Live Κίνηση
Περισσότερα
MIRROR

Οι μυθικές νύχτες στα καλύτερα κλαμπ του κόσμου, η διεθνής καριέρα και η Μπρουκ Σιλντς

Ελλάδα 17:49
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οι μυθικές νύχτες στα καλύτερα κλαμπ του κόσμου, η διεθνής καριέρα και η Μπρουκ Σιλντς

MIRROR

Οι μυθικές νύχτες στα καλύτερα κλαμπ του κόσμου, η διεθνής καριέρα και η Μπρουκ Σιλντς

MIRROR

Στιγμές από την μυθιστορηματική διαδρομή του γοητευτικού Κρητικού που βρέθηκε στην Νέα Υόρκη αρχές της δεκαετίας του ’70-Οι φωτογραφίες από τον Ρίτσαρντ Άβεντον, το μόντελινγκ, η σχέση του με την κόρη του σκληρού στον «Σημαδεμένο» Ρόμπερτ Λόγκια, η κοκαϊνη και το Surf Club

Advertisement
Advertisement

Τι σχέση μπορεί να έχει άραγε ένα μικρό σπίτι στον Βάμο της Κρήτης με ένα διαμέρισμα στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, την πόλη που δεν κοιμάται ποτέ;

Μεγάλη, αν λέγεσαι Μανώλης Μαυράκης και έχεις ζήσει μια ζωή που θυμίζει πραγματικά μια κινηματογραφική ταινία για τις ξέφρενες νύχτες των ‘70s και των ‘80s.

Χρειάστηκε τελικά μια διαφορετική, μικρού μήκους ταινία με τίτλο «Ο Κοτσυφός» για να πει κάποια πράγματα αυτός ο γοητευτικός ακόμη και στα 73 του χρόνια άνδρας, που πριν από μερικές δεκαετίες έζησε για τα καλά το Αμερικάνικο όνειρο.

Advertisement
Advertisement

Αυτό που επιτρέπει σε ένα νεαρό αγόρι από την Κρήτη που μπήκε παράνομα στις ΗΠΑ να ποζάρει για τον φακό του Ρίτσαρντ Άβεντον, να έχει δασκάλα υποκριτικής την Στέλλα Άντλερ, να γίνει διάσημο μοντέλο και μετά μάνατζερ στο Surf Club.

Ήταν το κλαμπ όπου η ουρά από τις λιμουζίνες απλώνονταν σε δύο τετράγωνα και οι διάσημοι σταρ μπλέκονταν με χρηματιστές της Wall Street και ξανθιές καλλονές.

Ο Μαυράκης έζησε εμπειρίες μοναδικές, βούτηξε στην ζωή και την ρούφηξε ως το μεδούλι, ερωτεύθηκε με πάθος και εντρύφησε στις απαγορευμένες ηδονές.

Advertisement

Αγάπησε τις γυναίκες, αυτές που δεν μπορούσαν να αντισταθούν στην γοητεία του, τόσο που κάποιες δέχονταν να τον μοιραστούν με την φίλη τους, χωρίς ο ίδιος να το επιδιώκει.

Η κοκαϊνη, τα χάπια και λοιπές ουσίες τον έριξαν σε έναν άλλο κόσμο, εκεί  όπου πολλές φορές η πραγματικότητα παύει να υφίσταται, εκεί όπου μένεις άγρυπνος τρία μερόνυχτα πριν πέσεις αναίσθητος.

Advertisement

Ξέροντας ότι μόνο αν έφευγε από την  Νέα Υόρκη θα γλίτωνε από τoν εθισμό ο Μαυράκης γύρισε στην Κρήτη του, ζορίστηκε αλλά καθάρισε και όταν επέστρεψε στην Αμερική, δεν ήθελε ούτε να ακούσει για κόκα.

Σήμερα, μένει σε ένα σπίτι με τις γάτες του και ένα μικρό κοτσύφι, που του έφερε μια από αυτές με τις αναμνήσεις του ζωντανές.

Μιλώντας μαζί του καταλαβαίνεις ότι αυτός ο άνθρωπος που βίωσε έντονες συγκινήσεις, έβγαλε καλά λεφτά και ερωτεύθηκε με πάθος εξακολουθεί ακόμη να είναι μια ιδιαίτερα ξεχωριστή περίπτωση.

Advertisement

Η φυγή και το μόντελινγκ

Όταν ο Μανούσος και η Κατερίνα Μαυράκη κράτησαν για πρώτη φορά αγκαλιά τον γιό τους, σίγουρα δεν μπορούσαν να διανοηθούν την απίστευτη διαδρομή που θα χάραζε ο Μανώλης τους.

Αυτός που στα εννιά του χρόνια θα κλάψει πολύ στην κηδεία της μητέρας του, που φεύγει άδικα από την ζωή εξαιτίας μιας λάθος διάγνωσης στα 36 της χρόνια.

Μεγαλώνοντας η γοητεία του και κυρίως η αντίληψη να διαισθάνεται αυτό που θέλουν οι γυναίκες, του χαρίζει τον τίτλο του γόη, παρότι ο ίδιος δεν το ένιωθε.

«Πάντα αγαπούσα και έτρεφα απέραντο σεβασμό στις γυναίκες, κάτι που  δεν άλλαξε ποτέ. Θυμάμαι ότι ο πρώτος μου έρωτας ήταν όταν ήμουν πέντε με ένα κοριτσάκι της ηλικίας μου. Της έπιανα το χέρι στο θέρος και τρέχαμε μέσα στα χωράφια».

Μετά τον στρατό όπου αποκτά στενή φιλική σχέση με έναν Αμερικανό στρατιωτικό ένας γνωστός του Ελβετός που ερχόταν τακτικά στην Κρήτη, του κάνει τα εισιτήρια για να ταξιδέψει στη Γενεύη.

Ο Μαυράκης βγαίνει για πρώτη φορά εκτός Ελλάδας και μένει ένα μήνα στην χώρα των αγελάδων και της σοκολάτας, ανακαλύπτοντας νέες εμπειρίες.

«Μετά ήρθε μια πρόσκληση για τον Καναδά από τον φίλο μου στο στρατό και κάθισα δυο μήνες. Πέρασα φανταστικά και τότε αποφάσισα να πάω να βρω τον αδερφό μου που έμενε στην Νέα Υόρκη μόνιμα μαζί με την γυναίκα του. Μπήκα παράνομα στις ΗΠΑ, τον Αύγουστο του 1971 αλλά η νύφη μου μου έβγαλε αμέσως αριθμό κοινωνικής ασφάλισης».

Αυτό ήταν κάτι πολύ σημαντικό για τον Μανώλη προκειμένου να δουλέψει μέχρι να βγει η πράσινη κάρτα του, ενώ η γνωριμία του με την  οικογένεια ενός πλούσιου ανθρώπου που δεν θέλει να ονοματίσει, του δίνει την ευκαιρία για την πρώτη του δουλειά.

«Θυμάμαι ακόμη εκείνο το βράδυ που φάγαμε σε ένα πολύ όμορφο εστιατόριο του Μανχάταν και η σύζυγος του ανθρώπου αυτού με ρώτησε τι δουλειά θέλω να κάνω».

Ο Μαυράκης δεν έχει κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό του και όταν η κυρία τον ρωτάει αν θα ήθελε να δουλέψει σαν μοντέλο, βρίσκει ενδιαφέρουσα την ιδέα.

«Τότε υπήρχαν δύο πολύ μεγάλα πρακτορεία μοντέλων, το Ford και το Stewart που ήταν ότι καλύτερο, ειδικά για άντρες που ήθελαν να κάνουν αυτή τη δουλειά».

Οι υπεύθυνοι του πρακτορείου βλέπουν κάτι στον Μαυράκη, του φτιάχνουν book και αρχίζει αμέσως να δουλεύει για καμπάνιες και διαφημίσεις σε περιοδικά και εφημερίδες.

Ο πολύς Ρίτσαρντ Άβεντον φωτογραφίζει τον γοητευτικό Κρητικό που γίνεται περιζήτητος και δουλεύει από το πρωί μέχρι το βράδυ, ενίοτε δίπλα σε πανέμορφες γυναίκες.

«Αν θυμάμαι καλά, τότε στις αρχές της δεκαετίας του ’70 ένας υπάλληλος σε τράπεζα έπαιρνε γύρω στα 150-200 δολάρια την εβδομάδα κι εγώ έπαιρνα 100 την ώρα».

Η Στέλλα Άντλερ και η Τρέισι

Μετά από δυο μόλις μήνες δουλειάς, ο Μανώλης φεύγει από το σπίτι του αδερφού του και νοικιάζει ένα διαμέρισμα στην 77th Street & York Αvenue του Μανχάταν.

Για τα επόμενα τρία χρόνια δουλεύει και συχνάζει στα καλύτερα μαγαζιά, γνωρίζει ωραίες γυναίκες που έρχονται και φεύγουν γλυκά από την ζωή του και ζει το Αμερικάνικο όνειρο.

Αναζητάει όμως κάτι διαφορετικό επαγγελματικά και μια ημέρα που μπαίνει σε μια ελληνική ταβέρνα για να φάει πριν επιστρέψει στην φωτογράφιση, το βλέμμα του πέφτει σε ένα πολύ όμορφο κοριτσάκι, ηλικίας 10 ετών που κάθεται μαζί με την μητέρα του.

«Ήταν τόσο ωραία η εικόνα τους που φώναξα τον ιδιοκτήτη και φίλο μου  Πολυχρόνη για να τους κεράσει κάτι. Μετά από λίγο με φώναξε η κυρία,  μου συστήθηκε ως Τέρι Σιλντς και μου είπε ότι η κόρη της λέγεται Μπρουκ».

Ο Μαυράκης γνωρίζει ένα κοριτσάκι που λίγα χρόνια μετά θα γίνει σταρ παίζοντας στο «Η κουκλίτσα της Νέας Ορλεάνης» και η μαμά της τον ακούει να μιλάει με πάθος για την υποκριτική.

Του προτείνει να τον συστήσει στην Στέλα Άντλερ, μαθήτρια του Στανισλάφκσι και μια από τις μεγαλύτερες δασκάλες υποκριτικής στον κόσμο.

«Όταν πήγα με ρώτησε κάποια πράγματα και μου είπε ότι με δέχεται στην σχολή της και από το 1975 μέχρι το 1977 δεν έχασα ούτε ένα μάθημα. Ήμουν από τους αγαπημένους της μαθητές».

Ήταν όμως και ο αγαπημένος της Τρέϊσι Λόγκια, κόρη ενός μεγάλου ηθοποιού, ο οποίος λίγα χρόνια μετά υποδύθηκε τον Φρανκ Λόπεζ, το αφεντικό του Τόνι Μοντάνα στο επικό φιλμ του Ντε Πάλμα «Ο Σημαδεμένος».

Μαζί της ζει έναν μεγάλο έρωτα, όταν ταξιδεύει σε διάφορες χώρες της Ευρώπης για φωτογραφήσεις και τηλεοπτικές διαφημίσεις με την καλή του να τον συναντάει στην Βαρκελώνη.

Πετάνε μαζί για την Κρήτη στις 14 Αυγούστου του 1977 και λίγες ώρες  μετά, επιστρέφοντας από διασκέδαση το αυτοκίνητο στο οποίο επιβαίνουν φεύγει από την πορεία του και πέφτει μέσα σε ένα χαντάκι.

Ο Μαυράκης την γλιτώνει με επιπόλαια τραύματα, όμως η Τρέισι σπάει τρεις σπονδύλους στον αυχένα της και οι γιατροί στο νοσοκομείο τη θεωρούν ξεγραμμένη.

Όχι όμως και ο Μανώλης που τη μεταφέρει στο ΚΑΤ με ελικόπτερο της Ολυμπιακής Αεροπορίας, όπου η καλή του θα παραμείνει δύο μήνες, πριν μεταφερθεί στην Αμερική για το τελικό στάδιο της αποθεραπείας της.

«Την μετέφερα στην Καλιφόρνια όπου εγχειρίστηκε από κορυφαίο γιατρό και έγινε καλά αυτή η κοπέλα που σημάδεψε την ζωή μου και ας μην παντρευτήκαμε. Μείναμε τέσσερα χρόνια μαζί και δεν την ξέχασα ποτέ».

To Studio 54, oι λευκές νύχτες και το Surf Club

Το ατύχημα έχει σαν αποτέλεσμα ο Μαυράκης να χάσει επαφές με τον χώρο του μόντελινγκ αλλά και δύο μεγάλες δουλειές στη Γαλλία και την Ιαπωνία.

Θα χωρίσει με την Τρέισι το 1978, θα μετακομίσει σε άλλο διαμέρισμα στο Μανχάτταν και χάρη στις σχέσεις και τις γνωριμίες που είχε αποκτήσει στήνει τη δική εταιρία κέτερινγκ, με πελατολόγιο άτομα από την υψηλή κοινωνία της Νέας Υόρκης.

Είναι από τους πρώτους που θα περάσουν την είσοδο του Studio 54, όπου δεν χρειάζεται να περιμένει ποτέ για να μπει μέσα, όμως αποφεύγει να πηγαίνει συχνά.

«Η δουλειά που έστησα πάει πολύ καλά από την αρχή, τα λεφτά τρέχουν και τότε ένα βράδυ κάνω την πρώτη γαμ….η μυτιά κοκαΐνης. Στην αρχή χρειαζόμουν μισό γραμμάριο την εβδομάδα. Μετά από δύο χρόνια δεν μου έφτανε ένα γραμμάριο ούτε γι’ αστείο, ανακάτευα πλέον χάπια με την  φούχτα και είχα ξεφύγει τελείως».

Το καλοκαίρι του 1984 ο Μαυράκης πιάνει πάτο.

Κάποια εβδομάδα στα τέλη του Αυγούστου είναι τέσσερις συνεχόμενες  μέρες άγρυπνος από τις καταχρήσεις και μετά ξεραίνεται όπου βρει, μέχρι να ξυπνήσει.

Ο αδερφός του τον παίρνει σπίτι του και στις 24 Σεπτεμβρίου του 1984, ο Μανώλης φτάνει στην Κρήτη, αποφασισμένος να ξορκίσει τους προσωπικούς του δαίμονες.

Θα ζοριστεί αλλά θα καθαρίσει μια και καλή από τα ναρκωτικά και όταν επιστρέφει στην Αμερική θα αναλάβει μάνατζερ στο περιώνυμο Surf Club, το πιο καυτό κλαμπ του πλανήτη τότε.

Ήταν φίλος με τον Τόνυ Μπίβερ και τα αδέρφια του που είχαν το κλαμπ και ο Μαυράκης ζει νύχτες όπου ο Μικ Τζάγκερ, ο Ροντ Στιούαρτ και η Φάρα Φόσετ διασκεδάζουν μαζί με τους γιάπηδες της Wall Street.

Είναι η εποχή που τα δολάρια σκορπίζονται σαν μαρουλόφυλλα και οι άνδρες που περνάνε την πόρτα του Surf Club φεύγουν κάθε βράδυ με διαφορετική γυναίκα.

«Έβλεπα νέα παιδιά στο μπαρ να ανοίγουν οι μύτες τους από την χρήση κόκας, αφού δεν σταμάταγαν να την ρουφάνε με εκατοδόλλαρα. Τους έλεγα να φύγουν να πάνε στο σπίτι τους γιατί την άλλη μέρα δούλευαν, αλλά ούτε για ύπνο δεν πηγαίνανε. Φαντάσου ότι εγώ κάθε βράδυ έβγαζα 700-800 δολάρια από tips».

Τον Μάρτιο του 1990 παίρνει την μεγάλη απόφαση να επιστρέψει μόνιμα στην Κρήτη και να αφήσει πίσω του τα φώτα της μεγάλης πόλης, η οποία του χάρισε μοναδικές εμπειρίες».

«Γύρισα με ένα καλό χρηματικό ποσό και έμεινα πλέον εδώ. Επέστρεφα για λίγο στην Νέα Υόρκη να δω φίλους αλλά η Κρήτη με φώναζε πίσω. Μένω στο σπίτι μου στα Χανιά με τα γατούλια μου και τον Κοτσυφάκο,  που μου τον έφερε ένα γατί μου, όταν έπεσε από την φωλιά του και όπως είδες πρωταγωνιστεί και στο φιλμ που έφτιαξαν για μένα ο Γιάννης Κρομμυδάκης και η Αρχόντισα Κοκοτσάκη».

Ένα φιλμ που καταγράφει κάποια μόνο κεφάλαια από την ζωή του γοητευτικού Κρητικού που «άλωσε» το Μανχάτταν με τον δικό του τρόπο και «ρούφηξε» την ζωή μέχρι το μεδούλι της.