Live Κίνηση
Περισσότερα
Car Gadget

Επιλέγοντας λιπαντικά αυτοκινήτου

Ελλάδα 13:57
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Επιλέγοντας λιπαντικά αυτοκινήτου

Car Gadget

Επιλέγοντας λιπαντικά αυτοκινήτου

Car Gadget

Πώς επιλέγω λιπαντικό και ποιο είναι το κατάλληλο για το αυτοκίνητό μου; Το Νewsauto παρουσιάζει όλες τις πληροφορίες που πρέπει να ξέρει ο οδηγός για αυτό το τόσο σημαντικό αναλώσιμο προϊόν –το λιπαντικό!

Advertisement
Advertisement

Το Newsauto σας παρουσιάζει ένα μεγάλο αφιέρωμα στα λιπαντικά. Τις καλύτερες προτάσεις της αγοράς για μεγαλύτερη απόδοση, προστασία και οικονομία του κινητήρα. Οι εναλλακτικές είναι πολλές. Τόσες, που η επιλογή του κατάλληλου λιπαντικού να μοιάζει με δυσεπίλυτο πρόβλημα. Κι ενώ υπάρχει μια πληθώρα παραμέτρων και τεχνικών πληροφοριών που θα πρέπει να λάβει κανείς υπόψη του, το πρώτο βήμα είναι στην ουσία αρκετά απλό: Ακολουθήστε τις προδιαγραφές που συνιστά ο κατασκευαστής στο εγχειρίδιο συντήρησης του αυτοκινήτου σας!

Αυτές παραπέμπουν, ανεξαρτήτως μάρκας λιπαντικού, στο πλέον κατάλληλο προϊόν για το συγκεκριμένο τύπο κινητήρα βάσει ενδελεχών δοκιμών, που εν τέλει έχουν καθορίσει τα ιδανικά χαρακτηριστικά του.

Ποια είναι αυτά; Τα βασικότερα χαρακτηριστικά κάθε λαδιού είναι το είδος και το ιξώδες του. Τα  σύγχρονα λιπαντικά χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: τα ορυκτέλαια, τα συνθετικά και τα ημισυνθετικά. Τα πρώτα αποτελούν παράγωγο διύλισης πετρελαίου ή φυσικού αερίου, ενώ τα συνθετικά προκύπτουν μέσω της χημικής επεξεργασίας εστέρων και συνθετικών υδρογονανθράκων. Τα ημισυνθετικά, τέλος, προέρχονται από τη μίξη των δυο τύπων, συνήθως σε ποσοστό 70-80% ορυκτέλαιο και 20-30% συνθετικό λιπαντικό. Πρώτος, λοιπόν, απαράβατος κανόνας είναι η χρήση του ενδεδειγμένου για τον κινητήρα μας είδους. Η χρήση ορυκτέλαιου σε έναν σύγχρονο κινητήρα, σχεδιασμένο για συνθετικό λιπαντικό, μπορεί να τον καταστρέψει!

Advertisement
Advertisement

Το ιξώδες αναφέρεται στην αντίσταση ενός υγρού στη ροή. Τα λιπαντικά αυτοκινήτου οφείλουν να είναι αρκετά αραιά στις χαμηλές θερμοκρασίες για εύκολη εκκίνηση και μειωμένη εκπομπή ρύπων και, παράλληλα, αρκετά πυκνά στις υψηλές θερμοκρασίες, ώστε να λιπαίνουν σωστά τον κινητήρα. Αυτά ακριβώς τα μεγέθη αποτυπώνονται στην ισχύουσα ταξινόμηση xW-xx. Ο αριθμός που προηγείται του «W» (Winter) αντιπροσωπεύει τη ροή του λαδιού, ο αριθμός που ακολουθεί τη ροή του λαδιού (ιξώδες) στους 100° C. Για παράδειγμα, το λιπαντικό 5W-30 είναι λιγότερο παχύρρευστο από το 10W-30 σε κρύο καιρό. Ωστόσο, το 5W-30 είναι και λιγότερο ανθεκτικό σε υψηλές θερμοκρασίες σε σύγκριση με το 5W-40, για λιπαντικά ίδιας ποιότητας. Είναι, λοιπόν, προφανές πως η σύσταση κάθε κατασκευαστή εξαρτάται και από τις κλιματολογικές συνθήκες κάθε χώρας, όπου διαθέτει τα αυτοκίνητά του, και είναι εξαιρετικά σημαντική για τη μακροζωία του κινητήρα. Αντιθέτως, η μάρκα που προτείνει ο κατασκευαστής δεν είναι δεσμευτική μετά το πέρας της εγγύησης, αλλά πάντοτε θα πρέπει να επιλέγουμε λιπαντικά που πληρούν τα διεθνή πρότυπα (ACEA, API, ILSAC, JASO), καθώς και τις προδιαγραφές κάθε κατασκευαστή (π.χ. Renault RN0710, PSA B71 2290, BMW LL-04 κλπ.).

Τα σύγχρονα λιπαντικά περιέχουν επίσης ειδικά πρόσθετα που βοηθούν στη μείωση των εσωτερικών τριβών και κατά συνέπεια της κατανάλωσης, ενώ διακρίνονται και για τη μεγάλη διάρκεια ζωής τους. Παρόλα αυτά, η αντικατάστασή τους οφείλει να είναι συχνότερη όταν το αυτοκίνητο χρησιμοποιείται ως επί το πλείστον σε δύσκολες για τον κινητήρα συνθήκες, όπως στη stop-and-go αστική κίνηση, σε μικρές αποστάσεις, με υψηλές θερμοκρασίες, σε χώμα ή με συχνή ρυμούλκηση. Σε κάθε περίπτωση η αλλαγή λαδιών πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μία φορά ετησίως, ανεξαρτήτως των χιλιομέτρων που έχουμε διανύσει, καθώς στο εσωτερικό του κινητήρα αναπτύσσεται υγρασία, η οποία αντιδρά με διάφορα συνθετικά του λιπαντικού και επιταχύνει εκθετικά τη γήρανσή του. Σημειώστε, επίσης, πως σημαντικό κριτήριο αγοράς πρέπει να είναι η αξιοπιστία-επωνυμία του προϊόντος και όχι η χαμηλή τιμή!

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε ορισμένα από τα καλύτερα προϊόντα που μπορεί να βρει κάποιος στην αγορά και να προστατέψει στο μέγιστο βαθμό το αυτοκίνητό τους.

SHELL

Advertisement

Helix_Horizon_Image_DSC_4352_2014_high1000x600

Η Shell αποτελεί το Νο1 προμηθευτή λιπαντικών παγκοσμίως για τα τελευταία 13 συνεχή χρόνια. Μια θέση που έχει κατακτήσει με συνεχείς επενδύσεις στην καινοτομία, καθώς βρίσκεται επίσης στην πρώτη θέση παγκοσμίως στον κλάδο της σε δαπάνες έρευνας και τεχνολογίας. Πώς όμως επιτυγχάνεται η πραγματική εξοικονόμηση κόστους, από τα λιπαντικά της Shell;

Advertisement

Η γνωστή οικογένεια λιπαντικών κινητήρων Shell Helix – για επιβατηγά και ελαφρά επαγγελματικά οχήματα – θέτει τα στάνταρ εδώ και δεκαετίες στην αυτοκίνηση. Αποτελείται από τις παρακάτω σειρές, καλύπτοντας από τα παλαιότερα οχήματα έως και τα πλέον σύγχρονα.

Ορυκτέλαια: Helix HX3, HX5

Ημισυνθετικά: Helix HX7, HX6

Advertisement

Πλήρως συνθετικά: Helix HX8 και Ultra

Ο σχεδιασμός των προϊόντων της οικογένειας Shell Helix έχει διαμορφωθεί με γνώμονα τη μείωση του κόστους κτήσης του οχήματος. Στόχος δηλαδή είναι να μειωθούν συνολικά τα κόστη λειτουργίας (πχ κατανάλωση καυσίμου), συντήρησης (φθορά εξαρτημάτων, απρόβλεπτες βλάβες κλπ), καθώς και η συνολική διάρκεια ωφέλιμης χρήσης του οχήματος, έως την αντικατάστασή του από το χρήστη.

Αυτά επιτυγχάνονται μέσω τριών βασικών ιδιοτήτων:

– Προστασία του κινητήρα από φθορά, λάσπη και διάβρωση

– Μειωμένοι συντελεστές τριβής και εξάτμισης, για χαμηλότερη κατανάλωση λαδιού και καυσίμου

– Προσαρμογή του λιπαντικού σε όσο το δυνατόν περισσότερες εξωτερικές συνθήκες και στις ανάγκες του οδηγού, που διαμορφώνουν και τον τρόπο οδήγησης του οχήματος.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι πρώτες ύλες (δηλ τα βασικά έλαια) της σειράς Helix Ultra δεν παράγονται πλέον από το αργό πετρέλαιο, αλλά με επεξεργασία του Φυσικού Αερίου (τεχνολογία Shell PurePlus), από την οποία προκύπτει ένα βασικό έλαιο εξαιρετικής καθαρότητας και ανώτερων ιδιοτήτων.

HELIX ULTRA ECT C2-C3 0W-30

Πλήρως συνθετικό λιπαντικό για βενζινοκινητήρες, πετρελαιοκινητήρες ελαφρού τύπου και κινητήρες αερίου. Συνδυάζει συνθετικά βασικά λάδια τεχνολογίας Shell PurePlus με πρόσθετα ενεργού καθαρισμού της Shell (Active Cleansing Technology). Προσφέρει κορυφαία καθαρότητα στον κινητήρα, αξεπέραστη προστασία από το σχηματισμό λάσπης και τη φθορά ακόμα και στα πιο μεγάλα διαστήματα αλλαγής που προτείνουν οι κατασκευαστές, μειωμένες τριβές για εξοικονόμηση καυσίμου έως και 2.6% και προστασία των συστημάτων μείωσης εκπομπών καυσαερίων (DPF & TWC).

HELIX HX8 ECT 5W-30

Πλήρως συνθετικά λιπαντικά κινητήρων. Βοηθούν στην  προστασία από το σχηματισμό βλαβερών επικαθίσεων, βελτιώνοντας τις επιδόσεις και επιτυχγάνοντας άριστη προστασία σε απαιτητικές συνθήκες οδήγησης, μεγάλα φορτία ακραίες καιρικές συνθήκες και κίνηση μέσα στην πόλη. Παρέχουν γρηγορότερη ροή στις χαμηλότερες θερμοκρασίες και χαμηλή πτητικότητα για μειωμένη κατανάλωση λαδιού. Χρησιμοποιούνται με πολλαπλούς τύπους καυσίμου (βενζίνη, πετρέλαιο, αέριο, βιοντήζελ κλπ).

HELIX HX7 10W-40

Συνθετικής τεχνολογίας λιπαντικό για χρήση  σε κινητήρες οχημάτων ελαφρών εφαρμογών και πολλαπλούς τύπους καυσίμου (βενζίνη, πετρέλαιο, βιοντίζελ, αέριο, μίγματα βενζίνης-αιθανόλης), σχεδιασμένο να προσφέρει υψηλότερες επιδόσεις σε σχέση με τα ορυκτέλαια. Χάρη στα πρόσθετα ενεργού καθαρισμού που περιέχει (Shell Active Cleansing Technology), εξασφαλίζει υψηλή καθαρότητα στον κινητήρα, καθώς και προστασία από το σχηματισμό λάσπης και τη φθορά ακόμα και σε συνθήκες καθημερινής κυκλοφοριακής συμφόρησης.

Τα λιπαντικά της Shell διανέμονται στην Ελλάδα και την Κύπρο από την Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ, από το 2010. Σήμερα είναι διαθέσιμα στην Ελλάδα 24 διαφορετικά προϊόντα Shell Helix, σε 60 διαφορετικές συσκευασίες. Στην ιστοσελίδα της εταιρείας μπορείτε να δείτε τα προϊόντα και τα επίσημα σημεία διάθεσης.

 

ELDON’S
ELDONS-i1000x600
Ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1975 και σήμερα ξεχωρίζει ως μια από τις κορυφαίες εταιρείες παραγωγής και εμπορίας πλήρους γκάμας συνθετικών και συμβατικών λιπαντικών, γράσων και ειδικών προϊόντων, στην Ελλάδα. Διαγράφοντας μια συνεχόμενα δυναμική αναπτυξιακή πορεία, σχεδόν 5 δεκαετιών, συνδυάζει εμπειρία, υψηλή τεχνογνωσία και εξειδίκευση στο τομέα της λίπανσης, ενώ πλέον εξάγει τα προϊόντα της σε 18 χώρες σ’ όλο τον κόσμο. Η έδρα της εταιρείας είναι στην Αθήνα και διαθέτει δύο μονάδες παραγωγής (στη πρωτεύουσα και το Άργος) και τρία κέντρα διανομής (στον Ασπρόπυργο, την Θεσσαλονίκη και την Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας).

Το σύνολο των προϊόντων της ELDON’S καλύπτει κάθε ανάγκη λίπανσης σε όλους σχεδόν τους τομείς όπως: Ενέργειας, Βιομηχανίας, Μεταφορών, Κατασκευών, Μηχανικών μέσων, Αγροτικής παραγωγής, Βιοτεχνίας και Ναυτιλίας.

Για την παραγωγή των προϊόντων. τα οποία καλύπτουν τις αυστηρότερες απαιτήσεις των διεθνών οργανισμών και των κατασκευαστών εξοπλισμού, χρησιμοποιούνται πρώτες ύλες των πλέον υψηλών  προδιαγραφών εγκεκριμένων οίκων του εξωτερικού. Όχι τυχαία, η εν λόγω εταιρεία είναι πιστοποιημένη από το Bureau VERITAS (BV) και λειτουργεί  σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο ISO 9001 στους τομείς σχεδιασμού, ανάπτυξης, παραγωγής, διακίνησης και τεχνικής υποστήριξης των προϊόντων, καθώς και τα πρότυπα ISO 14001 που αφορούν την περιβαλλοντική διαχείριση και OHSAS 18001 για την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζομένων.

Οι σειρές προϊόντων λίπανσης της ELDONείναι σχεδιασμένες για υψηλές αποδόσεις και αξιοπιστία, στοχεύοντας στην εύρυθμη λειτουργία και μακροζωία κάθε μηχανήματος και κινητήρα. Παράλληλα, οι μέθοδοι ανάπτυξης, οι διαδικασίες παραγωγής και η καινοτομία που συνοδεύουν κάθε προϊόν που προσφέρει, εξασφαλίζουν το μέγιστο όφελος, σε οποιοδήποτε τομέα ή εφαρμογή. Για τον έλεγχο της παραγωγής αλλά και της συνεχούς έρευνας και ανάπτυξης νέων προϊόντων η ELDONS διαθέτει σύγχρονο και άριστα εξοπλισμένο εργαστήριο ποιοτικού ελέγχου και δοκιμών. Επίσης, στοχεύοντας στην καλύτερη υποστήριξη και μεγιστοποίηση της αποδοτικότητας του εξοπλισμού των πελατών και συνεπώς της βελτίωσης του κόστους λειτουργίας και συντήρησης, η έχει εξειδικευμένο Τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης Πωλήσεων καθώς και Τμήμα Εκπαίδευσης.

Από τον Οκτώβριο του 2005, έχει αναπτύξει συνεργασία με την εξειδικευμένη Αμερικανική εταιρεία συνθετικών λιπαντικών ειδικών εφαρμογών, ANDEROL, έχοντας την αποκλειστική αντιπροσώπευση των προϊόντων της για την Ελλάδα και την Κύπρο.

Το 2009 ξεκίνησε συνεργασία με την εταιρεία NYNAS αντιπροσωπεύοντας τα προϊόντα της στην Ελληνική αγορά ενώ από τα τέλη του 2017 αντιπροσωπεύει αποκλειστικά στην Ελλάδα τα προϊόντα της πολυεθνικής εταιρίας GULF.

SYNETON LE 5W-40

Εξελιγμένης απόδοσης και τεχνολογίας (low SAPS) συνθετικό λιπαντικό για κινητήρες εσωτερικής καύσεως, σχεδιασμένο να παρέχει εξαιρετική προστασία έναντι φθορών και να εξασφαλίζει τη μέγιστη δυνατή απόδοση. Κατάλληλο για τη λίπανση κινητήρων πετρελαίου και βενζίνης επιβατηγών και ελαφρών επαγγελματικών οχημάτων τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμένων με συστήματα ελέγχου εκπομπής αέριων ρύπων (DPF: Diesel Particulate Filters και CAT: Catalytic Converters). Δεν επιτρέπει το σχηματισμό λάσπης και καταλοίπων ενώ διατηρεί την εσωτερική καθαρότητα των κινητήρων για μεγάλα χρονικά διαστήματα, επιφέρει σημαντική οικονομία καυσίμου (3-5%) και επιτρέπει το γρήγορο ξεκίνημα στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

GTE 1 10W-40

Υψηλής ποιότητας λιπαντικό συνθετικής τεχνολογίας κατάλληλο για βενζινοκινητήρες και πετρελαιοκινητήρες επιβατικών αυτοκινήτων και ελαφρών φορτηγών.
Προστατεύει τον κινητήρα από τη φθορά και τη διάβρωση, αποτρέπει τη δημιουργία λάσπης και αποθέσεων, διατηρεί τον κινητήρα καθαρό για μεγάλα διαστήματα λειτουργίας, συμβάλλει στην εξοικονόμηση καυσίμου και επιτρέπει την εκκίνηση σε κρύο.

GEAR SYN 75W-90

Πλήρως συνθετικό λιπαντικό συστημάτων μετάδοσης κίνησης,  εξαιρετικής ποιότητας και υπερυψηλής απόδοσης. ‘Έχει υψηλό δείκτη ιξώδους, πολύ χαμηλό σημείο ροής, και είναι συμβατό με τα μέταλλα και τα ελαστομερή, παρέχοντας εξαιρετική θερμική και αντιοξειδωτική σταθερότητα. Περιέχει αντιτριβικά, αντιδιαβρωτικά και αντισκωριακά πρόσθετα καθώς και πρόσθετα υψηλής πίεσης (ΕΡ). Είναι κατάλληλο για όλα τα κιβώτια ταχυτήτων και ειδικά για αυτά που λειτουργούν σε πολύ βαριές συνθήκες φόρτισης σύμφωνα με τις συστάσεις των κατασκευαστών.

GULF
Η Gulf ιδρύθηκε στο Τέξας των ΗΠΑ το 1901, όμως πάντα ήταν και παραμένει μια σύγχρονη εταιρεία με πρωτοποριακή σκέψη και ιδέες που αρέσκεται στις προκλήσεις. Στην πραγματικότητα η Gulf είναι η πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη εταιρεία λιπαντικών στον κόσμο.

Με κληρονομιά που μετρά πάνω από έναν αιώνα και δραστηριότητα σε περισσότερες από 100 χώρες είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένη έχοντας κατακτήσει την εμπιστοσύνη εκατομμυρίων καταναλωτών και πελατών. Ο περίφημος «πορτοκαλί δίσκος» (orange disc) αποτελεί σήμερα ένα αναγνωρίσιμο σήμα παγκοσμίως συνώνυμο των υψηλής ποιότητας προϊόντων, της καινοτομίας και της τεχνολογικής τελειότητας.

Διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα προϊοντικά χαρτοφυλάκια σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη εταιρεία λιπαντικών. Λιπαντικά για αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, φορτηγά, για γεωργικά μηχανήματα, τη βιομηχανία και τη ναυτιλία αλλά και αντιψυκτικά και υγρά φρένων. Τα προϊόντα Gulf πληρούν τις αυστηρότερες προδιαγραφές και διαθέτουν εγκρίσεις από τους σημαντικότερους κατασκευαστές.

Από τη δεκαετία του 1960 έως και σήμερα, η Gulf επενδύει με συνέπεια σε υψηλού επιπέδου ενέργειες marketing, συνδέοντας το όνομά της με εξίσου ισχυρά σήματα (brands) και εταιρείες παγκόσμιας εμβέλειας, μέσω πολύ σημαντικών χορηγικών συνεργασιών. Τη δεκαετία του 1970 η Gulf είχε έντονη παρουσία σε χορηγικά προγράμματα με τη Gulf Porsche Racing, το ιστορικό Ford GT 40, και αργότερα την Aston Martin. Αντανάκλαση της διαχρονικής παρουσίας της στο διάσημο αγώνα Le Mans αποτελεί η σχεδόν μυθική ταινία «Le Mans» με τον Steve McQueen το 1971.

Η παράδοση της ταύτισης του ονόματος Gulf με πρωτοποριακές χορηγίες συνεχίζεται και στις μέρες μας. Από το 2016 η Gulf αποτελεί τον Επίσημο Παγκόσμιο Συνεργάτη λιπαντικών της ποδοσφαιρικής ομάδας Manchester United. Στο υψηλότερο επίπεδο του μηχανοκίνητου αθλητισμού, η Gulf υποστηρίζει την αγωνιστική ομάδα της McLaren στη Formula 1, στο Moto GP αποτελεί τον τεχνικό συνεργάτη της Aprilia Racing, ενώ υποστηρίζει την επί 10 χρόνια πρωταθλήτρια ομάδα του King Racing στο Top Fuel Motorcycle Drag Racing.

Με βασικές αξίες το τρίπτυχο Quality Endurance Passion (ποιότητα, αντοχή, πάθος) η Gulf δεσμεύεται να διατηρεί υψηλά επίπεδα ποιότητας, να παράγει προϊόντα που αντέχουν περισσότερο χρόνο από αυτά των ανταγωνιστικών εταιρειών και να συνεχίσει να εξελίσσεται με πάθος. Όλα αυτά διαμορφώνουν ένα ξεχωριστό χαρακτήρα για το brand Gulf, τους ανθρώπους και τα προϊόντα του.

Από το 2018 η Gulf αντιπροσωπεύεται στην Ελλάδα από την ELDON’S AEBE, μια εκ των σημαντικότερων ελληνικών εταιρειών του κλάδου των λιπαντικών και μπορείτε πλέον να βρείτε τα εξαιρετικά προϊόντα της σε επιλεγμένα σημεία πώλησης σε όλη την Ελλάδα.

ULTRASYNTH X 0W-20

Λιπαντικό εξοικονόμησης ενέργειας για τους πιο σύγχρονους βενζινοκινητήρες αυτοκινήτων, SUVs και ελαφρών φορτηγών υψηλών επιδόσεων, καθώς και για κινητήρες εφοδιασμενους με υπερσυμπιεστή (Turbo). Συστήνεται για μεγάλο εύρος αυτοκινήτων Αμερικανών, Ευρωπαίων και Ιαπώνων κατασκευαστών.

GULF FORMULA ULE 5W-30

Προηγμένης τεχνολογίας πλήρως συνθετικό λιπαντικό υψηλών επιδόσεων μέσης περιεκτικότητας SAPS λιπαντικό για κινητήρες που απαιτούν λιπαντικά ACEA C3 και εξοικονόμηση καυσίμου. Συστήνεται για επιβατικά αυτοκίνητα χαμηλών ρύπων Euro 4 των VW, BMW, Mercedes καθώς και Ιάπωνες κατασκευαστές βενζινοκινητήρων και πετρελαιοκινητήρων εφοδιασμένων με DPF.

GULF TEC PLUS 10W-40

Υψηλών επιδόσεων λιπαντικό επιβατικών αυτοκινήτων για βέλτιστη απόδοση. Συστήνεται για βενζινοκινητήρες και πετρελαιοκινητήρες υψηλών επιδόσεων, πολυβάλβιδους και εφοδιασμένους με υπερσυμπιεστή (Turbo).