Live Κίνηση
Περισσότερα
MIRROR

Η περιπετειώδης σύλληψη του μεγαλύτερου εμπόρου ναρκωτικών

Ελλάδα 13:00
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η περιπετειώδης σύλληψη του μεγαλύτερου εμπόρου ναρκωτικών

MIRROR

Η περιπετειώδης σύλληψη του μεγαλύτερου εμπόρου ναρκωτικών

MIRROR

Στην πιο αυστηρά φυλασσόμενη φυλακή της Αμερικής ζει πλέον ο διαβόητος ναρκοβαρώνος που καταδικάσθηκε σε ισόβια κάθειρξη αφού κρίθηκε ένοχος για δέκα κατηγορίες

Advertisement
Advertisement

Την ώρα που ακούστηκε η φράση «το δικαστήριο καταδικάζει τον κατηγορούμενο σε ισόβια δεσμά» μερικοί πράκτορες της DEA μετά βίας κρατήθηκαν για να μην πεταχτούν όρθιοι και αρχίσουν να ουρλιάζουν από χαρά μέσα στην αίθουσα. Ο Χοακίν Αρτσιβάλδο Γκουσμάν Λοέρα, γνωστότερος ανά την υφήλιο ως «Ελ Τσάπο» που μεταφράζεται ως «ο κοντός» ή «ο στούμπος» κατέβασε λίγο το κεφάλι του.
Προφανώς δεν ήθελε να διαισθανθούν όλοι όσοι τον έβλεπαν ότι το παιχνίδι γι’ αυτόν έχει τελειώσει πλέον οριστικά, παρά την έφεση που θα υποβάλλουν οι συνήγοροί του.

Αυτός είναι ο Έλληνας της CIA που “έστησε” το σκάνδαλο των υποκλοπών

Advertisement
Advertisement

Ο μεγαλύτερος ναρκαοβαρώνος του κόσμου μετά τον Πάμπλο Εσκομπάρ δεν θα ξαναδεί ποτέ την αγαπημένη του Σιναλόα, εκεί που είχε στήσει το διαβόητο καρτέλ του, στέλνοντας τόνους ναρκωτικών στις ΗΠΑ. Μεταφέρθηκε σύμφωνα με τα όσα διέρρευσαν ανεπίσημα στην φυλακή Φλόρενς του Κολοράντο, το σωφρονιστικό ίδρυμα με τους πιο αυστηρούς κανόνες φύλαξης στις ΗΠΑ. Την αποκαλούν το «Αλκατράζ των Rockie Mountains» αφού οι συνθήκες κράτησης είναι τελείως διαφορετικές από άλλες φυλακές και οι κρατούμενοι εκεί στερούνται πάρα πολλές βασικές ελευθερίες και δικαιώματα. Μόνο που αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που θα πρέπει να απασχολεί τον Ελ Τσάπο, αυτόν που «χιόνιζε» με κοκαΐνη την Αμερική, αυτόν που σκότωνε με φρικτό τρόπο όποιον θεωρούσε εμπόδιο στην αιματοβαμμένη του διαδρομή. Αυτή που ξεκίνησε σε ένα φτωχόσπιτο μιας αγροτικής οικογένειας πριν από εξήντα δύο χρόνια, όταν ο Χοακίν έκλαψε για πρώτη φορά στις 4 Απριλίου του 1957, βγαίνοντας από την κοιλιά της μητέρας του.

Το τελευταίο κυνήγι

Advertisement

Στις 8 Ιανουαρίου του 2016, αργά το βράδυ μια επίλεκτη ομάδα των Πεζοναυτών του Μεξικάνικου Ναυτικού, ήταν έτοιμη να ριχθεί ξανά στο κυνήγι του ανθρώπου που είχε αποδράσει τρεις φορές από φυλακές της χώρας. Η τελευταία το 2014, ήταν αναμφίβολα η πιο εντυπωσιακή, αφού οι συνεργάτες του κατάφεραν να σκάψουν ένα τούνελ μέχρι το κελί του και να τον πάρουν μαζί τους. Πριν από αυτή «Ο κοντός» είχε αποδράσει μέσα σε ένα καλάθι για τα άπλυτα ρούχα, το οποίο κανείς δεν έλεγξε σε όλη την διάρκεια της διαδρομής του. Το γιατί ήταν απλό. Τα ναρκοδολάρια του «Ελ Τσάπο» ήταν άφθονα προς όλες τις κατευθύνσεις, ακόμη και σε επιτελείς της αστυνομίας ή ανώτερα κυβερνητικά στελέχη. Μια ντουζίνα από αυτούς συνελήφθησαν μετά από μήνες ερευνών για την συμμετοχή τους με διάφορους τρόπους στην απόδραση του διαβόητου αρχηγού του καρτέλ της Σιναλόα.

Όταν γνώρισα τον θρύλο των SΑS: Ο Τζον Μακάλις ήταν γεννημένος για να σκοτώνει

Advertisement

Όμως εκείνο το υγρό βράδυ του Γενάρη, οι πεζοναύτες, οπλισμένοι μέχρι τα δόντια ήταν αποφασισμένοι να τελειώνουν με τον Νο1 καταζητούμενο της χώρας τους και όχι μόνο. Μια επίλεκτη ομάδα μυστικών αστυνομικών είχε εντοπίσει πριν από μέρες ένα σπίτι στο Λος Τσίμος, μια παραλιακή πόλη στην επαρχία της Σιναλόα, το οποίο χρησιμοποιούσε ένας από τους πλέον έμπιστους ανθρώπους του Χοακίν Γκουσμάν. Οι προετοιμασίες έδειχναν ότι κάποιο σημαίνον πρόσωπο επρόκειτο να αφιχθεί και οι αρχές δεν έπεσαν έξω, όταν το απόγευμα της 8ης Ιανουαρίου είδαν τον πιο έμπιστο σωματοφύλακα του ναρκέμπορου να βγαίνει από το σπίτι. Οι πεζοναύτες περίμεναν να νυχτώσει για τα καλά και όταν λίγο πριν τα μεσάνυχτα είδαν να καταφτάνει στο σπίτι μια μεγάλη παραγγελία τάκος, επέλεξαν να περιμένουν λίγες ώρες ακόμη.

Ημίγυμνος στους δρόμους

Ήταν 04.30 τα ξημερώματα όταν άρχισε η επιδρομή στο συγκρότημα κατοικιών που κρυβόταν ο «Ελ Τσάπο» με τις Ειδικές Δυνάμεις του Μεξικάνικου Ναυτικού να συναντούν μεγάλη αντίσταση από τους άνδρες του πιο καταζητούμενου εμπόρου ναρκωτικών στον κόσμο.
Πέντε άτομα σκοτώθηκαν στην σφοδρή ανταλλαγή πυροβολισμών, όμως ο Γκουσμάν μαζί με τον σωματοφύλακα του είχαν φύγει από μια ειδική κρύπτη, ου υπήρχε πίσω από μια ντουλάπα-καθρέφτη. Οι πεζοναύτες «ξεχύθηκαν» στο κατόπι τους, αποφασισμένοι να τον πιάσουν με κάθε τίμημα, ενώ την ίδια στιγμή το «θήραμα» τους σερνόταν με ένα φανελάκι και το εσώρουχο του μέσα σε βρωμερούς υπονόμους.
Όταν βγήκε στον δρόμο βρέθηκε μέσα στην κυκλοφορία, αποπροσανατολισμένος από την διαδρομή στους υπονόμους, βρώμικος και απελπισμένος.

Advertisement

Ο σωματοφύλακας του σταμάτησε ένα άσπρο VW, πέταξε τον οδηγό του έξω, πάτησε το γκάζι και μαζί με το αφεντικό του έφυγαν τρέχοντας προς άγνωστη κατεύθυνση. Όμως η τύχη τους είχε τελειώσει. Λίγα τετράγωνα μετά, το αυτοκίνητο άρχισε να βγάζει καπνούς, το παράτησαν και σταμάτησαν ένα Ford Focus το οποίο οδηγούσε μια γυναίκα, η οποία είχε μαζί την κόρη της και τοn 5χρονο εγγονό της. «Βγείτε έξω κυρία. Τώρα…» ήταν οι λέξεις του σωματοφύλακα που σημάδεψε την τρομοκρατημένη γυναίκα με ένα πιστόλι, η οποία πήρε το παιδί και μαζί με την κόρη της έφυγαν αφήνοντας πίσω την τσάντα της.

Διαβάστε επίσης: Seals-Οι «φώκιες» που ξεκλήρισαν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν

Ο «υπολοχαγός» του Ελ Τσάπο σε μια ιπποτική κίνηση παράταιρη για sicario-όρος που χρησιμοποιείται για τους εκτελεστές των καρτέλ-έδωσε την τσάντα στη γυναίκα, πριν φύγει με τους τροχούς να στριγγλίζουν. Οι αυτόπτες μάρτυρες αποδείχθηκαν καθοριστικός παράγοντας στο τελευταίο κυνήγι του «Ελ Τσάπο», αφού το κλεμμένο όχημα μπλοκαρίστηκε στον αυτοκινητόδρομο. Με τις κάννες των αυτόματων και τα σκόπευτρα λέιζερ να τους σημαδεύουν ο sicario και ο Γκουσμάν παραδόθηκαν στους πεζοναύτες, βρώμικοι και φορώντας μόνο τα εσώρουχα τους. Λίγα λεπτά αργότερα, ο πιο καταζητούμενος ναρκοβαρώνος του κόσμου, ήταν ένα θηρίο στο κλουβί του, έχοντας ίσως διαισθανθεί ότι αυτή την φορά δεν θα μπορούσε να «εξαφανιστεί» ξανά από μια φυλακή του Μεξικού. Οι Ηνωμένες Πολιτείες τον περίμεναν με ανοιχτές χειροπέδες για να «κλείσουν» μια και καλή μαζί του, τους λογαριασμούς δεκαετιών που είχαν ανοίξει…