όλο τον κόσμο για λάβουν μέρος σε grand slam κυνηγώντας το όνειρο της επιτυχίας. Κάτι που χωράει πολλή συζήτηση είναι το πόσο κοντά ή πόσο μακριά μπορεί να έρθουν αυτοί οι δύο άνθρωποι, από τη στιγμή μάλιστα που ο ένας από τους δύο φαίνεται ότι άφηνε να αιωρείται αυτό το σενάριο της τρυφερής φιλίας.

Κι αυτός ο ένας ήταν ο Τσιτσιπάς που στις αρχές Ιουνίου, όταν πέρασε στους 16 του Ρολάν Γκαρός, έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, οι οποίοι δεν έχασαν την ευκαιρία να τον ρωτήσουν για αυτά που είχαν αρχίσει να κυκλοφορούν: Ακούγονται διάφορα σενάρια για σένα και τη Μαρία. Εχεις να πεις κάτι πάνω σε αυτά;

«Τι να πω;», απάντησε αρχικά και συνέχισε: «Είμαι ευχαριστημένος, είμαι χαρούμενος και όλα είναι καλά. Πιστεύω και αυτή το ίδιο».
Αυτό το «όλα είναι καλά» άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ότι κάτι τρέχει ανάμεσα στους δύο, ενώ λίγα 24ωρα αργότερα ήρθε και το περίφημο πλέον tweet της Σάκκαρη για τον πρωταθλητή της καρδιάς της. Η ατάκα του Στέφανου για τα μάτια της μέσα στο αυτοκίνητο σε ένα βίντεο και όλα τα άλλα -μικρά ή μεγάλα λίγη σημασία έχει- έστειλαν Τσιτσιπά και Σάκκαρη να ακροβατούν πάνω σε μια τρυφερή σχέση.
Μια σχέση που μέχρι τον περασμένο Ιούνιο ήταν απλά μια φιλία και μέσα σε λίγες ημέρες μεταλλάχθηκε σε κάτι πιο δυνατό για τους πρωταγωνιστές του, σύμφωνα με όσα γράφτηκαν και όσα ψιθυρίζονταν.

Τελικά στα μέσα του περασμένου Ιουλίου η Μαρία Σάκκαρη ήταν αυτή που ξεκαθάρισε για πρώτη φορά τα της σχέσης της με τον Στέφανο, όταν συμμετείχε στο φετινό Γουίμπλετον και οι δημοσιογράφοι δεν έχασαν την ευκαιρία να τη ρωτήσουν τι συμβαίνει. «Με τον Στέφανο δεν είμαστε μαζί», είπε αρχικά το Νο 30 της παγκόσμιας κατάταξης στις γυναίκες και συνέχισε: «Είμαστε πολύ καλοί φίλοι, γνωριζόμαστε εδώ και πολλά χρόνια και υπάρχει αμοιβαία συμπάθεια και κατανόηση. Ξέρω τον Στέφανο από πολύ νωρίς. Από τα 15-16 του χρόνια φαινόταν ότι θα γίνει πολύ καλός τενίστας».

Παρόλο που ήταν ξεκάθαρη, ο Τσιτσιπάς δεν είπε τίποτε πάνω σε αυτό, αφήνοντας ίσως σε κάποιους την εντύπωση ότι αυτή η δήλωση της Σάκκαρη έπρεπε να γίνει τη δεδομένη στιγμή. Μετά από σχεδόν έναν μήνα η «φίλη» του γίνεται cover στο περιοδικό «Down Town», παραχωρώντας μια μεγάλη συνέντευξη για την πορεία της και τον μοναχικό δρόμο μιας πρωταθλήτριας προς την κορυφή. Σε αυτήν δεν υπήρχε περίπτωση να μην ερωτηθεί για την περιβόητη πλέον σχέση της με τον Νο 6 τότε της παγκόσμιας κατάταξης στο τένις ανδρών και τη φύση της σχέσης αυτής.  Τόνισε κατηγορηματικά ότι παρόλο που υπάρχει μια συμπάθεια με τον Στέφανο δεν υφίσταται σχέση και οι δυο τους είναι μόνο φίλοι. Η απάντησή της αλλά και μεγάλο μέρος της συνέντευξής της αναπαράχθηκε το επόμενο 24ωρο από δεκάδες ιστοσελίδες στην Ελλάδα. Ενα 48ωρο μετά τη συνέντευξή της, ο Στέφανος Τσιτσιπάς δεν είχε κάνει κάποια ανάρτηση στο Twitter του, αλλά όταν το έκανε ήταν εμφατικό με το περίφημο tweet για τη φιλία. Στην ουσία ήταν ένα αινιγματικό tweet του πρώτου που θα μπορούσε να εκληφθεί και ως απάντηση στη συνέντευξη της Σάκκαρη, παρόλο που το όνομά της δεν αναφέρθηκε.

Στον πυρετό των tweet!

Περίπου τρεις ώρες μετά η κατάσταση έγινε ακόμη πιο περίπλοκη όταν το tweet εξαφανίστηκε εντελώς και αντικαταστάθηκε από έτερο το οποίο προσομοίαζε σε απολογητική εξομολόγηση κάποιου ο οποίος προσπαθούσε να δικαιολογηθεί . Ακόμη πάντως και όταν κατέβασε το tweet ο Τσιτσιπάς, ανεβάζοντας τη δική του εκδοχή για το σβήσιμό του, δεν υπήρξε η παραμικρή αναφορά στη Μαρία Σάκκαρη.
Υπήρχαν, όμως, αναμφίβολα οι συνειρμοί και οι ερμηνείες από όλους όσους το είδαν και ήταν εξοικειωμένοι με την τρυφερή σχέση των δύο αθλητών και τα όσα είχαν γραφτεί και ειπωθεί.

Το διαγραμμένο -στη συνέχεια- tweet που ανέβασε ο Τσιτσιπάς έγραφε: «Είπες ότι είμαστε μόνο φίλοι, αλλά οι φίλοι δεν ξέρουν τι γεύση έχεις». Το ποστάρισμά του και μόνο, λίγα 24ωρα μετά τις δηλώσεις της Σάκκαρη, προκάλεσε άμεσα ποικίλα σχόλια στα social media και όχι μόνο, για ό,τι πραγματικά συμβαίνει τελικά ανάμεσά τους. Η κατάσταση περιπλέχθηκε ακόμη περισσότερο όταν ο Στέφανος διέγραψε το συγκεκριμένο tweet και ανέβασε ένα άλλο που έλεγε: «Αυτό το tweet (σ.σ. αυτό με τους φίλους και τα περί γεύσης) ήταν παράξενο, οφείλω να παραδεχτώ. Θα σταματήσω να χρησιμοποιώ στίχους από τραγούδια από δω και στο εξής».

Μια μέρα μετά επανέφερε το tweet που είχε διαγράψει συνοδεύοντάς το από μια ντουζίνα αναρτήσεις, προκαλώντας ξανά εύλογες απορίες για την κίνησή του αυτή. Η πρώτη ανάρτηση έγινε στις 9 το βράδυ και ήταν η φράση «Επιστροφή σε αυτό ξανά», την οποία ακολούθησε αυτή για τη φιλία και τη γεύση. Μετά από λίγο ο Στέφανος ξαναχτύπησε γράφοντας κάτι ακόμη πιο διφορούμενο: «Ακούγεται αηδιαστικό (σ.σ. αναφερόμενος στο γνωστό σε όλους πλέον tweet), αλλά εξαρτάται πώς θα το πάρει κανείς».

Δεν έμεινε εκεί, αλλά συνέχισε τις αναρτήσεις γράφοντας: «Και παρεμπιπτόντως. Οχι. Η πρόθεση είναι διαφορετική από αυτό που υποψιάζεστε». Ευρισκόμενος σε μια κατάσταση συνεχούς έμπνευσης, ξαναχτύπησε μετά από λίγο κάνοντας νέα ανάρτηση: «Αμφότερα ερμηνεύονται κυριολεκτικά και μεταφορικά». Συνέχισε σχεδόν αμέσως με νέο tweet στο οποίο ανέφερε ότι «Ελλείψει πληροφόρησης, καταλήγουμε στα χειρότερα συμπεράσματα», χωρίς να ξεκαθαρίζει καμία στιγμή σε τι αναφέρεται κι αν αυτό είναι μια κατάσταση ή ένα πρόσωπο.

Ολο αυτό δείχνει αν μη τι άλλο ότι ο Ελληνας πρωταθλητής είχε κατά κάποιον τρόπο εθιστεί στο Twitter, βάζοντας ίσως για πρώτη φορά στη ζωή του το τένις σε δεύτερη μοίρα. Κάποιοι κοντά στο περιβάλλον του υποστηρίζουν ότι οι τέσσερις ήττες του τον Αύγουστο δείχνουν ότι το μυαλό του Τσιτσιπά ήταν αλλού και όχι σε αυτό το δολοφονικό παιχνίδι που μας έχει συνηθίσει στο γήπεδο. Δείχνουν επίσης ότι κάτι τον απασχολούσε πολύ έντονα, κάτι που δεν είχε σχέση με το τένις τον επηρέαζε, αυτό που λατρεύει παθολογικά, αυτό για το οποίο στερήθηκε μικρές χαρές της νεανικής ζωής προπονούμενος από το πρωί μέχρι το βράδυ για να φτάσει πολύ νωρίς σε ένα κορυφαίο επίπεδο. Η απόφασή του να κλείσει όλους τους λογαριασμούς του στα social media δείχνει ότι αποφάσισε να κάνει ένα restart, αφήνοντας έξω από τη ζωή του Facebook, Instagram και Twitter μόνο για λίγο πάντως.