Live Κίνηση
Περισσότερα
MIRROR

Our Godfather: Ο νονός της Κόζα Νόστρα που έσπασε την ομερτά

Ελλάδα 5:49
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Our Godfather: Ο νονός της Κόζα Νόστρα που έσπασε την ομερτά

MIRROR

Our Godfather: Ο νονός της Κόζα Νόστρα που έσπασε την ομερτά

MIRROR

Το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ του Netflix για τον Τομάσο Μπουσέτα, τον πρώτο μαφιόζο που βρέθηκε απέναντι και τους «έδωσε» όλους, πληρώνοντας βαρύ τίμημα

Advertisement
Advertisement

Μπήκε συνοδευόμενος από μισή ντουζίνα καραμπινιέρους. Την περίμενε μήνες αυτή την στιγμή ο Τομάσο Μπουσέτα, ο «νονός των δύο ηπείρων», αυτός που έφυγε από την Ιταλία όταν κατάλαβε ότι οι χωριάτες από το Κορλεόνε με αρχηγό τον Τότο Ρϊίνα, θα τον καθάριζαν.
Τα πλάνα την στιγμή της εισόδου του στην αίθουσα με τους πεντακόσιους κατηγορούμενους μαφιόζους να τον αντικρίζουν ξανά έχουν μονταριστεί εκπληκτικά στο ντοκιμαντέρ «Our Godfather» του Netflix. Οι παλιοί του σύντροφοι αρχίζουν να φωνάζουν, πολλοί τον βρίζουν και η κάμερα «συλλαμβάνει» έναν από αυτούς να τραβάει με το δάχτυλο μια γραμμή στον λαιμό στέλνοντας το ξεκάθαρο μήνυμα στον πρώτο capo που έσπασε την ομερτά της Κόζα Νόστρα: «Θα πεθάνεις». Ο Μπουσέτα όμως δεν πέθανε, μετά την συγκλονιστική κατάθεση του, δύο αποσπάσματα της οποίας συμπεριλήφθησαν στο ντοκιμαντέρ του Netflix.

Για πολλούς είχε ήδη «πεθάνει» μέσα του. Η φυγή του στην Αμερική αρχικά και στην Βραζιλία αργότερα σηματοδότησε την αρχή της εκδίκησης από την Κόζα Νόστρα, που ξεπάστρεψε σταδιακά, δύο γιους του, τον αδερφό του, τον κουνιάδο του και ανηψιούς του.
Ο Μαρκ Φρανκέτι και ο Άντριου Μέϊερ-οι δύο δημιουργοί του Our Godfather-βγάζουν για πρώτη φορά το φως την οικογένεια του Τομάσο Μπουσέτα. Η δεύτερη σύζυγος του και τα παιδιά του μιλούν πρώτη φορά on camera για τον άνθρωπο που έσπασε τον νόμο της σιωπής στην Σικελική Μαφία, τον Il Traditotore (σ.σ. ο προδότης) όπως τον αποκαλούσαν. Το ντοκιμαντέρ σε καθηλώνει, ακόμη και αν δεν είσαι φανατικός με το θέμα Μαφία, ενώ τα πλάνα από την βιντεοκάμερα της οικογένειας με τον Μπουσέτα να μαγειρεύει ή να μιλάει με τα παιδιά του στο σπίτι-κρησφύγετο είναι συγκλονιστικά. Η φωνή του ακούγεται πολλές φορές να μιλάει για τους ανθρώπους που τον κυνήγησαν φρενιασμένα αλλά δεν μπόρεσαν ποτέ να τον βρουν. Ως προστατευόμενος μάρτυρας άλλαξε όνομα και το FBI φρόντιζε πάντα να νοικιάζει ένα σπίτι δίπλα στο δικό του, για τους πράκτορες που τον φύλαγαν.

Πάμπλο Εσκομπάρ: Ο χαμένος θησαυρός του ναρκοβαρώνου

Ήταν ο πολυτιμότερος μάρτυρας που είχαν ποτέ οι διωκτικές αρχές στην Αμερική και την Ιταλία και δεν σκόπευαν να τον δουν νεκρό.
Όταν κατέθεσε στον δικαστή Τζοβάνι Φαλκόνε, χρειάστηκαν 3,000 δαχτυλογραφημένες σελίδες για να χωρέσουν όλα όσα είπε για την Κόζα Νόστρα. Στην δίκη που συγκλόνισε την Ιταλία υπάρχει μια σκηνή στο ντοκιμαντέρ όπου ένας μαφιόζος τον κατηγορεί και τον προκαλεί από το μικρόφωνο. Χωρίς να σηκώσει ιδιαίτερα τον τόνο της φωνής του ο «νονός των δύο ηπείρων» του επισημαίνει κάτι που μέχρι τότε δεν είχε ειπωθεί, λέγοντας του το όνομα ενός ανθρώπου τον οποίο είχε δολοφονήσει ο συγκεκριμένος μαφιόζος. Στο άκουσμα του μένει με το στόμα ανοιχτό, ενεός από το σοκ ενός καλά κρυμμένου μυστικού μέχρι τότε στους κόλπους της Σισιλιάνικης μαφίας. Η face to face σύγκρουση του με τον αρχηγό των αρχηγό των αρχηγών Τότο Ρϊίνα μέσα στην αίθουσα σε παγώνει καθώς βλέπεις πρόσωπα και αντιδράσεις, ειδικά την στιγμή που ο Μπουσέτα τον κατηγορεί για την δολοφονία των δύο γιων του.

Advertisement
Advertisement

Αυτών που βασανίστηκαν μέχρι θανάτου από τους εκτελεστές τους και τα σώματά τους διαλύθηκαν μέσα σε μεγάλα βαρέλια με οξύ για να μην μείνει τίποτε από τα παιδιά του προδότη. Ο Μπουσέτα δεν ξέχασε ποτέ, τα τηλεφωνήματα που δεχόταν κατά καιρούς προκειμένου να τον ενημερώσουν για τον θάνατο ενός δικού του ανθρώπου από την Κόζα Νόστρα. Ήξερε όπως λέει στο «Our Godfather» ότι η Μαφία δεν συγχωρεί, δεν κάνει δίκες και δεν έχει φυλακές, απλώς εκδικείται με φόνους. Οι δρόμοι του Παλέρμο έγιναν από τους πλέον αιματοβαμμένους στον κόσμο και ο Μπουσέτα γλίτωσε μόνο και μόνο επειδή έφυγε και επειδή πρόδωσε τους Νονούς. Το πλήρωσε πολύ ακριβά, αλλάζοντας σπίτια κάθε τρεις και λίγο, ενώ ο γιος του Ντέιβιντ απέφυγε να δείξει όλο το πρόσωπο του στην κάμερα του ντοκιμαντέρ. Δεν θα ξεχάσει ποτέ την μέρα που είδε στην τηλεόραση πλάνα του πατέρα του και τον χαρακτηρισμό «αφεντικό της Μαφίας», ενώ οπλοφορεί νύχτα-μέρα. Ακόμη και σήμερα, η οικογένεια Μπουσέτα ζει με ψεύτικα ονόματα και σε καθεστώς προστασίας κάπου στην Φλόριδα, εκεί όπου ο Τομάσο πέθανε στις 2 Απριλίου του 2000, χτυπημένος από καρκίνο.

Η γυναίκα του Κριστίνα πηγαίνει συχνά στο κοιμητήριο που έχει ταφεί ο νονός που έσπασε την ομερτά και κάθεται για λίγο απέναντι από την τελευταία κατοικία του συζύγου της. Μαζί με τα παιδιά της είναι η μόνη που γνωρίζει ότι εκεί είναι θαμμένος ο άνθρωπος που αποφάσισε να προδώσει τον όρκο που έκανε έφηβος ακόμη, τρυπώντας το δάχτυλο του με μια βελόνα για να τρέξει αίμα. Ο Τομάσο της ενταφιάστηκε με ψεύτικο όνομα για λόγους ασφαλείας…

Ποιοι «αυτοκτόνησαν» τον Κώστα Τσαλικίδη