Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Ο Μαντέλα αγαπούσε τo αυτοκίνητo

Ελλάδα 0:53
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ο Μαντέλα αγαπούσε τo αυτοκίνητo

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Ο Μαντέλα αγαπούσε τo αυτοκίνητo

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Ο Νέλσον Μαντέλα έφυγε από τη ζωή το βράδυ της 5ης Δεκεμβρίου. Ο θάνατός του δε σηματοδοτεί απλά μία νέα εποχή για τη Νότια Αφρική αλλά και για όλο τον κόσμο. Ο Μαντέλα ήταν παγκόσμιο σύμβολο φυλετικής ισότητας, ελευθερίας έκφρασης και εθνικής συμφιλίωσης και θα εμπνέει για πολλά χρόνια ακόμη εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο. Η Νότια Αφρική πιθανόν να ήταν ένα ρημαγμένο από τον εμφύλιο έθνος χωρίς τον Μαντέλα.

Advertisement
Advertisement

ΤΟΥ ΑΚΗ ΤΕΜΠΕΡΙΔΗ (www.twitter.com/theworldoffroad)

Ο «Μαντίμπα», όπως χαϊδευτικά τον αποκαλούν στη Νότια Αφρική, πέρα από σπάνιος ηγέτης ήταν και φανατικός λάτρης των αυτοκινήτων, κάτι που φαίνεται και στη φετινή ταινία “Μαντέλα: ο μακρύς δρόμος προς την ελευθερία” που σκηνοθέτησε ο Τζάστιν Τσάντγουικ. Η ταινία αποτελεί κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου αυτοβιογραφικού βιβλίου που είχε γράψει ο Μαντέλα όσο ήταν στη φυλακή.

«Ο Μαντέλα λάτρευε τα αυτοκίνητα», λέει ο Τσάνγουικ σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα USA Today. «Ήταν πραγματικά φανατικός με αυτά όταν ήταν νέος. Αν τον γνώριζες τότε, θα ήξερες ότι αγαπούσε τα καλοραμμένα ρούχα και τα ωραία αυτοκίνητα».

Advertisement
Advertisement

Ο Βρετανός σκηνοθέτης, παιδί και ο ίδιος ενός πατέρα που είχε τρέλα με τ’ αυτοκίνητα, λέει πώς κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες στα γυρίσματα ώστε να φαίνονται όσο το δυνατόν περισσότερα σπάνια αυτοκίνητα της εποχής του Μαντέλα σε διάφορες σκηνές. «Είχα εμμονή με τα αυτοκίνητα της ταινίας και γι’ αυτό ξεθάψαμε πολλά σημαντικά μοντέλα για χάρη των γυρισμάτων. Είχαμε περισσότερα από 500 κλασικά αυτοκίνητα στην ταινία, κάτι που θα μπορούσε να μπει στα ρεκόρ Γκίνες. Τα αυτοκίνητα στην ταινία μας είναι παντού, σε πρώτο ή δεύτερο πλάνο», λέει ο Τσάντγουικ.

Ιδιαίτερα σημαντική στην ταινία του Μαντέλα είναι η παρουσία της ίδιας Chevy που ο Αφρικανός ηγέτης οδηγούσε υπερήφανα στα νιάτα του. Οι παραγωγοί βρήκαν το ίδιο μοντέλο στη Νότια Αφρική και μάλιστα σε εξαιρετική κατάσταση που θα έκανε περήφανο το Μαντέλα αν το έβλεπε από κοντά. Ο σκηνοθέτης της ταινίας πέρασε πολύ χρόνο στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου γυρίζοντας σκηνές με τον Ίντρις Έλμπα, τον ηθοποιό που έπαιξε το ρόλο του μαύρου ηγέτη.

Όταν ο Μαντέλα απελευθερώθηκε από τη φυλακή, η Mercedes έφτιαξε για χάρη του μία κόκκινη S-Class μοντέλο W126 και του τη χάρισε. Το αυτοκίνητο συναρμολογήθηκε στο χέρι, στο εργοστάσιο της Mercedes στο Ιστ Λόντον της Νότιας Αφρικής. Το αυτοκίνητο φορούσε custom πινακίδα “999 LRM” (τα αρχικά του Nelson Rolihlahla Mandela), είχε γραμμένο το όνομά του στο αμάξωμα και έφερε τη σημαία της Νότιας Αφρικής. Σήμερα, η Mercedes του «Μαντίμπα» (Madiba’s Merc) αποτελεί έκθεμα του μουσείου Απαρτχάιντ στο Γιοχάνεσμπουργκ.

Advertisement

Πατώντας ΕΔΩ μπορείτε να δείτε το σύντομο ρεπορτάζ της Deutsche Welle για την κατασκευή του αυτοκινήτου και τους ενθουσιώδεις εργάτες του εργοστασίου δίπλα στο αυτοκίνητο του ηγέτη τους.

Για την ιστορία, να θυμίσουμε ότι ο Νέλσον Μαντέλα ήταν από τους πρωτεργάτες του ANC (Αφρικανικό Εθνικό Κονγκρέσο), του κινήματος ενάντια στο καθεστώς του απαρτχάιντ στα χρόνια μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο. Αφού έδωσε μεγάλες νομικές μάχες μαζί με τους συνεργάτες του (ανάμεσά τους και ο Έλληνας Τζορτζ Μπίζος) απέναντι στο ρατσιστικό καθεστώς, ο Μαντέλα ήταν αυτός που κήρυξε τον ένοπλο αγώνα κατά της λευκής κυβέρνησης για να καταλήξει στην απάνθρωπη φυλακή του νησιού Ρόμπεν.

Advertisement

Μέσα στη φυλακή, όπου συνολικά έμεινε 27 χρόνια, ο Μαντέλα έγινε παγκόσμιο σύμβολο του αγώνα κατά του απαρτχάιντ. Ο Μαντέλα απελευθερώθηκε το 1990, μετά από διάταγμα του λευκού προέδρου Φρέντερικ ντε Κλερκ, με τον οποίο μοιράστηκαν στη συνέχεια το νόμπελ Ειρήνης. Ο Μαντέλα κέρδισε τις πρώτες ελεύθερες εκλογές της Νότιας Αφρικής το 1994 για να περάσει στην ιστορία ως ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της χώρας και κυρίως ως εκείνος που έφερε τη συμφυλίωση ανάμεσα στο μαύρο πληθυσμό και τη λευκή μειοψηφία που κυβερνούσε μέχρι τότε. Η καρδιά του Μαντέλα έπαψε να χτυπά το βράδυ της 5ης Δεκεμβρίου 2013 στις 21:50, όμως ο ίδιος θα είναι για πάντα ζωντανός.