Live Κίνηση
Περισσότερα
RENAULT 2024

Η Renault σε ηγετική θέση στην Αυτόνομη Οδήγηση

Ελλάδα 22:38
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Η Renault σε ηγετική θέση στην Αυτόνομη Οδήγηση

RENAULT 2024

Η Renault σε ηγετική θέση στην Αυτόνομη Οδήγηση

RENAULT 2024

To μέλλον ανήκει στην αυτόνομη οδήγηση και το Renault Group έχει ξεκάθαρο όραμα και σταθερή φιλοσοφία για την εξέλιξή της μέσα στα επόμενα χρόνια.

Advertisement
Advertisement

Εκτός από την ηλεκτροκίνηση, το άλλο μεγάλο μέτωπο εξελίξεων στην σύγχρονη αυτοκίνηση αφορά την ενσωμάτωση όλων εκείνων των συστημάτων που σταδιακά θα οδηγήσουν στην αυτόνομη οδήγηση των οχημάτων, τόσο των ΙΧ όσο και των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Το Renault Group προωθεί ένα πρακτικό όραμα για την τεχνολογία, στηριζόμενο στην αρχή ότι αυτή αποκτά αξία μόνο όταν είναι χρήσιμη και οικονομικά επωφελής για το μεγάλο κοινό.

Στα οχήματα ιδιωτικής χρήσης, το Group ήδη προσφέρει προηγμένα συστήματα υποβοήθησης οδήγησης σε πολλά από τα μοντέλα του.

Advertisement
Advertisement

Ωστόσο, η πλήρης αυτονομία φαίνεται ανέφικτη λόγω των υφιστάμενων κανονισμών, των προσδοκιών των καταναλωτών και του κόστους της τεχνολογίας.

Το Renault Group προσφέρει στα οχήματα του κορυφαία συστήματα υποβοήθησης οδήγησης, με στόχο την επίτευξη του επιπέδου αυτονομίας L2 και L2+.

Αυτά περιλαμβάνουν το προσαρμοζόμενο cruise control, την υποβοήθηση διατήρησης λωρίδας και την αυτόματη προσπέραση.

Advertisement

Παρόλο που ο οδηγός παραμένει υπεύθυνος για την οδήγηση, οι τεχνολογίες αυτές βελτιώνουν την άνεση και την ασφάλεια.

Η μετάβαση από το επίπεδο L2 στο L3 απαιτεί σημαντικές τεχνολογικές εξελίξεις, καθώς το όχημα πρέπει να λειτουργεί με ασφάλεια σε πολύπλοκα περιβάλλοντα με περιορισμένη παρέμβαση από τον οδηγό. Το υψηλό κόστος και η περιορισμένη ζήτηση καθιστούν αυτή τη μετάβαση δύσκολη.

Advertisement

Το Renault Group στοχεύει σε σημαντικό ρόλο στη βιώσιμη και αυτόνομη μετακίνηση, αναπτύσσοντας ηλεκτρικές, ρομποτικές πλατφόρμες miniBus για δημόσια χρήση.

Αυτά τα miniBus θα ενσωματώνουν διάφορες λύσεις αυτοματισμού από εξειδικευμένους συνεργάτες. Οι δοκιμές για τις αυτόνομες πλατφόρμες έχουν ξεκινήσει και θα συνεχιστούν, με την WeRide να αναλαμβάνει κεντρικό ρόλο.

Το Renault Group προγραμματίζει να εισαγάγει ένα στόλο αυτόνομων ηλεκτρικών minibuses ενσωματωμένων στο δίκτυο δημόσιων συγκοινωνιών της Chateauroux Metropole στη Γαλλία το 2026, στο πλαίσιο του “Mach 2 project”.

Advertisement

Αυτά τα minibuses θα μπορούν να λειτουργούν συνεχώς, προσφέροντας μηδενικές εκπομπές ρύπων και λειτουργώντας ως εναλλακτική λύση ή συμπλήρωμα των υπαρχουσών δημόσιων συγκοινωνιών.

Η μετάβαση σε αυτόνομα miniBuses αναμένεται να μειώσει τις εκπομπές CO2 ανά χιλιόμετρο και ανά επιβάτη, καθιστώντας τις δημόσιες συγκοινωνίες πιο φιλικές προς το περιβάλλον.

Επιπλέον, η μείωση του κόστους λειτουργίας μέσω της απουσίας οδηγών μπορεί να συμβάλει στη συνολική οικονομική αποδοτικότητα αυτής της τεχνολογίας.

Υπολογίζεται ότι στην Ευρώπη πάνω από 400 μεγάλες πόλεις θα υιοθετήσουν σταδιακά το μέτρο των ζωνών χαμηλών εκπομπών ρύπων για τις μετακινήσεις των κατοίκων τους. Και εκεί τα αυτόνομα minibuses θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στις μετακινήσεις.

Το Renault Group έχει συνάψει συνεργασία με τη WeRide, ειδικό στα συστήματα αυτόνομης οδήγησης, για την ανάπτυξη και την εμπορική εκμετάλλευση οχημάτων επιπέδου L4.

Αυτά τα οχήματα θα μπορούν να διαχειρίζονται τις οδηγικές καταστάσεις αυτόνομα σε καθορισμένους τομείς κίνησης, με εξ αποστάσεως έλεγχο.

Η WeRide, έχοντας συγκεντρώσει εμπειρία με περισσότερα από 700 αυτόνομα οχήματα που έχουν διανύσει πάνω από 28 εκατομμύρια χιλιόμετρα, προχωρά στην επέκταση της δραστηριότητάς της και στην Ευρώπη μέσω της συνεργασίας με το Renault Group.

Το Renault Group, με τη συνεχή εξέλιξη και δοκιμή των αυτόνομων τεχνολογιών, ετοιμάζεται να εισάγει στην αγορά μια καινοτόμα λύση για τις δημόσιες συγκοινωνίες.

Με τη χρήση ρομποτικών πλατφορμών και την ενσωμάτωση προηγμένων αυτοματισμών, τα αυτόνομα ηλεκτρικά miniBuses θα προσφέρουν ασφαλείς, αποδοτικές και φιλικές προς το περιβάλλον επιλογές μετακίνησης, υποστηρίζοντας τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη και την μείωση των εκπομπών ρύπων.